Šta je novo?

Zaštita prava potrošača

Ja ne znam, ne ulazim u pominjane. 😁 U većinu njih ne ulazim ni mimo bojkota. 😁 Bojkotujem ih od ranije. 😁

A i još je rano za procene.

Najmerodavniji pokazatelj bilo bi kada bi sami lanci, ili Poreska uprava, ili neko od drugih nadležnih ko ima uvid u broj izdatih računa i naplaćenih iznosa, objavili sutradan koliko je bilo prometa u pominjanim objektima danas, a koliko prethodnih puta na petak.

Ali lanci to sigurno neće objavljivati a država i njeni organi su u talu sa njima tako da ne očekujem to. Ali pre ili kasnije će verovatno negde izaći neki podatak, makar od nekog normalnog zaposlenog u državnim službama koji ima uvid u te stvari.

Bojkot apsolutno podržavam, ali imam jedan problem gledajući sa matematičke strane.

OK, jedan dan nećemo kupovati u tim lancima, međutim, mnogi će to nadoknaditi dan ranije i kasnije.

Dobar deo nas će kupovati u malim prodavnicama ako ih imamo u kraju, ali čest slučaj je da i te male prodavnice imaju slične, ako ne i više cene nego u lancima, a to znači da i oni imaju visoke marže (ili i njima dobavljači daju visoke cene).

Ono što je veći problem po meni je mnogo dublji, a to je da kupujemo mnogo više stvari nego što nam treba. Ako mi ovog meseca kupimo sve ono što obično kupujemo, na kraju meseca će sve biti isto.

Rešenje bi bilo da racionalizujemo kupovinu, da kupujemo samo na akcijama (ali pravim, barem 30%)

Opet koje će biti posledice? Mi vidimo da je za vreme bojkota manji promet, ali ne možemo to da izmerimo. U Hrvatskoj je bojktot podržan od Vlade (delom) i od državne TV, pa smo dobili podatak koliko je fiuskalnih računa manje izdato kad je bio bojkot. Opet, nisam čuo podatak da li je dan pre i posle bojkota bilo više računa izdato (što bi potvrdilo moju teoriju)

Koliko je realno da mi čujemo takve podatke?

ps: poslednjih par godina kada god idem u inostranstvo, nakupujem robu koja može duže da stoji, tako da sam apsolutno svestan koliko nas deru na mnogim proizvodima tipa espreso kafa, testenina, konzervirani paradajz, kozmetika...

Jedno rešenje bi bilo da što više kupujemo takvu robu na pijacama - ta roba je teško kvarljiva bez obzira na način skladištenja, a poreklo je uglavnom iz Mađarske. Najočigledniji primer je espreso kafa (vakuum), koja je 400-450 dinara, dok je u svim ostalim prodavnicama preko 1000 dinara.

Tako bi i država bila na gubitku jer pijace ne izdaju fiskalne račune.

Opet koje će biti posledice?
1) Slanje poruke klošarima i razbojnicima
2) Podizanje svesti kod potrošača
3) Menjanje navika kod potrošača

Ako ljudi bojkotuju danas, i odluče da umesto kod ovih klošara odu kod nekog drugog, tamo će videti povoljnije cene i shvatiti da im se isplati da idu kod njih umesto da nastave kod ovih.

Da ovakve akcije ne uspevaju, ne bi se održale X puta do sad u X zemalja.

Nego smo mi, koliko god se busali da smo SLoBoDaRsKi NaRoD, toliko naviknuti i dresirani da slepo slušamo, konzumiramo i trpimo da nas svako jaše, vara i pljačka, da sad kad se pojavljuje nada i prilika da zbacimo lance sa sebe (pun intended), sad ljudi ne mogu da poveruju da je to moguće. A naravno da je moguće i vrlo malo je potrebno da to uspe.

Ko nema druge nego da ide kod ovih klošara, savršeno je razumljivo da tako nastavi. Ali ko ima alternative, treba da se iscima i da kupovinom podržava manje, jeftinije lance i male, pojedinačne lokale. Pod uslovom da i oni nisu preskupi, naravno.

I treba da se inače diže svest i širi priča o svemu ovome. Jer što ja uvek ponavljam ko papagaj, prvi korak u rešavanju nekog kolektivnog problema je spoznaja da postoji problem i podizanje svesti o tome. Inače ako se doveka budemo tešili "ćuti, pamtim i gore" ili one odvratne priče "ma ljudi danas imaju više nego ikad, vidi samo ulice i odeće, prosek u Beogradu je 2.000 evra" na duge staze ćemo doći dotle da nam potrošačka korpa i kupovna moć budu sve manje.

Poslednja izmena:
2) i 3) su bitne i kao posledica smanjenog prometa dobice 1)

Opet, jedan dan je malo. Treba poceti od jednog, pa sedam dana bojkot. Tako bi se ostali zapitali i malo pripazili.

Imamo Cenoteku i mozemo tamo da odaberemo 20 proizvoda i ko ima najvisu cenu ili ne snizi cenu u odnosu na prethodnu godinu - BOJKOT.

Ja jedva da sam čuo za ovo. Mislim da nije trenutak i da ovo treba uraditi masovno da bi se jasno poslala poruka i menjala svest.

Ne može se očekivati od naroda da pored svih muka u privatnom životu još po pitanju aktivizma bude na sto strana razbacan.

Imamo šetnju do NS, imamo bicikliste, pala je Vlada, sutra je tri meseca od pada nadstrešnice... mislim da je malo previše i da nije trenutak za ovo.

Ovo mora biti glavni događaj te nedelje i da sav fokus bude na tome, nama je to 382014. najbitniji događaj ove nedelje.

P.S.

Ako se neko boji ili pita "šta kad mi izbojkotujemo A, B, C... i krenemo da podržavamo D, E, F... pa se onda i oni osile i podignu cene?"

Pa ništa, onda ćemo bojkotovati i njih. I tako u krug. Koliko god je potrebno.

Isto primenjujem i za stranke i politiku. Smenimo SNS tako što dovedemo Peru. Šta kad se i Pera osili? Ništa, smenićemo i njega. I dovešćemo Žiku. Onda ćemo jednog dana i Žiku da smenjujemo. Pa koliko god je potrebno.

U okolnostima gde se ređa jedan šljam za drugim, recept je stalno ih menjati i pokazivati im da nisu jači od volje naroda i da oni zavise od nas. I u politici i u trgovini, u svemu. Menjajmo ih kao što se menjaju pelene.

Izlistao reddit i N1, skrolovao pet minuta, nema ništa o ovome. Nek se ljulja i danas, ali nije danas trenutak za nešto ozbiljnije.

U Hrvatskoj je to bila vest broj jedan.

2) i 3) su bitne i kao posledica smanjenog prometa dobice 1)

Opet, jedan dan je malo. Treba poceti od jednog, pa sedam dana bojkot. Tako bi se ostali zapitali i malo pripazili.

Imamo Cenoteku i mozemo tamo da odaberemo 20 proizvoda i ko ima najvisu cenu ili ne snizi cenu u odnosu na prethodnu godinu - BOJKOT.
Danas je uvod, pokretanje mase i testiranje javnog mnjenja i raspoloženja.

Mislim da planiraju i celu nedelju bojkota ako se današnji dan pokaže iole uspešnim. Nekolicina ljudi oko mene i ja svakako danas ni pod razno ne ulazimo kod ovih klošara, a dugoročan rezultat je da sam kod nekih usadio i trajnu svest o tome da trajno treba da ih izbegavaju. Kao što ih i ja izbegavam već duže vreme.

Opet kažem - od nečega mora da se krene. Velike društvene promene se ne dešavaju preko noći, niti jednim događajem. Uvek je to posledica prolongirane akcije i truda.

Čemu podsmeh? Ljudi se danas tako informišu i svakim danom sve ih je više.

Potpuno je neozbiljno podsmehivati se tome. Vidimo kroz sve što se sad dešava u državi kolika je moć interneta i svih netradicionalnih medija.

Ta akcija će i tako uspeti jednog dana, kroz tviter, instagram, tik tok, reddit, forume...

Neće sigurno RTS i Politika i ekipa pozivati na bojkot.

Beki, malo si lupio...

Inače uglavnom se klinci informišu preko reddita. I kada nečeg nema u medijima. Vesti o bojkotu je itekako bilo u medijima. Danas, N1, Nova, 021...

Sad sam gledao, na N1 je bilo bar dva članka o današnjem bojkotu. 28. i 29. januara.

Poslednja izmena:
od nečega mora da se krene.
Danas je uvod, pokretanje mase i testiranje javnog mnjenja i raspoloženja.

Mislim da planiraju i celu nedelju bojkota

U Hrvatskoj je jutros zbog visokih cena počeo sedmodnevni bojkot trgovačkih lanaca Lidla, Eurospina i DM i tri proizvoda, u organizaciji potrošačke platforme „Halo, inspektore“, dok je za sutra najavljen bojkot svih trgovina, proizvoda i usluga.

- - -

Prema njegovim rečima, nove akcije su pokrenute upravo na zahteve potrošača koji su putem društvenih mreža slali poruke podrške i predlagali aktivnosti posle uspeha prvog jednodnevnog bojkota prošlog petka.

Dakle manje mudrovanja i više informisanja o dugoročnim alternativama i o planovima za sledeći bojkot i dovođenje hohštaplera u red.

Potrebno je da ljudi nauče da koriste mozak i da, makar malo, izađu iz zone konfora.

Apsolutno svi znaju da su cene kod nas naduvane i da je u inostrastvu skoro sve jeftinije. Šta nas sprečava da sami bojkotujemo neke lance? Ne treba apsolutni bojkot, ali eto, kupujte hleb i peciva u lokalnoj pekari. Idite na pijacu. Obiđite male prodavnice u kraju - sigurno imaju nešto što inače koristite i kupujete često u lancima.

I šta većina ljudi radi? Ništa, opet idu u lanac i kukaju kako je sve skupo i bindžuju serije i besomučno traže nove filmove i listaju storije i rilove...

Garantujem da većina ljudi ne shvata studentske zahteve - vladavina prava i postojanje sistema. Nadam se da je ovo početak da ljudi malo više uključe mozak i urade nešto.

Pa ovaj bojkot služi upravo u te svrhe, da se šira javnost i prosečni ljudi edukuju i mobilišu glede kupovine i alternativa među trgovcima.

A što se studenata tiče, njihove zahteve i naše želje da živimo u uređenoj državi gde institucije rade posao i vladaju zakoni, onesposobljava i minira SNS. Tako da, da bi studentski zahtevi i namere uspele, mora da se smenjuje i SNS. To sam i mihailu pisao prekjuče na temi o izborima. Sam SNS se nameće i upliće kao deo problema. Sami se nameću da budu smenjeni. Oni da se menjaju neće. Da dozvole da Srbija bude uređena - neće. Da puste institucije da rade svoj posao po kodeksu, zakonima i zakletvama - neće. Ništa, onda će biti smenjeni i to je to.

Хлеб може и у већим ланцима да се купи, ако је Сава хлеб, и ако се само хлеб купи. Цена му је фиксна законом.
За остало пијац, занатлије и чика што продаје из гепека ствари из Мађарске.

Ови наши слепци кад је била она "боља цена" у продавницама стављали кромпир какав се свињама даје буквл, бар то би требало сваког да освести. (алтернатива би била да су ставили норм квалитет, на томе губе паре, али бар не нервирају муштерије).
Доћи ће и њима да жању шта су посејали.

Bojkoti danas i u ostalim državama

IMG_8605.jpeg

Тек сад их треба бојкотовати.

Arhetip pogane pohlepne multinacionalne korporacije koja bi radije i da započne rat/nadmudrivanje sa svima nego da prizna greške i krene da se koriguje.

Kucna hemija, ubrusi i toalet papir, jre mnogo jeftinije na pijaci.
Sirevi i roba iz Madjarske isto.

Kucna hemija, ubrusi i toalet papir, jre mnogo jeftinije na pijaci.
Sirevi i roba iz Madjarske isto.
Ubrus često 100 dinara na akciji u rodi, vrlo debeli i dugo traju. U lidlu redovna cena 89 dinara, nema toga na pijaci?
Toalet papir u maksiju često bude njihov papir 250 dinara ceo paket... Ne verujem da to ima na pijaci. Prosto treba kupovati kada naprave akciju (iako je to uglavnom realna cena što bi se reklo )

ima za 100 din ubrus na pijaci.
Ima i bolja pasta za zube jeftinije npr paradontax. Ima i povoljno delikatesi.
A i vreme za odlazak u hipermarkete kosta.

Ima svašta na pijacama, mi takodje često kupujemo hemiju. Razlika je što ne moraš da čekaš akciju, a ni da kupuješ njihove "maxi" proizvode da bi kao prošao jeftinije, a oni nabili cenu drugim proizvodima.

Vrh