Šta je novo?

Zaštita prava potrošača

Suština svega je da ko je u mogućnosti, da izbegava kartelske korporacije kao što su Delez, Idea, Lidl i Univereksport.

To ne znači da neko očekuje od bilo koga da više nikad ne svrati usput u Maxi, da ne ode nikad u nedeljnu kupovinu u Lidl po nešto što nema drugde, ili da pešači pola grada da bi kupio kod korektnih.

Sve je u redu, znamo da živimo u razbojničkom dupetu kontinenta, znamo da Delez pokriva ogromnu teritoriju po gradu i zemlji. Znamo da jedni drugima brane da budu previše blizu kad god mogu i da dele "plen" odnosno kvartove. Znamo da su u talu sa državom i da im ona povlađuje, te da ne samo da ih pušta da divljaju sa cenama, nego i da drže čitave kvartove i istiskuju male lokale i lance. Znamo da nema svako u blizini pijacu ili manje i jeftinije lokale.

Samim tim, niko nikoga ni ne tera niti očekuje da potpuno izbaci pominjane kartele iz svog života, ako nema drugih alternativa, ili da više nigde nikad ne kroči u njihove objekte.

Takođe, ajde da napomenem iako mislim da treba da bude više nego očigledno - niko ne očekuje od studenata na putu od Beograda do Novog Sada, niti od ljudi koji ih podržavaju i snabdevaju, da danas ne kroče u Maxi. Taj događaj i ta deonica su posebna priča i niko ne očekuje od njih da bojkotuju danas.

Poenta je da oni koji mogu, izbegavaju kupovinu kod pomijnjanih kartela i džukela. I da šire svest o tome kod drugih oko sebe. A lanci će svakako osetiti šta treba da osete, i svakako će znati, i videti podatke, da ako se danas kupovalo više u jednoj Inđiji i Novom Sadu (zbog studenata) da to ne menja činjenicu da se svuda drugde kupovalo manje.

Ovo kažem i za slučaj da sutra neki od gmazova, npr Delez, izađe sa izjavom da su 31. imali isti ili malo manji promet ali ništa specijalno. Zato što će oni da kažu prosek za celu Srbiju, i da izignorišu da se mimo deonice BG-NS, kupovalo manje.

Samo pratiti uputstva i vesti, držati ih se, i istrajavati polako i strpljivo. I snežna kugla će polako iz dana u dan postajati sve veća. I u drugim zemljama su mislili i govorili da nema ništa od pritezanja korporacija, pa su na kraju počeli da isteruju pravdu i pobedu sve dužim i masovnijim bojkotima.

I ja sam za 1.11. mislio da niko neće odgovarati, da niko neće reagovati i da se ništa neće promeniti pa evo gde smo danas i šta se sve odvija.

Uh. Danas imao neki neplaniran rucak pa odlucio sa zenom da odemo do lidla kad vec moramo, da izbegnemo maxi. A u lidlu guzva kakvu nisam video odavno, bukvalno nije moglo da se prodje, a sto je najgore na popustu nista. To je to, jedan dan preskocis, sledeci kupis tri puta vise. Nadam se da ce zaziveti malo svest medju kupcima. Dodjoh kuci, deca zaspala u autu, rek da iskoristim bar da odem do maksija da kupim guaranu, u maksiju 5 coveka, za divno cudo guzve nema, a svasta na popustu. Moguce da je maksi zasluzeno prvi na udaru.

Ja se vodim prostom a nepogrešivom logikom:
Čim i režim/država i lanci ćute i ne izdaju statistiku o jučerašnjem danu, znači da ih je ipak pogodilo. 😎

Naravno, možda izbace sutra pa me demantuju. Ali ne očekujem da će izbaciti.

Ne znam. Na mestu lidla zeleo bih da je bojkot svaki drugi dan koliko je danas bilo ljudi, e da, a obezbedjenje u ludlu na svakom cosku, nikad ih nisam video toliko. Izgleda se uplasili nekih ispada.

Bojkot jedan dan mi nema mnogo smisla, jer šta ne kupiš tog dana, kupićeš sutradan. Ja praktikujem kupovinu samo onoga što je na sniženju. I to na 30 i više posto. Vrlo retko kupim nešto po punoj ceni.

Takodje. Zena mi bas prica da li da odemo danas jer, bojkot. Reko mi smo u bojkotu svakog dana, em ne kupujemo kod velikih, a i kad kupujemo kupujemo uglavnom na snizenju ono sto mora. Doduse ovde kod mene ima jos jedan lokalna prodavnica u koju retko idem, bas kad mora, jer imaju neku radnicu kojoj sve smeta, uvek nervozna, vice na decu, zatvara pre kraja radnog vremena, kuca tako sto ti baca artikle... Mislim se u sebi je... te onaj i ko te zaposlio i sama sebe sto radis tu ako ti se ne svidja, bolje migranta nekog da su doveli. Kad moram da idem tamo gledam samo da ona nije tu, a pre bih u maksi nego tamo.

Čovek koji sa ćerkama često kupuje u DM-u kaže da njihovi (DM) računi nisu validni kada pokuša da ih skenira i pošalje za onu nagradu igru, beše Uzmi račun i pobedi. Kaže da pored toga što QR kodovi ne rade, ta neka aplikacija koju koristi odbija čak i registracione brojeve sa računa. Dakle sistem se ponaša kao da DM nikad nije izdao taj račun, odnosno nikad ga nije provukao kroz sistem poreske uprave i kao da transakcija i zarada nisu nikad ni ubeležene.

Bilo bi interesantno da novinari ispitaju i provere ovo.

Sve to moze on sam da ispita. Na sajtu poreske uprave ukuca pfr broj i proveri da li je validan. Problem su losi stampaci i lose kamere na mobilnim koje ne mogu da lepo ocitaju lose odstampan kod. Takodje je problem ta nagradna igra koja nije lepo povezana sa efiskaizacijom.

Dm je veliki sistem da bi se sa time zje*******avao jer ako pfr nije validan onda je nelegalan. Pre ce biti neki tehnicki problem.

U četvrtak, 30. januara broj izdatih fiskalnih računa bio je 1.157.985.

Oni su podatke uporedili i sa petkom, 17. januara kada je broj izdatih fiskalnih računa bio 1.103.159 i četvrtkom 16. januara kada je taj broj bio 1.095.561.

Na dan bojkota broj izdatih fiskalnih računa bio je za oko 20 odsto manji u odnosu na ova dva dana.

Posto je barila bila popularna za 99 dinara, trenutno sam na kipru. Bez ikakvih akcija cena barila teatenina od 1,05€ do 1,5€. Lazanje barila oko 2,5€. U maksiju sam ih video za nekih 600 dinara

Картел власти и продаваца. Ми имамо јако лош закон
1. О правима потрошача
2. О сузбијању конкуренције

А осим тога, немамо ни неко тело које би се занимало и имало правне полуге да делује да велике трговинске ланце. Сами себи смо исекли грану на коју седимо.

Da li neko kupuje u Plus Cash and Carry u TC Zmaj? Jako je dobro snadbeven i cene su generalno puno jeftinije. Ja redovno kupujem tamo. Da li je i on u sprezi sa navedenim lancima? Ako jeste da izbegavam i njega.

Da li neko kupuje u Plus Cash and Carry u TC Zmaj? Jako je dobro snadbeven i cene su generalno puno jeftinije. Ja redovno kupujem tamo. Da li je i on u sprezi sa navedenim lancima? Ako jeste da izbegavam i njega.

Nije, on je iz Kule. U suštini često kompenzacijama obezbedi dobre cene sa svima...često idem gore i sve je min 30% jeftinije.
Као што каже @Булбудерац, није у никаквој спрези. Власник тог Плус Плати и Однеси је Родић, бивши власник Роде.

Мсм да у БГу од продавница су океј Светофор, Мере и Сунце. Свака од њих је мало дискутабилног изгледа када се уђе у њих, али цене су баш добре. Посебно у Сунцу које има разне популарније марке.

П.С. Овако је бар било 2022, за сада не знам

Cuo sam i za ducan moj ali nisam jos otisao. Bio sam u plus tc zmaj i ima zanimljivih povoljnih stvari. Ali opet ne svetli i ne sljasti kao ovi veliki, a ljudi to vole.

Sunce je super. Nisam hteo prvi da ističem da ne bude da reklamiram.

Naravno, nemaju ni oni baš sve, i to je razumljivo. Šta mi zafali kod njih, to uzmem u Lidlu, Maksiju pa čak i Idei ili ponekad u Univereksportu. Ali gledam da izbegavam ove kartelske klošare kad god mogu. Iako Maksi i Idea imaju radnje svuda, radije gledam da ponesem nešto od kuće nego da idem koe njih. I nije samo do mog principa nego što su stvarno preskupi u nekim stvarima, stvarno pljačkaju. Izađem misleći se "jbt bre trebalo je ovo da ponesem od kuće" i kajeći se.
Odlično, samo da guramo polako i strpljivo.

Poslednja izmena:
Vlasnik Sunca, aka Slavko, prilično posluje po sličn principu kao gorepomenuti Rodić. Kompenzacijama i kombinacijama jer je ranije uvozio tunjevinu a ima i solidnu pekaru kojim snabdeva ostale markete. Inače imao je ranije i odreðenu političku pozadinu jer je kum od jednog poznatog političara.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Tja... verujem da nije bez putera na glavi ali od svih zla, on je meni najmanji. I kao potrošaču i kao čoveku. Počeo sam da prezirem korporacije a Delez je, pored toga što je pljačkaš, i arhetip poganr pohlepe i bandoglave korporacije.

A ako se i Sunce ikad iskvare i podivljaju, izbojkotovaću i njih, pa tako u krug. Očigledno mora tako, to je bitka bez prestanka. Za sada su mi oni sasvim ok.

Nakon bojkota velikih trgovinskih lanaca održanog u Srbiji u petak, 31. januara, Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva pozvala je građane na novi bojkot.

Efektiva je uputila novi poziv potrošačima na novi bojkot pet velikih trgovinskih lanaca – Deleze u sklopu kog posluju „Maxi“ i „Shop&Go“, zatim Merkator, čiji su „Idea“ i „Roda“, kao i „DIS“, „Lidl“ i „Univerexport“.

Ideja je da se sprovede bojkot u trajanju od ponedeljka, 10. februara do petka, 14. februara.

Mnogo gora stvar od naduvanih marži je đubre koje nam prodaju ispod radara. Visoko fruktozni sirup u kokakoli se etablirao kao novo normalno pa ga je brže bolje Nektar počeo koristiti u svojim "sokovima". Čak i u sokovima za decu, onako seamless, samo promena nekoliko reči ispisanih sitnim slovima. Nektar Life od borovnice se prodaje sa zaslađivačima, isto na kvarnjaka. Pola slatkiša u Lidlu imaju visoko fruktozni sirup umesto šećera. Mesne prerađevine u svim marketima osim u Lidlu ne mogu da prebace 70% sadržaja mesa. Ovde je mnogo privrednih entiteta i brendova zrelo za bojkot.

Vrh