Šta je novo?

Zlatibor

Nekidan apartman u ulici Jovanke Jeftanović iznajmljen za 25e/noćenje, iznajmljen na samo jedno noćenje, nije duži period.... Apartman je 5min od jezera, odlična lokacija i lepa zgrada ali jednostavno takvih apartmana je na hiljade i cena iznajmljivanja je baš niska tako da ne vidim neku računicu da kupujete stan i krećete u taj biznis.

E sada, neko će pitati "A kako se tome vlasniku isplati da ga iznajmljuje tako jeftino?"

Pa trik je u tome da je čovek dao svoju vikendicu investitoru u zamenu za dve etaže zgrade i sada ima 6-7 apartmana, u jednom živi s porodicom a ostalo iznajmljuje. Supruga održava sve apartmane i ne plaćaju ni čistačicu ni agencijsku proviziju.

Takvih primera ima jako mnogo, zapravo ko god je imao vikendicu i malo mozga u glavi je tako napravio a ostali koji kupuju stan za 1400-2000€/m2 oni neće imati zadovoljavajuće financijske rezultate kada platite porez i sve troškove na kraju godine.

Labud je gađao na premijum priču, samo ono što je skupo. Ovo jeftinije nije bilo ni mnogo bitno.

Čak je i on govorio da su ovi standarni apartmani koji su u običnim zgradama lošija investicija, to jest da je potrebno da se lično vlasnik trudi oko toga. Ja o njima govorim kako nisu isplativi.
Mnogo ljudi je htelo da poseduje apartman na planini i za 50k su i uspeli, ali to ne znači da je apartman isplativ.
Na moja pitanja i kod ovih boljih kompleksa koji se hvale da je dobra investicija nikad nisam lično dobio odgovor koliko neko na kraju izadje dobar kada plati sve usluge.
Moje mišljenje je i dalje da ako se lično ne koristi apartman i ne boravi uža porodica neko vreme u tom apartmanu da to nije za investiciju.
Kada se nešto baš lepo izgradi postoji jeftin smeštaj za boravak i to je ok što se tiče turizma jer je stanovnicima sada tamo jeftino da odu i borave.

Samo sto su kolicina, lokacija i realno urbana estetika postojecih apartmana (ponude) obesmislili bilo kakave premijum investicije
nece ta premium burzuazija da se gura sa plebsom na par kvadratnih kilometara (uglavnom asfalta i behatona)

Pozdrav, da li planirate tamo i sami da provodite vreme? To jest vi i vama bliži ljudi da koristite taj apartman?
delio sam ovde već kompleks koji sam jedino uzimao u obzir na Zlayiboru jer je Investitor koji ima jednu od najboljih reputacija u Novom Sadu.
Što se tiče 40% od strane Investitora tako je i meni na Kopaoniku.
Šta znam, po meni je i ovaj Kopaonik meni dobra investicija, ali samo zato što lično sa porodicom koristim taj apartman i dajem ga kolegama i prijateljima.
Slažem se da ne vredi uzimati apartman koji nije u kompleksu sa SPA, restoranom, pa i prostorom za decu.
EDIT: To je od mene iako nemam lično na Zlatiboru apartman i ne bavim se time na Zlatiboru, ali eto da kažem moje iskustvo.
Prvenstveno bi bio kao investicija, ali bih i boravio u apartmanu.
Mislim da je to trenutno rizična investicija koja ništa ne garantuje u smislu samog vraćanja novca koji si uložio...

Ja sam dugo htio i gledao da kupim apartman na Zlatiboru ali sam odustao iz razloga hiperprodukcije i obesmisljavanja cijena izdavanja. Sve te "zagarantovane" rente su veoma kratko orocene vremenski. U boljim kompleksima će vam sve svesti izdavanje zarad pokrivanja troškova (režije+održavanje), što takodje nije loše jer dobijate par puta godišnje da džabe boravite u svom apartmanu. Ono na šta bi ja takodje vodio računa jeste amortizacija namještaja. Da se apartman dobro opremi treba cca 15-20 hiljada €. Sistemi će vas uslovljavati da sve s vremena na vrijeme obnavljate, a nasuprot tome oni se neće mnogo brinuti oko oštećenja i pretjeranog habanja od strane gostiju. Kada i taj parametar ubacite u jednačinu, daleko ste i od pozitivne nule.
Sa druge strane kao investicija, tačnije kao očuvanje vrijednosti novca, nije loša kupovina jer za cca 2.000 €/m2, jednostavno nigdje ne možete kupiti apartman, a na Zlatiboru ga možete naći za te pare.
Na kraju, jedan savjet. Kupite namješten apartman od nezadovoljnog vlasnika. Toga ima jako puno i cijene su dosta povoljne. Dobićete namještaj gratis u odnosu da kupujete direktno od investitora. Pogotovo ako ne možete vratiti PDV onda je to Best buy.
Još jedna preporuka na kraju pogledajte veliku Rusku zgradu koja se gradi pored Zlatiborskih terasa jer imaće dobre sadržaje, a ima dominantan visinski položaj pa može biti dobra varijanta. Cijena je trenutno presmješna (ja mislim da nije daleko od same cijene koštanja da se izgradi), a poznavajući rezon ruskih investitora pretpostavljam da će biti dosta dobro izgradjeno.
Mislim da ste u pravu, slažem se sa Vama. Mnogo je neprodatih apartmana, koji stoje tako već dugo. Pa onda i sami investitori u nedostatku kupaca opremaju i izdaju te stanove, da bi naravno imali nekakve koristi od istih...
Tako je svede se sve u najboljem slučaju na održavanje istih. ( od zarade imate možda to da ste na pozitivnoj nuli) Veliko je pitanje kako prodati takav apartman ukoliko se odlučite za to, pored toliko drugih u ponudi...

Labud je gađao na premijum priču, samo ono što je skupo. Ovo jeftinije nije bilo ni mnogo bitno.

Moj stan u gradu u kojem živim je nekad bio premium, top lokacija i sve najvnovije i najbolje što je postojalo od nameštaja i opreme.

Par godina kasnije nije više premium jer ima stanova na boljim lokacijama u zgradama koje imaju bolji pogled, bolji ulaz, bolje garaže, parkinge i sl.
U međuvremenu moj TV nije više najbolji, nije mi ni kuhinja više najbolja kao ni bilo šta ostalo u šta sam ulupao desetine hiljada evra...

Premium ste godinu, dve dana dok se ne izgradi par novih zgrada, a svaka je nažalost velika tako da će vas kroz samo par godina prestići stotine stanova, ako ne i hiljade koji će biti "novi premium" a vi padate na listi u sredinu, pa kasnije prema dnu...

Ti novi premium stanovi će neko vreme kupit kajmak a onda će i njima stati jer će biti "najnoviji premium" stanovi. Na kraju, investitori su ti koju su najbolje prošli u toj celoj priči.

Ako već želite, kupite neki stan za sitne pare od nekog razočaranog vlasnika, takvih stanova je po oglasima na stotine...

Kao što neko reče, za 50k uzmite stančić i uživajte u njemu i zaboravite na biznis rentanja na Zlatiboru. Ovo govorim naravno za obične ljude, oni koji imaju dosta novca viška oni su druga priča, njima je najbolje kupiti manju vikendicu pa zidati zgradicu ali to sada nije tema....

Vrh