Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 110 30,3%
  • Ne

Glasovi: 225 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    363
Nema smisla praviti anketu za državotvorno pitanje.
Nije to nikakvo državotvorno pitanje.
A državu i čini narod, u slučaju da nisi znao.

A cela ta tema je samo opsesija vas par ložana, par naprdnjaka i par neznalica koje ne razumeju kako se rešavaju kadrovski problemi.

I sam kažeš da nema ko da opslužuje tehniku.
Neće imati ni sa prisilnim služenjem vojnog roka

To je ta nesposobnost shvatanja srži problema, o kojoj svo vreme govorim.

Imate 20 rupa u brodu, a mislite da ćete ga rešiti prisilnim tovarenjem ljudi na njega da ručno izbacuju vodu kofama.

Наравно и то и не треба да буде случај, поготово за ШРО. Био сам и мотивисанији па чак и бољи по рангу од многих који су желели да се запосле и запослили се у ВС. Овде многи говоре о томе да не желе да ратују, говоре о злоупотребама итд. Па Швајцарска није ратовала 200 година па има обавезно служење војног рока (већ сам писао о томе) а Сингапур да и не помињем. У Швајцарској је одзив 76% а остатак служи цивилно или плаћа казну. И то треба код нас да се уведе, друже ако не желиш да служиш онда плати порез на то и тачка. Најбоља казна је по џепу...за све...
Ako postoji kazna za neposlušne, kako nagraditi one koji služe? Zašto regrute koji služe ne nagraditi benificiranim radnim stažom i mesečnom nadoknadom u vidu prosečne zarade za taj mesec kada je služio, evo ja bih se sutra zalagao za takvo služenje. Ili bilo koji vid benificije koji bi značio pojedincu da nešto poboljša u životu?

Kaznu bih prvo uveo za neizlazak na izbore.

Nije to nikakvo državotvorno pitanje.

Samo opsesija vas par ložana, par naprdnjaka i par neznalica koje ne razumeju kako se rešavaju kadrovski problemi.
Mnogo bogatije države su taj problem rešile vojnim rokom.
Kako bi ti rešio problem autošovinizma, osećaja za javnu imovinu i sl.? Nakon par godina od uvođenja obaveznog služenja bi svaka anketa pokazala pozitivno većinsko mišljenje o vojnom roku.
Nike to nikakva moja opsesija, već čisto interesovanje za tu potencijalnu obavezu jer će me verovatno zahvatiti, nema to veze sa naprednjacima ( sa kojima nemam apsolutno ništa).

Ako postoji kazna za neposlušne, kako nagraditi one koji služe? Zašto regrute koji služe ne nagraditi benificiranim radnim stažom i mesečnom nadoknadom u vidu prosečne zarade za taj mesec kada je služio, evo ja bih se sutra zalagao za takvo služenje. Ili bilo koji vid benificije koji bi značio pojedincu da nešto poboljša u životu?

Jeste, platiću kaznu jer nemam za koga da glasam.

Апсолутно се слажем. Свакако треба да буде правих повластица за војску. Што се избора тиче у нама суседној Бугарској постоји обавезно гласање. Онда нема приче око легитимитета избора.

Kako bi ti rešio problem autošovinizma, osećaja za javnu imovinu i sl.? Nakon par godina od uvođenja obaveznog služenja bi svaka anketa pokazala pozitivno većinsko mišljenje o vojnom roku.
Nike to nikakva moja opsesija, već čisto interesovanje za tu potencijalnu obavezu jer će me verovatno zahvatiti, nema to veze sa naprednjacima ( sa kojima nemam apsolutno ništa).
Управо тако: Колеге противници немају аргумент против Сингапура, Швајцарске и Аустрије па кад додамо ту још и скандинавске државе које имају комбиноване моделе служења...појела маца језик. Све већи број НАТО држава полемише око повратка обавезног војног рока...а као бајаги највећа војна сила на планети да највећим стандардом за припаднике војске итд.

Dakle deca partijske elite Srbije lagano izbegavaju vojsku jer imaju da plate. Ali ce zato sirotinja rado da sluzi i da se uspesno resi autosovinizma i da brine o javnoj imovini dok je ovi prvi gaze svojim krmacama i porseima na pesackim prelazima i dalje

Kako bi ti rešio problem autošovinizma, osećaja za javnu imovinu i sl.?
Imali smo vojni rok u trenutku kada je počeo krvavi rat u SFRJ, kada je kompletna država opljačkana, preduzeća rasprodata a na čelu kriminalne paravojne organizacije bio niko drugi nego sin vojnog lica - ARKAN. Regruti zakleti za Jugoslaviju prvi dan dezertirali i svrstali se svako na stranu svoje nacije.

Voleo bih da vidim Singapur, Svajcarsku i Austriju posle izgubljenih ratova u posl 30 godina, sa vlascu koja krade izbore 30 godina i koja gubi teritorije uz patriotske poklice vere u boga, kralja, precednika i otadzbinu koliko bi trpeli pozive u vojsku. Dok se dupe krpi.

Zanimljivo da je Kosta Rika posle krvavih kolonijalnih invazija, zatim gradjanskog rata ukinula vojsku u potpunostii i sada zive najnormalnije. Nema veze sa nama kao ni Singapur, Austrija i Svajcarska sto nemaju veze, ali eto da pomenem kad se vec bacaju slicni "argumenti"...

Da, njih tri. Vau.
I za razliku od Srbije, ljudi tamo žele da služe vojsku.
Kako bi ti rešio problem autošovinizma, osećaja za javnu imovinu i sl.?
Pa teranjem ljudi u vojsku sigurno ne bi.
Imao si teranje ljudi u vojsku i 90ih, pa je zemlja bila još gora nego sada.

Takođe, šta je za tebe autošovinizam?
Kad par NVO organizuje Mirdita festival? Jel samo to ili i kada neko, npr ja, koristi svoju slobodu govora i kritikuje Srbiju? Ili ti je autošovinizam i kada samo ne okačim zastavu na zgradu za Vučićev i Dodikov izmišljen praznik 15. septembra?

Autošovinizam je širok pojam. Ako ćemo već da trebimo i o njemu ovde, onda valja definisati koji je to problem protiv kog se borimo. I odakle počinje klasifikacija kao autošovinista i peta kolona. Jer evo npr jednom Deliji ovde sa foruma smo svi odreda petokolonaši. I šta sad?
Nakon par godina od uvođenja obaveznog služenja bi svaka anketa pokazala pozitivno većinsko mišljenje o vojnom roku.
Bi malo sutra.
Ako si 87' godište neće te zahvatiti.
A neće to nikad ni zaživeti, jer previše Srba zavisi od dobre volje poslodavaca, a poslodavce boli uvo da čekaju radnika nekoliko meseci da im se vrati. Samo će otpustiti i uzeti sledećeg.

P.S.
Izgovor "nemam za koga da glasam" uglavnom koriste ljudi koji ne razumeju koncept smenjivosti vlasti i koncept štetnosti monopola (u ekonomiji, u politici, u bilo čemu).

Aha znači dolazimo do situacija da bi kažnjavali samo za ono što se tebi sviđa? Izbori su državotvorno pitanje više nego vojni rok.
Ne bih ja naplaćivao kaznu za one koji neće da služe. Izbori na kojima nemam opciju da glasam možda jesu državotvornom pitanje, i zato ne bih da budem primoran da glasam za one čija mi se politika i vizija države ne dopada.

Imali smo vojni rok u trenutku kada je počeo krvavi rat u SFRJ, kada je kompletna država opljačkana, preduzeća rasprodata a na čelu kriminalne paravojne organizacije bio niko drugi nego sin vojnog lica - ARKAN. Regruti zakleti za Jugoslaviju prvi dan dezertirali i svrstali se svako na stranu svoje nacije.
To je sada jedno veliko istorijsko pitanje ustrojstva te države, a ne ličnog odnosa ka vojnom roku.

Ne to je pokazatelj da redovna vojska ništa neće promeniti, to što znaš neke veštine ne menja te kao čoveka. Vojnik govnar je isto ko i obični govnar, samo sa puškom.

Da, njih tri. Vau.
I za razliku od Srbije, ljudi tamo žele da služe vojsku.

Pa teranjem ljudi u vojsku sigurno ne bi.
Imao si teranje ljudi u vojsku i 90ih, pa je zemlja bila još gora nego sada.

Takođe, šta je za tebe autošovinizam?
Kad par NVO organizuje Mirdita festival? Jel samo to ili i kada neko, npr ja, koristi svoju slobodu govora i kritikuje Srbiju? Ili ti je autošovinizam i kada samo ne okačim zastavu na zgradu za Vučićev i Dodikov izmišljen praznik 15. septembra?

Autošovinizam je širok pojam. Ako ćemo već da trebimo i o njemu ovde, onda valja definisati koji je to problem protiv kog se borimo. I odakle počinje klasifikacija kao autošovinista i peta kolona. Jer evo npr jednom Deliji ovde sa foruma smo svi odreda petokolonaši. I šta sad?

Bi malo sutra.

Ako si 87' godište neće te zahvatiti.
A neće to nikad ni zaživeti, jer previše Srba zavisi od dobre volje poslodavaca, a poslodavce boli uvo da čekaju radnika nekoliko meseci da im se vrati. Samo će otpustiti i uzeti sledećeg.

P.S.
Izgovor "nemam za koga da glasam" uglavnom koriste ljudi koji ne razumeju koncept smenjivosti vlasti i koncept štetnosti monopola (u ekonomiji, u politici, u bilo čemu).
Da njih tri koje se najčešće pominju na forumu, a taj broj je daleko veći, a među njima su najnaprednije supersile.
To što je zemlja bila devedesetih u katastrofalnom stanju nema veze sa vojnim rokom, niti je vojni rok uzrokovao raspad države ili sankcije.
Autošovinizmom ukratko smatram mržnju prema državi, prihvatanje istorijskog revizionizma za istinu i osnov pljuvanja po svojoj zemlji, ne bi bilo ni Mirdite ni NVO, ili bi njihov uticaj i postojanje bili minorni kada bi u državi imali svest o zajedničkom i o patriotizmu.
Ne kači ni ja zastavu na kuću 15. 9. ali autošovinozam počinje tamo gde se državni praznik koristi kao predmet osude. Ima na mom fakultetu jednam profesor čiji su dobro poznati stavovi definicija autošovinizma, a da li to radi svesno ili nesvesno ne zaista ne znam. Da bi shvatio šta je to autošovinizam, predlažem da pročitam neke njegove tekstove, ili članke sa njegovog portala.

Naravno da bi se mišljenje promenilo nakon što prođe neko vreme od uvođenja vojnog roka, kao što se mišljenje mnogo promenilo u periodu od kada je ukinut u vreme pretvaranja države u koloniju i sejanja autošovinizma u narodu.

Nisam rođen te godine, to je slučajno ukucan broj.

Slažem se da nemam pozitivno mišljenje o konceptu smenjivati vlasti, jer smatram da ako neko vodi dobro državu treba da bude na vlasti, a dok takav ne dođe na političku scenu, ne želim da bacam glas za stranku koja bi još gore vodila državu.

Dakle deca partijske elite Srbije lagano izbegavaju vojsku jer imaju da plate. Ali ce zato sirotinja rado da sluzi i da se uspesno resi autosovinizma i da brine o javnoj imovini dok je ovi prvi gaze svojim krmacama i porseima na pesackim prelazima i dalje
Zamena teza. Da li je iko ovde zagovarao da bogati ljudi ne moraju da služe vojsku?
I više nego lagano delite ljudima etiketu pripadnosti nekoj stranci jer podržavaju obavezu služenja vojnog roka.

Evo šta mi sad padne na pamet?

Zamislite sutra počnu ogromne demonstracije protiv Rio Tinto, dođe do oružanog sukoba i izbije građanski rat. Vrhovni komandant izda naređenje da vojska zavede mir, protestante proglasi izdajnicima, a Rio Tinto to sve finansira.

Da li bi se odazvali pozivu države u slučaju mobilizacije i branili interese vlasti ili bi stali na stranu naroda?

Управо тако: Колеге противници немају аргумент против Сингапура, Швајцарске и Аустрије па кад додамо ту још и скандинавске државе које имају комбиноване моделе служења...појела маца језик. Све већи број НАТО држава полемише око повратка обавезног војног рока...а као бајаги највећа војна сила на планети да највећим стандардом за припаднике војске итд.
Evo hoću odgovor.
Imam argument...
Damo primer da se dogadja rat. Madjarska napala Vojvodinu, Austrija napala Švajcarsku eto prosto iz čista mira.
Odemo svi po mobilizaciji u rat da branimo svoju zemlju.
Šta se dešava..
Varijanta 1:
Muž ode u rat i pogine
- žena ostaje sama sa detetom
- država daje neku bednu socijalnu pomoć
- apsolutno nikakve pomoći države za ženu i dete koje su ostale same
Varijanta 2:
Muž ode u rat i ostane invalid bez ekstremiteta
- muž više ne može da radi to što je radio jer je postao invalid
- nema kako da izdržava porodicu
- ne može slobodno da se kreće gradovima i u svom gradu jer je infrastruktura za invalide 0...
- raspada se porodica...
- država nikako ne pomaže...

Ratni veterani na zapadu sigurno dobijaju ogromne pomoći od svojih država....

I opet ta Švajcarska neće da ode u Belgiju i da ratuje sa njom da zaštiti svoje stanovništvo, kao što će naši političari te odvući u svetsko priznatom Bosnom i Hercegovinom, da idem da poginem za naš narod, koji tamo recimo normalno živi ali političar ti rekao da oni tamo ne žive dobro... A taj Bosanac uzme i dodje u Beograd a ja odem tamo i umrem???

Da njih tri koje se najčešće pominju na forumu, a taj broj je daleko veći, a među njima su najnaprednije supersile.
Da, sile sklone ratovanju ili branjenju od stranih napadača. Ja svakako jesam za to da Srbija ima vojsku (nisam od onih "šta će nam vojska") ali sam dovoljno svestan da od novog rata Srbije i NATOa nema ništa.
To što je zemlja bila devedesetih u katastrofalnom stanju nema veze sa vojnim rokom, niti je vojni rok uzrokovao raspad države ili sankcije.
Poenta je da vojni rok nije spasao Jugoslaviju (ni SFRJ ni SRJ) ni od čega, pa ni od posrnuća društva.

Dokle god je država ogrezla u korupciji, partokratiji, seljaniji, mrzovolji, rijalitijima, primitivizmu... ideja da će prisilni vojni rok rešiti bilo šta je neosnovana. Nama se društvo raspada iz mnogo, mnogo kompleksnijih razloga od pukog "to je zato što deca ne idu u vojsku". A državin pokušaj forsiranja ljudi u vojsku i jeste jedna njena taktika da skreću pažnju narodu sa najvećih problema i da opet prebace problem koji su sami napravili - na narod. Jer su oni ti koji su srozali uslove u VS do te mere da tamo ide samo ko mora ili ko baš baš želi.
Autošovinizmom ukratko smatram mržnju prema državi, prihvatanje istorijskog revizionizma za istinu i osnov pljuvanja po svojoj zemlji, ne bi bilo ni Mirdite ni NVO, ili bi njihov uticaj i postojanje bili minorni kada bi u državi imali svest o zajedničkom i o patriotizmu.
Mržnja prema državi nije isto što i mržnja prema narodu i društvu. Za mene je autošovinizam mržnja prema konpletnom (svom) narodu i istoriji. A što se tiče države, mnogi u Srbiji imaju mnogo razloga i osnova da mrze srpski državni aparat. Država nije isto što i narod, ili društvo.

Ja društvu mogu da dam nekad nešto, i već i jesam davao. I davaću opet. Jer verujem u ljude i u širenje dobra. Ali ovoj državi - ne. Mogu da joj platim ono što dugujem. Ali da joj dam, da joj poklonim nešto - ne. Pa ni 3 meseca života.

A državni praznik 15.9. je predmet osuda i sprdnje zato što je potpuno izmišljen i besmislen. Izmišljen je kao političko oruđe dva potpuna idiiota i smrada sa obe strane Drine da lože svoje glasače i skreću im pažnju sa realnih problema i svojih svinjarija. Nisam video da se neko sprda sa Sretenjem. Zašto? Pa zato što ljudi osećaju potrebu i smislenost tog praznika. Dok ovaj Vučićev i Dodikov mnogi smatraju političkom smejurijom.
Naravno da bi se mišljenje promenilo nakon što prođe neko vreme od uvođenja vojnog roka
Bez velikih i smislenih reformi u VS - ne bi se promenio.

Ne razumem šta vam nije jasno u činjenici da ljudi masovno odlaze iz VS, i da od 35.000/70.000 novopečenih punoletnika godišnje, jedva njih 700 želi da ima bilo šta sa ovakvom vojskom.
Slažem se da nemam pozitivno mišljenje o konceptu smenjivati vlasti, jer smatram da ako neko vodi dobro državu treba da bude na vlasti, a dok takav ne dođe na političku scenu, ne želim da bacam glas za stranku koja bi još gore vodila državu.
Pa ti ne pojmiš ni koncept smenjivosti vlasti a hteo bi da se baviš konceptom autošovinizma. To je kao kada bi student medicine hteo da se bavi psihijatrijom a još uvek ne razume, ili neće da polaže anatomiju.

Bukvalno više ćeš koristi imati ako razumeš i usvojiš koncept smenjivosti vlasti umesto da se baviš autošovinizmom. Pogotovu ako si na nekom faksu kao što su FPN, Pravni, Ekonomija i srodni.

Mani se (izučavanja) autošovinizma neko vreme, dok ne stasaš, i dok ti se ne slegnu neke stvari u umu. I ja sam se kao mlađi ložio na Rusiju i panslavizam i šta ti ja znam, pa sam vremenom shvatio koliko je to sve bilo ishitreno i besmisleno. To ne znači da sam sada evrofanatik (mada me neki ovde prozivaju da jesam), jer imam sve gore i gore mišljenje o politici i liderima u EU. Samo kažem da sam se manuo svih ekstrema i ubeđenja. I da su te priče o autošovinizmu isto često oruđa raznih agendi. Frakcija A optuži Frakciju B da radi u interesu šiptara ili NATOa, a ista ta Frakcija A radi u interesu neke druge zemlje ili podrivača, koji bi isto da kolonizuju Srbiju.

Davno je prošlo vreme kad se politika delila na dobre i loše momke. Danas su svi loši momci, a politika je većinski mesto gde idu oni koji ne umeju ili ne žele da rade normalan posao. J' se njima za sve nas. I ovima koje optužuju da su autošovinisti, i ovi koji optužuju.

Poslednja izmena:
Damo primer da se dogadja rat. Madjarska napala Vojvodinu
Odemo svi po mobilizaciji u rat da branimo svoju zemlju.
bonus, Mađari, naši državljani masovno prelaze na stranu Mađarske i gaze svoje zakletve Srbiji gde su služili vojsku, više ne važe moralne norme koje su tamo postavljene.

Zamena teza. Da li je iko ovde zagovarao da bogati ljudi ne moraju da služe vojsku?
I više nego lagano delite ljudima etiketu pripadnosti nekoj stranci jer podržavaju obavezu služenja vojnog roka.

Zamenu teza upravo radis ti. Izvrces reci ovim naivnim koprcanjem a tebi se nisam ni obracao a jos se i proglasavas zrtvom.

Svako sa dva grama mozga moze da zamisli kako bi ova (jos jedna u nizu generalovih genijalnosti) izgledala u praksi kod nas

"У Швајцарској је одзив 76% а остатак служи цивилно или плаћа казну. И то треба код нас да се уведе, друже ако не желиш да служиш онда плати порез на то и тачка. Најбоља казна је по џепу...за све..."

Jos da vidimo koga bi potrpao u one zardjale T55 da privlace vatru neprijatelja na bojistu

Evo šta mi sad padne na pamet?

Zamislite sutra počnu ogromne demonstracije protiv Rio Tinto, dođe do oružanog sukoba i izbije građanski rat. Vrhovni komandant izda naređenje da vojska zavede mir, protestante proglasi izdajnicima, a Rio Tinto to sve finansira.

Da li bi se odazvali pozivu države u slučaju mobilizacije i branili interese vlasti ili bi stali na stranu naroda?
Да ли је 5. октобра 2000. војска кренула на народ...није....

Vrh