Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Užas. Zaista nemam drugu reč za ovo stanje
d99271eb9031a12f99179bc98aa82a18.jpg
88f93322ae5d41c8e54311f7d2af7fbf.jpg

Poslato sa telefona

Od najavljenih 4m/s nema ništa. Danas će biti maks 3m/s, a to nije dovoljno da se ovo raščisti.

Žalosno je što ljudi nisu svesni ovog problema i ovo je još jedan dokaz da pravu opoziciju nemamo u skupštini.

Pa jedan Zrenjanin koji godinama nema vodu za piće ćuti, ali zato izlazi na protest zbog SPC u CG.

Vreme je za neku ozbiljnu stranku Zelenih koja će samo o ekologiji da priča.

Opet vam ponavljam - ljudi nemaju pojma. Znaju nešto da je vazduh malo zagađen, ali to je kao normalna stvar.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697375#p697375:1lnglqer je napisao(la):
Zuma » Pet Jan 10, 2020 10:38 pm[/url]":1lnglqer]Ruski gas iz Bugarske verovatno tek početkom 2021. Međutim i tada će verovatno smanjiti nivo zagađenja samo u meri u kojoj se još uvek koristi mazut, pošto će od zagađivača da zameni samo njega. Od uglja je nažalost skuplji, pa njegovo trošenje ostaje isto. Tako da od relativno jeftinih i brzih poteza za smanjenje zagađenja vidim samo kupovinu i strožiji nadzor rada filtera za termoelektrane, kupovinu isključivo električnih autobusa za gradski saobraćaj i zabrana uvoza kola sa starim motorima. Sve ostalo će koštati znatno više.

Neizvestan rok za dotok gasa Turskim tokom u Srbiju
https://www.danas.rs/ekonomija/neizvest ... -u-srbiju/

MIslim da treba da prvo saznamo imaju li TE filter i da li isti pravilno rade.
Fascinantno je da ta tema ne zanima nase tzv nezavisne novinare.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697445#p697445:u86sa488 je napisao(la):
astrodule » 11 Jan 2020 10:15 am[/url]":u86sa488]Od najavljenih 4m/s nema ništa. Danas će biti maks 3m/s, a to nije dovoljno da se ovo raščisti.
Žalosno je što ljudi nisu svesni ovog problema i ovo je još jedan dokaz da pravu opoziciju nemamo u skupštini.
Pa jedan Zrenjanin koji godinama nema vodu za piće ćuti, ali zato izlazi na protest zbog SPC u CG.
Vreme je za neku ozbiljnu stranku Zelenih koja će samo o ekologiji da priča.
Opet vam ponavljam - ljudi nemaju pojma. Znaju nešto da je vazduh malo zagađen, ali to je kao normalna stvar.
Zato što normalne medije i normalne novinare sa iole masovnijom publikom nemamo, a ovi drugi novinari jednostavno ponavljaju šta god da im se zvanično kaže. Pri čemu je zvanična priča upravo to: da je sve ovo normalno. Otprlike, eto, zima je, a zimi je uvek bilo zagađeno, pa se autoritet ispred novinara maltene isčuđava ko nomalan može očekivati da sada bude drugačije? A ako se preko volje i spomene kako jeste "malo" više zagađen vazduh, obavezno spomenu posebne zimske meteorološke uslove koji su razlog tolikog zagađenja. Što je naravno perfidna poluistina (drugim rečima laž, jer je istina samo ono što je ispričano celo i potpuno) jer na kraju takve kvazi informacije ljudi jednostavno moraju da zaključe sledeće:

- malo zagađenje možda postoji, ali nije veliko.
- strani sajtovi ili lažu ili "niko ne zna" kako računaju podatke koje prikazuju, pa su svakako sumnjivi.
- a ako povremeno zagađenje i bude veće, krivac je vreme (što znači da se tu ništa ne može učiniti, jer vlasti svakako ne odgovaraju za vreme)
- a ako poneko posumnja da vlasti možda i prilično toga prećutkuju u priči oko zagađenja, on i dalje misli da to nije baš TOLIKO štetno jer nikada nisu čuli da se iko razboleo od lošeg vazduha, ili ne daj bože pao na ulici, pa mora biti da su to plaćenici opozicije koji drastično preteruju kad pričaju o tome.

Sve je u informisanju, kao i uvek. A zvanični mediji se NIKADA neće osloboditi dobrovoljno, bez obzira na sve EU posrednike, jer je to sama suština svake državne moći i vlasti tog tipa. Činjenica da opozicija nešto tako jednostavno ni do sada nije shvatila i odmah stvorila čitav alternativni informacioni sistem koji redovno kreira lepezu RAZUMLJIVIH sadržaja raznih nivoa složenosti za raznu publiku, da bi to zatim distribuirala SVOJIM alternativnim kanalima, je za mene najbolji znak da su nesposobni. Kako misle da u autoritarnoj državi pobede bez toga mi je potpuno nejasno. Valjda čekaju čuda, nešto kao u onoj ne slučajno omiljenoj pesmi našeg ministra "Ko bi rek'o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese ..."

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697472#p697472:3b927ae0 je napisao(la):
Zuma » Sub Jan 11, 2020 11:21 am[/url]":3b927ae0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697445#p697445 je napisao(la):
astrodule » 11 Jan 2020 10:15 am
Sve je u informisanju, kao i uvek. A zvanični mediji se NIKADA neće osloboditi dobrovoljno, bez obzira na sve EU posrednike, jer je to sama suština svake državne moći i vlasti tog tipa. Činjenica da opozicija nešto tako jednostavno ni do sada nije shvatila i odmah stvorila čitav alternativni informacioni sistem koji redovno kreira lepezu RAZUMLJIVIH sadržaja raznih nivoa složenosti za raznu publiku, da bi to zatim distribuirala SVOJIM alternativnim kanalima, je za mene najbolji znak da su nesposobni. Kako misle da u autoritarnoj državi pobede bez toga mi je potpuno nejasno. Valjda čekaju čuda, nešto kao u onoj ne slučajno omiljenoj pesmi našeg ministra "Ko bi rek'o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese ..."

pa istina je. Ima i onih koji smatraju da strani sajtovi lazu, da je sve to deo zavere protiv Voljenog....
Ni opoziciju ovo pitanje ne zanima, to je isti mentalni sklop.
Osim par ljudi ovo nikog ne zanima.

Evo jednog veoma interesantnog podatka. Kvalitet vazduha u mernoj stanici Obrenovac centar je dramatično bolji od onog koji mere sve druge merne stanice u Srbiji. Tokom 2019. godine u toj mernoj stanici bilo je samo 3 dana kada je prosečna koncentracija PM2.5 bila preko 100, dok je u stanici Beograd - Stari Grad bilo 74 takva dana. Obrenovac pri tome nije imao nijedan dan sa prosečnom koncentracijom preko 120, dok je Beograd imao preko 50 takvih dana!!! Sve ostale stanice u Srbiji su slične Beogradu. Tokom zimske sezone prosečna koncentracija PM2.5 je u Obrenovcu oko 50% niža nego na ostalim stanicama.

Malko sam kopao po podacima i video da je na sistem daljlinskog grejanja u Obrenovcu prikljlučeno preko 85% objekata, što znači da ima baš malo individualnih ložišta - nedovoljno da se obrazuje jači oblak iznad naselja.

Ovo sve ukazuje i na to koliki je uticaj TENT-a na kvalitet vazduha. Nemoguće je da je koncentracija PM2.5 50% niža u Obrenovcu nego u svim ostalim gradovima, ako je TENT toliko značajan izvor zagađenja.

Drugim rečima, jedini način za ZNAČAJNO poboljšanje kvaliteta vazduha je smanjenje loženja mokrim lignitom, a ne postoji NIJEDNA PREPREKA da se nešto odmah uradi, pre svega uvođenjem obaveze sušenja još na kopovima, i zabranom trgovine mokrim lignitom.

Dramatično pooštravanje uvoza i registracije automobila koji zagađuju je takođe moguća ODMAH.

Kada je u pitanju Turski tok, potpuno je nebitan datum puštanja u rad, već dovođenje gasne infrastrukture do svih potencijalnih potrošača, smanjenje cene, kao i subvencionisanje prelaska na taj energent. Za to će trebati decenije.

Iskreno, nisam čitao sve ove stranice, samo me zanima to, da li je već neko predložio neki odgovor na pitanje? Moj je ovaj: iseliti se iz urbane sredine. To bi sigurno pomoglo, što se izduvnih gasova i buke tiče, verujte! :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697525#p697525:3atbvhan je napisao(la):
GOJE » Sub Jan 11, 2020 2:23 pm[/url]"

Ovo sve ukazuje i na to koliki je uticaj TENT-a na kvalitet vazduha. Nemoguće je da je koncentracija PM2.5 50% niža u Obrenovcu nego u svim ostalim gradovima, ako je TENT toliko značajan izvor zagađenja.

I ja sam razmisljao o tome. Ja vidim jedno moguce objasnjenje za to. Cestice koje izlaze iz dimnjaka TENT izlaze sa jednom ogromnom masom vrucih gasova. Moguce je da one odmah idu na veliku visinu. RAzgovarao sam sa covekom iz Kupinova i on mi je rekao da dosta pepela direktno pada na atare 4 sela preko Save.

U svakom slucaju, zaista, osim populizma nema nikakve prepreke za trenutnu zabranu upotrebe mokrog lignita. Bravo za zakljucak.

Bilo bi dobro da saznamo od nekoga da li se taj lignit zaista siroko upotrebljava u recimo prigradskim naseljima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697525#p697525:2lopbp8l je napisao(la):
GOJE » 11 Jan 2020 02:23 pm[/url]":2lopbp8l]Evo jednog veoma interesantnog podatka. Kvalitet vazduha u mernoj stanici Obrenovac centar je dramatično bolji od onog koji mere sve druge merne stanice u Srbiji. Tokom 2019. godine u toj mernoj stanici bilo je samo 3 dana kada je prosečna koncentracija PM2.5 bila preko 100, dok je u stanici Beograd - Stari Grad bilo 74 takva dana. Obrenovac pri tome nije imao nijedan dan sa prosečnom koncentracijom preko 120, dok je Beograd imao preko 50 takvih dana!!! Sve ostale stanice u Srbiji su slične Beogradu. Tokom zimske sezone prosečna koncentracija PM2.5 je u Obrenovcu oko 50% niža nego na ostalim stanicama.

Malko sam kopao po podacima i video da je na sistem daljlinskog grejanja u Obrenovcu prikljlučeno preko 85% objekata, što znači da ima baš malo individualnih ložišta - nedovoljno da se obrazuje jači oblak iznad naselja.

Moguće je prvo zato što tamo ima manje saobraćaja i individualnih ložišta, pa u ukupnom zbiru otpadaju te komponente koje su značajne u Beogradu i nekim drugim mestima (gde može i dodatnog zagađenja od druge industrije), a zatim možda i zbog sledeće pojave.

Negde sam čitao da postoji poznati efekat da je ponekad zagađenje pored visokih dimnjaka manje nego u daljoj okolini dimnjaka. To ima veze sa "efektom dimnjaka", tj zašto dimnjak uopšte "vuče". Vreli gasovi sagorevanja se zatvore u visoku vertikalnu cev - dimnjak - pa zato što je topao vazduh lakši od okolnog hladnog, on teži da se diže naviše. Podizanje lakšeg toplog vazduha naviše kreira podpritisak na dnu dimnjaka, pa zato on na svom dnu uvlači okolni hladan vazduh. To provocira cirkularno kretanja vazduha i u vertikalnom profilu oko dimnjaka, dakle dimnjak na svom dnu sebi privlači okolni čisti vazduh a onaj topli i zagađeni izbacuje na svom vrhu, što onda sa sobom "povlači" i okolni vazduh oko dimnjaka da ima isto cirkularno kretanje u vertikalnoj ravni. Pošto česticama supendovanim u vrelom vaduhu koji izlazi iz dimnjaka treba vremena da ponovo padnu na tlo, a i tom vrelom vazduhu da se ohladi i ponovo postane teži, to će se uglavnom dešavati nešto dalje od dimnjaka (ako ima vetra). Rezultat je da ako postoji neki minimalni vetar koncentracija zgađenja na tlu može (mada ne mora) biti veće dalje od njega nego neposredno pored njega.

Nešto zagađenja bi moralo da padne i oko izvora. Ipak, razlika je suviše velika i očigledna. Osim toga ta razlika je takva svakog dana u godini. Zaključak ostaje samo u broju individualnih ložišta, kojih u Obrenovcu ima zaista malo. A razlog je i u ceni daljinskog grejanja koje je u Obrenovcu oko 60% jeftinije.

Slažem se da je sledeća ključna stvar informisanje i mediji, koji moraju da podignu svest o stvarnim uzrocima problema, i načinima za njegovo rešavanje.

Ako neko svesno ne želi da reši problem koji ubije 6,000 nas svake godine, on je ili nezainteresovan, ili nesposoban ili saučesnik. Jedino što država radi po ovom pitanju je nepodnošljivo ćutanje i bol podno pupka.

Da, sama činjenica što je javnost bila tako malo upoznata sa pravim zdravstvenim i drugim posledicama zagađenja raznih vrsta je imala kao rezultat da su sve dosadašnje vlade uvek zaključivale kako je na ekologiji najlakše uštedeti. Sve drugo je uvek bilo važije od toga jer narod ranije nije znao, pa zato i nije mislio da je to toliko bitno. Tako da nas sada čekaju ulaganja koja se mere mnogim milijardama. Samo poglavlje 27. o ekologiji iz pristupnih pregovora će već zahtevati jezivo mnogo para. Nažalost još bi daleko skuplje bilo da se ništa ne uradi. Ne samo zbog našeg zdravlja, nego što će nas uskoro NATERATI da platimo svo naše zagađenje drugih. Klimatske promene i globalno zagađenje Planete tu više ne ostavljaju prostor za bilo kakav izbor.

Međutim upravo sam našao jedan zanimljiv članak iz koga ispada da smo možda drastično potcenili uticaj individualnih ložišta po kućama. Naravno, ne sumnjam da zbog najlošijih uslova sagorevanja šporeti po kućama generišu najviše zagađenja po jedinici težine potrošenog goriva (ili po količini stvorene toplote). Međutim ukupna količina uglja i drva koja se tako potroši je veoma mala u odnosu na termoelektrane i industriju. Tako da relativni doprinos zagađenju vazduha u gradu od strane kućnih ložišta i dalje ostaje velika nepoznanica. Ipak, ovi podaci jesu zastrašujući.
Big emissions from small chimneys

Domestic wood burning is a major source of air pollutant emissions – a new eco-labelled wood stove is allowed to emit 25 times more health-damaging particles than a ten-year old diesel truck.

Expressed as grams of particles per unit of energy, the emission levels from residential wood burning are so high that they totally overshadow those from other heat sources (see figure). In addition, detailed measurements from chimneys show that emissions of PM2.5 may increase up to 30 times if a stove is not operated properly and up to 250 times if it is misused, which underlines the fact that emission levels can be much higher under real-life conditions.

Detailed measurements in residential areas in Denmark show that wood burning can increase local concentrations of PM2.5 and PAH to levels similar to those found in rush hour traffic in central Copenhagen.

Other measurements have shown that wood stoves can give rise to very high levels of indoor air pollution, a significant problem especially in the winter period, when people spend most time indoors and ventilation is limited.

chimney-01.png

Figure: Emissions of fine particles from different sources, expressed as grams of PM2.5 per gigajoule of energy.

https://www.airclim.org/acidnews/big-em ... l-chimneys

Posto planiram da se evakusem iz centra Beograda ka periferiji poceo sam da obilazim delove grada koji su dovoljno blizu a dovoljno daleko. Zagadjenje je, po meni, bitna stavka u odluci gde. Zbog toga sam narucio neki uredjaj za merenje zagadjenosti i planiram kada ga dobijem da obilazim prigradska naselja. Recite ako nekoga interesuju rezultati.

Pa nećeš se baš usrećiti u prigradskim naseljima, jer se tamo mnogo više greju ugalj i drva nego u gradu...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697710#p697710:2gw8xty7 je napisao(la):
Dart » Ned Jan 12, 2020 10:35 am[/url]":2gw8xty7]Pa nećeš se baš usrećiti u prigradskim naseljima, jer se tamo mnogo više greju ugalj i drva nego u gradu...

Nisam mislio bas naselje naselje. Trazim plac oko hektara izdvojen od "sela".

Dragocena su mi sva razmisljanja i iskustva forumasa.

Ja ne verujem da u prigradskim naseljima kuvaju na "Smederevcu"?
Znam mnogi ljudi koji zive u MML-u, imaju i toplotne pumpe i savremen kotlove itd.
Zna li neko kako se tamo uopste zivi.

Ako su ind. lozista tako bitna otkuda toliko zagadjenje u delovima grada gde okolo nema individualnih lozista.

Mi ne znamo osnovnu stvar.
Da li se vlazni lignit dovoljno susi pre upotrebe u TE.
Da li postoje i da li rade filtri na TE.

Postoje li uopste novinari zainteresovani za ovaj problem, koje bi mogli da podsetimo da treba da rade svoj posao.

Poslednji izveštaj sa rang listama smrtnosti povezanih sa zagađenjem, Decembar 2019.

Srbija je na DEVETOM MESTU U SVETU po broju smrti na 100.000 stanovnika koje su povezane sa zagađenjem.

Iza Čada, Centralno Afričke Republike, Severne Koreje, Nigera, Madagaskara, Papue Nove Gvineje, Južnog Sudana i Somalije, a ISPRED Indije!

Takođe, PRVA je po smrtnosti u regionu Evropa.

Godišnje 175 umrlih na 100.000 stanovnika!

Znači da u Beogradu od milion ljudi može da se otvori posebno groblje sa tempom porasta od 1750 humki godišnje, samo za njih. A u čitavoj Srbiji zbog raznih vrsta zagađenja godišnje imamo 12.317 žrtava!

Inače po Republičkom zavodu za statistiku, u Republici Srbiji je u 2018. godini broj živorođenih bio 63.975 dok je broj umrlih 101.655.
Prirodni priraštaj je dakle bio -37 680.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

New Report
Pollution and Health Metrics:
Global, Regional and Country Analysis

The 2019 Pollution and Health Metrics: Global, Regional and Country Analysis report from the Global Alliance on Health and Pollution (GAHP) updates findings from The Lancet Commission on Pollution and Health, and provides a ranking of pollution deaths on a global, regional and country level.

https://gahp.net/pollution-and-health-metrics/
https://gahp.net/wp-content/uploads/201 ... 8_2019.pdf

Dramaticno. Smrt, patnja, troskovi od 6000 smrti nisu prioritet.
Narod daleko vise zanima kakve gace nose starlete i da li ih nose.

Da li postoji nacin da se nekako ponizno obratimo Onome koji odlucuje o svemu i pokusamo da skrenemo Njegovu paznju na ovaj problem.

Ostaje pitanje sta se toliko promenilo u zadnjih 5 godina da je toliko pao kvalitet vazduha?
Zasto smo najgori u Evropi, zasto je recimo Hrvatska u toliko boljem stanju od nas?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697734#p697734:2iajr87j je napisao(la):
MC_ » 42 minutes ago[/url]":2iajr87j]Ja ne verujem da u prigradskim naseljima kuvaju na "Smederevcu"?
Znam mnogi ljudi koji zive u MML-u, imaju i toplotne pumpe i savremen kotlove itd.
Kuva se kako da ne. mnogi imaju smederevce i kada se npr kuvaju sarme za Slavu, dimnjak se non stop puši. Takođe, mnogi imaju letnje kujne gde im stoji smederevac.

Jesu mnogi prešli na bolje vidove grejanja, ali i dalje se dosta koriste čvrsta goriva.

Nama su potrebne nezavisne institucije (NVO) koji bi sve te potencijalne stvari popisale i ukrstile sa meteo podacima i raznim drugim stvarima. Naš Vučko je mislim na Tviteru okačio neki link gde je prikazano koliko ulica je prešlo na gas, a takvi podaci su nam potrebni za celu Srbiju, pa zatim koliko je prodato uglja, drva, mazuta, pa direktna očitavanja iz termoelektrana, pa svako selo, naselje...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697753#p697753:1p1zr1nw je napisao(la):
astrodule » Ned Jan 12, 2020 12:12 pm[/url]":1p1zr1nw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697734#p697734:1p1zr1nw je napisao(la):
MC_ » 42 minutes ago[/url]":1p1zr1nw]Ja ne verujem da u prigradskim naseljima kuvaju na "Smederevcu"?
Kuva se kako da ne. mnogi imaju smederevce i kada se npr kuvaju sarme za Slavu, dimnjak se non stop puši. Takođe, mnogi imaju letnje kujne gde im stoji smederevac.

Jesu mnogi prešli na bolje vidove grejanja, ali i dalje se dosta koriste čvrsta goriva.

Nama su potrebne nezavisne institucije (NVO) koji bi sve te potencijalne stvari popisale i ukrstile sa meteo podacima i raznim drugim stvarima. Naš Vučko je mislim na Tviteru okačio neki link gde je prikazano koliko ulica je prešlo na gas, a takvi podaci su nam potrebni za celu Srbiju, pa zatim koliko je prodato uglja, drva, mazuta, pa direktna očitavanja iz termoelektrana, pa svako selo, naselje...

Ipak je tuzno da to moraju da rade pojedinci, a ne oni kojima je to posao.

Inace, cuo sam i teoriju da je problem u kosavi koja sve manje duva, da je velika gradnja na Zvezdari onemogucila duvanje kosave.
Ali ne verujem u to.

Da se ne lažemo, ova zima je blaga, bez snega i bez vetra koji čiste vazduh.

Bilo bi zanimljivo da neko (@Vladivoje) izbaci podatke o prosečnom broju dana sa vetrom jačim od 4m/s prethodnih godina i ove godine.

Gradnja zgrada može malo da utiče na ružu vetrova na nekoj mikro lokaciji, teško za ceo grad.

MC_":8hfyh880 je napisao(la):
Inace, cuo sam i teoriju da je problem u kosavi koja sve manje duva, da je velika gradnja na Zvezdari onemogucila duvanje kosave.

Problem je što smo mi usred anticiklona (oblast visokog vazdušnog pritiska). A da bi Košava duvala kod nas mora biti niži vazdušni pritisak nego na Karpatima.
Takođe loša strana anticikona je što drži smog i dim blizu površine zemlje.

Vrh