Šta je novo?

Vrtovi Ceraka [stambeni kompleks]

Ja nisam nigde procitala u mejlu da pise po kvm, pretpostavljam da je kako ste napisali samo ne vidim u mejlu da je to naglaseno ?
Hvala

Uglavnom je to praksa da se plaća prema veličini stana. Veći stan više vredi na tržištu pa više "profitira" od vrednosti i uređenja zajedničkih prostora, otuda i formula po kojoj se plaća na osnovu kvadrature stana.

Ja nisam nigde procitala u mejlu da pise po kvm, pretpostavljam da je kako ste napisali samo ne vidim u mejlu da je to naglaseno ?
Hvala
pogledajte na kraju same ponude koja je u prilogu istog...

Uglavnom je to praksa da se plaća prema veličini stana. Veći stan više vredi na tržištu pa više "profitira" od vrednosti i uređenja zajedničkih prostora, otuda i formula po kojoj se plaća na osnovu kvadrature stana.
Veci stan ce logicno uvek kostati vise nego manji zbog same kvadrature...ali sigurno nece "profitirati" jer je vise placao odrzavanje zgrade...
Iskreno ne znam kod koga je praksa ali mi sa kim god da smo pricali iz naseg okruzenja, ljudi prvi put cuju za ovakve ponude.
Sta vise, licno smo trazili ponude za zgradu u kojoj smo sada i nijedna ovakva agencija nije dala ponudu po kvm stambene jedinice.
Sve ponude su bile ili fixne po stanu ili na osnovu broja clanova domacinstva.
Koja je cena po kvm?
0.41eur/kvm +pdv
7.7eur/GM+pdv

pogledajte na kraju same ponude koja je u prilogu istog...

Veci stan ce logicno uvek kostati vise nego manji zbog same kvadrature...ali sigurno nece "profitirati" jer je vise placao odrzavanje zgrade...
Iskreno ne znam kod koga je praksa ali mi sa kim god da smo pricali iz naseg okruzenja, ljudi prvi put cuju za ovakve ponude.
Sta vise, licno smo trazili ponude za zgradu u kojoj smo sada i nijedna ovakva agencija nije dala ponudu po kvm stambene jedinice.
Sve ponude su bile ili fixne po stanu ili na osnovu broja clanova domacinstva.

0.41eur/kvm +pdv
7.7eur/GM+pdv
Da ne ispadnem mnogo pametan oko toga i da sam ja izmislio model, pitao sam chatGPT šta je praksa i koji su razlozi i ukratko to je izbacio kao odgovor. Pored toga rekao je da je to češća praksa nego da se naplaćuje po stanaru - ovo je na globalnom nivou, ne samo na nivou Srbije.

Profitiras više kao vlasnik većeg stana u apsolutnom iznosu jer ti je stan skuplji ukoliko su zgrade i okolni prostor bolje održavani. Ne samo tvoj veći stan već svi stanovi naselja ali po apsolutnom iznosu tvoj veći stan vredi više.

Ja otkad sam krenuo bio da gledam stanove jos pre par godina se za sve novogradnje znalo da je standardno da se placa po m2 odrzavanje.
Nisam ulazio u to da li to tako treba ili ne itd, jednostavno takva je praksa i nisam cuo da se od tada ista promenilo.

Cak mislim da su fiksne cene ili ikakva odstupanja od m2 racunice upravo to, izuzeci a ne pravila.

Zakon o stanovanju definise da je naplata tekuceg odrzavanja po stanu pravednija. Po m2 moze, ali je potrebno da za to glasaju 2/3 svih vlasnika posebnih delova. Ako niste imali zakazanu sednicu skupstine stanara gde je tako izglasano, i tako vam je stiglo, zalite se dok ne bude kasno. Prijavite komunalnoj policiji i odbijajte da platite racune. Cela starogradnja funkcionise na podeli troskova po stanu. Tacno je da je kod novogradnje uglavnom po m2. Razlog je u tome sto novogradnje imaju dosta malih stanova, a ti vlasnici kada vide da im neko drugi moze placati deo racuna tesko odustaju od te ideje. Izgovori su naravno razni... Najpravednije je po clanu, ali za to mora 100posto vlasnika.da se slozi. Onda ide po stanu, pa tek na kraju po m2.

Po stanu je baš nepravedno, isto plaća i vlasnik garnisere i onaj sa penthausom. A po članu domaćinstva isto nije idealno, veća porodica u manjem stanu plaća više od vlasnika penthausa koji živi sam u 150 kvadrata.
Zakon o stanovanju definise da je naplata tekuceg odrzavanja po stanu pravednija. Po m2 moze, ali je potrebno da za to glasaju 2/3 svih vlasnika posebnih delova. Ako niste imali zakazanu sednicu skupstine stanara gde je tako izglasano, i tako vam je stiglo, zalite se dok ne bude kasno. Prijavite komunalnoj policiji i odbijajte da platite racune. Cela starogradnja funkcionise na podeli troskova po stanu. Tacno je da je kod novogradnje uglavnom po m2. Razlog je u tome sto novogradnje imaju dosta malih stanova, a ti vlasnici kada vide da im neko drugi moze placati deo racuna tesko odustaju od te ideje. Izgovori su naravno razni... Najpravednije je po clanu, ali za to mora 100posto vlasnika.da se slozi. Onda ide po stanu, pa tek na kraju po m2.

Da ne ispadnem mnogo pametan oko toga i da sam ja izmislio model, pitao sam chatGPT šta je praksa i koji su razlozi i ukratko to je izbacio kao odgovor. Pored toga rekao je da je to češća praksa nego da se naplaćuje po stanaru - ovo je na globalnom nivou, ne samo na nivou Srbije.

Profitiras više kao vlasnik većeg stana u apsolutnom iznosu jer ti je stan skuplji ukoliko su zgrade i okolni prostor bolje održavani. Ne samo tvoj veći stan već svi stanovi naselja ali po apsolutnom iznosu tvoj veći stan vredi više.
Mislim da je bolje da ste čitali zakon...
Neko ko cita zakon...
Po stanu je baš nepravedno, isto plaća i vlasnik garnisere i onaj sa penthausom. A po članu domaćinstva isto nije idealno, veća porodica u manjem stanu plaća više od vlasnika penthausa koji živi sam u 150 kvadrata.
Pa ne čisti se stan i ne održavaju stan, već ZAJEDNIČKI prostor koji je ISTI za sve. Hoćete da kažete da jedan čovek više stvara smeća, prlja ulaz i kreće se u tom ISTOM, ZAJEDNIČKOM krugu nego četvoričlana porodica?!

Pročitao sam post sad kad i vi, zakon nisam čitao. Jeste li vi pročitali taj zakon? Koji članovi zakona se krše? Hoćete li to navesti investitoru?

Jel u redu uzimati više od onih koji imaju manje, i obrnuto?

Kako god okrenete neko ce da bude nezadovoljan.
Ako se gleda po broju prijavljenih u domacinstvu, neki direktor u penthouseu ce da placa manje odrzavanje od porodice u 40m2 jer on mozda zivi sam u svojih 120m2.
Ako se gleda po stanu fiksno, automatski se dize svima odrzavanje koji imaju manje kvadrature, opet profitiraju ljudi koji imaju najvise para jer ce njima odrzavanje biti jeftinije.

Po m2 je najsmislenije u smislu opterecenja kucnog budzeta i odnosa zarade.
Logicno je da ljudi koji zive u zgradi su uzeli verovatno najveci stan prema svojim finansijskim sposobnostima, sto znaci da neko ko je kupio stan od 36m2 nije to uradio jer ne zeli da cisti velik stan vec jer nema para za stan od 60+ m2.

Da kazemo, najpravednije sa ekonomske i socioloske strane je po m2, ali najpravednije sa tacke odnosa potreba za samim odrzavanjem je po clanu domacinstva.
Ali sa obzirom da se cena stana ne formira od broja ljudi koji ce u njemu da zivi vec po m2 tako se formira i cena odrzavanja.

Ako vam ne odgovara skupljajte potpise pa menjajte, ali mislim da ce se vecina vlasnika stanova sloziti da im odgovara da je po m2 jer dobar deo stanova u novogradnjama su manjih kvadratura.

A imaš i dosta investitora koji možda imaju stan na dan male kvadrature... Nema idealnog rešenja obrni okreni. Eto sad je jedan od stanara upućen na zakon, nek pročita, prouči, predloži i obvesti nas ovde o ishodu.

Upravo ste objasnili sustinu razmisljanja te vase vecine. Ulazite ljidima u stanove i merite ko je direktor i ko koliko para ima. Tacno je da obracun po stanu nije pravedan za male stanove sa jednim clanom, ali popisite stanare pa cete videti da u malim stanovima ima vise clanova nego sto se misli. Ima i velikih stanova sa 1-2 clana. Mali stanovi se cesto i izdaju, pretpostavljam da je i tu ocekivanje da vlasnici velikih stanova i to finansiraju. Ponavljam, najpostenije po stanu, ali postenje smo izgubili negde usput... Clan 63 Zakona o stanovanju to obajsnjava. Ako je po m2 mora postojati odluka sa glasanjem 2/3 svih vlasnika. Ako nije bilo glasanja, vec neka prevara investitora, predlazem stanarima da odmah preko advokata to osporavaju. Ako nema ni odluke onda mora po stanu da se obracunava.

Tekuce odrzavanje po stanu, investiciono odrzavanje po m2. Tako bi trebalo. Jer bez obzira koliko imate m2 stana isto se koriste zajednicke prostorije sto se tice ciscenja, ali kad je investiciono odrzavanje u pitanju tu svakako treba po m2 jer onaj sto ima veci stan samim tim ima veci udeo vlasnistva u toj zgradi i naravno da treba da placa vise.

Opet kazem, kako god okrenete neko ce biti nezadovoljan.
Kod mene gde trenutno stanujem u starogradnji dok se moj stan ne zavrsi ljudi ne mogu da se dogovore oko menjanja sanducica u ulazu za iznos od 30-40k RSD, tako da mogu misliti koliko bi bilo tesko tek ubediti nekoga kome je manje odrzavanje sa racunom po m2 da predje na sistem fiksne naplate po stanu.

Ljudi opet povezuju kvadraturu sa plateznom sposobnosti i gledaju socijalisticki kako je najvise fer, a to da li u stanu od 120m2 zivi jedna osoba ili njih 10 ih ne interesuje, imali su para za toliki stan znaci imaju para i za vece odrzavanje prosto.

Uvek će neko biti nezadovoljan. Zašto da neko ko nema decu plaća nadoknadu za održavanje igrališta. Zašto neko iz prizemlja da plaća održavanje lifta. Stara pitanja i nema idealnog sistema. Ako je zakon propisao neka pravila to bi trebalo da bude polazna tačka.

Ne znam ljudi, ali platite stanove 100k-300k EUR i raspravljate o održavanju u novoj zgradi gde vam od iznosa koji dajete direktno zavisi investicija i vrednost imovine za 20 godina. Ne gledajte na održavanje kao na trošak već kao na ulaganje u buduću vrednost vašeg stana.
Mi smo u cetvorosobnom i savim nam je ok sto je održavanje po metru kvadratnom.

Ne znam ljudi, ali platite stanove 100k-300k EUR i raspravljate o održavanju u novoj zgradi gde vam od iznosa koji dajete direktno zavisi investicija i vrednost imovine za 20 godina. Ne gledajte na održavanje kao na trošak već kao na ulaganje u buduću vrednost vašeg stana.
Mi smo u cetvorosobnom i savim nam je ok sto je održavanje po metru kvadratnom.
E kamo sreće da svi tako razmišljaju, ali vidiš i sam da se uvek ugleda kod komšije kako je.

Po stanu je apsolutno pravednije nego po m2. Generalno je obračun po m2 prisutan samo po novogradnjama.

Kako moze da bude pravednije? Znaci neko u nekoj firmi ima 20% akcija (udela u vlasnistvu) a neko 10%. I sad te dve osobe treba da dele zaradu jednako? Naravno da ce ovaj sa 20% akcija da ima duplo vise zarade nego ovaj sa 10%. Isto tako ko ima veci stan samim tim ima veci udeo vlasnistva u toj zgradi i naravno da treba proporcionalno da ulaze vise.

Kako moze da bude pravednije? Znaci neko u nekoj firmi ima 20% akcija (udela u vlasnistvu) a neko 10%. I sad te dve osobe treba da dele zaradu jednako? Naravno da ce ovaj sa 20% akcija da ima duplo vise zarade nego ovaj sa 10%. Isto tako ko ima veci stan samim tim ima veci udeo vlasnistva u toj zgradi i naravno da treba proporcionalno da ulaze vise.

Zato što se tu ne plaća održavanje stanova, već održavanje zgrade, a zajednički prostor zgrade svi jednako koriste, i ovi iz malog i ovi iz velikog stana.

Meni je samo fascinantno da oni počinju da naplaćuju uslugu čak iako pojedini stanari nisu dobili ključeve. Da li neko zna do kog sprata 4lamele su stigli?
Hvala!

Meni je samo fascinantno da oni počinju da naplaćuju uslugu čak iako pojedini stanari nisu dobili ključeve. Da li neko zna do kog sprata 4lamele su stigli?
Hvala!

Mi smo dobili kljuceve prosli petak, 6. sprat lamela 4, dobile su neke komsije i sa 7. i sa 9. sprata koje smo sreli, tako da ne znam kojim redom idu

Zato što se tu ne plaća održavanje stanova, već održavanje zgrade, a zajednički prostor zgrade svi jednako koriste, i ovi iz malog i ovi iz velikog stana.
Veci stan koristi vecu povrsinu fasade zajednicke zgrade i ima veci eventualni uticaj na zajednice instalacije (npr.kupatilo sa 3 vise odvoda/dovoda vode/kanalizacije) nego manji stan.

Ako su stanari vlasnici zajedničkih prostorija zgrade, da li je to vlasništvo proporcionalno veličini stana ili se deli na ravne časti?

Vrh