Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
Ma da, "šta oni ima da postoje pored mog nuklearnog arsenala". Nešto u stilu, što je pokojni Đinđić rekao kada se ubica pravda rečima: "Šetao mi se ispred puške".
Mnogo Putin prepisuje od Miloševića, čak su i kreirali nešto kao SAO Donbas, SAO Krim, idu da brane ugrožene ruse izvan granica Rusije, krade se margarin sa rafova... Pa, optužnica pred međunarodnim sudom itd... Ajd, videćemo.

Što se tiče odnosa Rusije i Ukrajine u budućnosti - slažem se Rusija nema izbora nego da osvoji celu Ukrajinu. Pošto se to neće desiti dobili su još većeg neprijatelja na granici nego što su to Poljska i Baltičke zemlje zajedno. Nije im baš sjajno okruženje posle ove SVO, ali to je njihov problem.

PS: Slažem se za bezvezne priče, pošto se ovo vrti u krug... Mada je interesantno ponekad. Ipak, postoje dve alternativne istine, što bi rekao Trump, a videćemo koja će prevagnuti na kraju.

Сукоби су почели око орјентације власти у Кијеву, срушен је легално изабрани председник и Влада на насилним демонстрацијама у Кијеву и наметнута је воља мањине. Када је покушала пучистичка власт Турчинова, Јацењука и екипе то исто у овим источним деловима, негде је успела, негде не. Где није, тј. где се становништво одупирало прогласили су антитерористичку операцију и послали војску и паравојне формације.

Није ту било профилисане масе толико у неком националном, већ у политичком погледу. Имаш снимке из тог периода где Украјинци у овим источним и јужним деловима на протестима против пуча говоре да нису за НАТО и тај правац земље, да се наслањају на совјетско антифа наслеђе, да су за неутралну и суверену државу социјалне правде, против тајкуна и пљачке и сл. Е сада, уместо да је Кијев ишао на њих силом, нормално би било да седну да се договоре, али изгледа да некоме то није било у интересу..
У том почетном периоду превирања и сукоба је кључ, све што се дешавало после је последица ових догађаја и мање-више класика.

Poslednja izmena:
Pogledajte kako radi mehanizam propagande: ovo je sa b92...

Granatirana autobuska stanica: Tela mrtvih na podu; Šire se jezivi snimci FOTO/VIDEO​

Ruske trupe danas su gađale autobusko stajalište u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, a u napadu ima mrtvih i ranjenih, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Hersonu, ne navodeći tačan broj žrtava.

Pri tome, Novu Kahokvu drže Rusi!
Dakle, bombardovali su sami sebe!
Izvor: Ukrajinci

I ovi naši slepci prenesu ovako nešto, da nijednom rečju ne pomenu da nema smisla da Ruska vojska granatira grad koji drži pod kontrolom i ubija sopstveno stanovništvo.

V92 je proruski orijentisan. Samo, mora i on ponekad da objavi neku za-Ruse-ne-baš-tako-lepu vest ako se radi o nekom većem i upadljivom događaju.

Na V92 svakog dana pročitam da je Nemačka propala. Rusi im dali pare da lupetaju, isto kao i onim klovnovima na Krepiju.

Šta bi sa onim kuknjavama da je ovo tema isključivo o vojsci Srbije
Ja i dalje mislim da nismo previše van teme.
Tema jeste Vojska Srbije, ali implicitna tema je odbrana Srbije, u sklopu koje je Vojska jedan značajan deo.

Ako bismo prihvatili da je Odbrana lajtmotiv teme, onda je unutar teme razmatranje svih potencijalnih elemenata agresije koje potencijalni agresor može da primeni i protiv nas. Od različitih oružanih sistema, do različitih ekonomsko-političko-propagandnih smicalica.

Ja i dalje mislim da nismo previše van teme.
Tema jeste Vojska Srbije, ali implicitna tema je odbrana Srbije, u sklopu koje je Vojska jedan značajan deo.

Ako bismo prihvatili da je Odbrana lajtmotiv teme, onda je unutar teme razmatranje svih potencijalnih elemenata agresije koje potencijalni agresor može da primeni i protiv nas. Od različitih oružanih sistema, do različitih ekonomsko-političko-propagandnih smicalica.
Koliko je meni poznato, ti nisi gnjavio i kukao na offtopic i na naziv teme tako da taj moj post nije bio ni upućen tebi.

A poslao sam ga baš sekund nakon tvoje objave, pa možda deluje da sam se nadovezao na tebe. Ali nije to slučaj.

Ja lično ne volim ta kmečanja na offtopic i glumatanje administratora. Pogotovu kad se radi o temama gde je sve povezano sa svačim. A ovo jeste takva tema. Jer aktuelna geopolitička dešavanja u svetu kroje sudbine svima nama, svih 8 milijardi kmetova.

Na V92 svakog dana pročitam da je Nemačka propala
To možeš da pročitaš svuda u zapadnoj štampi...
Evo ti jedan primer:

"Propala" je naravno teška reč. ali bogami, izgleda kao da idu tim putem... ima desetine članaka na tu temu samo u poslednjih mesec dva.
Juče sedim sa nekim ljudima što rade u Bosch-u... kukaju na sav glas, otpuštanja u Nemačkoj, otpuštanja ovde kod nas...

Sj.... će nas ti prokleti Nemci opet, ovaj put ne oružjem, nego ekonomski :(

Ja se s time ne slažem, i to je prosto tako. Neću skoro menjati stav o tome. Pogotovu što sam skoro bio tamo i video svojim očima koliko još vekova oni imaju da propadaju da bi došli na naš nivo.

To je što se ekonomskog dela tiče.
Jedino u čemu se slažem donekle jeste opasnost po Nemačku od tuđina i od raznih degenerisanih agendi (ono Woke, SJ i PC što smo pričali). Ali to je već druga tema. Ekonomski, nisu kao nekad, ali su i dalje daleko iznad većine kontinenta.

Znam da se neki verovatno neće složiti i to je u redu. Njihovo pravo. Ali i moje je pravo da imam svoj stav. Pogotovu kada sam ga doneo na osnovu ličnog iskustva i zapažanja.

I moje je pravo da se slažem u nečemu i sa onima koji kritikuju Rusiju, iii sa onima koji kritikuju zapad (i Ukrajinu).

Znam samo da dobijem proliv od V92 i od Krepija koji čak i kad se zatvori lokal u Nemačkoj, predstavljaju to kao propast i ponor. Onda posle čitave dve-tri godine kampanje protiv te zemlje, odem tamo, i shvatim još više koliko se laže i preteruje. I u kakvoj zadrtoj distopijskoj despotiji mi ovde živimo, kad je neko u stanju da plasira narodu takve priče, a deo naroda da se prima na to.

Nažalost, moram da posećujem V92 i još 5-6 medija, jer u Srbadiji ne postoji medij koji kompletno obaveštava o svemu, nego za svaku vrstu informisanja moraš da ideš na određeni portal, da bi ostao informisan i/ili da bi stekao realnu i objektivnu sliku o nekim stvarima. Doduše ne gledam televiziju V92 niti Krepi.

Poslednja izmena:
Сукоби су почели око орјентације власти у Кијеву, срушен је легално изабрани председник и Влада на насилним демонстрацијама у Кијеву и наметнута је воља мањине. Када је покушала пучистичка власт Турчинова, Јацењука и екипе то исто у овим источним деловима, негде је успела, негде не. Где није, тј. где се становништво одупирало прогласили су антитерористичку операцију и послали војску и паравојне формације.

Није ту било профилисане масе толико у неком националном, већ у политичком погледу. Имаш снимке из тог периода где Украјинци у овим источним и јужним деловима на протестима против пуча говоре да нису за НАТО и тај правац земље, да се наслањају на совјетско антифа наслеђе, да су за неутралну и суверену државу социјалне правде, против тајкуна и пљачке и сл. Е сада, уместо да је Кијев ишао на њих силом, нормално би било да седну да се договоре, али изгледа да некоме то није било у интересу..
У том почетном периоду превирања и сукоба је кључ, све што се дешавало после је последица ових догађаја и мање-више класика.

Ček ti stvarno misliš da se tamo narod spontano naoružao i napravio nešto tipa SAO Krajina u Donbasu? Odakle im puške - našli su?

Od svih ljudi na Svetu vi ovde pričate te bajke, a imali smo isto to ovde i znamo princip kako to funkcioniše. Isto kao što su se krajiški srbi sami organizovali ili albanci na Kosovu, tako su i ovi u Donbasu.

Spontano se okupio narod, našli negde BUK PVO i oborili onaj malezijski avion... Nisu baš nešto goloruki ti tamo ljudi, mi smo jedva nabavili takve PVO sisteme.

LOL

Poslednja izmena:
@Bender Rodriguez
Pa upravo zato i kažem da je "propala" preteška reč... pre bih rekao da "propada"...
E sad, čisto da se razumemo: moje mišljenje je da je Nemačku snašla savršena oluja problema koji eskaliraju u isto vreme:

- skidanje sa jefitnog ruskog energetskog inputa
- eskalacija demografskih problema domaćeg nemačkog etniciteta
- eskalacija imigracionih problema
- pojavljivanje kineske konkurencije u domenu tehnološki intenzivnih proizvoda u kojima su ranije dominirali Nemci i čiji je izvoz bio okosnica nemačkog ekonomskog uspeha u prošlosti. Ovde govorim o automobilima, mašinogradnji itd.
- suludo trošenje novca na rat u Ukrajini
- suluda klimatska agenda
- i naravno potpuni ludaci na vlasti (tipa Zelenih itd....)

Sve ovo, kad krene da deluje u istom (negativnom) pravcu, u isto vreme, ne treba mnogo vremena da se ta cela konstrukcija uruši, bez obzira koliko je jaka i lepa i impresivna sada.
Ne govorim o danima, govorim o godinama, ali ne prevelikom broju godina.

Realno, Nemačka nije suverena država od 1945. Nemačka je dominion... kolonijalna teritorija.
Nešto što nema svoje JA. Njom se upravlja. Njoj je bilo dozvoljeno da se ekonomski razvije tokom Hladnog rata. Nekim čudnim spletom okolnosti, verovatno usled zauzetosti SAD beskrajnim ratovima posle 9/11 Nemcima je prošla priča sa gasovodima do Rusije. Ali, tome je došao kraj.

Sad joj dozvoljavaju da se ekonomski samouništi, gurajući je u procese i odluke koji veze nemaju sa interesima stanovništva u Nemačkoj.
Zemlja tone u totalitarizam, govori se o zabrani političkih partija, žene im siluju migranti kako im se ćefne, a fabrike se polako zatvaraju.
Ovaj novi konj iz CDU, zaboravio sam ime, što bi trebao da zameni Šolca, još je ekstremniji u odnosu na Rusiju.
Sve u svemu, ukoliko se ne desi nešto neočekivano, taj proces "propadanja" biće brz i temeljit.

Ček ti stvarno misliš da se tamo narod spontano naoružao i napravio nešto tipa SAO Krajina u Donbasu? Odakle im puške - našli su?
To nikad niko nije rekao.
Puške je dala Rusija. Ali to nije bitno.
Bitno je da je postojala VOLJA kod stanovništva da se te puške uzmu i da se njima brane od pomahnitale banderovštine.

Дозволите ми само један коментар о целој овој причи: Срби су одувек као народ били на правој страни историје и тако је и данас. Нема потребе за додатним дискусијама.

Срби су одувек као народ били на правој страни историје и тако је и данас
Da... svaki put kad čujem tu rečenicu, srce me zaboli.
Cena koju za to plaćamo je ogromna. Rumuna 16 miliona, nas 7.... i kusur...
Ali prosto Bog nas je takvim napravio, mi drugačije ne možemo, kao što Rumuni ili Bugari ne mogu i ne znaju drugačije nego da budu servilni ko god da je trenutni gospodar, te da odmah promene stranu kad se gospodar promeni.

Šta bi sa onim kuknjavama da je ovo tema isključivo o vojsci Srbije...

Hehehe. Čim je nešto lično zasmetalo, odma padaju u vodu svi dojučerašnji principi i apeli.

То није "кукњава" већ апел.

Ти кукаш за пажњом и публиком за твоје изливе којечега пошто си на другим темама изигнорисан.

Принцип је истина, а истина је да је Луганск ракетиран.

Da... svaki put kad čujem tu rečenicu, srce me zaboli.
Cena koju za to plaćamo je ogromna. Rumuna 16 miliona, nas 7.... i kusur...
Ali prosto Bog nas je takvim napravio, mi drugačije ne možemo, kao što Rumuni ili Bugari ne mogu i ne znaju drugačije nego da budu servilni ko god da je trenutni gospodar, te da odmah promene stranu kad se gospodar promeni.
Бојим се да си у праву. Скоро ми је један пријатељ поновио једну болну истину: Шта да је Дража победио и да није било комунизма? - Србија би данас 99% била део НАТО. Шта да нас нису бомбардовали НАТОвци и да нису гађали кинеску амбасаду? - Србија не би имала такве односе са највећом силом 21. века НР Кином...а САД су изабрали погрешну страну на Балкану, место својих некадашњих савезника...него завади па владај...било и остало!

To nikad niko nije rekao.
Puške je dala Rusija. Ali to nije bitno.
Bitno je da je postojala VOLJA kod stanovništva da se te puške uzmu i da se njima brane od pomahnitale banderovštine.

LoL

Da li si realan šta pišeš? Rusi donirali puške, organizovali ustanak, ali "to nije bitno". Tebi dođu tako na vrata paramilitarci, pokupe te i ti kažeš neću nemam nešto volje za ustanak.

Da li je Kosovu "nebitno" to što su amerikanci naoružavali UCK ili je bitna samo volja naroda da se odvoji od Srbije i samim tim sve je OK?

Mada, OK ipak smo apsolvirali da Ukrajina nije samu sebe napala i da rusi nisu došli da je brane.

Svakako se slažem po pitanju:
- fanatičnog pomaganja Ukrajini čak i na svoju štetu
- bespotrebnog sasecanja Ruskih energenata i donošenje time štete svima (svako gubi kad trgovina stane)
- uplitanja u tuđe ratove i posla (pa makar i pod prisilom Amerike)
- fanatičnog stavljanja lažnih ekologa i zelenih agendi na pijedestal, i odlazak toliko daleko u to da u vreme nikad skuplje struje a manjka gasa (na tržištu) oni gase nuklearke jer """nisu dovoljno zelene"""
- promovisanja degeneracije i dekadencije, makar što se tiče PC, SJ i Woke ideala
- uzdanje u multikulturalizam, koji je osuđen na propast u ovakvom obliku

Sve to stoji i sa time se slažem.
S amo kažem da me iritira kada jedan V92, jedna senka svog prošlog sebe, partijsko glasilo, iz jedne prejadne Srbije (prejadne u smislu vrednosti i mentaliteta) uzme da dve-tri godine, svakog ali svakog dana, pokušava da mi proda priču da ako se ugasila pivara u nekom podrumu u Nemačkoj, da je to znak da cela Nemačka propada. I inače, taj narativ koji Partija ovde nameće, da se trenutno ceo svet urušava, a samo u Srbiji je sve stabilno, uspešno i srećno.

O tome sam govorio u prethodnom postu. I kažem, ne mislim da je Nemačka propala toliko koliko se implicira. A mislim da - za sada - i dalje ima šanse da se unapredi. AKO ne dopusti Amerima i pojedinim majmunima iz Evrope (npr Makron, Šolc, Starmer, pleme sa zvezdom koje usmerava migrante sa polumesecom itd...) da je srozaju još više.

A kažem, ima stvari s kojima se slažem s tobom, neke odluke i ideje su im potpuno nenormalne i autodestruktivne. Mada mislim da raste broj Nemaca koji to uviđa i ne slaže se s tim odlukama države. Ali to ne bih mogao da tvrdim, to samo kažem odokativno. Videćemo u narednim godinama. Ja se nadam da će se opametiti. Pod time mislim i na odnos sa Rusijom i na to da se ne mešaju u tuđa posla. Ili bar ne u poslove sile od koje im mnogo toga zavisi i s kojoj im ne treba rat ili svađa.

Poslednja izmena:
Ja Boga molim da se opamete dok još ima vremena.
To bi promenilo u potpunosti stratešku kalkulaciju u odnosu na rat Zapada sa Rusijom, a sa ekonomske strane, omogućilo bi nama da nastavimo da se šlepamo kao podizvođači nemačkog industrijskog kolosa.

Ali pogledaj realno šta Nemci moraju da urade da bi se spasli.
Nije to promena vlasti. To je promena strateškog usmerenja zemlje. Prestanak servilnosti SAD-u.
Moraju da izdrže sve spoljne napade "obojene revolucije" koja će neminovno doći, kao i unutrašne napade autokolonijalne transmisije koja je u Nemačkoj mnogo jača nego kod nas.

Kod nas možda 20% stanovništva "veruje" u svetla Zapada.
Tamo je to 50% ili više.

A sve to u situaciji ekonomskog opadanja i imigracione krize.
Ne znam - ne verujem.

Ali nada umire poslednja.

Od svih ljudi na Svetu vi ovde pričate te bajke, a imali smo isto to ovde i znamo princip kako to funkcioniše. Isto kao što su se krajiški srbi sami organizovali ili albanci na Kosovu, tako su i ovi u Donbasu.

Spontano se okupio narod, našli negde BUK PVO i oborili onaj malezijski avion... Nisu baš nešto goloruki ti tamo ljudi, mi smo jedva nabavili takve PVO sisteme.

LOL

Ја пишем о периоду пре тога, када још није било оружаних сукоба и када се све могло мирно решити, када је све било на нивоу протеста обичних људи. Кијевски пучисти су могли да се договоре са овима да им остане локална власт коју су имали, нека прелазна влада на нивоу државе итд. а не да се на њих крене силом. Кажем негде, као у Харкову или Одеси су успели да похапсе и растуре противнике, али негде нису.

Што се тиче наоружавања, чињеница јесте да је полиција прешла на страну народа, да су војни гарнизони чији су састав чинили углавном локалци, наравно остали на страни локалног становништва. Је ли било војне подршке из Русије, верујем да јесте, али онда говоримо о каснијем периоду, ја говорим о почетку, парт, април, мај, јун 2014.

Кажем више је то политичко-стратешко питање, хоће ли власт у Кијеву бити про НАТО или не, него национално, јер су они у Украјини исто.

Kakva šarena tema. Šta mislite o tome da se malo više piše o domaćoj namenskoj industriji, as malo manje o ratu u Ukrajini?
#samopredlog
Imaš par strana ranije.

E sad, što nema vesti iz namenske svakog dana, i što ljudi ovde nisu svakog dana orni i spremni da iznova prolaze kroz iste vesti... to je već drugo.

Kad nema konkretnih vesti iz namenske možemo da se bavimo drugim, alternativnim kao zamenu. Recimo, padobranci iskočili iz helikoptera, Gašić čestitao praznik, NN general obišao NN kasarnu, itd...

Evo jedan namenski Fap "dronaš", stigao u Priboj na prvi servis posle godinu dana.

IMG_20241118_135121.jpg

Kad već pominjete Nemačku evo na šta sam naišao:
Inače neke osobe se moraju pomiriti sa time da je neprihvatljivo za Rusiju da Ukr postane dvorište USA iz bezbednosnih razloga isto kao što Tajvan neće postati pretnja Kini i isto kao što Kanada i Meksiko neće postati pretnja USA.
Najbolje bi bilo da se komentarišu samo neki aktuelni događaji, ovo vraćanje u prošlost nema smisla jer bi se samo vrteli u krug.

Vrh