Жао ми је што
@Karlo del Ponte не посећује овај део форума, дефинитивно би био демантован "са терена". Белоруси немају тај осећај. Тај осећај имају другобелорусијанци елементи који маштају да обнове реч посполиту и којима је постојећи идентитет мрзак. Они могу да пласирају такве приче.
Хвала на позиву, и када имам времена одазваћу се да поделим мишљење, ако неко мисли да треба да кажем нешто.
1) Русофилија код Белоруса је маргинална појава, за разлику од Срба и Бугара. Белоруси, као и Холанђани и Словенци имају менталитет малих народа, односно здраву свест да спољнополитички суверенизам за мале народе и државе никада није постојао нити ће постојати. У питању је здрава свест, која происходи из тога коме пакујеш робу, и чија је роба на полицама твојих радњи. Док сам радио у Холандији у логистици, у извозу смо највише слали за Француску, Белгију, Немачку, Велику Британију, Италију, а остало се није посебно сортирало већ слало заједно са неким од ових земаља које имају директне линије за неке друге земље. У Белорусији 80% за бивши СССР.
2) То да су "другобелорусијанци" нечији агенти је подједнако пристрасна, глупа и нетачна тврдња, колико су "другосрбијанци" нечији агенти. Чак и ако неко заступа стратешки јако погрешну политику. то не може бити основа да га назовеш издајником. "Противлукашенковско" мишљење и покрет је јако хетероген. Ту има националиста који форсирају белоруски језик и БЧБ (стару) заставу, русоложа попут оних у Србији и Бугарској, воук људскоправаша, еурофанатика, али много више оних без било каквог програмског опредељења просто засићених од једне те исте политике. Одређеног страног утицаја има заснованог на ономе не чему савремени цртани филмови највише зарађују: "Наша корпорација ти даје финансије и уметничку слободу, али на тај начин да индиректно промовишеш за нас пожељан начин потрошачког размишљања и понашања". На тај начин функционишу Н1 и Данас, док више независни облици новинарства у данашњим условима имају далеко горе економске услове за развој. Али, за разлику од Пинка, Хепи, Информера, потпуно је погрешно називати их издајничким медијима. То је просто преклапање јавног интереса у Србији са неким од интереса из иностранства, док СНС врши праву и директну издају: уступање националних природних ресурса и инфраструктуре странцима, без војне присиле, као и протеривање највиталнијег дела омладине ограничавањем услова за стваралаштво и развој.
Евентуална снага неког прозападног покрета у Белорусији није пут ка савезништву, већ ка погубнок ничији савезник политици СПС из 1990-тих, или послемајданске Украјине. Садашња Србија је ипак у нешто бољој позицији, западни савезник четврте категорије. Издајништво се не огледа у томе.
Та шаргарепа се зове весело тапшање по рамену и сликање на подијуму док пуцају око тебе шарене конфене, белозуби осмеси и шампањац реком. А све остало функционише по принципу: ти ћеш мени даш злато а ја ћу теби да узмем угаљ. Колеге су већ написале о томе како су се руси трудили да угоде својим савезницима. Нешто слично како смо се ми шлихтали нашим југословенским републикама.
Брате, овде не схваташ добро дефиницију штапа и шаргарепе у међународној политици, за разлику од већине форумаша:
1) Злогласни руски штап: овде имаш списак на пола странице А4, и то су договорна начела сарадње. А све остало, можеш да имаш своје цивилне фабрике, да ти земмља буде ултракапиталистичка, ултракомунистичка, феудална, робовласничка, либерална, шта сам хоћеш. Рудници могу бити твоји, комунална предузећа могу бити твоја, пољопривредна земља твоја, саобраћајна инфраструктура твоја. Можеш да имаш своју развојну банку, своју социјлну политику... Једино са неким великим и стратешким пословним треба да се вежеш за нас. Ако нас зај*** нај*** си ко жути.
2) Добронамерна западна шаргарепа: Није довољно да са нама имаш просто уговор о сарадњи, мораш да натераш људе у својој земљи да размишљају као наши поданици. Уз то, мораш да пустиш наше корпорације за руднике, пољопривреду, инфраструктуру, банкарство, телекомуникације... Да си био са нама све време, као што ниси, могле би и твоје фирме да уђу код нас, али можда ћемо ти и то уступити након 50-100 година перманентног савезништва са нама, ако нам нечим великим на своју штету урадиш медвеђу услугу, и то под можда. Ако си непоуздан, учинићемо све да будеш што беднији и изолованији. Ако нас зај*** нај*** си ко жути.
Опет ћу подсетити на своје свака птица своме јату. Украјини и Белорусији је стратешко близак однос са Русима, за Србију, близак однос са суседним државама и Западом. Ако би неком грешком СПН дошао на власт, највише што могу постићи је ући из четвртог у трећи круг сарадника. Да би се попели до другог круга после би требале деценије, а до првог поменутих бар 50 година.
Колега је већ одогворио, а ја ћу да додам. Глад је резултат комбинације погрешне политике колективизације (која је као и све морала да се уради одмах) и суше и најезде штеточина (делимично и због колективизације људи су били слабомотивисани па се лоше радило). Глад била у свим житницама СССР (Украјина, Казахстан, Поволжје, Кубањ) Сирова и неприпремљена политике обједињавања у задруге и ПИКове, (колхоз и совхоз), па су сељаци што због слуђености што намерно саботирали пролећну сетву, а осим тога, што су опет у жељи да се супротставе/прилагоде новим околнистима масовно смањили сточни фонд, и као што рекох велика суша која је задесила са масовном појавом штеточина направише "савршену олују" где су гладовали они који су храну сами производили. Да, централна власт сноси одговорност, али јавно тако внешто није планирано, а понајмање за уништавање људи. Шта више, пролетеријат је за комунисте увек био главни фундамент власти. Тако да је сасвим погрешна агенда којом се користи савремена украјинска пропаганда.
У свим државама бившег СССР постоји одређени историјски критицизам. Често је то тема филмова, романа који су у слободној дистрибуцији. Једино што се по-негде врше злоупотребе у смислу интерпретирања као националног геноцида.
Не треба да буде новост, да је конфликт између Пољака и Руса јако стар, да су Пољаци имали претензије на руски престо....
Верујем да су неки од вас добро прекопали историју, али ред је да нешто кажем о данашњим пољацима. Прелаз узраста између русоразумних и русофобних пољака је узраст око 45 година живота. Односно, они које је "газила руска чизма" се много здравије и уздржаније односе према руској политици, него млађа холивудом заслепљена генерација.
Какав је БДП био свима осталима у том периоду. Какав је основни показатељ каквоће живота? Мислим да је финансијски показатељ као једино мерило нешто на шта су нас напецали а ми се пецамо. Види како Ацика и Малиша разарају са тим џидипи форама.
Шкода која производи данас милионе возила је немачко власништво. И код нас тај џидипи праве разне инвестиције, кредити, Фиат, ЗиЂин, и шта ти ја знам. Реални БДП који би заиста производимо далеко је мањи. Али зато фенсерај, љуибичасто-ружичасте кулисе, реклама, све шљашти. А у суштини, нема пас зашто да нас уједе.Е
Ево
један отрежњујући видео за лечење БДП-о холије. Дакле, Ирска, једна од најјачих БДП у Европи, када се израчуна остатак који остане када решиш стамбено питање пада на седамнаесто место. Мени је најчудније када ми неки учесници, који ми верују везано за пропусну моћ пруга, или неке техничке критеријуме, не верују када им кажем да је када се искључе међународна путовања белоруска куповна моћ приближно два пута већа него у Србији.