Ne bi me čudilo da i mnoge zemlje u Evropi sada krenu tim putem
Teško, neće krenuti.
Zemlje koje se već graniče sa Rusijom i osećaju ugroženo na bilo koji način, one već imaju obavezno služenje. Ostatak Evrope, poput Nemačke, Britanije, Francuske, Španije... oni se toga ne boje toliko. Istina je da oni sada ponovo ulažu (više) u vojske, ali to je zato što su neki od njih zadnje dve decenije baš skresali svoje vojne snage. Te sada nadoknađuju. Ali ne obaveznim vojnim služenjem nego nabavkama i ulaganjima u obuku profesionalaca.
Jednom kad neka zemlja napusti služenje vojnog roka, jako je teško vraćati ga, iz više razloga. Menja se struktura, menja se budžet, menja se doktrina, a na sve to - u ovom današnjem globalističko-konzumerskom svetu u kome je sve ekonomski povezano i delikatno, velike kompanije i poslodavci koji su razvili poslovanje u uslovima dok nije bilo vojnog služenja, neće sada da menjaju svoje organizacione šeme i da čekaju dok stanovništvo zemlje u kojoj posluju ode da obavi služenje vojske. Nego će da šutnu te radnike i nabave druge. To je jedan od brojnih razloga što zemlje koje su ukinule vojni rok, više ga nisu vraćale. Sem možda ponekog izuzetka u kome baš ono svakog dana može da dođe do rata. Mada ne znam napamet nijedan takav primer.
A kad govorimo o dužini služenja, prvi moj otac, koji je služio 15 meseci čini mi se, kaže da su sve to mogli da prođu i za par meseci, ostalo je bilo gubljenje vremena.
Naravno da su mogli. Uz dobru obuku, dobre uslove i dobre instruktore, sve se može. Svojevremeno sam se družio i vežbao sa jednim našim čovekom koji je u sklopu Vojne policije bio na Kosovu. Čovek zna znanje i zna da ga prenese. I mada je rođen i služio u vreme JNA, ne drži se tih njenih gluposti kao pijan plota, nego samo ono što je korisno. Ostalo je preuzeo i učio od zapadnjaka. Kao sad Ukrajinci koji praše Ruse. Pardon... narod jedne države istočno odavde koji se odupire invaziji druge države još istočnije.
Doduše istina je da su oružane snage tog naroda zadnjih godina obučavali zapadnjački instruktori, i da je to bilo baš intenzivno i ukombinovano sa
povećanjem plata i opreme tih oružanih snaga. Ali nisu svi koji se trenutno bore prošli kroz te obuke, a opet se dobro drže. Zato što su raskrstili sa starom sovjetskom doktrinom (njihov pandan JNA) koja u moderno doba prosto nema mesta, i okrenuli se modernim strukturama, obuci i taktikama. I to radi.
Tajvan npr ima služenje vojnog roka u trajanju od 4 meseca. Istina, postoje kritike da kvalitet nije na željenom nivou, ali... jbg... zato taj Tajvan radi kao mašina i pravi 92% svetskih čipova. Bitna im je odbrana od Kine, ali bitno im je i to da ekonomija i poslodavci ne ispaštaju, a sa njima i narod. Jer neće IBM iz Murike da čeka da Li Mun ubije 6 ili pak 12 meseci u kasarni. A na kraju krajeva, neki kažu da upravo to što je Tajvan ekonomski jak i što od njega zavisi ogroman deo svetske ekonomije i industrije, upravo to odvraća smradiće iz Pekinga da ga napadnu. Znači, kombinuje vojnu moć sa ekonomskom, i to ga drži sigurnim i stabilnim.