Šta je novo?

Zlatibor

A kakav je vazduh sada u centru Zlatibora s obzirom na broj zgrada, kada krene grejna sezona? Ima li negde da se meri PM2.5?

Stare vikendice i manje kuće imaju loženje. Ali dosta vikendaša koristi kvalitetno drvo za ogrev.
I još nešto što je bitno - stare vikendice su poprilično udaljenje jedna od druge kao što je normlano (rastojanje između njih je bukvalno da se smesti jedna ova velika nova zgrada).
Samim tim dim od sagorevanja se brže rasprši i nema njegove velike koncetracije koja je veoma opasna.
Ja više leti osetim izduvne gasove na potezu od Univera / Tri O - bivša autobuska, nego loženje zimi.
Da me neko ne shvati pogrešno, svako loženje je štetno. Ali pravi planovi urbanizacije uzimaju gomilu parametara za razvoj nekog naselja i postavljanju takve uslove da objekti budu udaljeni jedni od drugih. Tako je bilo nekada kada se formiralo vikend naselje.
Zgrade nikako ne bi smele da imaju loženje. Em veliko zagađenje skocentrisano na jedno mesto, em to niko ne bi održavao kako treba pa psotoji veća mogućnost od požara. Vlasnici invidualnih kuća više moraju da brinu o svojim kućama pa znaju odakle dolaze problemi i opsnosti i bolje se brinu.

Baš sad gledam i nije mi jasno, kad naprave pistu 2500m onda može da izgleda kao što sam nacrtao ili više gore, uglavnom ono što me zanima kad se napravi kako će ljudi da dođu do novog groblja? Kobilja glava? Reciklaznog dvorista, itd?
IMG_4332.jpeg

Zanimljivo je što sa južne strane te potencijalne piste prolazi Gold Gondola... Pitanje je kako bi to uticalo na potencijalno letenje...

Zanimljivo je što sa južne strane te potencijalne piste prolazi Gold Gondola... Pitanje je kako bi to uticalo na potencijalno letenje...

Ma nema problema, kontrolor leta će reći pilotima da prilaze na sajle da nebi prizemljili i ove u avionu a i ove u gondoli :ROFLMAO:

Šalim se malo, mene više koliko će to biti buke i da li će i noću sletati, što nije baš idealno jer ljudi traže mir...

Novinari nisu saznali ali iza sece stoji naravno bahati Galens!

1000082541.jpg

Pripremaju teren za novi projekat. Toliko je Galens bahat da se nije potrudio makar da ispostuje planinski stil gradnje.

1000082542.jpg

Zbog ovakvih stvari jedva cekam novu vlast!

1000167689.jpg

Dobar dan svima,da li neko možda zna zašto je postavljena ograda na preko pola padine na kojoj je svake godine bila mini ski staza,a koja se nalazi odmah pored osnovne škole?

Јесте да га изузетно ценим за многе добре ствари које је урадио на Златибору ,али ово спиновање са пошумљавањем заиста постаје мучно. Дозволио је да се у центру града секу шуме и још му то није доста , планира да се све исеше испод Хотела Палисад ,цео тај парк ,прекопута улаза у цркву итд а прича нам о томе да сади по неким брдима и то је као то,ма хајде више....

Такође по тим новинама спинује о аеродрому .Јбт 10 година не могу да реше Аутобуску станицу ,обећавали су измештање ка Јелени Анж. а сада имамо у пракси 2 станице у центру.....Јад и беда .....

A evo kako izgleda reljef na odabranih 2.5km:

yair1.jpg

Najniža tačka je na putu za Semegnjevo. Tu će valjda da prave aero-natputnjak.
Ili će sve da iznivelišu a za dotiči put da probiju tunel.
A moraće i da ruše Lovačku priču - to će malo teže da bidne :p

I ... kraj piste je u podnožju brda - Gruda.

Pa sada mi sve ovo objasnite :ROFLMAO:

A to što pista ide tik uz novo naselje ...

Pozdrav svim članovima,
Da pitam nekoga ko je tamo, i ko se bavi sa tim. Koliko je sad pametno ulagati na Zlatiboru, prvenstveno mislim na kupovina apartmana. Pretpostavljam mnogo je faktora, ( ekspanzija granje, ponuda/potražnja, cijena po m2, sezona - ljetnja i zimska...) primećujem da mnogi kupuju sad apartmane sa zaokruženom ponudom i kompleksom koji sadrži: spa, bazen, recepcija, restoran, igraonica...
Radi izdavanja tih apartmana, logistički je lakše kad možeš da prepustiš to samom investitoriru koji tu nastavlja da posluje kroz komplex. Jer mnogi kupuju kao investiciju, i naravno da nisu tu da mogu da taj apartman održavaju.
Koliko sam se raspitivao, pružaju usluge rentiranja istog i održavanja, ali zato uzimaju 40% od ukupnog iznosa...
Pa ako ima ko da podijeli svoja iskustva, ili od drugih?
Koji od investitora su se pokazali kao pouzdani u izgradnji ( kvalitet gradnje, poštovanje dogovora, rokova, dozvola, sve oko legalizacije, odrzavanja samog apartmana...?)

Pozdrav svim članovima,
Da pitam nekoga ko je tamo, i ko se bavi sa tim. Koliko je sad pametno ulagati na Zlatiboru, prvenstveno mislim na kupovina apartmana. Pretpostavljam mnogo je faktora, ( ekspanzija granje, ponuda/potražnja, cijena po m2, sezona - ljetnja i zimska...) primećujem da mnogi kupuju sad apartmane sa zaokruženom ponudom i kompleksom koji sadrži: spa, bazen, recepcija, restoran, igraonica...
Radi izdavanja tih apartmana, logistički je lakše kad možeš da prepustiš to samom investitoriru koji tu nastavlja da posluje kroz komplex. Jer mnogi kupuju kao investiciju, i naravno da nisu tu da mogu da taj apartman održavaju.
Koliko sam se raspitivao, pružaju usluge rentiranja istog i održavanja, ali zato uzimaju 40% od ukupnog iznosa...
Pa ako ima ko da podijeli svoja iskustva, ili od drugih?
Koji od investitora su se pokazali kao pouzdani u izgradnji ( kvalitet gradnje, poštovanje dogovora, rokova, dozvola, sve oko legalizacije, odrzavanja samog apartmana...?)
Pozdrav, da li planirate tamo i sami da provodite vreme? To jest vi i vama bliži ljudi da koristite taj apartman?
delio sam ovde već kompleks koji sam jedino uzimao u obzir na Zlayiboru jer je Investitor koji ima jednu od najboljih reputacija u Novom Sadu.
Što se tiče 40% od strane Investitora tako je i meni na Kopaoniku.
Šta znam, po meni je i ovaj Kopaonik meni dobra investicija, ali samo zato što lično sa porodicom koristim taj apartman i dajem ga kolegama i prijateljima.
Slažem se da ne vredi uzimati apartman koji nije u kompleksu sa SPA, restoranom, pa i prostorom za decu.
EDIT: To je od mene iako nemam lično na Zlatiboru apartman i ne bavim se time na Zlatiboru, ali eto da kažem moje iskustvo.

Ja sam dugo htio i gledao da kupim apartman na Zlatiboru ali sam odustao iz razloga hiperprodukcije i obesmisljavanja cijena izdavanja. Sve te "zagarantovane" rente su veoma kratko orocene vremenski. U boljim kompleksima će vam sve svesti izdavanje zarad pokrivanja troškova (režije+održavanje), što takodje nije loše jer dobijate par puta godišnje da džabe boravite u svom apartmanu. Ono na šta bi ja takodje vodio računa jeste amortizacija namještaja. Da se apartman dobro opremi treba cca 15-20 hiljada €. Sistemi će vas uslovljavati da sve s vremena na vrijeme obnavljate, a nasuprot tome oni se neće mnogo brinuti oko oštećenja i pretjeranog habanja od strane gostiju. Kada i taj parametar ubacite u jednačinu, daleko ste i od pozitivne nule.
Sa druge strane kao investicija, tačnije kao očuvanje vrijednosti novca, nije loša kupovina jer za cca 2.000 €/m2, jednostavno nigdje ne možete kupiti apartman, a na Zlatiboru ga možete naći za te pare.
Na kraju, jedan savjet. Kupite namješten apartman od nezadovoljnog vlasnika. Toga ima jako puno i cijene su dosta povoljne. Dobićete namještaj gratis u odnosu da kupujete direktno od investitora. Pogotovo ako ne možete vratiti PDV onda je to Best buy.
Još jedna preporuka na kraju pogledajte veliku Rusku zgradu koja se gradi pored Zlatiborskih terasa jer imaće dobre sadržaje, a ima dominantan visinski položaj pa može biti dobra varijanta. Cijena je trenutno presmješna (ja mislim da nije daleko od same cijene koštanja da se izgradi), a poznavajući rezon ruskih investitora pretpostavljam da će biti dosta dobro izgradjeno.

Vrh