Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.563
Eh, da, Sarajevo i AQI 409 ... Sećate li se kad sam pre par godina ovde pričao da će u "Beogradu na vodi" gradnja visokog zida od zgrada pored Save zatvoriti i četvrtu, poslednju slobodnu stranu Savskog amfitetra, onu prema reci, i ometati provetravanje Beograda, odnosno lakšu evakuaciju zagađenog vazduha? E pa u sklopu trajne zimske uzbune u Sarajevu je predstavljena studija koja je zaključila da je opštim javašlukom inspirisana gradnja visokih objekata pored Miljacke delom odgovorna za veći nivo zagađenosti jer je dolina Miljacke bila jedan od retkih koridora za provetravanje Sarajevske kotline. Sad samo čekam kad za par godina završe i ostale gigantske zgrade uz Savu i puste "najveći tržni centar na Balkanu" i najveću garažu uz njega i uz auto put, pa da ONDA izmerimo nivo zagađenja u Beogradu na vodi, pored Savskog bulevara i novog bulevara "Vudro Vilson". Verovatno će biti zanimljivo, doduše, u zavisnosti od sprata na kome ste.
Moja stara poruka iz 2017.
viewtopic.php?p=479459#p479459
BiH / Studija dokazala: Visoki objekti utiču na kvalitet zraka u Sarajevu
Definirati položaj ventilacijskih koridora, da li visoki građevinski objekti utiču na kvalitet zraka, kako poboljšati protok zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine - pitanja su na koje je odgovorila studija "Značaj urbanih ventilacionih koridora i pregled najboljih praksi."
Studija je danas javno predstavljena u Sarajevu.
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... evu/352621
Moja stara poruka iz 2017.
viewtopic.php?p=479459#p479459