Kad se priča o JNA i njenom nesnalaženju za vreme raspada Jugoslavije, ne znam je l' toliko teško shvatiti da je, kao prvo, Predsedništvo SFRJ komandovalo tom vojskom. Ko je bio na čelu Predsedništva kad je počeo rat u Sloveniji? Niko, jer Srbija nije htela da podrži Mesićev izbor na tu funkciju. Dakle, imaš obezglavljeno telo koje treba da komanduje vojskom, a raspad počeo.
Pa se do danas ne zna ko je dao naredbu za intervenciju u Sloveniji. Da li predsednik SIV, Hrvat Ante Marković, ili neko drugi.
Kako bilo, tu naredbu je trebalo da sprovede zapovednik 5.vojne oblasti, nadležne za Slo i Hrv, Konrad Kolšek, Slovenac. Ko je bio na čelu ratnog vazduhoplovstva JNA u vreme raspada? Hrvat Anton Tus, koji malo pre rata podnosi ostavku i odlazi u Zagreb, ali ga ovde menja ko-Zvonko Jurjević, opet Hrvat..
Ko je na čelu savezne Udbe u vreme raspada? Pa još jedan Hrvat, Zdravko Mustač.. A ko je savezni sekretar za narodnu odbranu- Jugosloven Veljko Kadijević, Hrvat po majci, a zamenik mu je Slovenac Stane Brovet.. Da dodamo i saveznog ministra inostranih poslova, Hrvata Lončara, pored već pomenutog predsednika Savezne vlade Markovića. Na čelu mornarice je čini mi se isto bio neki Hrvat.
I sad neko ovde osipa drvlje i kamenje kako je JNA bila nesposobna i kako je trebalo ovo ili ono.. Sa takvim nacionalnim sastavom i ličnostima na komandnim mestima, nije mogla da uradi ništa više od ovoga što je uradila.. Niti je mogla pre rata da izvrši državni udar i pohapsi političare, jer je bilo zaprećeno sa Zapada da će država u tom slučaju biti potpuno izolovana..
Kad se danas piše o uvođenju vojnog roka, to ne treba da ima nikakve veze sa vojskom koje nema već 30 godina, potpuno drugačije filozofije i nacionalnog sastava.
Mi danas živimo u Srbiji, koja kao hoće da bude neutralna. Ako se to hoće, onda se mora imati jaka vojska, verovatno bi obuku trebalo da prolaze i žene, kao i da se u to ulupaju milijarde.
Obzirom šta se dešava u svetu, verujem da će krenuti u tu avanturu, a gde će se to završiti, ko zna.
Ali mi je malo bzv da se ti planovi osporavaju nekakvim hejtom prema JNA koja nema nikakve veze sa tim.