I to potvrđujem i ja, koji sam izgleda jedini ovde bio u ograđenom prostoru. Oko 2 km ograđene linije za posmatranje parade. Dosta ljudi, dosta porodičnih sa decom. Dosta mladih. Prosečan beogradski narod.
Nikakav problem, nikakvi ćaciji i nikakvi blokaderi - stidenti (u političkom smislu), ali dosta onih koji po godinama odgovaraju studentskom uzrastu.
Već sam napisao da sam i lično bio prisutan na istom mestu tokom povratka kući, istovremeno dok se tehnika vraćala kroz Mihajla Pupina. Nikoga nisam zatekao od navedene grupe. A zadržavao sam se klincom, jer se tehnika lepo mogla videti za razliku od ograđenog dela za posetioce gde zbog gužve to nije bilo moguće.
Video sam snimke. Takođe mi nije bilo jasno o čemu se radi. Ljudi koji pokušavaju da uđu na mestu koje je ograđeno, na delu iza leđa gde je bina ,,visokih zvanica i delegacija", a svima je jasno da su ograde i takva vrsta obezbeđenja upravo zbog njih.
Takođe sam pogledao reportaže sa parade na bošnjačkom Klix ba, hrvatskom RTL, nečiji regionalni Euronjuz. Svi dali više prostora Žaklininoj reportaži nego samom dešavanju na paradi. Zanimljivo. Šteta što Žaklina nije bila u ograđenom prostoru ako je želela da snimi reakcije publike.
Dok sam prolazio i povremeno se zadržavao u Mihajla Pupina i klinac je mahao vojsci, kao i drugi građani koji su bili tu prisutni. Vojska redovno otpozdravljala i mahala svima redom duž ulice. Mogli su slobodno da se ponašaju za razliku od zvaničnog držanja sa salutiranjem tokom zvaničnog dela parade. Ne znam da li je ova Žaklinina grupa imala krupan natpis tipa ,,mi smo studenti" ili nešto slično čime bi se jasno identifikovala i razlikovala od ostalih građana. Dovoljno krupan natpis da se vidi iz vozila u pokretu sa druge strane bulevara, to bi dalo drugi značaj mahanju. Ja takav natpis nisam video na snimku. Dakle, što se mene tiče to su bili građani kojima je vojska mahala, otpozdravljala, kao i svima drugima duž ulice.
U svakom slučaju su ti studenti i Žaklina svesno napravili veliki problem snimljenim vojnicima, u to nemam sumnje. Valjda iz ljubavi ka njima.