Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 110 30,3%
  • Ne

Glasovi: 225 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    363
Krajnje je glupo što su te stanove uopšte dobili u vlasništvo umesto u pravo korišćenja bez prava na otuđenje. Samo još jedna kupovina oružanih snaga da u slučaju bilo kakve nestabilnosti stanu na stranu režima a ne naroda.

у преводу, мораћемо од Грка да узимамо Мираже као прелазно решење када МиГ-ови заврше своје

Pa o t
Беше једна додела била на брзе прсте.
Pa o tome i pisem. Nekoliko devojaka mladjih od 30 godina su dobile stanove, koje ja poznajem, cak i trosobne. Imale su dojavu i ulogovale su se na vreme. E sad kako je moguce da neki visoki oficir pred penziju sa troje dece zivi u nekoj kasarni, a devojka od 25-26 godina koja se tek zaposlila bez kuceta i maceta ili sa kucetom dobije trosoban stan a prvi pomenuti ne nikada mi nece biti jasno. To su upravo novi stanovi u Zemunu pored Nove Galenike

Jasno ti je da nisi dao jasan odgovor a rekao bih i da nisi služio vojsku. Ipak se osim grabuljanja tamo rade i neke ozbiljne stvari. Ako imaš do 27 godina uverices se u to. Ako ne moći će neko tih godina da ti priča o tome.
E, boga ti, hajde pričaj ti malo meni koji sam prošao i vojsku i rat o tome?
Šta je to loše napisao?
Za vojni trok ispalio sam iz m48 3+6 metaka, obrisao kilometre staza, naribao se hodmika i wc... O sve me je to učinilo boljim i sposobnijim vojnikom, zar ne? Kad je počeo rat, nisam znao ništa što je bilo značajno da bi se prrživelo, već učio u hodu. Što je najgore, nisu ni starešine znale mnogo više. Odnosno, znali su, ali nisu umeli da razlikuju potrebno od nepotrebnog, nisu videli šta je suština a šta glupa forma. Danas je još gore.

Rumun:

Mikoyan - Gurevich MiG-29Ex FARRestorationMar 2022

Slikano na 57th Air Base "Captain Aviator Constantin Cantacuzino"

50-mig29rom.jpg

Samsung S24 Ultra => circle to search with AI - pronašao je ovaj avion u ovoj bazi.

Kliknite na link #50, pa ćete videti gde je slikano. Nije Kosovo*
Iskreno, pomislio sam da je, kao što je "slučajno" do hrvata 90-ih "zalutao" S300, tako i neki MiG-29 zalutao u Prištinu... :)

E, boga ti, hajde pričaj ti malo meni koji sam prošao i vojsku i rat o tome?
Šta je to loše napisao?
Za vojni trok ispalio sam iz m48 3+6 metaka, obrisao kilometre staza, naribao se hodmika i wc... O sve me je to učinilo boljim i sposobnijim vojnikom, zar ne? Kad je počeo rat, nisam znao ništa što je bilo značajno da bi se prrživelo, već učio u hodu. Što je najgore, nisu ni starešine znale mnogo više. Odnosno, znali su, ali nisu umeli da razlikuju potrebno od nepotrebnog, nisu videli šta je suština a šta glupa forma. Danas je još gore.
Ova priča me podseća kada su ratnog veterana napaljeni klinci optuživali da je izdajnik jer se ne zalaže da redovnu vojsku. Oni znaju bolje.

Sećam se 1999.kad su mobilisali mog oca i komšiluk, da niko pre toga nije u ruci držao automatsku pušku. Sve ekipa od par desetina metaka iz m48 zasela za sto i analiziraju kako sklopiti Zastavin automat.

Što se tiče tih stanova za bezbednjake, iz više izvora se priča kako su mnogi idmah dočekali da ih iznajmljuju, pogotovu MUPovci.

Ja sa u vosci za godinu dana ispucao 10 coraka - na sahranama. Jedinica je dva puta za godinu dana isla na sreliste da puca u metu, ali sam ja oba puta bio komandir obezbedjenja.
Prvi put sam pucao `99. Deset metaka "kratkim rafalima". Lik do mene je sve ispalio u jednom rafalu bez nidanjenja, skocio, bacio pusku i viknuo "Prvi!".

O služenju vojske treba da odlučuju ljudi koje bi ono i zahvatilo, a to su uzrasti od 18 do 30 godina. Ne penzosi, ne političmari.

Što se raspoloženja prema toj temi tiče, jedna od anketa daje uvid u to:
Pogledajte prilog 205435

Neka bude da ova anketa maši i za više od 10% i da je na nivou Srbije "za" i 40% ljudi. Opet nisu većina.

Mada kažem, najveću težinu u odlučivanju treba da imaju oni koje bi to najviše i pogađalo. Nije bitno šta kažu i misle glupi Vučić, krezubi sendvičari od 50 godina ili Vučičevi penzioneri od 80. Bitno je šta kažu punoletni mladi ljudi koje bi ova mera doticala.

Dijabole izvan tog uzrasta, a željne ratovanja ili igranja rata, uvek mogu da se profesionalno zaposle u VS ili ako im tu nije dovoljno akcije - da odu u Ukrajinu.
Na autonomaškom portalu će sigurno biti većina za vojni rok.

Само нека ми одговоре коначно на питање како то "неуспешне државе" Сингапур, Аустрија и Швајцарска имају обавезно служење војног рока. Сингапур чак 24 месеца! Појела маца језик...

Jadni ljudi, zamisli uzme ti neko dve godine života ko da je 19 vek.
Što ne napravimo zakone, ekonomiju, kulturu ko pomenute zemlje nego odmah vojska?

Svi koji se zalažu za vojsku prvo duplo služenje, kao primer ostalima. Što da ne? 48 meseci da budemo boljo od Singapura.

Pa ti sprovedi svoju anketu pa nam okači ovde rezultate. A da, zabole te uvce da to radiš.

Bilo kako bilo, o svemu tome treba da odlučuju oni između 18 i 30 godina. Neka režim raspiše referendum pa da vidimo rezultate. Samo naravno što bi i tu varali i krali i dovodili botine i plaćenike.

Poslednja izmena:
Само нека ми одговоре коначно на питање како то "неуспешне државе" Сингапур, Аустрија и Швајцарска имају обавезно служење војног рока. Сингапур чак 24 месеца! Појела маца језик...

Puno se zalažeš za taj vojni rok - da li si služio vojsku i ako nisi da li si generacija koja potpala pod služenje vojnog roka?

Puno se zalažeš za taj vojni rok - da li si služio vojsku i ako nisi da li si generacija koja potpala pod služenje vojnog roka?
Пошто видим да ниси пратио овај форум раније: Да служио сам у Војсци Србије и то у КСРО дакле Школа за резервне официре и тренутно сам официр у резерви, рода пешадије. И већ је било укинуто служење војног рока, то је била моја лична одлука и нисам желео да се запослим у ВС већ сам хтео да прођем то све и могу да кажем да је то нешто најбоље што сам могао да урадим и за лични развој и своје опште образовање. У колико је потребно послаћу Игору и документа и слике као доказ за моје тврдње.
Тај вид служења војног рока је свакако много напреднији и захтевнији од "обичног" служења војног рока по свим сегментима и свакоме ко је факултетски образован а жели да прође кроз нешто другачије бих то препоручио. То што се ту научи не може никада у цивилству да се доживи и пуно значи за касније (пре свега командовање, руковођење војницима, обука, испити на војној академију попут тактике, топографије, војно право и прописи, морал, наоружање са наставом гађања, итд.) и на цивилном послу.

JA bih služio vojsku da je država normalna. Ukoliko treba da odbranim svoju zemlju, a ne da idem u tudje zemlje i da branim tamo nekoga jer se nekome tako ćefnulo na vlasti... Rusi moraju da idu u tudju državu da ginu.
Ja treba da idem da ginem na kosovo a taj isti kosovar uzme i proda kuću i dodje u Beograd?
Sve je to politika, nema tu nikakvog branjenja i napada... Nismo u 15 veku... Danas, kao što sam rekao, treba da živiš za svoju porodicu i da voliš svoju porodicu i da uradim sve da ona bude sigurna, na bilo kom mestu na ovom svetu, a država se prosto eto poštuje, a ne da ginem zbog nje...

Ovo za stanove od 600€ po kvadratu što su dobili po jednom suštinski nepravednom sistemu i treba da proveravaju.
Ima solidan broj izdatih stanova i onih u kojima su lokali.
Sad smo svi ovce a oni su se snašli

Пошто видим да ниси пратио овај форум раније: Да служио сам у Војсци Србије и то у КСРО дакле Школа за резервне официре и тренутно сам официр у резерви, рода пешадије. И већ је било укинуто служење војног рока, то је била моја лична одлука и нисам желео да се запослим у ВС већ сам хтео да прођем то све и могу да кажем да је то нешто најбоље што сам могао да урадим и за лични развој и своје опште образовање. У колико је потребно послаћу Игору и документа и слике као доказ за моје тврдње.
Тај вид служења војног рока је свакако много напреднији и захтевнији од "обичног" служења војног рока по свим сегментима и свакоме ко је факултетски образован а жели да прође кроз нешто другачије бих то препоручио. То што се ту научи не може никада у цивилству да се доживи и пуно значи за касније (пре свега командовање, руковођење војницима, обука, испити на војној академију попут тактике, топографије, војно право и прописи, морал, наоружање са наставом гађања, итд.) и на цивилном послу.
Svaka čast, poštujem ovaj stav ali ne zaboravi, ti si to želeo. Nije te niko odveo, i ošišao protiv tvoje volje uz pretnju zatvorom.

Svaka čast, poštujem ovaj stav ali ne zaboravi, ti si to želeo. Nije te niko odveo, i ošišao protiv tvoje volje uz pretnju zatvorom.
Наравно и то и не треба да буде случај, поготово за ШРО. Био сам и мотивисанији па чак и бољи по рангу од многих који су желели да се запосле и запослили се у ВС. Овде многи говоре о томе да не желе да ратују, говоре о злоупотребама итд. Па Швајцарска није ратовала 200 година па има обавезно служење војног рока (већ сам писао о томе) а Сингапур да и не помињем. У Швајцарској је одзив 76% а остатак служи цивилно или плаћа казну. И то треба код нас да се уведе, друже ако не желиш да служиш онда плати порез на то и тачка. Најбоља казна је по џепу...за све...

radije bih platio to nego da se smaram sa tim realno
pogotovo sada kada smo ekonomski tigar i imamo da platimo

Био сам и мотивисанији па чак и бољи по рангу од многих који су желели да се запосле и запослили се у ВС.
Zašto nisam iznenađen...
Onima koji su tamo "na privremenom izletu" je uvek bolje nego onima koji će posle morati tamo da ostanu i rade.

Inače ceo ovaj problem je i nastao zato što država ne želi da sredi sistemske probleme u MO i VS i zato što joj odlaze ljudi. I baš zato mnogi i neće da služe. Dosta je toga da narod ispravlja i plaća državine svinjarije.

Sledeće što očekujem od vas ekstremnih glava je rešavanje krize nestašice vozača u vidu predlaganja uvođenja poreza na svakoga ko ne položi vozački i ne odvoza 2 godine za autobusom...

Baš me čudi...

Inače ceo ovaj problem je i nastao zato što država ne želi da sredi sistemske probleme u MO i VS i zato što joj odlaze ljudi. I baš zato mnogi i neće da služe. Dosta je toga da narod ispravlja i plaća državine svinjarije.
Слажем се да има доста проблема који су настали од пре више од 20 година и само се вуку до данас у систему одбране. Нешто је урађено у протеклих неколико година али то није довољно. Најгоре су у сваком систему лоши кадрови и то се рефлектује одмах на будућност.

Urađene su predimenzionirane nabavke sredstava koje nema ko da opslužuje, ali zvuči je..čki kad se u novinama napiše da imamo najveći broj tenkova ili da smo uradili najveću nabavku helikoptera u regionu.

Isti rezon kao kada lokalni režimi se busaju kako kupuju 400 novih autobusa a sve promašaji od modela i nema dovoljno vozača da ih voze niti mehaničara da ih održavaju.

I onda dođu Vučić i Vučela pa kažu e sad ćemo da rešimo problem tako što ćete svi prisilno u vojsku, pa će da bidne ljudi. Hoće, hoće...

Kažem, sledeći predlog je da svi idu prisilno na vozačku obuku i da 2 godine voze autobus. I tako će se rešiti i nestašica vozača. Prisila sve rešava.

Pa ti sprovedi svoju anketu pa nam okači ovde rezultate. A da, zabole te uvce da to radiš.

Bilo kako bilo, o svemu tome treba da odlučuju oni između 18 i 30 godina. Neka režim raspiše referendum pa da vidimo rezultate. Samo naravno što bi i tu varali i krali i dovodili botine i plaćenike.
Nema smisla praviti anketu za državotvorno pitanje.

Vrh