Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

Ko god misli da će se preseljenjem taj prostor da se ulepša, greši. Taj prostor će postati K - district 2.0 A i već sam spominjao više puda, da ta njihova zamisao da sve što im smeta po centru za poslovno - stambene objekte, presele u Surčin,je čisto iživljavanje nad narodom. Jer kome će da bude do svih onih stvari koje su trenutno u centru (užem i širem), kada bude čuo da treba da ide čak u Surčin. Meni je recimo buvljak na pljuckomet trenutnmo, a preseljenjem mi baš i neće biti tako dostupan i pitanje je koliko ću ga koristiti. To je primer onoga što sam upravo napisao da bi bilo i sa Zoo vrtom. Sva sreća, koliko god se ne slagali samnom, da do toga nije došlo. Za kraj, da dodam, kao što napisah jednom, i dalje stojim pri tome da je dobra ideja koju je dao Došljak da se deo zoo vrta preseli na Adu Huju.
 
Pa sad, i Donji Grad moze postati K distrikt, ako to dozvolimo.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: zoo
Stoji i to, samo sam na slikovit način hteo da ojasnim šta bi se desilo. Pogotovu što je bilo takvih pokušaja ranije.
 
Није неопходно да се цео врт исели. Само нек напусти зидине и појас уз њих, и евентуално појас уз Војводе Бојовића да ту ураде примеренији тротоар до Видин капије. Велике животиње да се иселе на нову локацију, био то Сурчин, Ада Хуја или Борча, а мале животиње да добију веће воајере на рачун исељеља великих. Све воајере да буду по највишим стандардима који се примењују у свету. Улазница за мали зоо на Калемегдану да важи и за велики на другој локацији.
 
Bolje je zatvoriti Zoo vrt nego ga seliti u Surcin. Pre cu da odem u Jagodinu nego u Surcin…
 

Gradonačelnik Radojičić: Nova ulaganja i edukativni centar za najmlađe u Beogradskom zoo-vrtu


Gradonačelnik je najavio nova ulaganja u „Vrt dobre nade” i istakao da se u ovom prostoru planira i savremeni edukativni centar, koji će biti veoma značajan za mališane i njihova nova saznanja o životinjama.
Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je Beogradski zoološki vrt i tom prilikom izjavio da zaposleni u ovom preduzeću i u zimskoj sezoni izuzetno vredno rade.
– Tokom zimske sezone zahtevniji su uslovi za rad jer je neophodno da određen broj životinja zimu provede u unutrašnjim prostorima u kojima mora da se održava specifična temperatura, gde postoje posebne procedure zagrevanja, kao i druge specifičnosti u vezi sa negom životinja u zimskom periodu – naglasio je gradonačelnik Radojičić.
– Planiramo nove projekte, a u ovom trenutku vrednost projekata i rekonstrukcija koje su u toku je oko 18 miliona dinara. Osim prostora za životinje, obnovljene su i pešačke staze. Ovo preduzeće od svojih prihoda investira u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata, a Grad Beograd je tu da pomogne gde god je to moguće. Odgovornost zaposlenih koji brinu o životinjama u ovom vrtu je na izuzetno visokom nivou – istakao je Radojičić za TV Kurir i dodao da je u zoo-vrtu nedavno izgrađen novi pingvinarijum i prostor za medvede, a deo zoo-vrta je posebno prilagođen za posetu roditelja sa bebama.
Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu više od deset egzotičnih vrsta je dobilo prinove, tako da Beogradski zoo-vrt ima nove atrakcije za mališane.
– Zoološki vrt ima dugu tradiciju, osnovan je 1936. godine i najlepši je u ovom delu Balkana. U julu prošle godine obeležili smo njegov 85. rođendan. Nadam se da ćemo ovog leta imati više posetilaca. U 2019. godini bilo ih je 450.000, pretprošle godine je poseta bila znatno slabija zbog pandemije virusa korona, kada smo imali oko 270.000 posetilaca, a 2021. godine je bilo 380.000 posetilaca – naglasio je Radojičić.
Prethodni period je bio težak i pun izazova, naveo je Radojičić i dodao da je potpuno uveren da će velikim zalaganjem zaposlenih, u koje se danas i uverio, ova predivna gradska oaza biti još lepša za sve posetioce, a naročito za naše najmlađe.

 
,,Britanski stručnjak za zoo vrtove Entoni Šeridan je izabrao zoološki vrt Šenbrun u Beču za najbolji zoološki vrt u Evropi šesti put zaredom..... Ukupno 126 zooloških vrtova iz 29 zemalja je učestvovalo u rangiranju. Ocenjivani su u 40 kategorija kao što su uzgoj životinja, zaštita vrsta, biodiverzitet, zoo-pedagogija, istraživanje, broj posetilaca, oznake, čuvari, marketing i gastronomska ponuda... ,,


Baš me zanima za Bgd ZOO, na kom smo rang mestu od tih 126, ili ce i to ostati tajna Bgd tvrdjave.
 
Вероватно смо негде на средини, између Европских и Азијских вртова. Мада питање је да ли смо уопште и били у овом рангирању, ипак је ту 26 држава, значи ту нису ни све ЕУ чланице (нпр. Бугари, Румуни, Словенци и Хрвати), а вероватно јесу САД, Канада, Аустралија и још неке бивше колоније.
 
јао, па ја нисам поделио са вама утиске о мојој посети зоо врту у Будимпешти. леп зоо врт, животиње имају доста простора. али је наш ипак за нијансу сређенији. џаба толики простор (18 ха), када им неке животиње не изгледају баш најбоље. када би наш имао толико места, мислим да би био далеко испред будимпештанског
IMG_20211113_102332.jpg
IMG_20211113_102351.jpg
IMG_20211113_102622.jpg
IMG_20211113_113540.jpg
IMG_20211113_113707.jpg
IMG_20211113_114229.jpg
IMG_20211113_115710.jpg
IMG_20211113_124653.jpg
IMG_20211113_125818.jpg
IMG_20211113_131137.jpg
 
Poslednja izmena od urednika:
Čitam članak, i samo jedno mogu da konstatujem. Zahvaljujući ovim svaštojedima iz Istočne i Jugoistočne Azije, ima da ostanemo načisto bez životinjskog sveta i insekata, jer je njima sve delikates.
 
Bio sam u Zoo vrtu danas, asfaltirane su skorije neke staze jer je asfalt bio svež, na slici iza zelene ograde se tek asfaltiralo, a i ima radova na Slonari. Nisam bio tamo par godina i stvarno sam pozitivno iznenađen kako to sada izgleda, baš je pažljivo upickan i iskorišćen je maksimalno onaj ograničeni prostor.

20220908_133704.jpg

20220908_135411.jpg
 
Poslednja izmena:
,, ... да Београђани могу да их гледају и ишчуђују се ... ,,
Da ali kako ozgleda normalno živeti ... :)
 
Ne mora sa planine, evo ja bih prvi prijavio da tu zivim 😄
 
Aко буду икада селили Бео зоо врт, одлична локација би била Ада Хуја, која је од скора замишљена као зелена површина. Било би доста простора, у близини је вода, а лако би била доступна већини Београђана.
 
I ja sam imao Adu Huju na umu, zato sam pre par dana pitao na temi SMT da li se planira produženje Mirijevskog bulevara na sever, tako da jednog dana vodi direktno do unutrašnjosti Ade Huje. Ovako nešto:
Ada Huja zoo vrt.jpg

To bi se idealno uklopilo i nadovezalo na novu mrežu biciklističkih pravaca koje sam svojevremeno predložio na biciklističkoj temi, pa je posle Grad inkorporirao u ''svoj'' novi plan za širenje bici staza. Na kraju Ade Huje bi se podigao montažni pešački most koji bi kroz jednu prazninu u nizu kuća vodio do Višnjičke. Biciklistička staza bi pratila obalu.

Mirijevski bulevar bi se proširio ka severu, prelazeći preko dela gde je nekada bila voda rukavca a sada je uveliko kopno, i time napravio direktnu, bolju vezu umesto preko starog Puta za Adu huju. Takođe bi omogućio pravljenje kraka biciklističke staze ka ovoj raskrsnici odakle se posle brzo i lako stiže do nekoliko naselja.

Kao što se može videti, ova lokacija ima i mnogo više prostora - 18.7 hektara naspravm 3.5 na postojećoj kod Kalemegdana. Naravno, ne bi morali da se iskoriste i izgrade svih 18, neka se izgradi i 8 ha i bilo bi komfornije i lakše, i posetiocima i zaposlenima i životinjama. I na kraju bi to bila prava mala zelena i životinjska oaza uz reku, daleko od buke i zagađenja raznih vrsta, sa pešačkim i biciklističkim stazama do i od nje. A i oživelo bi taj kraj, i verovatno makar malo doprinelo spajanju Dunavskog keja pre i posle Pančevačkog mosta, i uopšte, postepenom sređivanju i izgradnji brloga zapadno i istočno od Pančevca.
 
Aко буду икада селили Бео зоо врт, одлична локација би била Ада Хуја, која је од скора замишљена као зелена површина. . .
 
Već vidim kako se potencijalni "investitori" oblizuju...ko li je bacio oko na ovo?
 
Vrh