Meni nije jasno dokle će ovde neki da vantaziraju crteže gde pruga ide preko pokojne GŽS, koja je zatvorena pre pola decenije, a tamo na nekadašnjoj trasi već niču nove zgrade.
Bukvalno, ja izvan ovog foruma nigde nisam video da je to predlagano.
Ok, Đilas je nešto trabunjao, ali to je poslednji čovek kome se nešto može verovati.
Zapravo do 2014. nije ni postojalo u planovima sa političko-zakonskom osnovom ukidanje pokrivenosti Savskog amfitetra putničkom železnicom, a kada bi o fantaziranju:
1) Voleo bih da u Srbiji budu kažnjavani oni koji se iživljavaju kolima kroz grad preko 80km/h bez obzira na "pedigre", posebno kada ubiju nečije dete na prelazu.
2) Hoću da se moje primedbe u Srbiji razmatraju, da se na njih odgovara bez "primedba je neosnovana". Hoću da vlast, kada i nešto pametno uradi ne kaže "gradonačelnik Pera je tako smislio", već kaže "na osnovu velikog broja primedbi, ili u saradnji sa Udruženjem građana tim i tim, došli smo do takvog i takvog rešenja/promenili plan/promenili zakon".
3) Voleo bih da na svakom stajalištu postoji red vožnje i ima neku zakonsku obavezu. Pored toga da postoji neki minimum čistoće, ugrejanosti, kulture ophođenja od strane osoblja, informisanost lica na šalterima za karte.
4) Voleo bih da voz bude glavno prevozno sredstvo između svih većih gradova, brzine jednake ili veće brzine automobila, a brži od autobusa. Da ako i postoje monopolisti, da to budu monopolisti sa socijalno prihvatljivom cenom karte i celovitim makar skromnim sistemom standarda.
5) Voleo bih da postoji državna stanogradnja sa cenom kvadratom do 500 evra, a da ta gradnja bude solidna, da izgrađena mreža bulevara, vrtića, domova zdravlja prati broj stanovnika. Čak i ako ne bi spadao u kategoriju za državnu stanogradnju, to bi oborilo cenu komercijalnih stanova i diglo kvalitet istih.
6) Voleo bih da svako selo ima ambulantu, vrtić, apoteku sa makar skraćenim radnim vremenom, radnju sa garantovanim snabdevanjem nekim osnovnim grupama proizvoda neisplativim za manje radnje, apoteku makar i sa skraćenim radnim vremenom, sistem sakupljanja otpada.
7) Voleo bih da se prodavci "kabastih" poljoprivrednih proizvoda, cveća, zimnice, lubenica, sadnica ne tretiraju kao narkodileri, a njihovi kupci kao narkomani. Voleo bih da postoji uređeno mesto za njih, ili specijlne tezge, ili vikend sajmovi.
8)
9)
... i još koliko hoćeš.
A sve to sada imam, ali ne u Srbiji. Vlast može doneti neku meru koja je protiv zakona života, ali ako se tome klanjamo kao idolu, mi smo direktni saučesnici, ako verujemo u neispravljivost, onda smo indirektni saučesnici. Definicija slobode sa kojom smo se rodili je upravo fantazija. Sa obzirom na to zatvorenik u okovima može biti slobodniji od prevarenog i u trendu kupca stana u "Beogradu na vodi".