Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 111 30,3%
  • Ne

Glasovi: 227 62,0%
  • Ne znam

Glasovi: 28 7,7%

• Ukupno glasača
    366
@prostorni planer
Žvalavi me ne zanima...
Imamo vlast kakvu zaslužujemo. Žvalavi nije tema.

Zanima me, u domenu ove teme, da Srbija nabavi dovoljno sredstava za odbranu i da postoji sistem koji to efikasno može da iskoristi, zlu ne trebalo.
Pošto je Žvalavi nadležan trenutno, na njemu je i da nabavlja i da nađe pare da se ljudi pristojno plate... za sada mu prvo ide bolje od drugog.

@ Perkan - Ne on nije trenutno nadlezan, nadlezna je vlada i ministarstvo odbrane. Njegove nadleznosti su ordenje i poseta i prijem poseta iz inostranstva (protokolarna nadleznost). Zalosno je sto njega kod nas predsednik vlade zove sefe, a ima daleko vece nadleznosti od njega. Ali mi smo odavno despotija, rupa na tepihu Evrope.

Koliko se sećam, još sam pre godinu dana ovde govorio u prilog uvođenju vojnog roka, jer sam video da svet ide u jedno veliko sranje i da treba da se zaštitimo.
Koliko sam tripovao, to se danas lepo vidi... a to što ti ne vidiš da celi svet ide u tri lepe i da bukvalno ne znamo šta sutra donosi, ni ekonomski ni sigurnosno, je samo da ispod te mladalačke arogancije i sklonosti ka nepristojnom rečniku ne postoji dovoljno iskustva niti spoznaje svega što se oko nas dešava...

Ti Bendere nisi čoban sa livade - imaš ti i obrazovanje i rečnik i donekle i znanje... ali fali ti sposobnost "hvatanja" big picture... čitam tebe i vidim sebe pre 30 godina... ali ja sam tada bio u krivu... kao što si uglavnom i ti danas...

Bez uvrede...
Zapravo, da si pratio neke moje postove na drugim temama (ne očekujem da radiš to naravno, samo kažem hipotetički, kad bi znao...) video bi da ja uopšte nisam optimističan po pitanju svetske geopolitike i ekonomije u bliskoj budućnosti. Vrlo sam skeptičan u mnogim stvarima, oprezan i pesimističan, a evo preksinoć me prozvaše i da sam za Balkan Info zato što uočavam Vrli novi svet koji se nameće običnoj raji i srednjoj i nižoj klasi već godinama unazad.

Tako da neverovao ili da, u nekim aspektima uopšte nismo toliko daleko kao što tebi ovde izgleda, čak smo i bliski u stavovima. Ono u čemu smo daleko jeste percepcija NATOa i moderne geopolitike. I ti na osnovu toga izvlačiš zaključke o mojim stavovima u drugim sferama. Čak i onda kada ti kažem, na primer, da neko može da bude ZA ulazak u NATO ali ne zato što ga voli, nego zato što se nema drugog izbora i da bi nam taj isti NATO sjahao sa grbače. Za tebe je taj čovek automatski izdajnik. A dijabole (recimo, sa MCM) koje bi uvukle Srbiju u beskrajni destruktivni rat sa njim do poslednjeg čoveka (čitaj - uništenja Srbije), oni su vizionari i patriote.

Jel mogu da čujem za šta to misliš da si predvideo a da se ostvarilo, i još bitnije - kakve to veze ima sa nama? Pretpostavljam da misliš na Ukrajinu. Ok. Menja se svetska scena, ima i malo tenzija, ali glavni i tekući sukob je na 1000+ km od nas. Kakve to veze ima sa nama? Na skali od 0 do 100%, koliko je taj rat u Ukrajini povećao šansu da se ponovo zarati na Balkanu? Ko bi s kim ratovao? Oko čega? Čime?

Što se vojnog roka tiče, i tu zauzimaš isti stav kao MCM ekipa. Ko se ne slaže, taj mora da je prozapadnjački izdajnik ili prosto ne kapira blaženost vojnog roka. Taj vojni rok ne znači ništa ako regrutima ne obezbedi adekvatnu obuku i opremu. JNA je sva pucala od vojnog roka i militantne države, pa je pukla ko dulek u svim ratovima u koje je uletela. Pride, ignorišimo to i ignorišimo moje reči. Kačio sam čini mi se ovde reči naših oficira, članke iz Politike, koji su isticali da za potpuni vojni rok sada nema ni para ni mogućnosti. Ti meni govoriš da ja ne vidim širu sliku. Pa ne, baš suprotno. Vidim JNA kadrove i doktrinu u VS, zaostavštinu one JNA koju su mlatili hrvatski i slovenački teritorijalci. Vidim i u Ukrajini kako masivna armija jača od nas X puta dobija batine jer nije ulagala u obuku (dovoljno) a korupcija je izgrizla. I naše JNA dinosauruse koji laprdaju po emisijama kako njihov favorit praši i vozika se po neprijateljskoj državi, a ono brate internet i mediji prepuni uništenih kolona i zarobljenih okupatora. Vidim našu VS i MO iz koje profesionalci masovno odlaze a odgovor VS, MO i Države je ''ko im j... m..., ako oni neće da crkavaju, ima ko hoće''. Umesto da im za promenu jednom dignu plate i uslove rada, kao omraženi ti Ukrajinci. Vidim vlast koja tovari VS tehnikom - što je super, ako je umereno i proračunato - ali umesto da se zaustavi na meri, ona nastavlja da kupuje viškove jer ''kupili smo još helikoptera!!!'' narodu zvuči lepše nego ''Unapredili smo stepen obučenosti i povećali plate za 20%''. Vidim crno-belo gledanje na stvari koje su izuzetno kompleksne i fluidne. I vidim to neko ubeđenje da ceo kontinent greši u svojim potezima i politikama, a samo mi Srbi znamo suštinu i istinu.

Poslednja izmena:
Jel mogu da čujem za šta to misliš da si predvideo a da se ostvarilo, i još bitnije - kakve to veze ima sa nama? Pretpostavljam da misliš na Ukrajinu. Ok. Menja se svetska scena, ima i malo tenzija, ali glavni i tekući sukob je na 1000+ km od nas. Kakve to veze ima sa nama? Na skali od 0 do 100%, koliko je taj rat u Ukrajini povećao šansu da se ponovo zarati na Balkanu? Ko bi s kim ratovao? Oko čega? Čime?
Kakve to veze sa nama ima?
Ozbiljno me pitaš?

Evo na primer - juče su nas primorila da glasamo protiv Rusa u UN na nekom levom pitanju.
Sutra će nas naterati, pod pretnjom sankcijama, uvođenjem viza, skidanjem sa SWIFTa, zabranom investicija - da uvedemo sankcije Rusiji.
Nema nafte, gas ode u majčinu, nikome se ne isplati proizvodnja jer energija kao input čini bilo kakvu proizvodnju čistim gubitkom - gube se radna mesta, padaju poreski prihodi, nema izvoza da generiše potrebnu stranu valutu za otplatu ino dugova koji su u stranoj valuti.

A ako odbijemo da uvedemo sankcije - kreće ekonomski udar jer to zlo sa kojim se suočavamo NEĆE DOZVOLITI NIKOME DA SE NE SVRSTA!
Ili ćeš se svrstati uz njih ili te nema... a sad, da ne bih bio da ja nešto tripujem, neću razglabati na temu da, ako ih budemo dovoljno dugo nervirali sa nezavisnim ili neutralnim pristupom, ni vojna opcija nije isključena- prvo udar na RS, aktivacija Kosova, pa onda progresivno.... do Trga Republike ako treba.

Eto, jedan prost primer od verovatno stotinu sličnih.

Je li i dalje misliš da rat u Ukrajini nema veze sa nama?

@ Perkan - Ne on nije trenutno nadlezan, nadlezna je vlada i ministarstvo odbrane. Njegove nadleznosti su ordenje i poseta i prijem poseta iz inostranstva (protokolarna nadleznost). Zalosno je sto njega kod nas predsednik vlade zove sefe, a ima daleko vece nadleznosti od njega. Ali mi smo odavno despotija, rupa na tepihu Evrope.
Ja kad kažem Žvalavi, mislim na ceo sistem koji on vodi i personifikuje.
Takođe mislim da on nije tema osim u smislu da li je vlast uradila ili nije uradila nešto na temu poboljšavanja obrambene sposobnosti zemlje.

Pričati o despotiji i rupi na tepihu Evrope je van teme.
Eno ti Relax, pa uživaj do mile volje.

Pa to onda znači rat sa celim NATOom. Jel ti misliš da mi možemo da dobijemo takav rat?
Umesto odgovora na to pitanje, samo ću ti reći da sada možemo lepo da vidimo sa kakvom strašnom dilemom smo se suočili u martu i aprilu 1941. godine.
U rešavanju te dileme, razum je ukazivao na jednu strategiju, a srce na drugu.

I jedna i druga strategija imale su svoje posledice.
Mi smo odabrali srce.

Nevezano za to šta ja lično mislim, smatram da ovaj naš narod genetski nije sposoban da ide linijom razuma u ovoj novoj, a opet staroj dilemi.
Bojim se da ćemo opet odabrati pravu stranu istorije i platiti stravičnu cenu za to. :(

je*******iga brate... :(

Poslednja izmena:
@Perkan - Da li si ti svestan da ako izabremo tu pravu stranu istorije da ce to verovatno biti to od naseg naroda, jer za 104 godine toliko ratova nas narod nece vise moci demografski da ostavi u zivotu. Sto Rusi 1999. nisu izabrali pravu stranu istorije, nego su uzeli par milijardi da cute. Sto mi sada ne bi uradili isto pa im posle rekli kao oni nama, jbg nismo imali sta da jedemo teska smo sirotinja bili, oprostite braco.

@Perkan - Da li si ti svestan da ako izabremo tu pravu stranu istorije da ce to verovatno biti to od naseg naroda, jer za 104 godine toliko ratova nas narod nece vise moci demografski da ostavi u zivotu.
Savršeno sam svestan!
Iskreno, ja bih se potčinio - progutao knedlu, pa nek Bog kazni posle po zasluzi.

Ali nisam ja bitan.
Morate da shvatite: većina naroda na ovom svetu donose odluke u smislu šta je pametno a šta glupo uraditi u određenom trenutku. I to je sasvim ok - evo vam Bugari primer, mahali su svačijom zastavom, kako god da je vetar duvao...

Srbi nisu takav narod.
Kod nas je dilema šta je ispravno a šta neispravno - bez obzira što je ispravno možda ili izvesno pogibeljno.
Mi jednostavno biramo ispravne odluke - ne potčinjavati se tiraniji, braniti slobodu i nezavisnost po svaku cenu, suprostaviti se očiglednom zlu bezuslovno i beskompromisno, nikada ne izdati porodicu, familiju, braću (a tu su Rusi u mentalnom sklopu većine naroda - porodica, braća, najbliži - nevezano koliko je to realno, racionalno, ili nije realno i iracionalno).
To je pogibeljna strategija. Mi nemamo naroda za još jednu takvu žrtvu. Ali takvi smo kakvi smo.

I zato sam veoma veoma, ali veoma zabrinut.
Nadam se nekom čudu, nekom preokretu, koji će fokus Sauronovog oka, odsudnom trenutku ovući od nas ka nekom drugom.
A šta će biti - Bog zna!

Umesto odgovora na to pitanje, samo ću ti reći da sada možemo lepo da vidimo sa kakvom strašnom dilemom smo se suočili u martu i aprilu 1941. godine.
U rešavanju te dileme, razum je ukazivao na jednu strategiju, a srce na drugu.

I jedna i druga strategija imale su svoje posledice.
Mi smo odabrali srce.
Prvo, od kad je to Čerčil srce Srbije? Pošto nadam se da znaš da je on bio glavni arhitekta tog našeg suprotstavljanja tadašnjoj prvoj vojnoj sili sveta.

Drugo, da, poslušali smo Čerčila i ''odabrali srce'' i stali pred Vermaht. Šta smo dobili iz svega toga? Civilne žrtve i razorenu zemlju. Koju smo posle obnavljali narednih 40 godina.

Treće, da li si ikad razmišljao o tome da li u politici treba ići srcem i emocijama, ili razumom i pragmatizmom? Jel države postoje da bi štitile i nametale svoje interese, ili da bi svi bili drugari sa svima? Pa ako bismo svi bili drugari sa svima, onda ne bismo imali države, svi bismo bili isti narod. Pa znači u geopolitici nema ljubavi i bratstva, ima samo interesa. A interesi se ne brane srcem i emocijama nego proračunom i logikom. Istina je da postoji par primera država u svetu koje imaju istinski prijateljske i bratske odnose ali oni su izuzeci, ne pravilo. A mi se stalno ponašamo kao da se svi otimaju da nam budu prijatelji i kao da svi zavise od nas, a ne obrnuto.

Prvo, od kad je to Čerčil srce Srbije? Pošto nadam se da znaš da je on bio glavni arhitekta tog našeg suprotstavljanja tadašnjoj prvoj vojnoj sili sveta.

Drugo, da, poslušali smo Čerčila i ''odabrali srce'' i stali pred Vermaht. Šta smo dobili iz svega toga? Civilne žrtve i razorenu zemlju. Koju smo posle obnavljali narednih 40 godina.

Treće, da li si ikad razmišljao o tome da li u politici treba ići srcem i emocijama, ili razumom i pragmatizmom? Jel države postoje da bi štitile i nametale svoje interese, ili da bi svi bili drugari sa svima? Pa ako bismo svi bili drugari sa svima, onda ne bismo imali države, svi bismo bili isti narod. Pa znači u geopolitici nema ljubavi i bratstva, ima samo interesa. A interesi se ne brane srcem i emocijama nego proračunom i logikom. Istina je da postoji par primera država u svetu koje imaju istinski prijateljske i bratske odnose ali oni su izuzeci, ne pravilo. A mi se stalno ponašamo kao da se svi otimaju da nam budu prijatelji i kao da svi zavise od nas, a ne obrnuto.
Bendere, Čerčil je novcem pomogao određene političke i vojne krugove na akciju.
Čerčil nije izveo stotine hiljada ljudi na ulice koji su klicali da je bolje grob nego rob. Iz njih je govorila energija koja je već brujala u narodu, koja je arhetipska i iskonska i nije nju Čerčil doneo.... Čerčil ju je ZLOUPOTREBIO.

Posledice su pogubne, kao i uvek kada mali narod izabere ispravnu stranu istorije i stane pred zlo.
Da li smo trebali biti pragmatični - naravno da jesmo. Ali mi prosto nismo takav narod.

Da smo bili "pragmatični", ne bi bilo ni Kosova, ni Karadjordja, ni Miloša, ni Cera, ni Kolubare, ni Kajmakčalana...
Kad smo pokušali da budemo pragmatični, napravili smo Jugoslaviju - pa opet gotovo nestali kao nacija, samo na drugi način - odrođavanjem, emigracijom, ekonomskim kolapsom itd.

Nemamo mi gen za pragmatičnost. I ne treba se zanositi...
Mi smo binarni narod koji funkcioniše po sistemu DOBRO i ZLO.
Nema između, nema srednjeg puta, niti se pita koliko košta biti na strani dobra.

Poslednja izmena:
Nije da Perkan nije u pravu, ali sve ovo nije vrlina naseg naroda, vec upravo dokaz njegove neinteligencije i nepronicljivosti, sto ce vrlo brzo, plasim se i do kraja ovog veka dovesti do naseg nestanka, kao i mnogih neinteligentnih i nesnalazljivih rasa i naroda kroz celokupnu istoriju. Plus uz nase srebroljublje, prihvatanje svih posasti, propast porodice, bela kuga i asimilacija kada odemo u inostranstvo je ekser koji cemo zakucati u nas kovceg

Zapad je mogao da nam praktično ukine naftu, ali ne može samo "štap, motka, štap", . . mora malo i "šargarepica" .

Nije da Perkan nije u pravu, ali sve ovo nije vrlina naseg naroda, vec upravo dokaz njegove neinteligencije i nepronicljivosti, sto ce vrlo brzo, plasim se i do kraja ovog veka dovesti do naseg nestanka, kao i mnogih neinteligentnih i nesnalazljivih rasa i naroda kroz celokupnu istoriju.
Ne bih ja nas nazivao ni neinteligentnim niti nepronicljivim.
Znali su naši preci, a i mi znamo u šta se upuštamo i koje su posledice.
Žrtva je bila svesna.

Gde smo neinteligentni - u slučajevima ideološki podela, međusobnog satiranja, nepoštovanju predakai njihovog doprinosa onome što danas imamo i uzimamo zdravo za gotovo... što i nije toliko čudno, imajući u vidu da su ratovi odnosili najbolje što smo imali, a preticali su uglavnom liferanti i ološ...

Tako da ja bih se uzdržao od generalizacija.

Pa upravo tako, mnogi inteligentni su nam poginuli ili se odselili. Sada na IQ testovima imamo medju najnizim IQ u Evropi. Ne mislim ni da su nam preci bili preterano pametni niti da su morali uvek glavom kroz zid. Eto Bugari i Rumuni, bili uvek na svim stranama, svake godine menjali stranu i sta ih sada briga, imaju i vece drzave i brojniji su od nas. A sva tri naroda su imali slican pocetak. Procene su da smo mudrije odigrali u XX veku da bi nas danas bilo kao rumuna 20 miliona.

@Perkan

Kada si ranije na temi napisao da te podsećam na tebe pre 30 godina (ili tako nešto), mislio sam da ću čuti nešto što se obično čuje od starijih. Ali ti posle reče da u politici postoji dobro i zlo. To je bukvalno kontra od onoga što čujem od većine ljudi. Pošto kao mladi i naloženi, svi volimo da mislimo da se svet deli na crno i belo i dobro i zlo, a posle kako sazrevamo i bivamo mudriji, uviđamo da je, u politici, sve u nijansama sive. Kod tebe je izgleda kontra.

Ko su za tebe dobri u međunarodnoj politici? Znam već za koga ćeš da kažeš da su zli, ono što me zanima je koga ti smatraš dobrim.

Bendere,

Ja kad kažem "DOBRO", više mislim na "NE-ZLO" nego na nešto što je dobro samo po sebi.
Da li je nešto dobro ili loše zavisi od oka posmatrača - za mene i tebe je možda dobro da su žene i muškarci jednaki, za neke druge to nije slučaj. Svako ima svoje razloge, svoju kulturu, tradiciju... i ne treba o drugima suditi polazeći od sebe, nego se staviti u njihove cipele pa izvlačiti zaključke.

NE-ZLO u kontekstu naše diskusije ovde su zemlje koje se suzdržavaju od nametanja sopstvene ideološke matrice i sistema vrednosti drugima, pogotovo ne po cenu fizičkog nasilja.
To ih možda ne čini "dobrim" po nekim mojim ili tvojim standardima, ali ih čini mnogo boljim od Zapada.

Srž tih zemalja vrti se na relaciji Kina-Rusija-Iran-Indija.
Zašto one? Zato što po snazi svojih ekonomija (Kina), veličini tržišta (Kina, Indija) ili rezervi resursa (Rusija, Iran) čine jezgro jednog budućeg ekononomskog poretka koji će se formirati paralelno i nakon pada dolara i evra kao svetskih rezervnih valuta. Ovaj blok zemalja vidi sopstveni prosperitet u ekonomskoj integraciji evroazijskog kontinenta kao "planetarnog središta budućnosti", ali integraciji zasnovanoj na obostranim interesima, uvažavanju suvereniteta zemalja i najbitnije NENAMETANJU SOPSTVENIH IDEOLOGIJA DRUGIMA POD PRETNJOM ORUŽJA. Može se nama neka ili neke od ovih zemalja više ili manje sviđati sa aspekta našeg sistema vrednost i uverenja, ali činjenica je da populaciono i ekonomski, naredno sedište i centar sveta se seli u Aziji.

Oko ovog jezgra vremenom će se okupljati ostatak sveta. Zapad ima tužnu sudbinu periferije. Evropa je jedno malo poluostrvo evroazijskog kontinenta - tolika će joj biti i relevantnost u budućnosti.

Ovaj svet će sigurno da se rodi, iz prostog razloga što Zapad, ovakav kakav je, prosto ne može večito da nastavi ovako da se ponaša.
Tačka trpljenja će u jednom trenutku biti dostignuta, ako već nije. Ekonomski, stvari su tragične - ogromni baloni u finansijskom sektoru, umanjen ili nepostojeći proizvodni sektor u strukturi ekonomije, fiat valuta koja se štampa kao da sutra ne postoji, stanovništvo koje stari rapidno i koje zamenjuju ljudi drugačijih i nekompatibilnih kultura, stalna imperijalna ekspanzija, izazivanje prevrata i građanskih ratova, nestabilnosti, sankcionisanje svega i svačega, zloupotreba valute i finansijskog sistema u svrhu imperijalne ekspanzije - na kraju će dovesti do toga da će Zapad sam sebe sankcionisati od ostatka sveta.

Problem sa tranzicijom iz jednog sistema u drugi je što se takvi procesi po pravilu dešavaju preko ratnih sukoba koji su katalizatori.
Odumiruća civilizacija pokušava ratom da zadrži svoje pozicije, jer drugih instrumenata više nema.

E tu mi dolazimo pod mač - mi smo zapadna zemlja, gledano kroz prizmu evroazijskog kontinenta, a realno nismo zapad mentalitetom, nego više taj "istok".
Preblizu smo vatre... i može da nas zahvati taj požar... nismo pragmatični, niti fleksibilni, da se sklonimo, potčinimo, dok oluja ne prođe.
Daleko smo od saveznika, izolovani i okruženi satrapima Zapada...

To nimalo nije prijatna pozicija.

A što se tiče nijansi sive, to u ovakvom svetu važi za neki mikro nivo - nivo pojedinca.
Na primer, sutra ćeš imati suprugu - pa ćete oboje vući na svoju stranu dok ne shvatite da je sreća u kompromisu. Da niko nije kriv ili prav, da nema crno i belo itd.
I što si stariji, stičeš tu mudrost.

Ali - za ove globalne procese, to ne važi.
Imaš dve opcije - da se potčiniš strani koju ne mirišeš (sa svim posledicama) ili da se pridružiš strani za koju vidiš da je na strani Dobra i da pogineš.

Isto kao 1941. Možda se istorija ne ponavlja, ali je definitivno tačno da rimuje sa sadašnjošću.

Hmmm...ne vidim kako smo mi istok mentalitetom?
Cak smo mi i rusi veoma razliciti mentalitetom. Radio sam s njima i svi su bili da te bog sacuva.
Sa vecinom naroda sveta sam nalazio zajednicke stvari i slicnosti a taj pogled sveta koji rus ima i njihovu konstantnu paranoju kod drugih (zasluzeno ili ne) nigde nisam video
Vecina nasih ljudi nije imala kontakt s rusom u zivotu i veruje u price da nas vole bla bla pravoslavlje ovo ono a po anketama mi smo im na trecem mestu omiljenih naroda
Dal si mislio da smo slicni sa kinezima i indusima po mentalitetu?

Poslednja izmena:
Hmmm...ne vidim kako smo mi istok mentalitetom?
Cak smo mi i rusi veoma razliciti mentalitetom. Radio sam s njima i svi su bili da te bog sacuva.
Sa vecinom naroda sveta sam nalazio zajednicke stvari i slicnosti a taj pogled sveta koji rus ima i njihovu konstantnu paranoju kod drugih (zasluzeno ili ne) nigde nisam video
Vecina nasih ljudi nije imala kontakt s rusom u zivotu i veruje u price da nas vole bla bla pravoslavlje ovo ono a po anketama mi smo im na trecem mestu omiljenih naroda
Dal si mislio da smo slicni sa kinezima i indusima po mentalitetu?
Mentalitet je lokalna determinanta... svaki narod oblikuju uslovi u kojime je živeo, ti uslovi nisi isti tako da imaš i različite mentalitete, čak i kod srodnih naroda.
Mada te razlike, kad malo zagrebeš, kod srodnih naroda nisu toliko velike koliko ti izgledaju... to samo znači da nisi dovoljno zagrebao.

Mislim da je osnovna determinanta Istok Zapad u suštini odnos prema duhovnosti i materijalizmu.
Na istoku je duhovnost primarana a na zapadu materijalizam.

Naše društvo je više duhovno nego materijalno.
To se vidi u našoj kulturi, običajima, baštinjenju tradicije itd.
Prost primer: za prosečnog Srbina termin "da ne osramotim pretke" i dalje ima težinu.
Ima naravno mnogo Srba kojima ovo ništa ne znači, ali govorim ipak o nekom proseku. Ovo je tipičan primer fokusa na duhovno više nego na materijalno.

E sad ovde može da se reda milion primera, odosmo u debeli off...
Mentalitetom možda smo različiti od Rusa i daleki od Kine i Indije, ali nije o tome reč.
Moja greška je što sam uopšte koristio reč mentalitet.

ПВО систем је стигао, сад се чека званична игранка да се председник слика а Информер објави чланак типа Моћни ФК3. То што систем стиже после избора је игранка међународне политике и порука Вучићу.
Мени је највише жао што ће због целокупне ситуације у свету да нам касне три хеликоптера Ми-17 па ће ескадрила у Нишу мотати још да арчи она два стара Ми-8.
П.с. можда су из кине стигли и Пегази?

Vrh