Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

  • Da

    Glasovi: 104 31,5%
  • Ne

    Glasovi: 199 60,3%
  • Ne znam

    Glasovi: 27 8,2%

  • Ukupno glasača
    330
1706352084159.png

 
A da se vratimo temi, tolike dostave bile iz Kine, a vi tupite. Da predjete na temu sta zene zele i kako da budu zadovoljne? Slicne su teme
Tema nije skroz promašena, od geopolitičke situacije i šireg okruženja zavisi i kakve sukobe očekujemo i kakvo nam naoružanje treba. Što se tiče kineza, ja ću d aponovim da sam skeptičan. Još uvek se nije dokazalo, nije testirano u pravim ratnim dejstvima, i osim afričkih država, Burme, Laos i evo mi, nisu otvorili ni jedno drugo veće tržište. MOžda je jeftino a da li je efikasno ne znamo.
Ne svidja mi se ni najnovija kupovina madjarskih transportera. Čistomo njihova stara sovjetka vozila da bi oni mogli kupiti novu orpemu. Ako već dajemo velike pare, treba kupiti novo i kvalitetno.
Da se malo udaljimo - turci su dobili F16 novije varijante (ali ne najnovije) a Grci f-35, pa ko je tu bolje prošao?
 
Cisto neke brojke pošto ovde vladaju neke predrasude oko toga ko koliko može da proizvede municije.

Godišnja proizvodnja artiljerijske municije:
Francuska: 30 000 komada
Ceo Nato pakt: 1 000 000 komada
Rusija: 2 400 000 komada.
 
Mozda stize i treca baterija FK3, ne verujem da moze bez tri, cetiri leta da stigne baterija. Posle toga su mozda doterali te bespilotne letilice, a mozda smo uzeli i tu zamenu za pancir, pa nesto sa lagera.
 
Obavljeno je 9 letova zaključno sa ovim danas:
17.12, 22.12, 27.12, 2.1, 7.1, 12.1, 17.1, 22.2 i 27.2. (danas)

U pitanju je isporuka sistema FK3 najverovatnije. Za jednu bateriju, potrebno je 4 leta. Po svemu sudeći, stigle su još 2 baterije i prateće rakete. Naručili smo ukupno 4 baterije, a do 17.12. prošle godine (prvog leta), isporučena je samo jedna u martu 2021. godine
 
Meni rekose pre dva dana da je ova danas deseta ili jedanaesta, a sve i da jeste Fk-3 i da je deseta, pored dva kamiona moze da stane i stanica za Wing Loong, koja se montira na kamion kod nas. Treba dodati da je za dotur baterije HQ-17AE potrebno samo dva leta (proverena informacija). Opet kazem, nisam brojao, ali sam ih pratio. Jedan se vraca iz Kine u narednih par dana.
 
Kako napisati celu stranicu, ništa ne reći, pohvaliti sebe i privući posetioce. Perica je stručnjak tu. Apsolutno ništa pametno nije rekao, niti nešto što nije rečeno na bar 3 sajta pre više dana.
 
Ide dalje. Nema veze sa nama. Uzima pošiljku. Ako bude bilo još letova, za 5 dana će ponovo u Urumqi.
 
Zna li se koliki su naši godišnji kapaciteti?
"Тренутно можемо да произведемо 155мм у 5.000 комада месечно, идеја је да за 6 месеци то буде 10.000." (15.8.2022). Линк за изјаву.

Ово је свакако одлично за наше услове, али ако треба сигурно може и боље. Само нова Сервотех линија може да ради у пуном гасу и 30 кошуљица за гранате на сат (а тренутно ради мање, у 2 смене/16ч са ~22 радна дана) а где су ту онда и Слобода, 14. ОК, итд.
 
Ako za 6 meseci Srbija uspe da poveća proizvodnju na 10000 komada artiljerijske municije godišnje kalibra 155 to znaci da zemlja sa 7 puta manjom površinom, 10 puta manje stanovnika i 38 puta manji BDP proizvodi samo 3 puta manje oružja od jedne francuske koja je jedan od jačih svetskih proizvodjača municije u svetu.


To znači da procentualno na svoje stanovnistvo, površinu, BDP, Srbija ima daleko veće proizvodne kapacitete od francuske.
 
Ako za 6 meseci Srbija uspe da poveća proizvednju na 10000 komada artiljerijske municije godišnje kalibra 155 to znaci da zemlja sa 7 puta manjom površinom, 10 puta manje stanovnika i 38 puta manji BDP proizvodi samo 3 puta manje oružja od jedne francuske koja je jedan od jačih svetskih proizvodjača municije u svetu.


To znači da procentualno na svoje stanovnistvo, površinu, BDP, Srbija ima daleko veće proizvodne kapacitete od francuske jedna od jačih NATO članica.

Reč je o kapacitetu 5000 komada 155 mm MESEČNO, odnosno oko 60 000 GODIŠNJE.

Odnosno pre povećanja proizvodnje, duplo veći kapacitet od francuskog.

Nakon povećanja proizvodnje (rok je već prošao) kapacitet bi se podigao na oko 10 000 mesečno, odnosno 120 000 godišnje.


Treba imati u vidu i jednu specifičnost proizvodnje artiljerijskih granata u SFRJ što je nasledila i održala Srbija ali valjda i BiH. Reč je o jedinstvenom slučaju da se istovremeno proizvodio, a i dalje se proizvodi i zapadni kalibar 155 mm ali i ruski kalibar 152 mm.

Bivše zemlje VU koje su ušle u NATO su se sukcesivno prebacile na zapadni kalibar 155 mm i zapustili svoju proizvodnju 152 mm. Ne znam kakav je sada kapacitet proizvodnje u bivšim zemljama VU što se tiče 152 mm i 122 mm. Moguće da je jedino Bugarska zadržala proizvodnju ruskih kalibara.
Ovde se krije dodatni problem koji NATO i Ukrajina imaju u sukobu sa Rusijom - veliki broj raspoloživih artiljerijskih oruđa ruskog kalibra, a skoro nikakva proizvodnja granata ruskog kalibra. Tako da su usmereni na upotrebu zapadne artiljerije.
 
Poslednja izmena:
Auu nisam dobro pročitao, pa ovo je već za “verovali ili ne”
Pa mi smo onda gigant za njih ili su oni patuljci za nas.
Znači za 6 meseci prelazimo na godišnju proizvodnju od 120000 komada godišnje odnosno 4 puta više od francuske.
 
Poslednja izmena:
Да будемо прецизни, Француска у овом тренутку ради у капацитетима од 60.000 годишње. Прошле године је то било 30.000. Толико отприлике производи и једна Босна.

Опет, та иста Француска је до 2023. производила максимално 2 самохотке "Цезар" месечно/24 годишње, док мала Србија, например, може да произведе до 18 Нора... И ту опет може поређење "Колики смо ми, а колики су они", али у домену одбрамбене индустрије то и не значи много. Посебно у контексту Европе.
 
Mene iskreno šokiraju ti podaci jer francuska ima jednu od najrazvijenijih vojnih industrija u evropi i nisam nikada obraćao paznju na te količine i to po najmanje dok sam živeo tamo.
Eto nisam ni znao za to da francuzi mogu proizvesti 24 Cezara a Srbija 18 Nora, i taj podatak me iznenadio i to prilično.

Pokušavam da sagledam da li mi to proizvodimo puno ili oni proizvode malo a deluje mi da ipak imamo jako dobru proizvodnju za tako malu zemlju.

Opet mi je neverovatno da će srbija za 6 meseci proizvoditi 120000 godišnje odnosno količinski kao 12% celog NATO pakta.
 
Mi moramo da povecam broj kosuljica i prizvodnju eksploziva, postoji i nekoliko tipova granata 155 mm i jos vise tipova upaljaca. Imamo nove koji nisu u serijskoj. Da ne pomazemo Ruse tesko da bi tri smene mogle da postignu ono sto bi bilo naruceno. Sve ovo sa Madjarima je kupovina da se pomogne Rusima.
 
NATO paktu i Francuskoj nije prioritet proizvodnja velikih količina artiljerijske municije. Ne znam tačan podatak ali Bugarska je sigurno u vrhu kapaciteta celog NATO pakta, sto samo po sebi dovoljno govori. Francuska proizvodi mnogo bitnije i potrebnije stvari u velikim količinama.
 
Pa ne znam sta je potrebnije i bitnije u ovom trenutku od artiljerijske municije. Samo se o tome drvi vec 2 godine.
 
НАТО је 90их наивно веровао да је са "паметном муницијом" за авионе артиљерија непотребна. Рат у Украјини је показао супротно. Напад на Кијев је одбачен само зато што су га браниле две артиљеријске бригаде које су поливале падобранце на Антоновом аеродрому и тако спречили успостављање ваздушног моста - стара тактика како су совјети заузели Кабул.
 
Evolucija u ratnoj dominaciji 🧐

,,......Потребна су два сателита да открију фреквенцију америчких радара на бродовима и заслепе их сметњама. У том случају, амерички радари би вероватно детектовали долазеће ракете али не би могли да их нациљају због сметњи. Практично, америчка одбрана би била немоћна... ,,

 
Kakve veze imaju Saudi Arabija, Emirati, Izrael, Avganistan sa nama? To šta će se desiti na Bliskom Istoku, Aziji na Balkan nema ama baš nikakvog uticaja. Balkan je, kao i cela Evropa, američka interesna zona i oni ovde odlučuju o svemu. Tako će i biti dokle god postoji NATO pakt i SAD kao njegova vodeća sila. Srbija je zemlja okružena NATO paktom i to se promeniti neće bez obzira na Bliski istok, BRIKS, Afričku uniju itd. itd.

Ja znam da je vama rusofilima to teško da prihvatite ali NATO neće nestati, upravo je postao veći nego ikada u istoriji i biće još veći u narednim godinama.

Jeste veći ali nije snažniji, zbog saveza koji se stvara na istoku NATO će biti sve slabiji i slabiji u narednim godinama. I dalje će moći da projektuju silu na nama malima, ali će se pitati i drugi. Stvaranje multipolarnog sveta je nepovratan proces.
 
Vrh