Šta je novo?

Zaštita prava potrošača

Trebalo mi mleko danas i odem u aromu ispred zgrade. Sva mleka nema ispod 200 dinara. Kupim ja neko ukusi tare ili kako već jer je na akciji 149 dinara , odem do kase, kaže kasirka 200 dinara….. 200 dinara litar mleka ? I onda posle treba da bojkotujem na primer lidl u koji sam mogao otići i kupiti mleko za 119 dinara ? Ista priča i za jogurt ..

Pa koliko je to mleko u Lidlu?

Lidl ne bi bio predmet bojkota da nije preskup ili pogan na neki način. Oni su bili super kad su se pojavili i ja sam ih hvalio. I očekivao da će da razbucaju Delez i bace ga na kolena, da će da dovedu u red već obolelo i podivljalo tržište hrane. Onda su i oni otkrili odnosno ponudili su im ovi ostali taj slatki, slatki ukus udruživanja u kartel i podele plena na korist svih (u kartelu).

Uz to su šampioni lažnih akcija. Na TVu ti kažu dođite, imamo paprike na akciji po smešnoj ceni, ti dođeš sutra i shvatiš da u objekat nikad nisu ni unete paprike, a kamoli da ih je bilo pa da se rasprodalo. Nego koriste rupu u zakonu, za 30 objekata naruče 10 paleta, to naravno ode u roku od 2 sata i posle kad bi ih neko pitao pa gde su vam ove na akciji oni se legalnono izvade sa "pa nestale sve zalihe".

Naravno, i pored toga Lidl i dalje ima neke povoljne ponude, odnosno povoljnije nego neki drugi. Ali sve je to i dalje dranje i pljačkanje.

U lidlu je mleko 119 dinara. Moja kravica je na akciji 139 u maksiju i ostalim prodavnicama. I u evropi nema mleka za 1€… Lidlov puter je najjeftiniji od ostalih prodavnica. Gde ima jogurt za 100 ak dinara ? Pričamo o stvrima koje svakodnevno koristimo.

Zavisi od artikla do artikla. Meni su npr njihovi suhomesnati proizvodi i neki sirevi i dalje preskupi. Ali uzimam ponekad jer su u malim pakovanjima (100-150 gr) pa kad otvorim ne moram da jurim da potrošim da se ne pokvari. Odnosno ako se i pokvari, pokvari se list-dva. Ne propadne mi pola omota od 300-400 gr. Kupim 3 pakovanja i miran sam mesec dana, jer otvaram jedno po jedno.

Ali kažem, iako jesu povoljniji od klošara Deleza, oni jesu i dalje preskupi i trebalo bi da budu jeftiniji. Oni su hipermarketi, koji u startu imaju manje troškova i ekonomija obima im ide na ruku.

Nekad i jesu bili znaaatno jeftiniji i povoljniji. Onda im se desio onaj Bilbo Begins momenat
9jzx94.jpg

U lidlu je mleko 119 dinara. Moja kravica je na akciji 139 u maksiju i ostalim prodavnicama. I u evropi nema mleka za 1€… Lidlov puter je najjeftiniji od ostalih prodavnica. Gde ima jogurt za 100 ak dinara ? Pričamo o stvrima koje svakodnevno koristimo.
Prvo, ako je pisalo 149din imas pravo za tu cenu da kupis pa posle oni nek vide ko se zeznuo sa etiketama. Drugo, da najjeftiniji je lidlov puter u Srbiji samo sto taj isti puter u Nemackoj kosta 1,5e, trece ne znam kakva je aroma, a ni aman ali me ne mame da udjem, imam jednu lokalnu i pijac gde skoro sve pazarim, a u ostalim kupujem samo ono za sta je cena ok i tamo gde je jeftinije te mislim da nije problem kupiti u maksiju ili lidlu vec da se ne kupuje ono sto je preskupo i sto kosta dosta jeftinije u drugim prodavnicama. Zasto bih placao mleko 200 ako ga ima za 120, zasto bi placao puter 500 ako ga ima za 350. Cilj je traziti alternative, a ne kupovati po bilo kojoj ceni.

Moram da ponovim da ne shvatam bojkot velikih lanaca, a ne malih koji imaju ISTE cene ISTIH proizvoda kao veliki lanci.

Ako Niksicko tamno svuda kosta isto, a recimo samo u Lidlu je redovna cena mnogo manja - sta to govori?

Sunce, Diskonti pica, Maksi, svuda je redovna cena oko 120 dinara.

Ovakav bojkot nema velikog smisla. Ono sto mozemo da uradimo je da kupujemo samo ono sto nam treba i to samo na akcijama od barem 30% (naravno, proveriti pre toga da li je pre toga dignuta cena)

Neke stvari jednostavno moramo da kupujemo svaki dan i ne mozemo da idemo u dalje prodavnice i da za svaki proizvod u svakom trenutku znamo gde je koja cena.

Ljudi moraju da ukljuce mozak svakodnevno, a ne da samo prate drustvene mreze gde se dobijaju uopstene informacije. Opet se moram vratiti da mi nemamo pravi NVO koji bi napravio sajt ili neki nalog na drustvenim mrezama i svakodnevno prikazivao primere bahatosti pojedinih prodavnica.

Trenutno, po meni, najbolje resenje je kupovati na pijaci proizvode iz Madjarske. je*******ena Milka od 300 grama na pijaci kosta 300 dinara, a u Maksiju 600 i vise!?
Kozmeticki proizvodi takodje.
Pa evo i kafa - Lavaza espreso (250g) na pijaci je 400 dinara, a u Maksiju preko 1000 - jeftinija od Grand kafe od 200g.
Cak je i ta Grand kafa na pijaci 390 dinara, dok je u Maksiju vec odavno 400-450 dinara.

Pa pre neki dan je neko okacio cenu Najlepsih zelja u Rusiji - jeftinije nego u Srbiji.

Naravno, problem je mnogo dublji (ne mislim samo na samostalno ukljucivanje mozga) - ljudi su postali lenji i glupi. Mrzi ih da jednom nedeljno odu na pijacu, da uporede cene. Ne umeju da se organizuju, ne umeju da kupuju samo ono sto im treba, nego padaju na vec ovde opisane fore.

Jedu djubre od hrane i so je jos gore time hrane svoju decu.

Naravno, neka hrana je samo manje loša od druge, ali bolje je skratiti sebi život 2 godine, nego 5 godina, zar ne?

sada jedno laicko pitanje, posto se ne razumem

da li ove "visoke cene" su posledica sto nase trziste tako omogucava, u smislu kupci se ne bune, pa "konkurencija" nema potrebu da se utrkuje sa potencijalnim smanjivanjem cena kako bi pridobili musterija iz drugih lanaca

ili je posledica nedostataka nekih regulativa/inspekcija (u smislu lanci se namerno dogovaraju itd itd)

ili laicki mi deluje da je mix oba

Pa mali lanci ne mogu da se bore sa velikim zbog svojih nabavnih cena.
Nije isto kad neka radnja trebuje 100 litara mleka i onda dodje lidl i trebuje 10.000litara.

Tako je. To je problem malih. Ali onda neka ti mali izađu sa računicom i pokažu koliko sve košta u celom lancu kupovine.

Pretpostavljam da je najveća, ako ne i jedina razlika u ceni koju im traži dobavljač za određenu količinu.

Ako pokažu da im je marža manja od velikih lanaca - super - kupovaću kod njih čak iako imaju više cene.

Ovako svi koriste situaciju i najviše ispaštamo mi, poslednje karike u lancu.

sada jedno laicko pitanje, posto se ne razumem

da li ove "visoke cene" su posledica sto nase trziste tako omogucava, u smislu kupci se ne bune, pa "konkurencija" nema potrebu da se utrkuje sa potencijalnim smanjivanjem cena kako bi pridobili musterija iz drugih lanaca

ili je posledica nedostataka nekih regulativa/inspekcija (u smislu lanci se namerno dogovaraju itd itd)

ili laicki mi deluje da je mix oba
Što kaže Dule sve. Mis smo generalno malo i siromašno društvo koje cepaju kompleksi gde je postalo sramota kupovati u jeftinim prodavnicama da neko ne pomisli da si sirotinja. Sa druge strane imamo odredjen procenat bogatih u svakom gradu koje ne zanima cena i sa nedostatkom konkurencije kupovaće po bilo kojoj ceni pa makar bila 3x skuplja nego što treba da bude. Primer je npr Novi Merkator, baš sam pitao jednog što tamo kupuje kaže super mu je, veliki i široki rafovi, nema gužve, velik izbor, čisto... a kontam da mu malo glupo bilo da kaže "nema sirotinje da se guram sa njom" :) I drugačije je kad kažeš kupujem u novom merkatoru umesto kupujem u svetoforu.

Прва ствар коју добијеш као одговор кад питаш универзитетске професоре зашто је на нашем тржишту већа цена истих производа него на другим (а траснпортни трошкови исти, царине не постоје или су исте итд), је сам ризик тржишта, тј хоће да кажу да смо индијанци који ништа не поштују и да нас деру због тога, уграде тај ризик кроз цену. Мада искрено, мало је претеривање рећи да су ствари код нас скупље у просеку у маркетима, зато што се понекад нађе неки производ са драстичном разликом у цени. У просеку је слично за све земље Балкана, Хрвати су скупљи рецимо, Словенци поготово, сад што они имају веће плате, а ми фин део плата оставимо у маркетима, то је наш проблем!

Прича другара који ради у области привредног права је да ми имамо солидне антимонополске законе који се не поштују. Колико је то политика не знам, али сигурно је да се свака власт труди да кад доводи озбиљне играче на тржиште, да не жели да их одере одмах. Највећи проблем је што нико за то не завршава у затвору и што су казне чак и кад се докаже, у пракси смешне у односу на промет, дакле стимулативно је за картелске договоре.

Проблем малих је економија обима (већи имају мање цене на количину, логистика, специјализација, боља опрема итд), тако да ја искрено не знам у којој то малој трговини су цене мање него у великим? Оно што ја гледам је да су цене веће, а ако нису, то онда значи мање марже за те мале!

Иначе, имам већи Макси 50м од мене, буквално ако нисам сваки дан тамо, онда сам сваки други. Ево потрудио сам се да испоштујем овај бојкот максимално, ишао сам свесно јуче до пијаце, на коју иначе идем само викендом, а можда ни тада, вероватно ћемо издржати, али ће бити празан фрижидер. Ако не, мораћу до продавнице. Мора и мало боље да се припреми тај бојкот и медијски испрати.

pa moja porodica kupuje u novom merkatoru :D to kada idemo bash u veliku nabavku jbg iz garaze u garazu
mada ovde kod mene ima i maksi ali on je oskudan

ovde kod nas i nemas neki izbor gde da kupujes

Maksi/sopengo delom drzi cene zato sto su geografski pozicionirani do yaya(hvala ce marketu i pekabeti). Evo iz glave znam 3 lokacije u 3 dela grada gde nemaju nikakvu konkurenciju. Bukvalno su jedina prodavnica

Koliko se secam, nisu iste cene u svim shopengoovima? Mogu da menjaju cene za svaku radnju, je l moze neko da potvrdi da je tako?

@mariks Ha, to sam i ja primetio za Novi Merkator gde i ja kupujem često zbog izbora i manjka gužve. Tačno se vidi da su tu ljudi boljeg imovinskoog stanja. Aman je sušta suprotnost.

@BillHicks
Pa za tebe znamo da si elita :D Prošetaj se malo dalje :p Nego hoćeš sve na dohvat ruke u jednom od najbogatijih krajeva grada 😁

nisam elita tebra :D ja sam ono fazon stipsa nevidjena
ja i dalje imam gotova jela koji mi spremaju moji, jer to volim

ali sto ja ne znam gde da se prosetam, mislim svi dragostori su nestali, svuda su mini idea, mini maksi, mini nesto.
ja za svetofor nisam ni znao da postoji, dok nisam otisao u kragujevac i video u kraju

@mariks Ha, to sam i ja primetio za Novi Merkator gde i ja kupujem često zbog izbora i manjka gužve. Tačno se vidi da su tu ljudi boljeg imovinskoog stanja. Aman je sušta suprotnost.

А фора је што тај Аман није ништа јефтинији од Максија, Идее итд. Знам јер кад сам био на нбг, куповао сам у локалном већем маркету који ми је био на 400м и ту су се сви измењали, прво је била Рода, па Темпо, Идеа, Макси и а на крају Аман. У сваком сам куповао годинама, зато што ме мрзело да идем даље или да палим кола. Дакле нема ту ни неке разлике у ценама, а стварно кад уђеш у Аман, пожелиш да изађеш одмах, најпрљавије, непрегледно, набацано...

@astrodule
Pa da to je opšte poznato :)

Прва ствар коју добијеш као одговор кад питаш универзитетске професоре зашто је на нашем тржишту већа цена истих производа него на другим (а траснпортни трошкови исти, царине не постоје или су исте итд), је сам ризик тржишта,
Zapravo transportni i ostali troškovi nisu isti. U EU je jeftinije jer nemaš granice, carine, špedicije... plus kod nas znaju da deru na carini da bi što pre dobio robu, sve je to već ušemljeno. Pošalji upit npr koliko košta da ti nešto dovezu u Srbiju iz Nemačke, a koliko iz Nemačke u Francusku. Čak je i avionski prevoz jeftiniji ka EU. Sa druge strane smo manje tržište i nesigurnije istina zato nas npr deru i sa tehnikom. Često sam ranije slušao, a imale su i teme posvećene tome na raznim forumima kako adekvatno pokvariti robu pre isteka garancije da bi dobio novo.

@BillHicks
Pa ne znaš jer te ne zanima :D Ja sam npr skorije provalio da lidl u Palanci ima veći izbor i često jeftiniji nego npr Lidl na Adi. Razlog tome je verovatno siromašnije društvo (tj jeste siromašnije) pa se ne kupuje toliko pa sad kad idem tamo svratim u nabavku, a uz put mi je i svetofor :D U tvom kraju znam par lokalnih radnji ali je izbor oskudniji, a cene često i ne jeftinije, zavisi za šta. Za nešto jeftinije mora malo da se prošeta jbg.

Ја ћу успети да не одем у ниједан од већих маркета ове недеље. Хлеб сам правио, брашно сам имао од раније, сада сам докупио брашно за пицу и сиреве (маскарпоне и моцарелу) у малој продавници на земунској пијаци. Иначе, моцарела по стандардној цени у тој продавници је мања него на акцији у Лидлу (плаћено 175 дин у односу на стандардних 200 дин у Лидлу).

Бојкот је изводљив, али захтева добру организацију и планирање како оброка, тако и намирница. Ове недеље ни до Cash & Carry-ја нисам отишао, буквално сам све нашао у једној малој продавници ту поред насеља. Одличне месаре имам такође на земунској пијаци (Браћа Косановић, Морава), солидна рибарница је ту такође, имам домаћег меса од свињикоља... Мора им се стати на пут, иако сам дугорочно скептичан.

То се обично деси кад се распродају пољопривредна добра и кад се не подржавају сељаци већ стране корпорације. Ем скупо, ем нездраво.

I ja kupujem u Novom Merkatoru ponekad, najviše jer mogu da nadjem neke stvari koje mi trebaju na jednom mestu. Ovako bih morao da po svaku stvar idem posebno.

pa to te pitam, dokle da se prosetam? :D
Pa sve zavisi šta ti treba :) Dućan moj, Sunce, TC zmaj Plus, Lidl, Zemun pijaca, Mere... Što kaže Aca zahteva malo više organizacije zato Ja idem planski u nabavku pogotovo sada kada je bojkot. Evo upravo mi bio jedan poznanik nekim poslom i usput spomenuo da je počeo da prodaje jaja (prava jaja od kokoški koje šetaju), a uskoro će i suvo meso. Traži nekog distributera u BG-u pa ako ne nadje dolaziće jednom ili dva puta nedeljno sam pa će mi doneti neke uzorke :) Problem trenutan koji ima su jaja jer su njegova prava domaća i velika dakle ne jeftina pa nije lako naći distributere, prodaje po selima po Sremu i Bačkoj ali bi hteo da proširi malo.

Ima on Veneru blizu, ali ga sramota tamo da ode. Ipak je ta prodavnica poznata u kraju kao "limenka". :D

Vrh