Šta je novo?

Cene nekretnina

Ali urbani delovi, tj. ono gde vecina nas zeli je NBG, centar... Nije Rakovica, Altina, Kaludjerica, MML, a u tim delovima je najviše nelegalnih stanova. Zato vidim da oni hoce da subvencionisane kredite usmere ka novolegalizovanim stanovima, a da ce ovi sto ih prodaju vecinom krenuti ka skupljim projektima.

NBG i centar će ostati skupi, ali rekao sam već sto puta, nije Beograd jedino NBG i centar kao što ova tema voli da postavlja.

Drugi delovi grada se takođe pune stanovništvom i većini će biti od koristi ta "legalizacija" ako banke budu htele da kreditiraju te kupovine.

Centralne opštine su odavno postale igralište za bogate i ostaće tako i u daljoj budućnosti.

Cene padati neče..
Ovo je samo odgovor odnosa ljudi prema Bgd...prva prilika i evo ih. Ne krivim ne sudim..samo konstatujem.
Zato nema skorijeg pada cena sve dok Bgd ne bude više Srbija.
Mićko. Rekao sam možda mali pad na periferiji. Više je bilo usmereno na stopiranje rasta od 10+% svake godine nego na pad.

NBG i centar će ostati skupi, ali rekao sam već sto puta, nije Beograd jedino NBG i centar kao što ova tema voli da postavlja.

Drugi delovi grada se takođe pune stanovništvom i većini će biti od koristi ta "legalizacija" ako banke budu htele da kreditiraju te kupovine.

Centralne opštine su odavno postale igralište za bogate i ostaće tako i u daljoj budućnosti.
Kreditirace sigurno sve sto bude cista svojina. Samo prvo sve to da se sprovede...

Ne znam šta je ovo, ne bih rekao da je prava legalizacija. Zavisi kako će banke gledati na ovo.
Potrebno mi je oko toga više informacija. Da li će moći da se uzimaju krediti na osnovu toga?
Da li će banke prihvatati hipoteku na te stanove?
Svakako će se lakše ljudi odlučivati na kupovinu sada tih stanova, neko kaže da do sada nisu mogli da se prometuju, a neki su se prometovali.
Nemam još stav zbog svih ovih nepoznatih meni stvari.
Promet će porasti i moraju da se spuštaju cene starogradnje sa APP cenama.
Na njih će to najviše da udari i tu očekujem smanjenje cena.

Много тога је непознато, али шта су чињенице (молим да ме исправите и допуните), бар на основу писања штампе и коментарисања:
- власници нелегалних објеката сами ће сакупљати и предавати податке које би административни органи морали да прикупе по службеној дужности;
- администрација ће прикупити велику количину новца од пријава за укњижење (је ли то термин који се користи уместо легализација?);
- те некретнине ће свакако ући у фонд некретнина које се опорезују, мада мислим да је добар део већ плаћао порез (порез није доказ легалног власништва); тиме ће држава додатно приходовати сада и у будућности још више;
- власници нелегалних објеката ће овим добити аболицију за кривично дело нелегалне градње, али нигде се не тврди да ће тиме објекти бити легализовани; штавише, можда ће се такви објекти уписивати у катастар са додатним атрибутима, који су неопходни за даљи поступак (стварна легализација, рушење или неки пасиван статус ни тамо ни 'вамо - у вези са тим, симптоматичан је вишемесечни прекид рада катастарског информационог система.)

Treba mi.primer gde je Stambena zajednica uspela da utuži nekog za dug ili da uradi bilo šta .
Pa evo kod mene u zgradi, znam da je uspešno utuženo i naplaćeno.

Ali je i specifičan slučaj, tuženi je smatrao da izvesna odluka nije po propisima i da se od njega traži više nego što bi trebalo.
Izgubio i platio... (relativno normalan čovek, iako možda ne najprijatniji, i nije finansijski ugoržen; verovatno i nije od onih što bi izbegavali da plate, da nije bilo spora)

Ali percepcija stanovnista (narucito onog koje nije iz BG) je da je BG upravo to sto si naveo- centralne opstine plus NBG. Argument je da periferni delovi grada ne nude sadrzaj i kvalitet zivota zbog koga bi neko iz Nisa ili Leskovca dosao da zivi ovde. @Daks mi deluje kao jedan od retkih koji, da sutra zaradi milion EUR, bi ostao da zivi na levoj oblai jer mu tamo odgovara.

Zavisi, ko dolazi iz NIša i Leskovca, a nije finansijski ugrožen on će birati centralne opštine jer mu se može, ko dolazi trbuhom za kruhom mislim da nije presudno. Ja da sutra zaradim milion ne bih sigurno došao u centar BGa jer ne moram :)

Momci, evo jedan top stan na top lokaciji, bukvalno si na minut pesaka u samom Kosutnjaku

Vrh