@Perkan
Ti si u strašnim zabludama, ti pričaš da su Rusija, Kina, Indija i Iran primeri zemalja koje nikad ne nameću nasilno svoje ideologije drugima. Ne znam kako možeš da budeš tako slep, valjda zaslepljen mržnom prema NATOu.
Rusija od vajkada nameće svoje ideologije i interese silom, i zato je mrzi ceo prostor i svi narodi bivšeg Varšavskog pakta, a sada je tek mrzi pola sveta i sada je potvrdila sve ono što su drugi mislili o njoj, a uz to na sebe navukla bes još nekih, novih naroda.
Kada ti neko sabotira vozove u bratskoj zemlji, kada građani te bratske zemlje idu na tuđe, inostrano ratište, da se bore protiv tebe, to treba da bude ogroman crveni signal da u nečemu debelo grešiš. Ali naravno, ni njih ni tebe to prosto ne zanima.
Kina, ta predivna, mirna, stara, mudra, poštena čista Kina, usred Srbije
zastrašuje novinare,
nameće svoje korporativne interese i
ponaša se prema Srbima kao prema svojoj marvi tamo u Kini. Ej čoveče, da li si ti svestan toga?
Da li si svestan da ti kineski kauboji ovde vršljaju i muštraju TVOJE SUGRAĐANE, a ti njih predstavljaš kao dobrice? Na sve to, kod kuće, Kina već godinama priprema i želi da izvrši invaziju na Tajvan, iako bi to značilo obogaljivanje i nje i celog sveta, a možda i svetski rat. Ali ne odustaju od te kretenske zamisli, samo zato što ih pogoni pohlepa i osvetoljubivost i želja da se na pogrešan način is**rče svetu. A južno odatle, protivno svakom međunarodnom sporazumu i logici, nameću svoju teritoriju i volju u vodama između Vijetnama i Indonezije gde im mesto nije, daleko od kineskog kopna.
Iran... čoveče sluđeni, pa da li si ti svestan da u tom
Iranu vlada šerijatski zakon? Da li si svestan da on finansira, obučava i podržava Hezbolah, Hamas i Hute u Jemenu? Objasni mi po čemu se to razlikuje od onoga što tebi omraženi zapad radi u Ukrajini? Objasni mi po čemu to nije nametanje svoje ideologije nasilnim i kvarnim putevima. Za kraj, da li si ti svestan da je tokom rata u Bosni, Iran bio jedna od strana koje su
naoružavale vehabije i slale svoje mudžahedine da se bore protiv Srba, hiljadama kilometara daleko od njihovih (iranskih i avgansitanskih) teritorija?
Tebi je sve to normalno? Tebi to nisu nasilne zemlje i ideologije? I ti nekome pričaš kako si spoznao stvari koje drugi nisu, koje tek treba da shvate? Šta da se shvati? Da si ogorčen što te bombardovala jedna strana, pa si odlučio da sav svoj bes i frustraciju kanališeš tako što ćeš religijski nju da označiš kao zlo i demona, a njene neistomišljenike i rivale kao sile dobra i razuma, i da ih religijski obožavaš i uzdižeš? Ono, primatsko - ''neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj''? Iako rade iste, ALI POTPUNO ISTE POKVARENTŠINE kao i ove koje ti prezireš.
Sama činjenica da ti živiš ubeđen da u politici mogu da postoje ne-zle države mi govori koliko si oterao sebe u zablude. Ne postoje dobre i loše države, postoje samo one koje imaju moć i koje nemaju. Svaka država bi, uz dovoljno moći, postala zla i pohlepna. 10.000 godina istorije civilizacije to dokazuje. A činjenica da ti nakon toliko godina i toliko hiljada primera i događaja iz istorije, i dalje misliš da se sve binarno deli na crno i belo, na pravdu i nepravdu, na ''zlo i ne-zlo'' mi govori da si prosto izgubio kompas. Nema poente dalje da diskutujemo o ovome, pošto se ja nikad neću složiti da su nabrojane zemlje ''ne-zle'' i da se u politici može i treba nastupati ''srcem''.
Prosto sama činjenica da ti misliš, i pišeš, da se u politici treba ''slušati srce'' mi govori da je svaka diskusija uzaludna. A tek ove tvrdnje da Rusija, Kina i Iran ne nameću svoje ideologije, su pokazatelji da si ti prosto izgradio svoj svet i svoja uverenja, jer ne želiš da se pomiriš i suočiš sa realnošću u kojoj bi se sve to srušilo. Toliko o tome od mene.