Da, sile sklone ratovanju ili branjenju od stranih napadača. Ja svakako jesam za to da Srbija ima vojsku (nisam od onih "šta će nam vojska") ali sam dovoljno svestan da od novog rata Srbije i NATOa nema ništa.
Poenta je da vojni rok nije spasao Jugoslaviju (ni SFRJ ni SRJ) ni od čega, pa ni od posrnuća društva.
Dokle god je država ogrezla u korupciji, partokratiji, seljaniji, mrzovolji, rijalitijima, primitivizmu... ideja da će prisilni vojni rok rešiti bilo šta je neosnovana. Nama se društvo raspada iz mnogo, mnogo kompleksnijih razloga od pukog "to je zato što deca ne idu u vojsku". A državin pokušaj forsiranja ljudi u vojsku i jeste jedna njena taktika da skreću pažnju narodu sa najvećih problema i da opet prebace problem koji su sami napravili - na narod. Jer su oni ti koji su srozali uslove u VS do te mere da tamo ide samo ko mora ili ko baš baš želi.
Mržnja prema državi nije isto što i mržnja prema narodu i društvu. Za mene je autošovinizam mržnja prema konpletnom (svom) narodu i istoriji. A što se tiče države, mnogi u Srbiji imaju mnogo razloga i osnova da mrze srpski državni aparat. Država nije isto što i narod, ili društvo.
Ja društvu mogu da dam nekad nešto, i već i jesam davao. I davaću opet. Jer verujem u ljude i u širenje dobra. Ali ovoj državi - ne. Mogu da joj platim ono što dugujem. Ali da joj dam, da joj poklonim nešto - ne. Pa ni 3 meseca života.
A državni praznik 15.9. je predmet osuda i sprdnje zato što je potpuno izmišljen i besmislen. Izmišljen je kao političko oruđe dva potpuna idiiota i smrada sa obe strane Drine da lože svoje glasače i skreću im pažnju sa realnih problema i svojih svinjarija. Nisam video da se neko sprda sa Sretenjem. Zašto? Pa zato što ljudi osećaju potrebu i smislenost tog praznika. Dok ovaj Vučićev i Dodikov mnogi smatraju političkom smejurijom.
Bez velikih i smislenih reformi u VS - ne bi se promenio.
Ne razumem šta vam nije jasno u činjenici da ljudi masovno odlaze iz VS, i da od 35.000/70.000 novopečenih punoletnika godišnje, jedva njih 700 želi da ima bilo šta sa ovakvom vojskom.
Pa ti ne pojmiš ni koncept smenjivosti vlasti a hteo bi da se baviš konceptom autošovinizma. To je kao kada bi student medicine hteo da se bavi psihijatrijom a još uvek ne razume, ili neće da polaže anatomiju.
Bukvalno više ćeš koristi imati ako razumeš i usvojiš koncept smenjivosti vlasti umesto da se baviš autošovinizmom. Pogotovu ako si na nekom faksu kao što su FPN, Pravni, Ekonomija i srodni.