Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
Glupa raspravka, a "general" ne znam ispao iz filma o JNA. Razlika izmedju potpukovnika i podporucnika je samo u godinama obojica su glupi i samo znaju da kazu razumem. Politicari ih salju u besmislene ratove i sta god oni uradili na bojnom polju na kraju ce odluciti politicari gde je granica, kod nas cesto na toalet papiru. Kao dete visokog oficira JNA i VJ ovo govorim, kao i majke koja je radila takodje u sistemu odbrane i znala od Perisica do Pavkovica sve, a i trenutno mi clanovi porodice rade u MO. Trenutni moral i osposobljenost oficira i vojnika teska tragedija i sramota. Prvi bi pobegli u slucaju rata i citam ove gluposti o vojnoj neutralnosti i NATO i nije mi dobro. NATO ima sadasnju vojnu doktrinu u kojoj kaze u slucaju rata sa Rusijom preventivno okupirati Srbiju za tri dana. Ne mozemo da dovezemo ni ono sto smo kupili bez njihove dozvole. Ulazak u NATO nam je jedina opcija ili da pocnemo da pravimo koplja. O demografskoj katastrofi, novim narastajima sa kojima neko ocekiva da vratimo Kosovo, da ne govorim.

Шта добијамо уласком у НАТО конкретно осим додатних трошкова? У суштини ми већ јесмо окупирани од стране НАТО на Косову и немамо амбиције да се сукобимо са њима. Србија данас је као у периоду између другог устанка и 1876.

Glupa raspravka, a "general" ne znam ispao iz filma o JNA. Razlika izmedju potpukovnika i podporucnika je samo u godinama obojica su glupi i samo znaju da kazu razumem. Politicari ih salju u besmislene ratove i sta god oni uradili na bojnom polju na kraju ce odluciti politicari gde je granica, kod nas cesto na toalet papiru. Kao dete visokog oficira JNA i VJ ovo govorim, kao i majke koja je radila takodje u sistemu odbrane i znala od Perisica do Pavkovica sve, a i trenutno mi clanovi porodice rade u MO. Trenutni moral i osposobljenost oficira i vojnika teska tragedija i sramota. Prvi bi pobegli u slucaju rata i citam ove gluposti o vojnoj neutralnosti i NATO i nije mi dobro. NATO ima sadasnju vojnu doktrinu u kojoj kaze u slucaju rata sa Rusijom preventivno okupirati Srbiju za tri dana. Ne mozemo da dovezemo ni ono sto smo kupili bez njihove dozvole. Ulazak u NATO nam je jedina opcija ili da pocnemo da pravimo koplja. O demografskoj katastrofi, novim narastajima sa kojima neko ocekiva da vratimo Kosovo, da ne govorim.
Како говориш о људима који раде одговоран и озбиљан посао говори више о теби. А пошто си споменуо НАТО доктрину: мислили су да ће 1999. године за 96 сати да заврше посао са нама...па знамо да није баш тако...толико моћан Израел па још није победио Хамас. А пошто очито фаворизујеш западне ставове, само молим те узми неки новински чланак из водећих западних медија од пре годину ипо дана о томе како Путин само што не умре, Русија нема горива ни муниције 😀 итд. Није баш тако, па чак и ми мали какви смо имамо неку тежину на Балкану. Дакле, наравно да на крају политика диктира мир али лакше је када имаш силу иза себе (каква год да је - наша је!), док политика треба да се бори да не буде никада рата, војска треба да се спрема као да че сутра рат. Очито си заборавио на ванредне ситуације и помоћ цивилном становништву од стране војске када је то потребно. Поменули смо Швајцарску која је део западног блока али ипак неутрална и није ратовала два века па опет има војску. Зашто ? Сложићете се да није неуспешна и неразвијена држава. И код њих постоји обавезни војни рок. Само смо ми паметни укинули то (апсолутно се слажем да нам није потребан ЈНА модел у 21. веку) и мислимо да је то добро. У праву си и за низак морал и за лоше стање код старешинског кадра, међутим није ни у прошлости било бајно па се некако могло. И управо зато кад би им биле пуне касарне то би им вратило добрим делом морал. Сећам се кад нам је у Пожаревцу стигла војска (чак ни не много, мало јаче од чете око 200 војника) на добровољном служењу војног рока. Ма милина бре, сви задаци се обаве за пола сата, имаш времена за све. А пре тога нас 30 све радимо и не можемо да стигнемо од обавеза. И још једну ствар хоћу да истакнем: У Великој Британији постоје у већини школа школске униформе и ђаци их радо носе (а знамо како је расна и етничка структура тамо), јер се осећају хомогено и прихваћеније него без униформе. То би требало и код нас размотрити, пошто онда фактор "гардероба" и изглед не игра никакву улогу. Исто је и у војсци и то заједништво и ту једнакост на одређено време треба доживети.

Како говориш о људима који раде одговоран и озбиљан посао говори више о теби. А пошто си споменуо НАТО доктрину: мислили су да ће 1999. године за 96 сати да заврше посао са нама...па знамо да није баш тако...толико моћан Израел па још није победио Хамас. А пошто очито фаворизујеш западне ставове, само молим те узми неки новински чланак из водећих западних медија од пре годину ипо дана о томе како Путин само што не умре, Русија нема горива ни муниције 😀 итд. Није баш тако, па чак и ми мали какви смо имамо неку тежину на Балкану. Дакле, наравно да на крају политика диктира мир али лакше је када имаш силу иза себе (каква год да је - наша је!), док политика треба да се бори да не буде никада рата, војска треба да се спрема као да че сутра рат. Очито си заборавио на ванредне ситуације и помоћ цивилном становништву од стране војске када је то потребно. Поменули смо Швајцарску која је део западног блока али ипак неутрална и није ратовала два века па опет има војску. Зашто ? Сложићете се да није неуспешна и неразвијена држава. И код њих постоји обавезни војни рок. Само смо ми паметни укинули то (апсолутно се слажем да нам није потребан ЈНА модел у 21. веку) и мислимо да је то добро. У праву си и за низак морал и за лоше стање код старешинског кадра, међутим није ни у прошлости било бајно па се некако могло. И управо зато кад би им биле пуне касарне то би им вратило добрим делом морал. Сећам се кад нам је у Пожаревцу стигла војска (чак ни не много, мало јаче од чете око 200 војника) на добровољном служењу војног рока. Ма милина бре, сви задаци се обаве за пола сата, имаш времена за све. А пре тога нас 30 све радимо и не можемо да стигнемо од обавеза. И још једну ствар хоћу да истакнем: У Великој Британији постоје у већини школа школске униформе и ђаци их радо носе (а знамо како је расна и етничка структура тамо), јер се осећају хомогено и прихваћеније него без униформе. То би требало и код нас размотрити, пошто онда фактор "гардероба" и изглед не игра никакву улогу. Исто је и у војсци и то заједништво и ту једнакост на одређено време треба доживети.
Druze iskreno nisam ni citao tvoj post, ljudi koji rade odgovoran posao, ma daj. Pola ne moze da ih potrci, cevce se rakije po kancelarijama. Pises gluposti. Samo cu reci da 548. motorizovana brigada je imala 1999. duplo vise ljudi od cele sadasnje vojske Srbije. Samo se nadaj da danas ne mogu da nas okupiraju za tri dana. Pa ti iz pravca Bugarske do Nisa nemas ni jednu kasarnu, slicno je iz pravca Madjarske do Novog Sada i Zrenjanina. Mi smo trenutno smejurija, sa malim brojem ispravne tehnike, dovoljne za preCednikove sarade i prikaze na Batajnici.

Nato nam je potreban samo iz razloga da otklonimo opasnost od napada Bugarske, koja i dalje nazalost nije odustala od svega do Nisa, kao i Albanije koja zeli granice velike Albanije. Iza njih stoji NATO, iza nas vise niko.

Jedine dve jedinice opremljene i spremne su 63. padobranska i kobre, odnosno bataljon specijalaca, sve ostalo 0. Pa mi nemamo 100 ispravnih tenkova i sto posada. Nemamo pilote za sve helikoptere na brojnom stanju. Nemamo vise inzenjeriju, samo jedna ceta pontonjera. Videli smo ih u Obrenovcu, jedva upalili dve amfibije. Kada je bila korona, vukli pukovnike autobusima na sajam iz generalstaba da nose krevete i duseke, da bi se na snimku videlo da imamo vojsku.

Nato nam je potreban samo iz razloga da otklonimo opasnost od napada Bugarske, koja i dalje nazalost nije odustala od svega do Nisa, kao i Albanije koja zeli granice velike Albanije. Iza njih stoji NATO, iza nas vise niko.
Ne sme niko da započinje rat u Evropi bez USA. Ako USA ima to u planu u budućnosti (u šta ne verujem) onda nema logike da nas prime u NATO jer se to kosi sa njihovim interesima.

Ja sam ubedjen da je interes USA da budemo u NATO, sta ce im rupa na njihovom tepihu. Sutra da zatrazimo prijem, sutra bi nas primili. Da smo 1990 npr. usli u NATO, nista se od ovoga ne bi ni desilo.

Da se graničimo sa Rusijom onda bi im sigurno bio interes dok ovako nisam siguran zašto bi želeli.
Tad nismo mogli sve i da smo hteli, cepanje Jugoslavije je planirano odavno.
Inače USA tera NATO države da šalju svoje oružje u Ukr a onda ih tera da kupuje novo od njih koje nije jeftino uopšte. Užas za EU.

Sami smo je pocepali. Pa jel nam zapad nudio ulazak u EU ako odustanemo od cepanja? Jeste, za sve naredne korake smo sami krivi (mislim na sve Jugoslovenske narode). Cepanje je spremno jos od zasedanja u Jajcu kao i ustavom iz 1974. Takodje siguran sam da bi tada zapadu odgovaralo i ulazak JNA u NATO. A i danas sto da ne, uzeli bi od nas davno zapustenu tehniku i dali Ukrajincima. Bili bi potpuno sigurni da nista ne muljami ispod zita, ne bi bilo vezbi Slovensko bratstvo, znali bi da necemo napasti KiM zasigurno, tako da imaju dosta motiva da nas odmah prime.

Nisam čuo da nam je Zapad to nudio, može izvor? Kad sam istraživao 90-te negde sam pročitao da je trebalo mirno da se države raziđu ali da je neko od USA političara naterao Aliju da započne rat. Nisu želeli miran razlaz i zbog toga krivim isključivo USA i nikako nas. Da li je ova verzija tačna ja ne znam.
Već smo slali neko oružje u Ukr koliko se sećam. Mislim da već znaju da ne smemo ulaziti sa vojskom na Kosovo, ipak im je tu baza. Eno Nemci nisu smeli da pisnu kad im uništiše severni tok jer imaju dosta baza na njihovoj teritoriji.

Slabo si ti istrazivao mozda si mlad pa se ne secas. Ne znam kakav Alija, Bosna je dosla na red tek kada su Slovenija i Hrvatska otisle svojim putem. Posle toga, da verovatno je USA bila u fazonu neka se raspadnu do kraja.

Prvi put čujem da je rat mogao biti izbegnut, iznenađen sam. Ipak mi ne znamo pod kakvim pritiscima su bili političari i zašto su radili to što su radili. Čuo sam da je Vatikan tražio etnički čistu Hrvatsku a to bez rata ne ide.

Хрватска је хтела да иде из Југославије декларативно још 70их и није било тих пара да се задрже у било каквој федерацији или конфедерацији. Словенија слично само мање екстремно. Ми смо им само ишли на руку са нашом тупавошћу.

Slabo si ti istrazivao mozda si mlad pa se ne secas. Ne znam kakav Alija, Bosna je dosla na red tek kada su Slovenija i Hrvatska otisle svojim putem. Posle toga, da verovatno je USA bila u fazonu neka se raspadnu do kraja.
Pa i pre nego što je poceo rat Slovenija i Hrvatska su proglasile nezavisnost, a Nemačka ih odmah priznala, zatim i ostale evropske zemlje (godinu dana pre Amera i ostatka sveta). Tako da te priče da je EU htela da sačuva Jugoslaviju ne piju bas vodu. Pogotovo brzi ulazak kada su Čehe primili tek 2004 , a uvek su bili vise prozapadno orijentisani i razvijeniji...

@Dart naravno da nike tacno. Da dosla tri najveca Evropska zvanicnika tek tako, sazvali celo predsednistvo. Izneli konkretne ponude, nasi glat odbili. To sto pises nije istina, Hrvatska je proglasila nezavisnost januara 1992. vec 6-7 meseci su bile blokade i deblokade kasarna, pucnjacve, borbe, sva desavanja u Vukovaru, pa po prijemu u UN proleca 1992. JNA se povukla sa teritorije Hrvatske u potpunosti. Znaci posle Hrvatske i Slovenacke nezavisnosti JNA nike vodila borbe. Prvo je bio 10 dnevni rat sa Slovenijom gde je JNA zaposela granice, pa se po proglasenju nezavisnosti povukla. JNA se prilicno obrukala u Sloveniji, zato je Hrvatska i posla istim putem. Posle toga krajem 1992. krece rasplamsavanje u BiH.

Da smo 1990 npr. usli u NATO, nista se od ovoga ne bi ni desilo.
Претпоставка је мајка свих зај****. Тражили смо нису нам дали. Био је интерес да се Југославија разбуца, па тек онда у НАТО.
Е сад, пошто је буцање ишло преко наших леђа, мислим да немамо никакво ни морално ни историјско право да то урадимо.

То ти је као кад живишу лошем крају, па да те не би малтретирали локални дрипци, ти решиш да се дружиш са њима. А ниси тај ниво, ниси тако васпитан, и за друго си створен. И шта се дешава? Нема само дружбе, ако си члан банде онда мораш или да будеш први у редивом кад иде борба или ћеш да будеш служанка.

Мени се, рецимо не допада ниједан од та два сценарија.

Ne dopada mi se ni da budemo u Ruskoj sferi uticaja. Ko god je radio sa njima zna da su isto istripovani, daleko nekulturniji od zapadnjaka i sirovine. Znaju nasi preci kako su se ponasali kada su oslobodili Beograd, daleko losije od Nemaca. Ako me pitas da li su bolje prosli Slovenci ili mi, zao mi je sto nisam Slovenac, pogotovu posle desavanja u nedelju. Ponasamo se kao prosto pleme

Нема Руске сфере у Европи осим Белорусије и дела Украјине за сада. Неке тенденције постоје према Бугарској, од тога зависи и наш положај.

Mislim da bi bugarima bilo dovoljna Makedonija, i to onaj deo gde nisu albanci. Kako stoje stvari možda je i dobiju.
Ruska sfera uticaja i te kako postoji. Zato je i počeo rat u Ukrajini, njihova želja je da se vrate na granice SSSR-a po mogućnosti na granice Varšavskog pakta. Verovatno će zapad morati nešto da im da, piranje je gde će da budu granice.

Pa kada sam pricao sa ljudima na pozicijama u sistemu odbrane rekli su mi da je opasnost od napada Bugarske br. 1. I ja sam bio sokiran. Uz to na istoku se dele drzavljanstva Bugarske sakom i kapom, u Dimitrovgradu su skole dvojezicne. Previse mi dopustamo pa se posle cudimo

Druze iskreno nisam ni citao tvoj post, ljudi koji rade odgovoran posao, ma daj. Pola ne moze da ih potrci, cevce se rakije po kancelarijama. Pises gluposti. Samo cu reci da 548. motorizovana brigada je imala 1999. duplo vise ljudi od cele sadasnje vojske Srbije. Samo se nadaj da danas ne mogu da nas okupiraju za tri dana. Pa ti iz pravca Bugarske do Nisa nemas ni jednu kasarnu, slicno je iz pravca Madjarske do Novog Sada i Zrenjanina. Mi smo trenutno smejurija, sa malim brojem ispravne tehnike, dovoljne za preCednikove sarade i prikaze na Batajnici.
Баш би било лепо да проведеш 24 сата у Копненој зони безбедности са нашим момцима па да видим како би се тада јуначио и да ли би опет причао тако лоше о тим људима...

Vrh