Šta je novo?

Cene nekretnina

I taj gas je polu-rešenje. To bi za nas imalo rezona samo ako možemo neometano da obezbedimo dostavu iz Rusije. Neke moje kolege koje se greju na gas u zapadnoj Evropi moraju da plaćaju bolesne cifre godišnje čak i za njihov standard. Nije rešenje ni da gasifikuješ sva domaćinstva, a onda sutra zbog političkih razloga moraš da uvoziš američki gas po 5x većoj ceni.
Šta znam. Bio u Italiji pre nekoliko godina. Oni su skroz gasifikovani. Februar mesec. Kod nas ne možeš da izadješ napolje a kod njih vazduh miriše......to mi je baš bilo iznenađenje da je tolika razlika.

Zanimljiv clanak za procitati:

Posebno ovaj deo:

Predlogom zakona je propisan rok od 60 dana za podnošenje prijave za legalizaciju svih nelegalno izgrađenih objekata kao prekluzivan. To znači da njegovo propuštanje za posledicu ima gubitak prava (član 20). Takođe se propisuje da se tekući postupci ozakonjenja obustavljaju (član 27. stav 2.), čime se građanima uskraćuju prava stečena po Zakonu o ozakonjenju iz 2015. godine. Naročito je paradoksalno da građani, koji su do 29. januara 2014. godine već podneli zahteve i prijave za legalizaciju, sa daleko obimnijom dokumentacijom, tu prijavu moraju da podnose ponovo, pod pretnjom gubitka prava. Slaba je uteha za njih i njihove naslednike to što mogu tražiti produženje tog roka na godinu dana, ako ni taj rok ne mogu ispoštovati jer su možda pogubili imovinsku dokumentaciju, koju su već jednom dostavili, kao i ako ne mogu podneti prijavu jer su bolesni ili ako su naslednici u sporu oko te imovine.

Prema predlogu zakona, u postupku po prijavi Agencija izdaje potvrdu, koja predstavlja ispravu podobnu za upis prava svojine, i dostavlja je Zavodu putem e-šaltera radi upisa pava vlasništva na legalizovanom objektu (član 12). Ako Agencija proceni da prijava ima tehničke nedostatke nalaže podnosiocu da otkloni te nedostatke u roku od 30 dana, pod pretnjom propuštanja (član 7. st. 14. i 15.). Međutim, u slučaju zgrada sa više stanova građani su dužni da uz prijavu dostave i elaborat geodetskih radova, koji Agencija pre izdavanja potvrde dostavlja Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) na proveru. Elaborat geodetskih radova je prilično zahtevan dokument, a RGZ ga može vratiti na dopunu geodetskoj organizaciji koja ga je sačinila, koja je u tom slučaju dužna da otkloni nedostatke u roku od samo osam dana (član 7 st. 13. i 14.).

Potrebno drugačije rešenje​

Predlogom zakona se ne propisuje kazna za geodetsku organizaciju koja ne postupi po primedbama RGZ-a u tom kratkom roku. A vlasnik objekta može usled propuštanja tog roka da izgubiti pravo na legalizaciju, iako na tu obavezu ne može da utiče. Ovakav scenario je izvestan u ogromnom broju postupaka legalizacije, imajući u vidu ustaljenu praksu RGZ-a da vraća elaborate na doradu u postupcima upisa novoizgrađenih objekta u katastar na osnovu upotrebne dozvole, upravo zbog nedostataka priloženog elaborata.

Ovaj rizik za građane je mogao de se otkloni tako što bi se propisalo da u slučaju nedostataka elaborata Agencija izdaje potvrdu za upis prava svojine, uz zabeležbu u katastru da je geodetska organizacija dužna da RGZ-u naknadno dostavi usklađeni elaborat kako bi se ta zabeležba brisala. Moglo je biti propisano i da će RGZ, koji je nadležan za izdavanje geodetskih licenci, geodetskoj organizaciji oduzeti licencu ako propusti rok za postupanje. Nasuprot tome, predloženo rešenje upis prava svojine na legalizovanom objektu u katastar neopravdano uslovljava tehničkim pitanjima od kojih to pravo ne zavisi. A konsekvence mogućih grešaka geodetske organizacije trpi građanin.

Šta znam. Bio u Italiji pre nekoliko godina. Oni su skroz gasifikovani. Februar mesec. Kod nas ne možeš da izadješ napolje a kod njih vazduh miriše......to mi je baš bilo iznenađenje da je tolika razlika.
Italija ima direkt gas iz Alzira koji im sad isporucuje 80% potreba. Zbog toga nisu imali sok kao Nemacka i mnoge centralnoevropske zemlje.

Mislim da je za gas veci problem lokalna infrastruktura i diverzifikacija izvora nego sama cena.

Italija ima direkt gas iz Alzira koji im sad isporucuje 80% potreba. Zbog toga nisu imali sok kao Nemacka i mnoge centralnoevropske zemlje.

Mislim da je za gas veci problem lokalna infrastruktura i diverzifikacija izvora nego sama cena.
Najveći problem EU država nije cena samog gasa već nameti koji oni sami nameću na taj isti gas da bi se kao "skinuli s tog gasa". Najbolji primer je NL koja leži na ogromnim rezervama, ali neće da ga kopa i da ga koristi. Plus svake godine diže poreze i akcize za gas za domaćinstva u nebesa što uopšte nije u skladu s samom cenom gasa. Ali dobro. Sada je ta mantra da se ne sme gas koristiti:)) Kao što je pre 5 godina bilo da svi moramo solarne panele, sada se svi rešavaju solarnih panela (čak i oni koji su ih stavili) kao kuge jer su uveli penale za vraćanje struje u mrežu... Tako će biti i sa gasom. Samo treba izdržati njihove gluposti svakih par godina.

Ne znam da ali će po automatizmu da upišu na sebe ne uknjižene objekte u zonama prirodnog ili zaštićenog dobra. Nisam video ograničenja u pogledu površine objekta. Ministarka je rekla 2000m2 . To nisam video. Možda sam preskočio. Biće novih stanova iz velikih zgrada na tržištu. Ne znam kako je u BG ali u manjim opštinama skoro svaki investitor je ostavio sebi potkrovlje (tavanski prostor) i renta ga kao stambeni čekajući legalizaciju. Nisu ne znam kakvi stanovi ali će se sigurno veliki deo pojaviti na tržištu.
Znaš šta je još nejasno. Imaš stare zgrade sa stanovima koji su uknjiženi i vlasništvo je privatno. Stanovi su legalizovani. Može i na kredit itd. Ali ako pogledaš zgradu kao objekat, nedostaje gradjevinska ili upotrebna (zgrade stare 45+ godina). Kako sad legalizovani stanovi ali zgrada nije? Pogledao sam neke random zgrade kod mene. Jedna čak iz 1968 i ima gradjevinsku a nema upotrebnu. Druga iz 1981, nema ni gradjevinsku a znam provereno da su se stanovi prodavali preko kredita. Ili zemljište nije uradjena konverzija. Firme odavno ne postoje itd.

Znaš šta je još nejasno. Imaš stare zgrade sa stanovima koji su uknjiženi i vlasništvo je privatno. Stanovi su legalizovani. Može i na kredit itd. Ali ako pogledaš zgradu kao objekat, nedostaje gradjevinska ili upotrebna (zgrade stare 45+ godina). Kako sad legalizovani stanovi ali zgrada nije? Pogledao sam neke random zgrade kod mene. Jedna čak iz 1968 i ima gradjevinsku a nema upotrebnu. Druga iz 1981, nema ni gradjevinsku a znam provereno da su se stanovi prodavali preko kredita. Ili zemljište nije uradjena konverzija. Firme odavno ne postoje itd.
Osnovno je da dopuste da upotrebna moze i posle 2 godine da se dobije.Sada posle tog vremena ne postoji pravni lek sto je besmisleno. Neko treba da trazi legalizaciju a ima gradevinsku i sve placeno ali nije uradio upotrebnu....nonsens

Najveći problem EU država nije cena samog gasa već nameti koji oni sami nameću na taj isti gas da bi se kao "skinuli s tog gasa". Najbolji primer je NL koja leži na ogromnim rezervama, ali neće da ga kopa i da ga koristi. Plus svake godine diže poreze i akcize za gas za domaćinstva u nebesa što uopšte nije u skladu s samom cenom gasa. Ali dobro. Sada je ta mantra da se ne sme gas koristiti:)) Kao što je pre 5 godina bilo da svi moramo solarne panele, sada se svi rešavaju solarnih panela (čak i oni koji su ih stavili) kao kuge jer su uveli penale za vraćanje struje u mrežu... Tako će biti i sa gasom. Samo treba izdržati njihove gluposti svakih par godina.
Što skidaju, ako ih već imaš, u najgorem slučaju baciš višak.

Što skidaju, ako ih već imaš, u najgorem slučaju baciš višak.
Pa zato što ako vraćaš u mrežu onda plaćaš penale. Znači moraš ti manuelno ili preko aplikacije da gasiš panele da ne bi pravili više struje nego što trošiš... Ludilo neviđeno. Prvo su ljude navukli na panele sad skidaj panele. Još nove kuće ovde jako malo struje troše osim ako nemaš električni auto.

Pa zato što ako vraćaš u mrežu onda plaćaš penale. Znači moraš ti manuelno ili preko aplikacije da gasiš panele da ne bi pravili više struje nego što trošiš... Ludilo neviđeno. Prvo su ljude navukli na panele sad skidaj panele. Još nove kuće ovde jako malo struje troše osim ako nemaš električni auto.
Ali na modernim inverterima je lako uključiti zero export mod. Čak iako nema ta opcija (ne znam kakva operma je tamo popularna), dodatni uredjaji za to nisu mnogo skupi. Ne moraš ništa ručno.

Ne znam da li bi im naša kreka bila prihvatljiva? Mislim, to je jednostavno rešenje, nema "palamuđenja". To bi bila dobra izvozna šansa.

ChatGPT Image Sep 30, 2025, 02_20_21 PM.png

Verovatno bilo zabranjeno pre 30 godina, do sada ispalo iz svih propisa :ROFLMAO:

Не разумем ово; па увек можеш користити панеле као оф-грид, дакле не враћаш у мрежу него пуниш батерије па трошиш после. Или ако нећеш да купујеш батерије, трошиш кад ти треба у реалном времену, а за остатак те није брига. Зашто би их скидао?

Не разумем ово; па увек можеш користити панеле као оф-грид, дакле не враћаш у мрежу него пуниш батерије па трошиш после. Или ако нећеш да купујеш батерије, трошиш кад ти треба у реалном времену, а за остатак те није брига. Зашто би их скидао?
Kad si vec nakacen na mrezu kao prosumer pretpostavljam da nije jednostavno tek tako se skinuti sa mreze.

Ima smisla za nekoga ko ima EV ali je problem sto leti imaju viska a baterija skupa, a leti manjka...

Pa možeš da puniš baterije ako ih imaš. Ali prvo plati 6k za panele pa onda još 10k za bateriju... Retko ko je kupio i bateriju. Za ostatak ako nemaš bateriju jeste te briga jer se višak automatski vraća u mrežu jer si povezan na mrežu. Ko će instalirati panele off grid?
Plus leti se ovde daleko manje troši nego u SR jer klima ne treba a dan do 22:30.

Malo je teško za definisati, jer je svaka zgrada za sebe kao i stan, ali da probam. Kolika je trenutna razlika(u ceni) izmedju starogradnje i novogradnje da su na istoj lokaciji/mikrolokaciji?
I da li mislite da će se ta procentualno ta razlika povećavati?

Vrh