Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
Неко "коме фамилија живи у Луганску" својевремено напише да Луганск и Доњецк нису гранатирани од украјинске војске до руског напада или је погрешно информисан или је пристрасан. Као Хрвати који кажу да Книн није гранатиран пред "Олују".

Обе стране, односно све три, четири стране имају своје интересе и било какво површно, необјективно и некритичко сагледавање догађаја на просторима бившег СССР је погрешно, а за озбиљне анализе потребно је много времена и простора, стога би верујем било боље да останемо на теми ВС.

Poslednja izmena:
1000043035.jpg

My city military je horor od foruma, ne znam odakle njima energije da komentarišu svaki manji napredak Rusa i to analiziraju kao da imaju uvid u realno stanje na terenu.

Ja nisam bio u tom gradu pa nemam pojma, i ne mogu da tvrdim da je to istina ili ne kao i što ti ne možeš...
Za masakr u Buči ima isto milion dokaza, kao i moje komšije koje su ostale pod okupacijom ruske vojske, pa sve jedno ćete reći da je to fejk. Zašto sve što vi pročitate protiv ukrajinske strane je sve tačno, a sve što ukrajinska strana napiše je fejk?
Iz Irpenja sam odlazio kada je počeo rat, komšije su ostale, i naravno da njima verujem i snimcima koji su mi oni poslali...
A za život u takozvanoj LUganskoj republici, izvoli pitaj sve šta te interesuje??
da odma odgovorim na neka pitanja koju uvek postavljate...
- ne niko nije ubijao ljude u lugansku dok je to bila ukrajina
- ne niko nije branio njima da piričaju ruski
- ne niko nije ukionio ruski
- ne niko nije ukionio ruske crkve
- ne, nacisti nisu tamo živeli i mučili ljude...
- ne, nisu ukrajinci granatirali lugansk svih ovih 8 godina dok je trajalo primirje...
JA ne znam, ja u ovu temu dodjem da pišem kad se vi rusofili uključite i krenete da baljezgate svašta... Kakve veze ima naša vojska sa bilo kakvom temom koja se dešava van naših granica?

Preporuka za tebe pošto vidim da si administrator da vodiš računa o obraćanju jer forum funkcioniše u zavisnosti od posećenosti. Dakle nemoj da praviš grešku koju su napravili neki moderatori na my city military zbog kojih je mnogo kvalitetnih forumasa otišlo i zbog čega im je forum prilično nisko pao. Konkretno zbog administratora bojank je forum napustio veliki broj ljudi a u pitanju je srednjoskolac podoficir, koji je ceo život vodio računa o tome da li su nadredjenom oficiru izglancane cipele i sad kad je došao na forum osetio je želju da "komanduje" i naravno skoro upropastio temu u kojoj je administrator. Pritom se razume i u tenk prebroji rusku ratnu proizvodnju koja je enigma za ceo svet. Tipičan za našu izreku da "prazna konzerva najace zveci".
Dobronameran savet je da ne postavljas nekorektne komentare.
Izvini ako si se osetio uvređenim nije mi to namera bila već da skrenem pažnju na to da neko ko živi tamo ima bolji uvid a da ti jednostavno nisi objektivan.

Ovo je prevashodno građevinski forum tako da bez brige i hvala na sugestiji.

Ima zasebno decije groblje, zrtve granatiranja od 2014. i nije uopste malo.
Ali danas svako moze da pise na internetu sta mu se prohte, njemu na cast. Franjo Tudjman je pricao slicnu pricu pre 30 ak godina i bilo je bu**** koje su verovale u to.

My city military je propao najviše zbog fanatične rusofilije koja je forum pretvorila u sektu, a svakoga ko misli kritički, pa makar želeo i dobro Rusiji, ali ispoljavao kritiku, je tretiran kao jeretik i bogohulnik.
Доста је опао квалитет, свега пар људи качи слике, стручне теме и теме о техници су запостављене а пар тема о Украјини, Ирану и Израелу горе. Жика се прешалтао скроз на Танго сикс, Дики тек по који пут окачи слику.

Zašto sve što vi pročitate protiv ukrajinske strane je sve tačno, a sve što ukrajinska strana napiše je fejk?
Ne znam koga ti sve pratiš i gde se informišeš ali ja sam našao skroz korektne izvore i neki od njih argumentovano uništavaju ove pro-ukr profile na twitteru i razotkrivaju laži Zapada. Bukvalno 99% vesti je laž i manipulacija i ja to viđam svaki dan.

Доста је опао квалитет, свега пар људи качи слике, стручне теме и теме о техници су запостављене а пар тема о Украјини, Ирану и Израелу горе. Жика се прешалтао скроз на Танго сикс, Дики тек по који пут окачи слику.
A i Zika je primer kvaliteta bas. Tamo se povremeno javlja jedan penzionisani pilot koji zna nesto, ostalo su kao i Zika i Petar, srednjoskolci, entuzijaste, što je ok ali nisu školovani. Prijatelj vojni pilot mi kaze da t6 niko od pilota ne posećuje jer pišu neznalice. Vukosavljevic ima dobre tekstove o PVO ali je on penzionisani oficir PVO. Vojinovicev plus je što mu je otac bio civilni pilot. Nekad je Aeromagazin uređivao opitni pilot general Bilbija a sad smo tu gde smo...srednjoskolci i zaljubljenici u avijaciju. Lepo ali nedovoljno.

Kao da mora da se nađu školovane, i grupe amatera-entuzijasta, da bi došlo do razmimoilaženja pa i svađa u Srba.

Ovde se čak i stručnjaci redovno ne slažu, svađaju, i pričaju "rabbit season, dusk season, jeste, nije" priče. Tako je bilo sa Koronom, tako je bilo sa litijumom, sa metroom, sa saobraćajem, sa ekonomijom...

Problem je što postoje ljudi koji svako neslaganje isuviše lično dožive i drže ljutnju sto godina, pa to onda posle dovodi do novih svađa i još većih razdora. Vladimir Ivanović je jedan takav primer. Čovek koji puno zna, ali zato misli da je nepogrešiv, pa se naduri i nije sposoban da prihvati kad god se neko u nečemu ne složi sa njim. Isto je i sa ovim Milinovićem otkačenim raketašem.

Uostalom ima na MC još školovanih ljudi koji su se itekako neslagali i krvili sa bandom rusofilskih fanatika i primitivaca.

Pa i na Beobildu imamo arhitekte sa potpuno suprotnim stavovima i tvrdnjama. Tako da to što je neko školovan danas i ne znači mnogo, odnosno nije nikakva garancija znanja i nepogrešivosti, već više treba gledati šta ko priča i ima li razuma i logike u tome.

Kao da mora da se nađu školovane, i grupe amatera-entuzijasta, da bi došlo do razmimoilaženja pa i svađa u Srba.

Ovde se čak i stručnjaci redovno ne slažu, svađaju, i pričaju "rabbit season, dusk season, jeste, nije" priče. Tako je bilo sa Koronom, tako je bilo sa litijumom, sa metroom, sa saobraćajem, sa ekonomijom...

Problem je što postoje ljudi koji svako neslaganje isuviše lično dožive i drže ljutnju sto godina, pa to onda posle dovodi do novih svađa i još većih razdora. Vladimir Ivanović je jedan takav primer. Čovek koji puno zna, ali zato misli da je nepogrešiv, pa se naduri i nije sposoban da prihvati kad god se neko u nečemu ne složi sa njim. Isto je i sa ovim Milinovićem otkačenim raketašem.

Uostalom ima na MC još školovanih ljudi koji su se itekako neslagali i krvili sa bandom rusofilskih fanatika i primitivaca.
Slažem se sa tobom ali kada su u pitanju stručne teme neslaganje izmedju skolovanih i neskolovanih nije isto.

Saglasje je teško moguće ili nemoguće... bitno je izneti argumente... a drugi nek sude i odluče šta pije vode a šta ne.

Овај конфликт у Украјини па и у Гази и Либану је први мултимедијални конфликт на свету. Било је и других ратова и оружаних сукоба од како постоје друштвене мреже и паметни мобилни телефони али је ово сада постало информационо оружје које би у значајној мери променило перцепцију ратова деведесетих на нашим просторима. Тада је лако било преко мас медија креирати слику о српским злочинцима, док сада видимо да је Израел након месец дана сукоба изгубио медијски рат а да се људи по питању и Украјине и осталих ратова информишу на ТикТоку итд. То представља и предност и проблем за обе сукобљене стране а за посматраче са стране је то ноћна мора. Тако да морамо бити сви на опрезу око информација које круже. Важно је да ми Срби не учествујемо у било каквом сукобу и да наша војска ради свој домаћи а види се како копирамо Азербејџан по питању реформе војске.

Kažem to zato što se sećam da sam od za vojno-tehničke teme od školovanih i stručnih ljudi mogao da čujem potpuno suprotne tvrdnje i stavove. I razne nebuloze, koje bih posle proverio i shvatio da su gluposti i izmišljotine, lovačke priče.

Kao npr ono Ložanskovo o srpskim avionima koji su doleteli sve do Tirane i bombardovali aerodrom.

Elem, onda sam počeo da shvatam da ima tu i momenata da nekome proradi sujeta pa se samo još više ukopa u svoj stav i odbija čak i da pogleda šta je ovaj drugi izneo kao argument. Imao sam to i na poslu, lik progugla nešto, poveća font na 200, podvuče drugom, i kaže mu evo ti pogledaj. Samo pogledaj. Ovaj neće namerno. Jer u Srbiji se izvinjenje, korekcija stavova, evolucija, suzdržanost... smatraju slabošću i sramotom.

Kod lekara sam isto to viđao. Čovek iz Batuta koji je napisao X radova na temu kafe kaže na TVu kako čak i jedna šoljica (turske) dnevno loše utiče na organizam, a onda dođe onaj gastroenterolog Perišić i kaže, isto na TVu, kako on opušteno pije 12 šolja dnevno i super mu je. Kačio sam i linkove na forum, mogu da iskopam.

I onda tu čovek shvati koliko zapravo ima ljudi koji pojma nemaju ili nabadaju usput, ili sve ravnaju prema sebi. A Srbija je baš puna toga, jer kažem, ovde se ljudskost i propratne osobine smatraju slabošću.

E oda tada sa debelom rezervom uzimam sve kontroverzne informacije ili čekam da se oglasi još izvora pa tek onda razmatram.

Mada najgore je u Srbiji biti negde na sredini i umeren za većinu stavova i tema. Ljudi ovde preziru to. Vole plemenski mentalitet i granično funkcionisanje, u kome je uvek sve crno i belo, zlo i dobro, izričito tačno i izričito pogrešno...

neslaganje izmedju skolovanih i neskolovanih nije isto
Ovo je u principu tačno, ali potpuno omane kada "škola" zagovara tezu koja je postala evidentno smešna i neodrživa.

Evo ti jedan primer mog razgovora sa školovanim istoričarem.
Pitam ga ja da mi pojasni kako to da:
a) mali broj Slovena naterao veliki broj starosedelaca da govori slovenski jezik, tako temeljito da na poslednjoj čuki i ostrvu u Jadranu nije ostao ni trag starog jezika
b) mi danas nemamo mit o doseljavanju, a skloni smo mitomaniji, imamo mit o svemu i svačemu, od rakije do Kosova... ali takav kolosalan događaj preselenja naroda u novu zemlju nekako smo u kolektivnoj svesti zaboravili.
c) kako se to mi sećamo cara Trajana sa kozijim ušima, a ne sećamo se doseljavanja na Balkan koje se desilo 300 godina POSLE Trajana?

Na prvo pitanje, "školovani" odgovara - "pa, znaš kako, malo po malo, mic po mic, u trista godina, jezik je zamenjen". Ja ga pitam kako bre može jezik većine da se zameni jezikom manjine u vreme kad nema masovnih medija, škola, kad seljak za ceo život ne ode dalje od 10km od svog sela... Odgovor je "ne razumeš ti to, nisi školovan... "
Na drugo pitanje nema odgovora - muk
Na treće pitanje blagi podsmeh i obavezno ad hominem otresanje tipa "ej, ne mogu ja sa tobom da diskutujem, ljudi studiraju godinama da ovo shvate, ne petljaj se tamo gde pojma nemaš".

Onda je došla korona i gomila "školovanih" koji su tvrdili da je ivermektin beskoristan, da su maske korsine, da su vakcine spas... čak zagovarali i sankcionisanje ljudi ako ne slede zvanične upute vlasti... i sami znate šta je posle bilo - WHO je priznala da su maske bile nepotrebne, da je ivermektin bio veoma dobar za smirenje virusne infekcije, a o vakcinama i njihovim posledicama tek ćemo slušati u narednim godinama.

Ja sam vremenom stekao otklon prema "školovanim" čim primetim da je argumentacija slaba, da se na pitanja ne odgovara nego se samo taljiga zvanični narativ... Prosto sve treba uzimati sa dozom rezerve, čak i ono što "školovani" pričaju.

Takvo vreme došlo...

Poslednja izmena:
Naravno i medju skolovanima imaš gomilu bu**** ali i dosta ljudi koji mnogo znaju.

Ne moraju čak ni da budu boodale, dovoljno je da je jedan imao npr sjajno iskustvo sa M-84 a drugi da je imao očajno, i eto početnog razmimoilaženja u stavovima koje vremenom preraste u dijametralno suprotne tvrdnje i stavove.

A i toga sam se naslušao dosta. I glede vojnih tema i glede drugih tema.

Baš nedavno pričam nekome kako je nas jedan od najjačih profesora na faksu ubeđivao da je mit i laž da se aparati danas prave tako da se kvare ili da ne mogu da se poprave. Par godina kasnije, pojavi se prvi dokumentovani i dokazani slučaj toga. Pa posle krenuli skandali jedan za drugim. Mislite da je profesor rekao ok pogrešio sam, jeo sam g... , izvinjavam se i ispravljam? Naravno da nije. Jer mu sujeta ne da. A lik ETFovac i proputovao dosta od sveta i radio na raznim projektima. I zna eletroniku baš baš. Ali jbg, sujeta i narcizam ga zaslepi e kad treba da izađe iz nekog šablona ili zone komfora. I onda mu džaba svo to znanje i titule kad ne znaš sutra dal će da ti kaže golu istinu ili opet neku svoju projekciju i pristrasno ubeđenje koje ćeš ti pogrešno da naučiš i posle da vučeš sa sobom i širiš tako pogrešnu.

Vrh