Šta je novo?

Zlatibor

Био сам за викенд на Златибору и нисам могао а да не сликам ову, ”зграду”:
IMG_1325.jpeg

Дакле, инвеститор је одлучио да иде до. краја и направи замак.

O ukusima se ne raspravlja s obzirom da je u toj zgradi 7.000 € garantovana godišnja renta. Vratiš investiciju za 15 godina, a da prstom ne mrdneš plus imaš nekretninu koja će tada više vrijediti.

Investitor. Odma se potpisuje ugovor na 3 godine. 21.000 €. Odnosi se na apartmane sa dvije spavaće sobe na visočijim spratovima. To je Satelit apart hotel. Oni rade već 25 godina. Grade sada i još jedan treći objekat kod "Miris dunja". Meni to ok zvuči. Jedini trošak ti je namještaj koji je jako povoljan preko njih isto. Mnogo je bolje od Grawe i Winer osiguranja u svakom slučaju jer ovdje bukvalno možeš ostvariti penziju, a kod ovih osiguranja je čista prevara jer dobiješ samo nazad pare koji si ti njima uplaćivao 20 godina koje je pojela inflacija. Recimo, za pomorce koji dobro zarađuju, a nemaju penziono osiguranje, ovo je super jer od 2-3 ukrcaja mogu da kupe apartman koji će im donositi neki prihod bez da se time bave.

Investitor. Odma se potpisuje ugovor na 3 godine. 21.000 €. Odnosi se na apartmane sa dvije spavaće sobe na visočijim spratovima. To je Satelit apart hotel. Oni rade već 25 godina. Grade sada i još jedan treći objekat kod "Miris dunja". Meni to ok zvuči. Jedini trošak ti je namještaj koji je jako povoljan preko njih isto. Mnogo je bolje od Grawe i Winer osiguranja u svakom slučaju jer ovdje bukvalno možeš ostvariti penziju, a kod ovih osiguranja je čista prevara jer dobiješ samo nazad pare koji si ti njima uplaćivao 20 godina koje je pojela inflacija. Recimo, za pomorce koji dobro zarađuju, a nemaju penziono osiguranje, ovo je super jer od 2-3 ukrcaja mogu da kupe apartman koji će im donositi neki prihod bez da se time bave.
Oni kao hotel već izdaju sobe površine od 18-20m2 po 125 eur/dan i to sada, van udarne sezone, tako da mislim da vredi razmisliti i o ugovoru sa učestvovanjem u zaradi svih apartmana. Na taj način bi mogao da se poboljša ROI (povrat investicije) za nekih 4-5 ili više godina.
Zlatibor je nikad skuplji a novi Razvojni program koji je počeo će samo podići sve ugostiteljske cene, naravno i cene samih apartmana. Apart hotel Satelit recimo očekuje krajnje cene po izgradnji oko 3100-3200 eur/m2

S obzirom da je Zlatibor najjači turist.kongresni centar mislim da veliku budućnost imaju hoteli sa kongresnim salama jer je tu cena potrošnje gosta 3,5 puta veća. Kongresni i premijum turizam uvek idu zajedno!

"Turisti dnevno troše između 80 i 100 evra, ali kada je reč o kongresnom turizmu potrošnja je i do 350 evra."

Nema struke koja gore ne započinje ili već ne održava svoje kongrese...

Prođe septembar, dokle smo došli s obilaznicom? Da li se neko provozao od Hotela Tornik pa do JKP "Zlatibor"? Ima li novog asfalta?

Zbog velikog porasta broja turista visoka potražnja za smeštajem i novim hotelima...

Prođe septembar, dokle smo došli s obilaznicom? Da li se neko provozao od Hotela Tornik pa do JKP "Zlatibor"? Ima li novog asfalta?
A ti si mislio ovaj septembar?

@beli labud iskreno koji bi tvoj predlog bio za da kažem investicionu kupovinu na Zlatiboru?
Nije ključno, ali bilo bi dobro da bih kao vlasnik mogao i da 2 nedelje provedem tamo.
Iskreno znam da možeš da proceniš i da smo se i privatno dopisivali ali eto hteo bih ovako da čujem.
Razlog je, jer vidim da ti je drago da napreduje Zlatibor, a to se izmedju ostalog dešava zbog Investitora koji tamo ulažu novci.
Meni se iskreno jako svidja Zlatibor i zbog toga te i ovo pitam jer znam da si detaljan u odgovorima i po meni vrlo objektivan kada te neko direktno pita, a najbolji uvid imaš za Zlatibor.
Hvala unapred

@beli labud iskreno koji bi tvoj predlog bio za da kažem investicionu kupovinu na Zlatiboru?
Nije ključno, ali bilo bi dobro da bih kao vlasnik mogao i da 2 nedelje provedem tamo.
Iskreno znam da možeš da proceniš i da smo se i privatno dopisivali ali eto hteo bih ovako da čujem.
Razlog je, jer vidim da ti je drago da napreduje Zlatibor, a to se izmedju ostalog dešava zbog Investitora koji tamo ulažu novci.
Meni se iskreno jako svidja Zlatibor i zbog toga te i ovo pitam jer znam da si detaljan u odgovorima i po meni vrlo objektivan kada te neko direktno pita, a najbolji uvid imaš za Zlatibor.
Hvala unapred
U ovom postu bih izostavio priču o pojedinačnim projektima jer znaš i sam da je potrebno imati sve te planove ispred sebe da bi se moglo kvalitetno prodiskutovati. Ali ona neka vodilja kod ulaganja u Zlatibor se svakako može naširoko opisivati.
Pre svega što se mene lično tiče imamo dve vrste objekata u koje vredi investiciono ulagati, to je HIGH STANDARD klasa i PREMIJUM klasa. High Standard za razliku od obične Standard klase koja ima "nacrtanu" Recepciju i minijaturni Spa deo, ima ulazni prostor nešto povećan ali i Spa deo znatno povećan od onih 50-100 ili sl. kvadrata koje obično investitori ostave za sadržaje veličine jednog malo većeg stana! Takve "minijature" su sigurno nedovoljne, prvo iz razloga što svi savremeni Spa prostori i tretmani prosto ne mogu fizički da stanu u tako mali prostor. Ne kažem da neki vispreni dizajner to ne može lepo da skocka, bio-video, ali mali prostor ostaje mali prostor. High Standard bi podrazumevao bar veći Spa deo (preko 300-400-500m2) u koji bi mogao da se smesti bar manji bazen, okolna plaža i svi relaks prostori (slane sobe, saune, egzot.tuševi itd), kao i bar za toliko povećanu i naglašenu Recepciju da može da se smesti nameštaj gde bi gosti mogli da sačekaju da se apartman pripremi. Takođe kod High Standarda se podrazumeva da bude olakšan pristup i dovoljan broj parking mesta. Takvi se u proseku izdaju za 50-ak evra na dan

Kad su u pitanju Premijum hotelski objekti onda se gleda veličina prostora za sadržaje tipa 500-1000 i više m2, prvoklasan ili ekskluzivan izgled i sve ono što to podrazumeva u završnim materijalima i izabranim sistemima. Što se tiče samog boravka vlasnika to se sve utvrđuje u konačnom Ugovoru o iznajmljivanju ili kako se već zove, između Upravljača i pojedinačnih vlasnika. Premijum se izdaje od 80-90 pa do 200-250 evra/dan. Naravno penthausi idu od 400 do 3200 evra/dan. Ovakvi objekti sadrže Restoran, Bar, Spa centar, Konferens sale, Fitnes deo...neki imaju sopstvenu mineralnu vodu iz bušotina koje koriste u Spa delu, neki dobijaju slanu vodu iz CG itd itd

Ali ako imaš dovoljno novca saznao sam od jednog hotelijera da se ulaganje u hotel može isplatiti za 4-5 godina (kad ostaneš vlasnik svih soba i apartmana), jer su sezone sve jače i jače a popunjenost hotela skoro 100% u glavnom delu godine. Naravno reč je o objektima sa 4* ili više...sad koliko je to nama moguće 🙂

Kod kupovine pojedinačnih Soba i Apartmana suština je prepoznati kvalitetnog investitora koji je svestan kako će izgledati Zlatibor posle ove tranzicije i tako da kažem generalnih ekskluzivnih sadržaja koji se grade, i u skladu sa tim graditi objekat

...ovo samo kao uvod pa po potrebi možemo lagano u detalje

U ovom postu bih izostavio priču o pojedinačnim projektima jer znaš i sam da je potrebno imati sve te planove ispred sebe da bi se moglo kvalitetno prodiskutovati. Ali ona neka vodilja kod ulaganja u Zlatibor se svakako može naširoko opisivati.
Pre svega što se mene lično tiče imamo dve vrste objekata u koje vredi investiciono ulagati, to je HIGH STANDARD klasa i PREMIJUM klasa. High Standard za razliku od obične Standard klase koja ima "nacrtanu" Recepciju i minijaturni Spa deo, ima ulazni prostor nešto povećan ali i Spa deo znatno povećan od onih 50-100 ili sl. kvadrata koje obično investitori ostave za sadržaje veličine jednog malo većeg stana! Takve "minijature" su sigurno nedovoljne, prvo iz razloga što svi savremeni Spa prostori i tretmani prosto ne mogu fizički da stanu u tako mali prostor. Ne kažem da neki vispreni dizajner to ne može lepo da skocka, bio-video, ali mali prostor ostaje mali prostor. High Standard bi podrazumevao bar veći Spa deo (preko 300-400-500m2) u koji bi mogao da se smesti bar manji bazen, okolna plaža i svi relaks prostori (slane sobe, saune, egzot.tuševi itd), kao i bar za toliko povećanu i naglašenu Recepciju da može da se smesti nameštaj gde bi gosti mogli da sačekaju da se apartman pripremi. Takođe kod High Standarda se podrazumeva da bude olakšan pristup i dovoljan broj parking mesta. Takvi se u proseku izdaju za 50-ak evra na dan

Kad su u pitanju Premijum hotelski objekti onda se gleda veličina prostora za sadržaje tipa 500-1000 i više m2, prvoklasan ili ekskluzivan izgled i sve ono što to podrazumeva u završnim materijalima i izabranim sistemima. Što se tiče samog boravka vlasnika to se sve utvrđuje u konačnom Ugovoru o iznajmljivanju ili kako se već zove, između Upravljača i pojedinačnih vlasnika. Premijum se izdaje od 80-90 pa do 200-250 evra/dan. Naravno penthausi idu od 400 do 3200 evra/dan. Ovakvi objekti sadrže Restoran, Bar, Spa centar, Konferens sale, Fitnes deo...neki imaju sopstvenu mineralnu vodu iz bušotina koje koriste u Spa delu, neki dobijaju slanu vodu iz CG itd itd

Ali ako imaš dovoljno novca saznao sam od jednog hotelijera da se ulaganje u hotel može isplatiti za 4-5 godina (kad ostaneš vlasnik svih soba i apartmana), jer su sezone sve jače i jače a popunjenost hotela skoro 100% u glavnom delu godine. Naravno reč je o objektima sa 4* ili više...sad koliko je to nama moguće 🙂

Kod kupovine pojedinačnih Soba i Apartmana suština je prepoznati kvalitetnog investitora koji je svestan kako će izgledati Zlatibor posle ove tranzicije i tako da kažem generalnih ekskluzivnih sadržaja koji se grade, i u skladu sa tim graditi objekat

...ovo samo kao uvod pa po potrebi možemo lagano u detalje
Hvala na opširnom odgovoru.
Kao što sam ti i rekao jednom prilikom prvo sam sve tumačim, pa kada dodjem samostalno do nekih zaključaka i računice onda idem u detalje. Trenutno sam u nekom da kažem procesu razmišljanja o ulaganju na mnogo lokacija.
Ti bi mi svakako bio jedan od top 3 poziva za na Zlatiboru prilikom mog da kažem odlučivanja za ulaganje tamo.
Trenutno mi i poslovni saradnici grade tamo ozbiljan kompleks, kao i kum samostalno manju zgradu.Takodje i drugarica i saradnica iz srednje gradi zgradu.
Ukoliko budem imao detaljnija pitanja o samom kompleksu pitaću te privatno...

На коју фору је Крагујевац овако високо рангиран? Арсенал фест? Иначе жао ми је што то морам да кажем али доста ружан град, један од горих у Србији.

Rekonstrukcija kolovoza od Sušice do Zlatibora, je počela 25. oktobra. Do sada su stigli, da obe desne trake, sa ivičnjacima, savrše do Jevremovića.
Dinamika nije loša. Još ako vreme posluži, moguće je da za ovu godinu "dobace" do Čajetine.

На коју фору је Крагујевац овако високо рангиран? Арсенал фест? Иначе жао ми је што то морам да кажем али доста ружан град, један од горих у Србији.
Pored toga i univerzitetski i industrijski centar, poslovni putnici itd...nisu to samo klasični turisti. Ma da ako bi se gledao više iz ovog ugla https://glimpses-of-the-world.com/sr/2020/09/06/kragujevac-sta-videti/ i nije tako ružan...stara srpska prestonica ima potencijal

Inače dolasci stranih turista u Srbiji na rekordu! Ovaj put nas je i Evropska turistička komisija (ETC) prepoznala kao najbrže rastuću zemlju u dolascima i privlačenju stranih turista. Cela Srbija na nivou 34% više, dok sam Zlatibor prednjači u odnosu na celu zemlju sa čak 45-50% više stranih gostiju!!

Meni nije jasno kako se nekome uopšte isplati izdavati apartman za 30 € dan ili čak za 25 € i to samo na kratke periode od po samo nekoliko dana. Pa čistačica tu zaradi više od vlasnika, ako vlasnik od toga i može zaraditi.
Po meni trenutno na Zlatiboru najbolje su kupovine stanova koji su izgrađeni prije nekoliko godina i koji su skroz opremljeni, a takvih se dosta sada prodaje. Što se tiče dodatnih sadržaja, ja mislim da je bolje i da ih nema ukoliko se radi o manjim zgradama, jer to su najobičnije improvizacije, a investitori planiraju na jedan SPA da vežu još nekoliko budućih zgrada.
Što se samih lokacija tiče, jako je bitna mikrolokacija i šta će se u buduće u neposrednoj blizini graditi. Npr., vidim da se jako luksuzni i kvalitetni stanovi prodaju u "Kapije Zlatibora" zato što im se na bukvalno 3-4 metra od prozora i balkona gradi zgrada od 11 spratova jednog budućeg rizorta.
Po meni, najbolje lokacije i najbolje ulaganje su Svetogorska ulica i Kiridžijska ulica u gornjem dijelu. Tu ima drveća i pogled može biti jako dobar. Mislim da će i turisti u budućnosti voditi računa o tome - da budu u koliko toliko planinskom ambijentu i da imaju koliki toliki mir i pogled na po koje drvo. Za sve ljubitelje vrhunske planinske gradnje i sadržaja predlažem da pogledaju "Emerald" na Žabljaku. Zlatiboru nedostaju takvi projekti - čisto investicioni gdje kupac u stvari kupuje % resorta kao biznisa odnosno sticanja dobiti, a gdje je posjedovanje nekretnine i boravka u njoj periferna stvar (maltene se i ne bira stan koji se kupuje nego samo kvadratura od koje zavisi budući prihod i kada vlasnik ide u "svoj" stan u stvari ide u stan te strukture i M2 i najčešće i neće biti u baš svom stanu nego u nekom iz te kategorije). Neki su to pokušali na Zlatiboru (Queen of Zlatibor) ali mislim da se nisu proslavili jer u takvom biznisu velikih cifara nema improvizacije. Sve mora biti na vrhunskom nivou. U takvim objektima povrat investicije je najbrži. Čak i ispod 9 godina. Na Kopaoniku sam čuo da ima sličnih projekata ali su tu cijene M2 basnoslovne.

Meni nije jasno kako se nekome uopšte isplati izdavati apartman za 30 € dan ili čak za 25 € i to samo na kratke periode od po samo nekoliko dana. Pa čistačica tu zaradi više od vlasnika, ako vlasnik od toga i može zaraditi.
Po meni trenutno na Zlatiboru najbolje su kupovine stanova koji su izgrađeni prije nekoliko godina i koji su skroz opremljeni, a takvih se dosta sada prodaje. Što se tiče dodatnih sadržaja, ja mislim da je bolje i da ih nema ukoliko se radi o manjim zgradama, jer to su najobičnije improvizacije, a investitori planiraju na jedan SPA da vežu još nekoliko budućih zgrada.
Što se samih lokacija tiče, jako je bitna mikrolokacija i šta će se u buduće u neposrednoj blizini graditi. Npr., vidim da se jako luksuzni i kvalitetni stanovi prodaju u "Kapije Zlatibora" zato što im se na bukvalno 3-4 metra od prozora i balkona gradi zgrada od 11 spratova jednog budućeg rizorta.

Ima ljudi koji imaju velike kuće, pogotovo u Obudijevici, kuća sa zasebnih 3-4-5 apartmana. Ljudi žive u jednom od njih a ostale iznajmljuju. Nije loše za popunjavanje kućnog budžeta uz osnovni posao kojim se bave. Verujem da bez problema uzmu 1000€ mesečno. Grejanje u celoj kući je obično centralno na čvrsta goriva koje iovako koriste domaći za svoju stambenu jedinicu što onda olakšava grejanje ostalih jedinica. Nijedan apratman nema odvojene satove tako da im to daleko sreže paušalne troškove. Uz to, sami ga čiste i dočekuju goste tako da nema tu govora o troškovima za čistačicu.
Ko poznaje to naselje zna da su tu skoro sve kuće napravljene davno pre, znači nisu građene po sadašnjim visokim cenama materijala i usluga. Pričao sam s ljudima koji ovako rade. Oni imaju odličnu popunjenost, veću od tih lux apartmana po zgradama a i odličan profit koji im je barem 90% od naplaćene cene noćenja a o otplati investicije da i ne prčam.
Negativno utiču na cenu lux apartmana, realno barem duplo su jeftiniji a tik do jezera, odgrizu oni dobar deo tog kolača.

Nebih nikom savetovao kupovinu stanova dokle god se ne uvede red u katastar i ne završe bitniji sudski sporovi u vezi restitucije. Radi se već godinama u pojedinim naseljima ali daleko je to od gotovog. Pa cele ulice nisu ucrtane i zapravo su u katastru privatna livada. Nakon sudskog spora kada se ucrta ulica ta "livada" dobije više parcela s obe strane ulice. Investitori seuse sada već unapred dogovorili sa vlasnicima i tik po završetku spora otkpljuju te parcele između kuća i štekaju zgrade koje izgledaju kao štapovi, mršavi a visoki. Bitno da parcela izlazi na bilo kakvu ulicu ili put, a ako ne onda ubodu jednu od vikendica i propoje je toj parceli i problem rešen. Provozajte se malo po Palisadu pa vidite u šta se pretvara Kruzni put. To će i da zahvati naselja južno od Kružnog puta samo da sud odradi svoje, tako da bolje ti beži od Kiridžijske ulice i tog dela kojeg sam naveo.

Moja poznanica 2018.godine kupila lep dvosobni apartman 200m od jezera u kvalitetnoj novoizgrađenoj zgradi. Dala oko 110.000€. Lep pogled, lepa terasa, niži sprat, stvarno kvalitetna zgrada. Dve godine kasnije investitor se domogao parcelice sa strane i nalepio uz tu zgradu još jednu istih gabarita. Nije zatvorio pogled iz njenog stana nego zgradi iza ali je nastao velik problem s parkingom ispred njene zgrade, zapravo sada je nemoguće naći parking kada su se uselili i stanari u tu drugu zgradu.
Pre godinu dana drugi investitor kupio vikendicu i nešto zemlje ispred njene zgrade i sada zida ogromnu zgradurinu, mislim 9-10 spratova, 10-15m od njene terase. Ona poludila, pola njenog sprata sada želi prodati stanove ali ne mogu. Teško da će da izvuče tih početnih 110k €a ako bude imala sreće da ih dobije sada s tim novcem ne može da kupi lep stan u našem rodnom gradu kao što je mogla 2018.godine.

Zato oprez ljudi, pazite šta radite. Ako vas prevare teško da ćete se oporaviti osim ako vam naravno 100-150k € ne znači ništa u životu...

Poslednja izmena:
Da. To je veliki problem sa budućom gradnjom. Neko Vam od odličnog stana sa otvorenim pogledom, mirom i tišinom, napravi haos. Prvo vas bukom i prašinom maltretira 2-3 godine koliko traje gradnja za koje vrijeme ne možete ni izdavati stan plus vas opkoli i zatvori za trajno. Meni nije jasno kako se može napraviti nova zgrada na 3-4 metra od postojeće. Mnogi ljudi kada im se to desi prodaju jeftinije nego što su kupili. To za Kiridžijsku ulicu se ne može nigdje provjeriti? Konkretno me zanima za jako lijepu zgradu koja je na broju 58. i koja je otvorena sa svih strana. Ima drveća okolo i jako, jako, otvoren pogled čak i iz prizemlja.

mnogo mracite, ne uklapa se to u PREMIJUM LUX pricu
iz onoga sto se ovde moze procitati poslednjih meseci Zlatibor je novi Sent Moriz ili Davos, ne razumem otkud sad ove price

Ne mračimo. Najteže je biti objektivan. Kupovina nekretnine je velika životna odluka. Treba 100 puta mjeriti i onda jednom presjeći.

To je od starta bio problem, mislim nije to ništa novo. To je problem "sitnih" investitora odnosno sitnih parcela za koje ovi nemaju dovoljno novca da ih ukrupne, i naravno samih vlasnika koji traže velike sume. Ali bez obzira na to minimalni razmak od susedne zgrade u takvim, najnepovoljnijim uslovima je 6m, odnosno 3m od ivice obostrano. To je problem u samom centru koji je dosta ravniji i gde su se tako "nadžidžale" zgradice jedna na drugu (što je najgore i za takve traže preko 3000 eur/m2 kad imaju nešto od sadržaja). Naravno skoro svugde u ovom najlepšem kraju Kiridžijske i Svetogorske je ipak veća udaljenost, plus što same zgrade često imaju "smaknut" raspored zbog takvog rasporeda placeva i pravaca ulica, pa i to smanjuje veći uticaj na pogled. Što se tiče ometanja od same izgradnje lično povremeno boravim u jednom apartmanu gde se pored još gradi zgrada, i možda je bučnije samo bilo onih 4-5 meseci koliko je trajala izgradnja same konstrukcije-grube faze. Faza instalacionih i završnih radova se takoreći i ne oseća toliko u smislu buke. Zimi pogotovo jer ili nema radova ili su unutra u zatvorenom.

@StevanHN tu zgradu je investirao fudbaler Nemanja Vidić koji je poreklom iz tog kraja, jedna od lepših i boljih iako u Standard klasi. S obzirom na sačuvane borove uokolo izgleda više kao neka moderna vila nego zgrada...i po meni je to ta najveća prednost ovog dela iznad crkve, i ne zovu ga džabe Zlatiborsko dedinje. Državna šuma u Kiridžijskoj, puno očuvanog zelenila u celom tom kraju, nagib terena takoreći svugde tako da ona zgrada ispod koja bi se izgradila opet ne može da zatvori pogled.
Takođe ne manje važno, tu vikendice i vile izgleda ima neki bogatiji svet jer ne žele da ih prodaju, ono što znam je jedan jedini plac u Svetogorskoj gde se vlasnik samo premišlja dal da ga da za 100.000 evra po aru, ili ne, odnosno ne žuri mu se jer zna da cene zemljišta samo rastu!

Da li znaš kolika je cena za "Emerald" na Žabljaku a kolika u tim kompleksima na Kopaoniku koje si gledao...gde se investicija najbrže vraća? Ono što sam gledao je Kolašin, ali tamo su cene oko 6000 pa do preko 10.000 eur/m2 za one najluksuznije penthause

Poslednja izmena:
Ono što je možda i najznačajnije jer direktno utiče na povrat investicije - ROI, ali na žalost trenutno ne ulazi u zvanične podatke, je broj noćenja. Zvanični podaci za broj Noćenja govore da je Zlatibor negde na preko 1.100.000 noćenja dok je Beograd na oko 3.500.000 noćenja godišnje. Međutim pošto je znatno veći broj izdavanja u sivoj zoni, realne vrednosti su oko 3.000.000 noćenja godišnje za Zlatibor. Tako da su BG i Zlatibor ustvari gotovo izjednačeni...svi lokalni zvaničnici i komunalne službe to sasvim jasno potvrđuju, što ustvari govori o snazi turističke destinacije

Na početku intervjua se to može videti...takođe posle 15-og minuta se može čuti da se prvi rasprodaju najskuplji hoteli i aranžmani, i da se ne mogu pronaći slobodni kreveti čak i van glavnih delova godine (Okt, Nov), odnosno da su u to vreme već prebukirani zbog Kongresnog turizma

Pored Novog Razvojnog projekta koji će doneti nove lux premijum sadržaje, meni to sasvim jasno govori da će cene rasti, i da je ulaganje u tu vrstu objekata sa bogatim sadržajima ustvari ono pravo!

Vrh