neslaganje izmedju skolovanih i neskolovanih nije isto
Ovo je u principu tačno, ali potpuno omane kada "škola" zagovara tezu koja je postala evidentno smešna i neodrživa.
Evo ti jedan primer mog razgovora sa školovanim istoričarem.
Pitam ga ja da mi pojasni kako to da:
a) mali broj Slovena naterao veliki broj starosedelaca da govori slovenski jezik, tako temeljito da na poslednjoj čuki i ostrvu u Jadranu nije ostao ni trag starog jezika
b) mi danas nemamo mit o doseljavanju, a skloni smo mitomaniji, imamo mit o svemu i svačemu, od rakije do Kosova... ali takav kolosalan događaj preselenja naroda u novu zemlju nekako smo u kolektivnoj svesti zaboravili.
c) kako se to mi sećamo cara Trajana sa kozijim ušima, a ne sećamo se doseljavanja na Balkan koje se desilo 300 godina POSLE Trajana?
Na prvo pitanje, "školovani" odgovara - "pa, znaš kako, malo po malo, mic po mic, u trista godina, jezik je zamenjen". Ja ga pitam kako bre može jezik većine da se zameni jezikom manjine u vreme kad nema masovnih medija, škola, kad seljak za ceo život ne ode dalje od 10km od svog sela... Odgovor je "ne razumeš ti to, nisi školovan... "
Na drugo pitanje nema odgovora - muk
Na treće pitanje blagi podsmeh i obavezno ad hominem otresanje tipa "ej, ne mogu ja sa tobom da diskutujem, ljudi studiraju godinama da ovo shvate, ne petljaj se tamo gde pojma nemaš".
Onda je došla korona i gomila "školovanih" koji su tvrdili da je ivermektin beskoristan, da su maske korsine, da su vakcine spas... čak zagovarali i sankcionisanje ljudi ako ne slede zvanične upute vlasti... i sami znate šta je posle bilo - WHO je priznala da su maske bile nepotrebne, da je ivermektin bio veoma dobar za smirenje virusne infekcije, a o vakcinama i njihovim posledicama tek ćemo slušati u narednim godinama.
Ja sam vremenom stekao otklon prema "školovanim" čim primetim da je argumentacija slaba, da se na pitanja ne odgovara nego se samo taljiga zvanični narativ... Prosto sve treba uzimati sa dozom rezerve, čak i ono što "školovani" pričaju.
Takvo vreme došlo...