ГЕНЕРАЛ
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 08.05.2022.
- Pohvaljen
- 1.191
Или Северна Македонија. Све су дали (чак и име) и ништа нису добили заузврат...Sta je konkretno crna gora dobila od natoa
Или Северна Македонија. Све су дали (чак и име) и ништа нису добили заузврат...Sta je konkretno crna gora dobila od natoa
Како говориш о људима који раде одговоран и озбиљан посао говори више о теби. А пошто си споменуо НАТО доктрину: мислили су да ће 1999. године за 96 сати да заврше посао са нама...па знамо да није баш тако...толико моћан Израел па још није победио Хамас. А пошто очито фаворизујеш западне ставове, само молим те узми неки новински чланак из водећих западних медија од пре годину ипо дана о томе како Путин само што не умре, Русија нема горива ни муниције итд. Није баш тако, па чак и ми мали какви смо имамо неку тежину на Балкану. Дакле, наравно да на крају политика диктира мир али лакше је када имаш силу иза себе (каква год да је - наша је!), док политика треба да се бори да не буде никада рата, војска треба да се спрема као да че сутра рат. Очито си заборавио на ванредне ситуације и помоћ цивилном становништву од стране војске када је то потребно. Поменули смо Швајцарску која је део западног блока али ипак неутрална и није ратовала два века па опет има војску. Зашто ? Сложићете се да није неуспешна и неразвијена држава. И код њих постоји обавезни војни рок. Само смо ми паметни укинули то (апсолутно се слажем да нам није потребан ЈНА модел у 21. веку) и мислимо да је то добро. У праву си и за низак морал и за лоше стање код старешинског кадра, међутим није ни у прошлости било бајно па се некако могло. И управо зато кад би им биле пуне касарне то би им вратило добрим делом морал. Сећам се кад нам је у Пожаревцу стигла војска (чак ни не много, мало јаче од чете око 200 војника) на добровољном служењу војног рока. Ма милина бре, сви задаци се обаве за пола сата, имаш времена за све. А пре тога нас 30 све радимо и не можемо да стигнемо од обавеза. И још једну ствар хоћу да истакнем: У Великој Британији постоје у већини школа школске униформе и ђаци их радо носе (а знамо како је расна и етничка структура тамо), јер се осећају хомогено и прихваћеније него без униформе. То би требало и код нас размотрити, пошто онда фактор "гардероба" и изглед не игра никакву улогу. Исто је и у војсци и то заједништво и ту једнакост на одређено време треба доживети.Glupa raspravka, a "general" ne znam ispao iz filma o JNA. Razlika izmedju potpukovnika i podporucnika je samo u godinama obojica su glupi i samo znaju da kazu razumem. Politicari ih salju u besmislene ratove i sta god oni uradili na bojnom polju na kraju ce odluciti politicari gde je granica, kod nas cesto na toalet papiru. Kao dete visokog oficira JNA i VJ ovo govorim, kao i majke koja je radila takodje u sistemu odbrane i znala od Perisica do Pavkovica sve, a i trenutno mi clanovi porodice rade u MO. Trenutni moral i osposobljenost oficira i vojnika teska tragedija i sramota. Prvi bi pobegli u slucaju rata i citam ove gluposti o vojnoj neutralnosti i NATO i nije mi dobro. NATO ima sadasnju vojnu doktrinu u kojoj kaze u slucaju rata sa Rusijom preventivno okupirati Srbiju za tri dana. Ne mozemo da dovezemo ni ono sto smo kupili bez njihove dozvole. Ulazak u NATO nam je jedina opcija ili da pocnemo da pravimo koplja. O demografskoj katastrofi, novim narastajima sa kojima neko ocekiva da vratimo Kosovo, da ne govorim.
Druze iskreno nisam ni citao tvoj post, ljudi koji rade odgovoran posao, ma daj. Pola ne moze da ih potrci, cevce se rakije po kancelarijama. Pises gluposti. Samo cu reci da 548. motorizovana brigada je imala 1999. duplo vise ljudi od cele sadasnje vojske Srbije. Samo se nadaj da danas ne mogu da nas okupiraju za tri dana. Pa ti iz pravca Bugarske do Nisa nemas ni jednu kasarnu, slicno je iz pravca Madjarske do Novog Sada i Zrenjanina. Mi smo trenutno smejurija, sa malim brojem ispravne tehnike, dovoljne za preCednikove sarade i prikaze na Batajnici.Како говориш о људима који раде одговоран и озбиљан посао говори више о теби. А пошто си споменуо НАТО доктрину: мислили су да ће 1999. године за 96 сати да заврше посао са нама...па знамо да није баш тако...толико моћан Израел па још није победио Хамас. А пошто очито фаворизујеш западне ставове, само молим те узми неки новински чланак из водећих западних медија од пре годину ипо дана о томе како Путин само што не умре, Русија нема горива ни муниције итд. Није баш тако, па чак и ми мали какви смо имамо неку тежину на Балкану. Дакле, наравно да на крају политика диктира мир али лакше је када имаш силу иза себе (каква год да је - наша је!), док политика треба да се бори да не буде никада рата, војска треба да се спрема као да че сутра рат. Очито си заборавио на ванредне ситуације и помоћ цивилном становништву од стране војске када је то потребно. Поменули смо Швајцарску која је део западног блока али ипак неутрална и није ратовала два века па опет има војску. Зашто ? Сложићете се да није неуспешна и неразвијена држава. И код њих постоји обавезни војни рок. Само смо ми паметни укинули то (апсолутно се слажем да нам није потребан ЈНА модел у 21. веку) и мислимо да је то добро. У праву си и за низак морал и за лоше стање код старешинског кадра, међутим није ни у прошлости било бајно па се некако могло. И управо зато кад би им биле пуне касарне то би им вратило добрим делом морал. Сећам се кад нам је у Пожаревцу стигла војска (чак ни не много, мало јаче од чете око 200 војника) на добровољном служењу војног рока. Ма милина бре, сви задаци се обаве за пола сата, имаш времена за све. А пре тога нас 30 све радимо и не можемо да стигнемо од обавеза. И још једну ствар хоћу да истакнем: У Великој Британији постоје у већини школа школске униформе и ђаци их радо носе (а знамо како је расна и етничка структура тамо), јер се осећају хомогено и прихваћеније него без униформе. То би требало и код нас размотрити, пошто онда фактор "гардероба" и изглед не игра никакву улогу. Исто је и у војсци и то заједништво и ту једнакост на одређено време треба доживети.
Ne sme niko da započinje rat u Evropi bez USA. Ako USA ima to u planu u budućnosti (u šta ne verujem) onda nema logike da nas prime u NATO jer se to kosi sa njihovim interesima.Nato nam je potreban samo iz razloga da otklonimo opasnost od napada Bugarske, koja i dalje nazalost nije odustala od svega do Nisa, kao i Albanije koja zeli granice velike Albanije. Iza njih stoji NATO, iza nas vise niko.
Pa i pre nego što je poceo rat Slovenija i Hrvatska su proglasile nezavisnost, a Nemačka ih odmah priznala, zatim i ostale evropske zemlje (godinu dana pre Amera i ostatka sveta). Tako da te priče da je EU htela da sačuva Jugoslaviju ne piju bas vodu. Pogotovo brzi ulazak kada su Čehe primili tek 2004 , a uvek su bili vise prozapadno orijentisani i razvijeniji...Slabo si ti istrazivao mozda si mlad pa se ne secas. Ne znam kakav Alija, Bosna je dosla na red tek kada su Slovenija i Hrvatska otisle svojim putem. Posle toga, da verovatno je USA bila u fazonu neka se raspadnu do kraja.EU nudila Jugoslaviji članstvo i 5,5 milijardi pomoći, Tuđman i Milošević odbili
Na petnaestogodišnjicu raspada Jugoslavije, u januaru 2007. godine bivši predsednik Makedonije Kiro Gligorov govorio je o tome kako je rat mogao da bude izbegnut da nije bilo sujete i ličnih ambicija lidera Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.www.021.rs
Претпоставка је мајка свих зај****. Тражили смо нису нам дали. Био је интерес да се Југославија разбуца, па тек онда у НАТО.Da smo 1990 npr. usli u NATO, nista se od ovoga ne bi ni desilo.
Mislim da bi bugarima bilo dovoljna Makedonija, i to onaj deo gde nisu albanci. Kako stoje stvari možda je i dobiju.Nato nam je potreban samo iz razloga da otklonimo opasnost od napada Bugarske, koja i dalje nazalost nije odustala od svega do Nisa, kao i Albanije koja zeli granice velike Albanije. Iza njih stoji NATO, iza nas vise niko.
Баш би било лепо да проведеш 24 сата у Копненој зони безбедности са нашим момцима па да видим како би се тада јуначио и да ли би опет причао тако лоше о тим људима...Druze iskreno nisam ni citao tvoj post, ljudi koji rade odgovoran posao, ma daj. Pola ne moze da ih potrci, cevce se rakije po kancelarijama. Pises gluposti. Samo cu reci da 548. motorizovana brigada je imala 1999. duplo vise ljudi od cele sadasnje vojske Srbije. Samo se nadaj da danas ne mogu da nas okupiraju za tri dana. Pa ti iz pravca Bugarske do Nisa nemas ni jednu kasarnu, slicno je iz pravca Madjarske do Novog Sada i Zrenjanina. Mi smo trenutno smejurija, sa malim brojem ispravne tehnike, dovoljne za preCednikove sarade i prikaze na Batajnici.