Šta je novo?

Cene nekretnina

Odličan stan. Okruženje i lokacija mi se verovatno ne bi toliko dopali, ali tip stana, pogled i takva mala urbana vila mi je top.
Cena mi je ok, jer idu i 2 parking mesta.
Malo je falilo da u ekvivalentnom ovakvom stanu živim, ali eto ta čuvena lokacija i okruženje.
Prijatelj mi živi u takvoj urbanoj zgradi(vili) u Petrovaradinu i super mu je i zadovoljan je kupovinom i stanom, to jest životnim prostorom.

Odličan stan. Okruženje i lokacija mi se verovatno ne bi toliko dopali, ali tip stana, pogled i takva mala urbana vila mi je top.
Cena mi je ok, jer idu i 2 parking mesta.
Malo je falilo da u ekvivalentnom ovakvom stanu živim, ali eto ta čuvena lokacija i okruženje.
Prijatelj mi živi u takvoj urbanoj zgradi(vili) u Petrovaradinu i super mu je i zadovoljan je kupovinom i stanom, to jest životnim prostorom.
Uh Telep, Adice I taj deo je bas problematican, ne bih mogao da se naviknem na to okruženje sve I da živim u vili

Gledam nešto dokon ovaj novi zakon i tražim šta su sad smislili da zeznu ljude I onda vidim ovde u tekstu:
Kaže ovako:
"Finansijski aspekti i digitalizacija postupka

Za pomoćne i ekonomske objekte do 500 m² neće se plaćati naknada za upis. Za ostale objekte, naknada je jednaka doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta, kao u redovnoj proceduri dobijanja građevinske dozvole.
Time se, prema navodima Vlade, postiže ravnoteža između savesnih graditelja i onih koji su objekte izgradili bez dozvola."

Da li ovo zapravo znači npr. izgradio si kuću od 200m2 u Zemunu:

1. Ako imaš gradjevinsku dozvolu ulaziš u proceduru i dobijaš upotrebnu za oko 100e

2. Ako nemaš gradjevinsku ili si npr dozidao sprat nelegalno, moraš pored ovih 100e da platiš i naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. To znači da ako imaš nelegalno dozidan sprat od 100m2, treba da platiš lupam 100-150e po m2 kao za doprinos po redovnoj proceduri? tj koštaće te za 100m2, 100e + 10-15k za 100m2

Jedva čekam da izađe zakon da mogu da se vide detalji.

94 strane, treba ovo sve proučiti.

Ukratko, naša glavna slaba tačka je
"Vladavina prava i pravosuđe". To blokira sve ostalo. A to ne može da se sredi dok se ne završi prvobitna akumulacija kapitala tj prebacivanje drzavnog vlasništva u privatne ruke. Kada se taj proces završi (4-5 godina posle expa verovatno), onda treba da se zadrži status quo. Ovi što su preuzeli državna sredstva, njima onda odgovara sve po zakonu i tada će sve biti striktno kontrolisano. U međuvremenu odgovara divljina i nered dok se to ne završi. To je neka suština. Ovo ostalo je sve bla bla truć truć. Onda umesto u preuzimanje državnih firmi idu pare u ekologiju, životnu sredinu itd
Zašto misliš da se neće pronaći još jedan Expo, još jedan preskupi autoput? Pa gde je tek železnica, pa elektrane? Dodatni rudnici. Zašto bi neko tek tako odustao od plena kad ga ništa ne ugrožava ili ne ometa da dođe do istog?

Ne znam da ali će po automatizmu da upišu na sebe ne uknjižene objekte u zonama prirodnog ili zaštićenog dobra. Nisam video ograničenja u pogledu površine objekta. Ministarka je rekla 2000m2 . To nisam video. Možda sam preskočio. Biće novih stanova iz velikih zgrada na tržištu. Ne znam kako je u BG ali u manjim opštinama skoro svaki investitor je ostavio sebi potkrovlje (tavanski prostor) i renta ga kao stambeni čekajući legalizaciju. Nisu ne znam kakvi stanovi ali će se sigurno veliki deo pojaviti na tržištu.

Vrh