Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,2%
  • Ne

Glasovi: 228 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,6%

• Ukupno glasača
    367
Тазбина, ако се добро сећам и то Луганска област, н'о небитно. Искрено ми је жао свих тих људи тамо, ко год да су и шта год да су, зато се сме се бити површан и пристрасан у сагледавању тих целокупних догађања. Управо зато и нисам за то да се овде отвара тема о томе, да се навија као у игрици док тамо људи испаштају од 2013. године као и да се пласирају нетачне информације.

Poslednja izmena:
da ne pišem kako je sve pocelo jel se i tu nećemo slagati. Apsolutno znam kako su prošli ti referendumi i kako je to sve izgledalo 2014 godine. Naravno da je bilo granatiranja jer je ukrajina branila svoju teritoriju. I da madjarska nama uzme vojvodinu pa Beograd će pucati po vojvodini ??? Naravno da da jer brani svoju teritoriju. 2014 je izvio konflikt i trajao je koliko je trajao. U odredjenom trenutku to je prestalo i bio je kir. Pucano je bilo više puta sa strane Luganska ka ukrajini. Ali svakako život je tekao normalno. Moj izvor sam ja sam j a nigde ne uzimam informacije sa interneta već iz svog života pričam. Ljudi su tamo žrtva propagande. Ko je hteo da ode otišao i spasao se severne koreje 2. Život u Lugansku je postao katastrofa. Policijska država u kojoj nist ne smes da uradiš. Pri izlasku iz rusije bićeš ispitivan kao da si poslednji kriminalac…. Sve u svemu ljudi su dobili život kao u Severnoj Koreji. Hvala bogu , posto se granica pomerila više ka Ukrajini , roditelji moje supruge su sigurniji i to je najbitnije.
Edit. I još bih dodao, kada ide napad rusije u ukrajinu , svugde idu sirene ljudi biraju da li će se sakriti ili ne. Kada ide napad ka Lugansku ljudi i ne znaju da ide napad. Zakljucke donesite sami ..

Naravno da je bilo granatiranja jer je ukrajina branila svoju teritoriju.
Jesu civili pretnja? 🤡
Taj tvoj ugao gledanja je validan ali nije skroz objektivan. Zamisli da mene neki stranac pita šta se desilo u Banjskoj a ja nemam pojma iako živim u Srbiji. Tako i ti nisi svestan nekih stvari iako si živeo tamo.
Kažeš bio je mir i da je život tekao normalno, ja ti verujem ali ne možeš ignorisati za to vreme stvaranje jake Ukr vojske, sigurno su bili 2. najjača vojska u Evropi, izgradnja jako utvrđenih mesta, širenje mržnje prema Rusima, kršenje sporazuma iz Minska..

Пучистички режим у Кијеву је у априлу прогласио АТО и наредио војсци и другим оружаним формацијама да крене на свој народ, Украјинце, који пуч не признају и који нису дозволили да се успостави пучистичка власт у својим местима, каква Мађарска? Притом гранатирани су градови ВБРовима, авијацијом, страдало је пуно цивила.
Овде, на овом форуму си писао да није било гранатирања Луганска, ту причу си могао продавати некоме ко је потпуно неинформисан о тамошњим приликама, дакле намерно си покушао да доведеш људе у заблуду.

Када је то рат престао и био мир? Тачније о ком делу Луганске области говориш? Размена ватре је трајала све време и мира у правом смислу није било. Свакако да је било отварања ватре са луганске стране, али ватрена моћ је била на страни украјинске војске и паравојски. Не знам у ком су делу Луганске области, али нису ни могли имати увид у то шта се дешава на борбеној линији или у самом граду Луганску.
Сигурно је да су ратне прилике на обе стране промениле начин живота, али није другачије ни у Кијеву, Лавову или Одеси.

Не знам о каквим нападима и о ком периоду говориш.

Poslednja izmena:
Dobro nije bitno. I Rusija u zadnjih dve godine je poubijala milione civila bombardovanjem po celoj ukrajini pa ništa. Ali nema veze, završavam spor ovde.

Да је страдало пуно цивила од дејства и једне и друге војске у то не сумњам, да су милиони, не бих рекао, свеједно није требало да страда нико. Од Мајдана до данас. Мада видело се да ће бити пичвајза тамо још од Наранџасте револуције 2004. године. Можда чак и од Гранитне револуције 1990..

Poslednja izmena:
Kada se ostane bez argumenata onda se napusta diskusija, klasika.
Da Ukrajinom upravlja neko kome je stalo do Ukrajinaca rata ne bi bilo uopšte, a i čak da se zaratilo rat bi bio završen pre više od godinu dana.

Пропустио сам написати годину, дакле "у априлу 2014. прогласио АТО".

A i Zika je primer kvaliteta bas. Tamo se povremeno javlja jedan penzionisani pilot koji zna nesto, ostalo su kao i Zika i Petar, srednjoskolci, entuzijaste, što je ok ali nisu školovani. Prijatelj vojni pilot mi kaze da t6 niko od pilota ne posećuje jer pišu neznalice. Vukosavljevic ima dobre tekstove o PVO ali je on penzionisani oficir PVO. Vojinovicev plus je što mu je otac bio civilni pilot. Nekad je Aeromagazin uređivao opitni pilot general Bilbija a sad smo tu gde smo...srednjoskolci i zaljubljenici u avijaciju. Lepo ali nedovoljno.
Жика је најозбиљнији војни коментатор у земљи, у односу на све професионалне, од покојног Лазанског, преко Дрецуна, целе екипе војних пензионера са Хепија, оног Радуловића ког сад форсирају из ВБА, па и самог Радића.
Петар ми није занимљив, а Зорана сам упознао лично као и Жику. Људи који знају и који воле тему којом се баве, за разлику од 90% новинара и публициста у Србији.
Шта сад да очекујемо, да ће професионална војна лица имати времена за писања по интернету, или уопште смети да пишу?
Има на Мајситију супер људи војних пензионера отворених за дискусију и изношење искустава. Налетао сам и на неке задрте који су очекивали да се сви разумеју у ракетне системе на нивоу инжењера, али они су у мањини.

Опет, преписивања вести са телеграма о котловома по Украјини и коментрисања тог ружног рата су смањила квалитет тог форума нажалост, али је и даље један од квалитетнијих у Србији.

Počinjemo već bzv. da pričamo. Ukrajina nije napala samu sebe ali je uradila sve što je mogla da do rata dodje. Tacno je da je u pitanju suverena zemlja koja sama donosi odluke ali te odluke ne mogu biti na štetu susednih zemalja, posebno ako se graniči sa nuklearnom silom. I ti u svom stanu možeš da radiš sve što ne smeta komšijama jer će da se umešaju u suprotnom.
Meni je zao sto je došlo do ovoga jer je to suštinski bratoubilacki rat ali Rusija sada mora da pobedi jer jeste ugrožena. Vlast u Kijevu predstavljaju debili koji su dozvolili da se desi nešto što nije smelo.

Ukrajina je napala samu sebe, pa je Rusija došla da je brani.
Не, већ су насилници и марионете који су преузели власт у Кијеву 2014. године аутоматски одвратили Крим и југоисточне делове Украјине од било каквог учешћа у функционисању њихове ,,слободне'' Украјине.
За овај други део си у праву, Русија је дошла да брани оне који не желе да буду део поданици марионетског режима.

Жика је најозбиљнији војни коментатор у земљи, у односу на све професионалне, од покојног Лазанског, преко Дрецуна, целе екипе војних пензионера са Хепија, оног Радуловића ког сад форсирају из ВБА, па и самог Радића.
Петар ми није занимљив, а Зорана сам упознао лично као и Жику. Људи који знају и који воле тему којом се баве, за разлику од 90% новинара и публициста у Србији.
Шта сад да очекујемо, да ће професионална војна лица имати времена за писања по интернету, или уопште смети да пишу?
Има на Мајситију супер људи војних пензионера отворених за дискусију и изношење искустава. Налетао сам и на неке задрте који су очекивали да се сви разумеју у ракетне системе на нивоу инжењера, али они су у мањини.

Опет, преписивања вести са телеграма о котловома по Украјини и коментрисања тог ружног рата су смањила квалитет тог форума нажалост, али је и даље један од квалитетнијих у Србији.
Zika je srednjoskolac koji se bavi tom vrstom novinarstva i ne može da se poredi sa pok. Lazanskim ni po iskustvu ni po obrazovanju formalnom i neformalnom Upoređivanje sa ostalima je besmisleno jer si ih skupio sa dna kace, dakle sve je to potpalublje. Vukosavljevic kao što sam ti i rekao je skolovan pvo oficir i njegovi tekstovi su kvalitetni. Što se tiče ostalih sa foruma ne znam gde si naleteo na one koji se tako dobro razumeju u raketne sisteme jer Anicic nije napisao dugo nijednu poruku a otišli su sa foruma i ostali koji su vredeli. Ako misliš na kubovca i raketasa i oni su bivši zastavnici ( dakle opet srednjoskolci) koji pritom dugo nisu u vojsci.

Лазански је службин новинар. Купили му 80их америчку публикацију о авионима, спојили га са совјетским генералима и америчким адмиралима и ето.
Сећам се како се за неку вежбу жандармерије у Нишу изненадио што имају два самоходна противавионска топа БОВ-3, а сви живи који прате војну тематику аматерски знају да су их имале и ЈСО и ПЈП 90их.
Салонски аналитичар.

Svi su oni sluzbini novinari ali on je to bio na visokom nivou dok su ovi sadašnji šesti esalon saradnika službe. Zika svaku nabavku hvali koliko može. Ovako kako hvali Rafale hvalio je i mig29m kad je njegova nabavka bila aktuelna.

Počinjemo već bzv. da pričamo. Ukrajina nije napala samu sebe ali je uradila sve što je mogla da do rata dodje. Tacno je da je u pitanju suverena zemlja koja sama donosi odluke ali te odluke ne mogu biti na štetu susednih zemalja, posebno ako se graniči sa nuklearnom silom. I ti u svom stanu možeš da radiš sve što ne smeta komšijama jer će da se umešaju u suprotnom.
Meni je zao sto je došlo do ovoga jer je to suštinski bratoubilacki rat ali Rusija sada mora da pobedi jer jeste ugrožena. Vlast u Kijevu predstavljaju debili koji su dozvolili da se desi nešto što nije smelo.

Ma da, "šta oni ima da postoje pored mog nuklearnog arsenala". Nešto u stilu, što je pokojni Đinđić rekao kada se ubica pravda rečima: "Šetao mi se ispred puške".
Mnogo Putin prepisuje od Miloševića, čak su i kreirali nešto kao SAO Donbas, SAO Krim, idu da brane ugrožene ruse izvan granica Rusije, krade se margarin sa rafova... Pa, optužnica pred međunarodnim sudom itd... Ajd, videćemo.

Što se tiče odnosa Rusije i Ukrajine u budućnosti - slažem se Rusija nema izbora nego da osvoji celu Ukrajinu. Pošto se to neće desiti dobili su još većeg neprijatelja na granici nego što su to Poljska i Baltičke zemlje zajedno. Nije im baš sjajno okruženje posle ove SVO, ali to je njihov problem.

PS: Slažem se za bezvezne priče, pošto se ovo vrti u krug... Mada je interesantno ponekad. Ipak, postoje dve alternativne istine, što bi rekao Trump, a videćemo koja će prevagnuti na kraju.

Poslednja izmena:
Nije ova tema ali i da se i ja malo uključim u geopolitička razmatranja

Napad Rusije je principijelno značajan. Naime još u Helsinkiju zaboravio sam godinu je dogovoreno da se granice ne menjaju. Prvi su pandorinu kutiju otvorili amerikanci sa intervencijama u Iraku, Afganistanu itd. Sada kroz otškrinuta vrata princip krši Rusija. Samo što se pandrina kutija sada nalazi u Evropi. I ima veće psledice. Kada se SSSR rapspadao formirane su nove države po republičkim granicama, kao i u SFRJ po Avojevskim. Te granice nisu pravedne crtane su kako su crtane ali prećutno je dogovoreno da se ne menjaju, da se ne bi Pandora ljutila. Rusija je nekliko puta testirala i ameriku i EU, prvo u Gruziju onda i na Krimu. Nije bilo reakcije, pa su rešili da povise uloge, da povrate Ukrajinu pa da se ide dalje ka obnovi Sovjetskog Saveza. I dalje je reakcija slaba i pored davanja oružja Ukrajini, koje nije dovoljno. Treba reći da pravdu i pravni poredak prizivaju slabi, slabe države, jaki koriste svoju silu. Zao je pitanje da li kršenje principa nemenjanja granica koristi nama ili ne. Skoro svaka država u evrpi je nekada bila veće nego što je danas i može da traže neka istorijska prava na teritorije.

Oko vojnih komentatora. Sada posotji internet i mogu se naći dobri rekao bih i pravi vojni komentari. Pratim nekoliko. I za života Lazanskog smatrao sam da on nije bio pravi, više marketinšnka ličnost koji je lepo pričao, rekao bi oznake oružja, domete i kao znam ja sve o tome. Nije imao kvalitett, neko reče da je radio sa službu, možda je to i tačno. Ovi koji danas izlaze po medijima su tanki, dopada mi se lično Radić, ali taj čovek se toliko tteško izražava što mi brzo dosadi.
I još jedna stvar, ne verujte vojnim penzionerima. Znam ih dosta, poznanici mog oca, oni su živeli i radili u nekom prošlom vremenu i ne razumeju današnja dešavanja.

Не, већ су насилници и марионете који су преузели власт у Кијеву 2014. године аутоматски одвратили Крим и југоисточне делове Украјине од било каквог учешћа у функционисању њихове ,,слободне'' Украјине.
За овај други део си у праву, Русија је дошла да брани оне који не желе да буду део поданици марионетског режима.
Albanija brani albance na kosovu od režima u srbiji...

Nekada su porobljavali druge, a kod kuće su održavali iluziju nekakvih "sloboda" i "vrednosti" što je lako zamagljivalo oči lakovernima da veruju u Zapad i žele da budu kao oni, da im se dive, da nipodaštavaju druge što nisu kao Zapad itd.

Sad su krenuli da porobljavaju sopstveno stanovništvo.
Na primer, Nemačka:

Zašto to kačim ovde na temi?
Ne, nije da kontriram lakovernima koji tako lagano prelaze preko svega i dalje u taj Zapad gledaju kao na ideal kome treba težiti.
Kačim to ovde da vam pokažem kakvo ludilo i zlo se porađa tamo.
Ovo zlo pre ili kasnije će krenuti na nas. I zato se treba spremati.

Teško da će se ovaj rat završiti a da Nemačka ne strada. Oni prosto traže đavola kao što to radi i Ukrajina.
Nakon toga ćemo čekati ili odgovor suprotne strane ili predlog za mir.

Albanija brani albance na kosovu od režima u srbiji...

Пучистичка власт у Кијеву осам година бомбардује и напада сопствено становништво, значи исти, свој народ, јер неће да призна тај пуч, пре него што је Русија кренула у рат. Поређење ти нема никакве везе са везом.
Овде се заборавља да рат није почео 2022. већ осам година бесни и то око власти, као и у Сирији.

Vrh