Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699309#p699309:1ijr9lkz je napisao(la):
Zvezdara64 » Thu Jan 16, 2020 12:51 pm[/url]":1ijr9lkz]@Goje Utvrdili smo i složili se (skoro) svi da zimi ubedljivo najveći procenat zagadjenja PM česticama dolazi od individualnog loženja. Ugalj, drva, mazut, lož ulje i ko zna šta još. Taj dijagram treba na početku svake strane postaviti, da se ne ponavljamo po 100 puta sa istom pričom.
@MC ne vredi vrteti više priču o Termoelektranama. Sve TE imaju ili nove ili remontovane elektofiltere koji maksimalno ispuštaju 50mg/m3 čestica. Mali deo toga završi u Beogradu. Kod TE je problem ogromna količina sumpora i CO2. Saobraćaj je najviše odgovoran za NOx i PM čestice u neposrednoj blizini zagušenih saobraćajnica. Ali individualna ložišta su najveći problem u globalu

Baš i nije zanemariv doprinos TE ukupnom zagađenju. Iz EPS-ovog izveštaja o stanju životne sredine može svašta interesantno da se sazna, samo što nemamo novinare koji znaju da rade svoj posao.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=691241#p691241:1ijr9lkz je napisao(la):
roland » Sat Dec 21, 2019 9:11 pm[/url]":1ijr9lkz]Pronašao sam Izveštaje o stanju životne sredine u JP EPS za 2016 - link i 2018 link i našao sam veoma zanimljive činjenice.

Prvo, EPS u izveštaju navodi da dimni gasovi koje ispuštaju njegova postrojenja prelaze zakonske granične vrednosti. Za SO2 smo znali odavno, ali u izveštaju navode da prekoračuju emisiju i suspendovanih čestica PM10
Ovo je stanje iz 2016:
file.php

A ovo iz 2018:
file.php

Drugo, navode
Димни гасови који садрже сумпор диоксид, азотне оксиде, угљен диоксид и прашкасте материје, се после пречишћавања, издвајања прашкастих материја у електрофилтрима, испуштају у ваздух преко димњака висине:
• ТЕНТ А - 150m (блокови А1, А2 и А3) и 220m (блокови А4, А5 и А6)
• ТЕНТ Б - 280m (блокови Б1 и Б2)
• Колубара А -105m (блок А1), 105m (блокови А2 и А3) и 130m (блок А5)
a u izveštaju iz 2016. se navodi da je razlog za prekomerno ispuštanje praškastih materija
Одступања емисије прашкастих материја у односу на ГВЕ, на блоковима А1 и А2 у ТЕНТ А, на којима је урађена реконструкција ЕФ, доводи се у везу са повећаним количинама и температурама димног гаса у односу на пројектоване вредности
(EF - elektrostatički filter)
dok se u izveštaju iz 2018. godine ova informacija uopšte ne spominje
У 2014. години је урађена реконструкција електрофилтара блока А3. То значи да су реконструисани електрофилтери свих блокова у ТЕ „Никола Тесла“ А (А1, А2, А3, А4, А5 и А6 ) и у ТЕ „Никола Тесла“ Б (Б1 и Б2), као и блок А5 у ТЕ „Колубари“ А. Гаранција испоручиоца за масене концентрације прашкастих материја на излазу из електрофилтра су ≤ 50mg/ Nm3 , што је у складу са захтевима регулативе ЕУ и Републике Србије.
Na osnovu podataka iz prethodnih tabela vidi se da do kraja 2018. nisu popravljeni elektrofilteri na blokovima A1 i A2 u TENT A tako da su u izveštaju iz 2016 rekli istinu ali u izveštaju iz 2018. godine debelo slagali.
Konačno, ukupna količina emitovanih praškastih materija za godine 2016 i 2018 po termoelektranama je
2016 (t/godina) 2018 (t/godina)
TENT A 4122 2999
TENT B 1059 1731
TE Kolubara A 3179 2733

Vidimo da je emitovanje praškastih materija skočilo u tom periodu u TENT B a smanjilo se u TENT A i Kolubari A

Takođe, tokom 2014 je nabavljen sistem za monitoring zaštite životne sredine
Крајем 2014. године је склопљен Уговор између ЈП ЕПС и „TEKON-tehnokonsaltingˮ у циљу израде Студије ,,Мониторинг заштите животне средине (емисија у ваздух) на нивоу ЈП ЕПС и припадајућих Привредних друштаваˮ, а крајем 2015. године је закључен Анекс поменутог Уговора. Предмет ове Студије је израда и имплементација система за мониторинг емисије загађујућих материја у ваздух термоенергетских постројења Привредних друштава Јавног предузећа Електропривреде Србије. Односно, циљ је формирање централне базе података са резултатима континуалних мерења емисије загађујућих материја у ваздух, обрада података и извештавање о континуалним мерењима емисије загађујућих материја у ваздух у складу са законским обавезама, у циљу предузимања одговарајућих мера заштите животне средине.

Na sajtu Tekon-tehnokosaltinga https://www.tekon.rs/software_cleanair.html se navodi da njihov sistem prati stanje kvaliteta vazduha
Za potrebe najveće termoelektrane u Republici Srbiji - TE Nikola Tesla A, Tekon je razvio softversku aplikaciju za monitoring i ocenu uticaja industrijskih objekata na kvalitet vazduha u okruženju.
Aplikacija CleanAir se bazira na realnim kontinuiranim merenjima emisije zagađujućih materija, relevantnih meteoroloških parametara i imisije relevantnih parametara.
Aplikacija omogućava:
• akviziciju rezultata kontinuiranih merenja emisije zagađujućih materija u realnom vremenu, bez obzira na razuđenost mreže merača (firma po potrebi može da pomogne i pri uspostavljanju hardverskih pretpostavki za akviziciju u realnom vremenu);
• evidentiranje rezultata merenja u bazi podataka – svi rezultati merenja se čuvaju u centralnoj SQL kompatibilnoj bazi podataka. Baza se prilagođava topologiji mreže merača;
• izdvajanje podataka – identifikacija, sortiranje i izdvajanje podskupova rezultata merenja koji zadovoljavaju jedan ili više zadatih kriterijuma. Izdvojeni podaci se mogu eksportovati u druge široko prihvaćene formate podataka radi dalje obrade nekim drugim softverom;
• praćenje podataka u realnom vremenu – pregled svih rezultata merenja na adekvatnim ekranima sa generisanjem relevantnih upozorenja u slučaju prekomerne emisije zagađujućih materija;
• analize podataka u realnom vremenu ili za zadati interval – aplikacija omogućava analize izmerenih podataka u realnom vremenu ili za zadati interval. Pored predefinisanih analiza softver omogućava eksport podataka u raznim opšte prihvaćenim formatima radi dalje obrade drugim softverskim alatima;
• procena uticaja u realnom vremenu ili za zadati vremenski period – CleanAir omogućava na bazi kontinuiranog praćenja emisije zagađujućih materija, relevantnih meteoroloških parametara i merenja imisije zagađujućih materija procenu uticaja izvora zagađivanja na kvalitet vazduha u okolini;
• generisanje izveštaja za nadležne organe – CleanAir omogućava kreiranje izveštaja za nadležne organe Republike Srbije (Ministarstvo, Agencija za zaštitu životne sredine i Fond) koji po sadržaju

Zaključak je da EPS zna da neki od blokova termoelektrana ispuštaju preteranu količinu suspendovanih čestica PM10 i da imaju sistem kojim mogu da prate emitovanje zagađujućih materija, kao i da mogu da procene uticaj tog emitovanja na kvalitet vazduha na osnovu trenutnih i prognoziranih meteoroloških uslova, ali da ne čine ništa da smanje efekte tog zagađenja u okolini termoelektrana.
Jedna od stvari što bi trebali da rade, jeste da bi rebalo da isključuju problematične blokove ili da smanje njihov rad na minimum kad su meteorološki uslovi nepovoljni. Drugo, od 2014. godine su svesni da im ne rade kako treba elektrostatički filteri na blokovima A1 i A2 u TENT A, tj, da rekonstrukcija nije urađena kako treba, i ništa nisu uradili da to isprave.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699279#p699279:2jvnu2ea je napisao(la):
JohnnyLee » 16 Jan 2020 10:22 am[/url]":2jvnu2ea]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699247#p699247:2jvnu2ea je napisao(la):
Svetlopis » 16 Јан 2020, 09:27[/url]":2jvnu2ea]Ako zabraniš drva, na šta pošteni građanin da se grije konkretno?

на струју. или гас ако има гасовод у близини

Na struju se vec dosta i greje, Gas je skup za nas standard i znam puno ljudi koji zive u privatnim kucama koji su ga cak i otkazali i presli recimo na pelet.

Ogromna je razlika ziveti u kuci ili stanu u Srbiji. Kuca je jezivo zahtevna i stalno se prave kalkulacije KAKO SE I NA STA GREJATI. Ja se recimo grejem na struju, ali nece ni to moci narednih 100 godina jer ce struja poskupeti sigurno u narednoj deceniji...

Grejanje na ugalj zabraniti koliko sutra, grejanje na drva tesko da ce se ikada iskoreniti, pa makar kubik otisao i na 100-120e, ali ako se ikada zabrani grejanje na drva, ljudi ce i ih dalje traziti zbog navika (100x sam cuo nista bolje ne greje nego drva).

Verovatno, ako ne i 100% bi dobili crno trziste prodaje drva na kubik za grejanje.

Svima vama koji se grejete na centralno, mi koji zivimo u individualnim varijantama negde i zavidimo jer imati CG je najbolja stvar definitivno u Srbiji. Ali morate shvatiti da se ljudi stvarno muce sa tim pitanjem, posebno u delovima grada gde su uglavnom privatne kuce. Grejanje je nocna mora mnogima.

Cela poenta je da mislim da bi bilo vrlo radikalno ukidati pravo grejanja na drva (ugalj da), jer grejanje ima veliki procenat u zagadjenju, ali imaju i mnoge druge stvari koje su vec navedene vise puta u ovoj temi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699333#p699333:2dm3h94x je napisao(la):
zexland » 16 Јан 2020, 13:24[/url]":2dm3h94x]Na struju se vec dosta i greje, Gas je skup za nas standard i znam puno ljudi koji zive u privatnim kucama koji su ga cak i otkazali i presli recimo na pelet.....

онда треба прећи на пелет, или нешто слично. мада и ова енглеска пећ, што је tzoran1 поменуо, изгледа као фино решење

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699307#p699307:2dm3h94x je napisao(la):
tzoran1 » 16 Јан 2020, 11:45[/url]":2dm3h94x]Evo i kako izgleda jedna pec na drva engleske proizvodnje i odobrena za podrucja bez dima Smoke-Free Zones. napravljena od livenog gvozdja 155 kg stepen iskoriscenja 83%. mana joj je cena £1700.00 + VAT....

чудо Алфа Плам није направио нешто тако

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699307#p699307:1xg4xjko je napisao(la):
tzoran1 » 16 Jan 2020 11:45 am[/url]":1xg4xjko]Evo i kako izgleda jedna pec na drva engleske proizvodnje i odobrena za podrucja bez dima Smoke-Free Zones. napravljena od livenog gvozdja 155 kg stepen iskoriscenja 83%. mana joj je cena £1700.00 + VAT
Nije svemirska tehnologija :) a englezi tvrde da ima minimalnu emisiju cestica koje zagadjuju tj 80% manje nego stare peci??? Ako ova pec ne moze da se napravi ovde onda...

Description

Introducing the ESSE Warmheart, the latest addition to the Ironheart family. A Woodburner which Cooks, the Warmheart is perfect for heating and cooking. Unlike conventional cookers, the Warmheart is designed to radiate heat into the room. Additionally, it can also bring the graduated four-zone hob up to temperature in a matter of minutes. If all that wasn’t enough, you can also grill a steak in the firebox, boil a kettle or add a domestic, the Warmheart is truly a stove for all seasons.

If you like the idea of living off-grid, wood-fired cooking an adaptable wood burner, or all of the above the ESSE Warmheart is the perfect match for you.
ESSE Warmheart Key Features:

Fuel: Wood
Output: Nominal 5Kw
Energy Rating: A+

Flue Size: 150mm (6″)
Flue Options: Top
Dimensions: W 500mm x H 691mm x D 600mm
4 Zone Cast Iron Hotplate
Decorative Hearth Friendly
Weight 155Kg
Construction: Cast Iron
Single Air Control: Yes
Approved for Smoke-Free Zones: Yes
Efficiency: 82.3%
Max Log Length: 360mm (14″)

Optional Extras

Boiler
I kako izgleda unutra (zanimljiv ulozak za dodatno sagorevanje cestica dima od titanijuma) https://www.youtube.com/watch?v=m0JwJF5WyYE
file.php

Sjajno ! Dzoni hvala sto si spomenuo Tzorana za ovo ! :sesir:

:sesir: zex & jonny
Zato su oni alfa plamovi "smederevci" izlozeni u knezu sasvim odgovarajuci dekor za sadasnji problem sa zagadjenjem. E sad sto im je stepen iskoriscenja 30-40% i dime kao otvoreno loziste je druga prica :D
Ne nadjoh nigde na njihovom sajtu da ispunjavaju recimo DEFRA ili SIA Eco design standarde.
Mogli bi ovi iz ministarsta da se pozabave proizvodjacima grejnih tela u zemlji.

Zašto je gas toliko skup u Srbiji? U Češkoj npr. nije a uvozimo ga i mi i oni.

Mozda mozemo ocekivati da se uskoro pojavi neki od politicara i kaze da je zagadjenje cesticama u stvari zdravo.

Jedno pitanje. Kako mogu ti engleski sporeti da tako dobro sagorevaju drvo, a nema nikakve elektronike i pokretnih delova?

Kako objasniti sad ovaj pad odjednom? I dalje je visoko, ali sa oko 160 pade na 80ak. Kako?

Screenshot-2020-01-16-World-Air-Quality-Index-AQI-Ranking-Air-Visual.png

EDIT: Neki bag na sajtu 100%, evo ga sad se vratilo na 170.

Vetar se pojačao na 3m/s, ali samo u određenim delovima grada. To je tačno ona brzina vetra koja može da razduva zagađenje, na čistini. Pad zagađenja je pokazala samo stanica Mostar. Stanice Stari Grad i NBG nisu, jer vetar na tim mikrolokacijama nema dovoljnu snagu, i sve je pod maglom

@roland

Slažem se sa svim što si napisao, samo mislim da u trenutnom mixu zagadjenja u Beogradu TE ne učestvuju u velikom procentu. To ne znači da ih ne treba kontrolisati, modernizovati, gasiti stare blokove.. Već smo o tome dosta pisali i na drugim temama. Generalno, protivnik sam bilo kakve upotrebe svih vrsta uglja. Na veliku nesreću naših stanovnika a i stanovnika Evrope, u Srbiji je lignit osnova energetike

Na ona dva linka koja sam postavio u prvoj poruci o ekološkim šporetima imate čitave gomile takvih šporeta, i mislim da ima i bitno jeftinijih.

Stoves for Smoke Control Areas
Defra exempt stoves are designed and certified for use in smoke control areas in the UK. Wood is not a smokeless fuel but when burnt in a Defra exempt stove it meets Defra’s air quality requirements.
http://www.stoveindustryalliance.com/st ... rol-areas/

Na prvom linku na ovoj stanici je par saveta gradonačelnika Londona ( https://www.london.gov.uk/what-we-do/en ... ves-london )

A na drugom ogromna lista proizvođača šporeta koji imaju šporete sa odobrenom Engleskom "Ecodesign ready" oznakom:

Ecodesign Ready Stoves
https://www.hetas.co.uk/ecodesign-ready/

Isto i za "Nordic Swan Ecolabel" u severnoj Evropi. Samo tražite šporete koji imaju tu oznaku, na nacionalnim sajtovima (lista adresa dole desno) za

Denmark
Sweden
Norway (in Norwegian)
Finland (in Finnish)
Iceland (in Icelandic)

http://www.nordic-ecolabel.org/product- ... upCode=078

Kod nas Alfa-Plam tvrdi da i oni imaju takve šporete na pelet i da ih izvoze u Nemačku, što je po njima "najbolji dokaz" da zadovoljavaju Nemačke standarde, ali koliko je to tačno i na kakve tačno standarde misle, zaista ne znam.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699426#p699426:4g3kdzip je napisao(la):
Zvezdara64 » 16 Jan 2020 05:36 pm[/url]":4g3kdzip]@roland

Slažem se sa svim što si napisao, samo mislim da u trenutnom mixu zagadjenja u Beogradu TE ne učestvuju u velikom procentu. To ne znači da ih ne treba kontrolisati, modernizovati, gasiti stare blokove.. Već smo o tome dosta pisali i na drugim temama. Generalno, protivnik sam bilo kakve upotrebe svih vrsta uglja. Na veliku nesreću naših stanovnika a i stanovnika Evrope, u Srbiji je lignit osnova energetike
Da, i ja imam utisak da je tako. Naravno da termoelektrane izbacuju u vazduh daleko najveću ukupnu količinu zagađenja, i naravno da se uticaj tog zagađenja oseća na daleko najvećoj površini Srbije. Negde u početku sam naveo brojke o potrošnji uglja iz kojih se vidi da je sva druga potrošnja uglja u Srbiji zanemarljiva u odnosu na ono što izgori u njima. Ali koliki deo od toga dođe čak do Beograda (i pri kom to smeru i intenzitetu vetra) i koliko je onda U BEOGRADU relativni doprinos tog zagađenja koje stiže sa 50 km daljine u odnosu na lokalne dimnjake po kućama koji su u samom Beogradu, je sasvim drugo pitanje. Zbog toga mislim da je u Beogradu dominantna komponenta zagađenja ona od lokalnih ložišta. Dakle dimnjaci po kućama izbace malu ukupnu količinu zagađenja u odnosu na termoelektrane, ali su te termoelektrane daleko, a Beogradski privatni dimnjaci blizu, pa su OVDE oni važniji. Jedno je lokalna koncentracija, a sasvim drugo ukupno izbačena količina zagađivača. A nas u Beogradu interesuje lokalna koncentracija i doprinosi raznih izvora zagađenja toj koncentraciji upravo OVDE, što nema nikakve veze sa ukupnim količinama koje odu u vazduh iz dimnjaka centrale recimo u Obrenovcu i iz dimnjaka privatnih kuća u Beogradu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699417#p699417:kwe5n57o je napisao(la):
Svetlopis » Today, 18:10[/url]":kwe5n57o]Kako objasniti sad ovaj pad odjednom? I dalje je visoko, ali sa oko 160 pade na 80ak. Kako?

Screenshot-2020-01-16-World-Air-Quality-Index-AQI-Ranking-Air-Visual.png

EDIT: Neki bag na sajtu 100%, evo ga sad se vratilo na 170.

Dešavaju im se bagovi, ali mi nije jasno kako jer koriste Sepine podatke, a kod njih ne vidim anomalije.

Inače, mislim da niko nije spomenuo sutrašnji protest na ovu temu od 18h. Organizuje NDMBGD i šta god mislili o njima, oni su jedini koji obraćaju pažnju na ovaj problem i predlažu neka konkretna rešenja.

https://nedavimobeograd.rs/

Sad će biti veselo.

EZ pokrenula postupak: Velika ložišta u Srbiji emituju previše štetnih gasova

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje odredjenih granica za emisije štetnih gasova, koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine. Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištima u Srbiji devet ne ispunjavaju odredbe ove Direktive.

EZ navodi da za postojeća velika ložišta (velika postrojenja za sagorevanje LCPD) postoje dva načina primene te Direktive - ili da se pojedinačna postrojenja usklade sa vrednosnim granicama za emisije sumpor dioksida, azotnih oksida i prašine ili da se primeni Nacionali plan za smanjenje emisije (NERP).

Ukazuje se da je Sekretarijat odobrio srpski Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) 2016. godine i da je proteklih godina više puta pozivao srpske vlasti da se taj plan usvoji, što se nije dogodilo.

U Uvodnom pismu Sekretarijat navodi da u nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a postojeća velika ložišta u Srbiji moraju da primenjuju limite emisija prema Direktivi o velikim ložištima na pojedinačnoj osnovi, što devet navedenih postrojenja ne čine.

Slanjem uvodnog pisma Sekretarijat je pokrenuo preliminarnu proceduru čiji cilj je da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode da ne poštuje zakon Energetske zajednice i dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja, navodi se u saopštenju.

EZ je organizacija čije su članice EU i devet ugovornih strana - Gruzija, Moldavija, Ukrajina i partneri sa Zapadnog Balkana.

Ministarstvo: Apsolutno se postupa u skladu sa merama

Ministarstvo rudarstva i energetike poručilo je da Elektroprivreda Srbije i ostale energetske kompanije, apsolutno postupaju u skladu sa merama koje su predviđenje NERP-om i da sprovode projekte koji se odnose na domen iz tog plana.

Kada je u pitanju usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija, ministarstvo je ocenilo da odgovor na to pitanje treba tražiti od Ministarstva zaštite životne sredine, u čijoj je nadležnosti da bude predlagač tog plana prema Vladi.

"NERP je usaglašen između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine i svih kompanija koje posluju u energetskom sektoru Srbije", navelo je ministarstvo.

http://rs.n1info.com/Vesti/a561158/Ener ... asova.html

Ja bukvalno samo zbog ovakvih stvari želim da uđem u EU. Možete vi da mažete oči građanima, ali teško ćete to da radite strancima.

Na žalost, običan narod trpi, jer političari sigurno neće iz svog džepa da vrate sva proneverena sredstva.

xe xe sad krece.. nismo mi nadlezni vec ministarstvo zivotne sredine.. a oni ce nismo mi vec kompanije a kompanije ce nismo mi... vec
samo da mi je znati da li ce Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) da nasedne na ovu uhodanu semu nase birokratije ili ce da nam zalepe neke sankcije ...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P3k1FEQw7GY[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=699454#p699454:1jugq3vm je napisao(la):
astrodule » Čet Jan 16, 2020 7:28 pm[/url]":1jugq3vm]Ja bukvalno samo zbog ovakvih stvari želim da uđem u EU. Možete vi da mažete oči građanima, ali teško ćete to da radite strancima.

Strancima nece biti problem ako se postigne containment zagadjenja.
Za EU je jedini problem koliko nase zagadjenje moze da utice na njih.
Ne treba verovati u mit o dobrim strancima.

Inace, sada je vetar smanjio zagadjenje na Starom Gradu, ali zacudo ne i na NBGD.

Vrh