Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 115 30,1%
  • Ne

Glasovi: 238 62,3%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    382
Upravo izašli iz TZR Čačak u pripremi za paradu, tri komada. Fotke mog šuraka:
IMG-4d338b6f5043d32cad69e99d92a4c47e-V.jpg
IMG-70921cb9b63409a5e55405d7919f3c6a-V.jpg

Mislim da ovo nije više ni aktuelno. Mogu da zamislim kako su crnogorci održavali naoruzanje.
J10c sa raketama pl15 I l15b sa raketama pl12 je po mom mišljenju dobro rešenje za opremanje lovačke i jurisne avijacije. Čim su kinezi integrisali na j10c raketu pl15 znači da je i radar većeg dometa detekcije da bi mogao da je prati.

Danas je stigla vest da je u Kini razgovarano na visokom nivou sa HBIS-om koji je vlasnik železare Smederevo.
Između ostalog, pominje se da je razgovarano o mogućnosti da se u Smederevu pokrene proizvodnja pancirnog čelika.
Mislim da se sada pancirni čelik za domaću namenski industriju (Lazari, Miloši,..) nabavlja iz slovenačke železare Ravne koja je proizvodila pancirni čelik i za namensku industriju SFRJ (tenk
M-84, BVP M-80,....).

Mislim, ali nisam siguran, da železara Ravne proizvodi i čelik (nabavlja se u obliku polufabrikata, čeličnih šipki) za proizvodnju artiljerijskih košuljica domaće namenske industrije. To je jedina uvozna komponenta za domaću proizvodnju artiljerijskih projektila.

Miloradović je u Kini. Bio je prisutan na sastanku sa Putinom. Takođe, vodi odvojene sastanke sa kineskom privredom (namenskim).

Poslednja izmena:

Po ovome što se može čuti sa 5.45, ne bi se dalo zaključiti da smo kupili HQ9B. U nabrajanju onoga što se na paradi moglo videti, jasno se napominje da smo mi nabavili HQ17 i FK3.

Zanimljivo vezano za prekid rada ,,Igmana", uslovljenog nedostatkom baruta zbog prekida izvoza i isporuke baruta iz Srbije, podatak koji mi nije bio poznat do sada.

Iz Igmana infortmacija da jednostravno nemaju gde da kupe barut.

Na tlu Evrope (izuzev Rusije) postoje samo 3 proizvođača baruta:
- ,,Milan Blagojević" Lučani,
- ,,Eksplozija", Češka i
- ,,Nekster", Francuska

Ne znam šta se dešava npr. Sa bugarskom proizvodnjom municije. Oni su značajan proizvođač. Koliko mi je poznato i oni su između ostalih nabavljali barrut iz Milana Blagojevića Lučani.

Poslednja izmena:
.... ne bi se dalo zaključiti da smo kupili HQ9B. U nabrajanju onoga što se na paradi moglo videti, jasno se napominje da smo mi nabavili HQ17 i FK3.

Ako je nešto novo od kineskih PVO sistema nabavljeno, to će biti obelodanjeno tek na paradi. Ostalo je već bilo poznato.

Ono što meni zapada za oko je sledeće:

- Prvi put se pominju kineski borbeni avioni u nekom kontekstu kao ,,zanimljivo" i ,,najbolji odnos cene i kvaliteta".

Ovo naravno ne znači da će se isti i nabavljati. Možda se koriste kao adut u pregovaranju sa drugim potencijalnim proizvođačima. Poznato je da su Srbiji potrebne dve nove eskadrile borbenih / školsko-borbenih aviona.

- Pominje se prvi put ,,kineski laki tenk od 30 tona sa 105 mm topom".

Srbija sada koristi tenkove koji su 40 godina stari, najmlađi su proizvedeni pre 35 godina. Iako su oni i dalje upotrebljivi u dogledno vreme mora se razmišljati o nabavci i jednog broja novih tenkova, recimo reda veličine oko 100 komada.
Sada postoji evaluacija upotrebe tenkova u savremenim uslovima borbe ali jedno je sigurno, nema ozbiljnog vojnog napada i probijanja linija fronta bez tenkova i teškog oklopa. Sa druge strane se pokazalo da su svi tenkovi skoro podjednako osetljivi na savremena protiv oklopna sredstva. Jednostavno, nove protivoklopne rakete na isti način probijaju tenkove sa malom i one sa maksimalnom mogućom oklopnom zaštitom. Zaštita tenka se efikasnije postiže aktivnom zaštitom na osnovni oklop (ugovor sa izraelskim Elbit-om?), nego povećavanjem pasivne zaštite (veća oklopna zaštita). Takođe, pokazalo se da točkovi ne mogu da zamene gusenice.

Tako da čim ima dima, ima i vatre pa treba obratiti pažnju na kineski tenk Type 15.

Tenk čija proizvodnja počinje 2015. godine. Mase 33 do 36 tona. Sa topom 105 mm sa automatskim punjačem i 3 člana posade. Motor 1000 konjskih snaga sa velikim odnosom snage i mase. Postoji opcija da aktivnom zaštitom.
Tenk je projektovan za upotrebu na brdskom, šumovitom i vlažnom (zamočvarenom i ispresecanom malom vodotocima) prostoru.
Ako se znaju uslovi domaćeg reljefa, vegetacije i klime ovo deluje vrlo interesantno.

Eto, ovo su nagađanja ali ne baš bez osnova.

Poslednja izmena:

Po ovome što se može čuti sa 5.45, ne bi se dalo zaključiti da smo kupili HQ9B. U nabrajanju onoga što se na paradi moglo videti, jasno se napominje da smo mi nabavili HQ17 i FK3.
Iz njegovog izlaganja se može svašta i nista zaključiti. Da li to radi namerno ili iz neznanja ili greške zbog velikog broja informacija ne znam. Dakle rekao je da je kupljen hq17 što svi znamo, da je on sistem sličan Toru što je tačno. Takođe je rekao nesto sto je zbunjujuće da smo kupili fk3 što opet svi znamo ali je za taj sistem rekao da je sistem izmedju sistema s300 i s400. To već nije istina. Tako nesto moglo bi da se kaže za sistem hq9b ali ne i za fk3 koji nije sličan ni s300 a ne da je izmedju s300 i s400.
Jako je dobro ako se razmišlja o kupovini kineskih lovački i jurisnih aviona jer je tačno da je odnos kvalitet cena daleko bolji nego na Zapadu. Miloradovic je bio tamo tako da posle vidnog Vucicevog oduševljenja paradom ( ne bez razloga) i kineskim oružjem postoji blagi optimizam da bi do kupovine moglo i doći.

Kako se odvijaju pripreme za paradu, gde se uvezbava na Batajnici? Velika je steta sto ce tek sredjen Bulevar N.Tesle biti unisten gusenicama

Poslednja izmena:
Miloradovic je takav kakav je i poznat je svima koji se malo razumeju u ovo sto pišemo. Ne vidim da je bilo ko njime oduševljen.
Međutim postoji nekakav sistem ( koji je takođe takav kakav je) i u tom sistemu je on neko ko ima uticaja kada su u pitanju nabavke ( ja takodje mislim da on ne bi smeo da bude tu). Pošto nas koji pisemo na ovoj temi zanimaju nabavke od značaja je što je i on ( opet napominjem takav kakav) bio tamo. Njegovo prisustvo ukazuje da je kupovina kineskog naoružanja u opticaju.

Zanimljivo vezano za prekid rada ,,Igmana", uslovljenog nedostatkom baruta zbog prekida izvoza i isporuke baruta iz Srbije, podatak koji mi nije bio poznat do sada.

Iz Igmana infortmacija da jednostravno nemaju gde da kupe barut.

Na tlu Evrope (izuzev Rusije) postoje samo 3 proizvođača baruta:
- ,,Milan Blagojević" Lučani,
- ,,Eksplozija", Češka i
- ,,Nekster", Francuska

Ne znam šta se dešava npr. Sa bugarskom proizvodnjom municije. Oni su značajan proizvođač. Koliko mi je poznato i oni su između ostalih nabavljali barrut iz Milana Blagojevića Lučani.
Da li se zna zašto je obustavljen izvoz, samo politički, ili je domaća proizvodnja podignuta, pa nema za izvoz?

Vrh