pogledajte na kraju same ponude koja je u prilogu istog...Ja nisam nigde procitala u mejlu da pise po kvm, pretpostavljam da je kako ste napisali samo ne vidim u mejlu da je to naglaseno ?
Hvala
Veci stan ce logicno uvek kostati vise nego manji zbog same kvadrature...ali sigurno nece "profitirati" jer je vise placao odrzavanje zgrade...Uglavnom je to praksa da se plaća prema veličini stana. Veći stan više vredi na tržištu pa više "profitira" od vrednosti i uređenja zajedničkih prostora, otuda i formula po kojoj se plaća na osnovu kvadrature stana.
0.41eur/kvm +pdvKoja je cena po kvm?
Da ne ispadnem mnogo pametan oko toga i da sam ja izmislio model, pitao sam chatGPT šta je praksa i koji su razlozi i ukratko to je izbacio kao odgovor. Pored toga rekao je da je to češća praksa nego da se naplaćuje po stanaru - ovo je na globalnom nivou, ne samo na nivou Srbije.pogledajte na kraju same ponude koja je u prilogu istog...
Veci stan ce logicno uvek kostati vise nego manji zbog same kvadrature...ali sigurno nece "profitirati" jer je vise placao odrzavanje zgrade...
Iskreno ne znam kod koga je praksa ali mi sa kim god da smo pricali iz naseg okruzenja, ljudi prvi put cuju za ovakve ponude.
Sta vise, licno smo trazili ponude za zgradu u kojoj smo sada i nijedna ovakva agencija nije dala ponudu po kvm stambene jedinice.
Sve ponude su bile ili fixne po stanu ili na osnovu broja clanova domacinstva.
0.41eur/kvm +pdv
7.7eur/GM+pdv
Zakon o stanovanju definise da je naplata tekuceg odrzavanja po stanu pravednija. Po m2 moze, ali je potrebno da za to glasaju 2/3 svih vlasnika posebnih delova. Ako niste imali zakazanu sednicu skupstine stanara gde je tako izglasano, i tako vam je stiglo, zalite se dok ne bude kasno. Prijavite komunalnoj policiji i odbijajte da platite racune. Cela starogradnja funkcionise na podeli troskova po stanu. Tacno je da je kod novogradnje uglavnom po m2. Razlog je u tome sto novogradnje imaju dosta malih stanova, a ti vlasnici kada vide da im neko drugi moze placati deo racuna tesko odustaju od te ideje. Izgovori su naravno razni... Najpravednije je po clanu, ali za to mora 100posto vlasnika.da se slozi. Onda ide po stanu, pa tek na kraju po m2.
Mislim da je bolje da ste čitali zakon...Da ne ispadnem mnogo pametan oko toga i da sam ja izmislio model, pitao sam chatGPT šta je praksa i koji su razlozi i ukratko to je izbacio kao odgovor. Pored toga rekao je da je to češća praksa nego da se naplaćuje po stanaru - ovo je na globalnom nivou, ne samo na nivou Srbije.
Profitiras više kao vlasnik većeg stana u apsolutnom iznosu jer ti je stan skuplji ukoliko su zgrade i okolni prostor bolje održavani. Ne samo tvoj veći stan već svi stanovi naselja ali po apsolutnom iznosu tvoj veći stan vredi više.
Neko ko cita zakon...Zakon o stanovanju definise da je naplata tekuceg odrzavanja po stanu pravednija. Po m2 moze, ali je potrebno da za to glasaju 2/3 svih vlasnika posebnih delova. Ako niste imali zakazanu sednicu skupstine stanara gde je tako izglasano, i tako vam je stiglo, zalite se dok ne bude kasno. Prijavite komunalnoj policiji i odbijajte da platite racune. Cela starogradnja funkcionise na podeli troskova po stanu. Tacno je da je kod novogradnje uglavnom po m2. Razlog je u tome sto novogradnje imaju dosta malih stanova, a ti vlasnici kada vide da im neko drugi moze placati deo racuna tesko odustaju od te ideje. Izgovori su naravno razni... Najpravednije je po clanu, ali za to mora 100posto vlasnika.da se slozi. Onda ide po stanu, pa tek na kraju po m2.
Pa ne čisti se stan i ne održavaju stan, već ZAJEDNIČKI prostor koji je ISTI za sve. Hoćete da kažete da jedan čovek više stvara smeća, prlja ulaz i kreće se u tom ISTOM, ZAJEDNIČKOM krugu nego četvoričlana porodica?!Po stanu je baš nepravedno, isto plaća i vlasnik garnisere i onaj sa penthausom. A po članu domaćinstva isto nije idealno, veća porodica u manjem stanu plaća više od vlasnika penthausa koji živi sam u 150 kvadrata.
E kamo sreće da svi tako razmišljaju, ali vidiš i sam da se uvek ugleda kod komšije kako je.Ne znam ljudi, ali platite stanove 100k-300k EUR i raspravljate o održavanju u novoj zgradi gde vam od iznosa koji dajete direktno zavisi investicija i vrednost imovine za 20 godina. Ne gledajte na održavanje kao na trošak već kao na ulaganje u buduću vrednost vašeg stana.
Mi smo u cetvorosobnom i savim nam je ok sto je održavanje po metru kvadratnom.
Kako moze da bude pravednije? Znaci neko u nekoj firmi ima 20% akcija (udela u vlasnistvu) a neko 10%. I sad te dve osobe treba da dele zaradu jednako? Naravno da ce ovaj sa 20% akcija da ima duplo vise zarade nego ovaj sa 10%. Isto tako ko ima veci stan samim tim ima veci udeo vlasnistva u toj zgradi i naravno da treba proporcionalno da ulaze vise.
Meni je samo fascinantno da oni počinju da naplaćuju uslugu čak iako pojedini stanari nisu dobili ključeve. Da li neko zna do kog sprata 4lamele su stigli?
Hvala!
Veci stan koristi vecu povrsinu fasade zajednicke zgrade i ima veci eventualni uticaj na zajednice instalacije (npr.kupatilo sa 3 vise odvoda/dovoda vode/kanalizacije) nego manji stan.Zato što se tu ne plaća održavanje stanova, već održavanje zgrade, a zajednički prostor zgrade svi jednako koriste, i ovi iz malog i ovi iz velikog stana.