Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Mnogi mudri ljudi kazu da je najbolje biti beskoriosan kapitalizmu.
Postoje provereni nacini za to.

Never work
Never suffer

Never tip your hat to another
Never be a ma'am or a sir
Never work

Rise Up Alexa​

Infinite knowledge and universal consciousness
Shackled to suburban desks and offices
I understand what my work is, but what am I
working for?
The old world is dying, the new world struggles
to be born

Poslednja izmena:
AGI će biti dostignut već u narednih nekoliko godina, koliko sam ja čuo i ispratio.

Ironično, što se energije tiče, potrošićemo brda i brda energije u AI da nam kaže kako da smanjimo potrošnju ili bar cene energije.

Tu je možda i najveća ironija i rezime ljudskog roda. Što smo kao kolektiv glupi i ko noć. I što sami sebi stvaramo probleme a onda ih kao rešavamo. Jer su nam nametnuti glupi sistemi i glupi ljudi da nas vode.

Šitkoini i njihovi rudari godišnje požderu energiije koliko jedna Poljska. A ako me sećanje dobro služi, slično je sad i sa AI. Dakle, energetski, svet je otežao za potrošnju kao dve Poljske ili kao jedna Britanija.

Da. Ljudska rasa kao kolektivitet je bezumno glupa sto se ne bi moglo reci za mrave, pa cak ni za golubove.

Tu je možda i najveća ironija i rezime ljudskog roda. Što smo kao kolektiv glupi i ko noć. I što sami sebi stvaramo probleme a onda ih kao rešavamo. Jer su nam nametnuti glupi sistemi i glupi ljudi da nas vode.
Ovo me tako podseća na čuvenu repliku iz Kusturicinog filma Underground:"Ljudi majmun je ušao u tenak. Biće katastrofa."

Nažalost, živa istina.

E pa stvarno, ako se budete baš previše bunili da po svaku cenu hoćete neki posao, čas posla će da organizuju neki rat samo za vas. Pošto se na ratištu prvo unište električne centrale i izvori energije, još dugo će postojati potreba za vojnicima koji ne troše struju već stare konzerve sa bivšom hranom. U pozadini će u fabrikama raditi roboti, a mi ćemo biti na frontu, i tako će konačno svi biti zadovoljni jer su najzad svi zaposleni i imaju optimalni posao, onaj koji je najviše u skladu sa prirodnim talentima ljudi i robota.

A možda će biti i sasvim suprotno od ovoga gore? Pa nam ne bi smetalo i malo više optimizma, uzevši u obzir da postojanje mačaka ne čini izlišnim pse ... recimo?

Eto ja bih recimo voleo bih da znam nešto više o muzici, ne samo kao neko ko je sluša, nego stvara. Zar jedan novi način da da izrazite sami sebe ne bi bio nešto zaista izuzetno? Ne zbog drugih, nego zbog sebe. Muzika je i doživljaj, a ne samo proizvod i roba. Možda baš AI stvori ljudima više vremena da uče i rade takve stvari? Kakve veze ima može li AI da radi nešto slično, ako to radite za sebe a ne za druge? Nešto ovako ... magično ... recimo ?

Već vidim kako 90% ljudi koji vide ovo na netu padaju na doope od oduševljenja i umišljanja da je ovo neka revolucija u reciklaži i ekologiji.

A samo mali broj će razmišljati da li je ovo zaista neophodno, da li je isplativo, ko će i od čega da pravi ovolike senzore, ovolike ekrane, ovolike žice, ko će to da održava, koliko struje to troši, i šta će da bude sa svom tom elektronikom kad i ona sama zakaže i završi kao otpad, koji se većinski ne može reciklirati...

A tek sve pada u vodu ako dođe lik i služba koja sve to baca u isti kamion koji vozi na istu deponiju, gde se samo metal izvlači a sve ostalo ide u zemlju. Što je slučaj u mnogim zemljama.

I, šta je na kraju dobijeno?

Ljudi su povodljive ovce koje se lože na zveckava i ulickana s..nja. Nisu svrake, svrake su pametne. Nego su ovce. Glupe i povodljive.

Samo mali broj ljudi zna da reciklaza plastike ima veoma ogranicen domet i da u vecini slucajeva nije moguca.
Sa ili bez AI.

Zuma wrote :
,, .... Kakve veze ima može li AI da radi nešto slično, ako to radite za sebe a ne za druge? Nešto ovako ... magično .... ,,

Poentiran zaključak +1 😀

Screenshot_20250522_214516_Firefox.jpg

Screenshot_20250522_214612_Firefox.jpg

Više i ne znam koliko sam puta ponovio trivijalnu istinu koja je poznata još od početka industrijske revolucije:

Da su izvor svih sukoba politički odnosi u društvu, dakle, politička teorija i praksa, a da je tehnologija tu neutralna i nebitna.

AI nije prva društveno disruptivna tehnologija, a neće biti ni poslednja. I uvek je tip suštinske promene koju je ona ljudima donosila zavisio od političke organizacije društva u tom trenutku, a ne od tehnologije. Dakle, mada se o društvenim posledicama zaista mora pričati, fokus mora biti na tome ko u društvu odlučuje o bilo čemu, pa i o novim izumima, i ko je vlasnik svega toga. Pa se fokus i trud mora usmeriti na TO, na politiku uopšte. Stvarati neku famu o jezivo "opasnoj" tehnologiji služi samo tome da se u svesti ljudi fokus premesti na pogrešnog krivca, da bi se pravi krivci izvukli. To je kao da se posle nekog ubistva sudi nožu kojim je neko usmrćen, a ne osobi koja je držala nož. Takođe, sav trud za regulacijom opasnih tehnologija neće pomoći ako nema društvene klime da se radi u korist svih, a ne samo nekih, da se ograniči svemoć onih koji bi od nečeg novog mogli imati najviše koristi. Svaka regulacija te vrste, ako se uopšte i donese, je uvek samo formalnost, zakon koji se kasnije može promeniti isto tako kako je i donesen. Ili prosto ignorisati, ako su oni koji o tome sude isti oni kojima to ide u račun.

Zbog toga, ko vidi i opasnosti u AI tehnologiji, a ne samo prednosti, a to smo verujem svi mi, treba da se još više nego ranije bavi POLITIKOM. Ne tehnologijom. Jedina odbrana od ovih, a i svih drugih opasnosti, je da u društvu ne postoji politički neobrazovana većina koju svaki sledeći populista na vlasti može iskoristiti da je ubedi u bilo šta. To znači slobodno informisanje, pomaganje nezavisnih medija, stalna priča o društvenim teorijama i o tome kako bi društvo i država TREBALI da funkcionišu, a kako STVARNO funkcionišu. Kako to ispraviti. Nebitno je ako to znate vi i vaš krug poznanika. To ne znači ništa jer je to obično mali broj ljudi. Sem ako to znanje ne prenosite drugima. Takve stvari moraju da znaju i oni na pijaci i na ulici. I tu je JEDINI ključ, ne samo odbrane od opasnosti AI tehnologije, nego i od svega drugog.

Poslednja izmena:
Компаније ће да пропадну као стара царства. Кина ће избушити сваку идеју западне монетизације АИ технологија. Будућност ће бити нека чудна фузија комунизма и античког Рима - безкласно друштво са роботима робовима. Роботи ће сами да чупају коров по башти и да окопавају њиве па неће бити потребе за хемијом у производњи биљне хране. Робити ће сами да чисте за нама. Људи ће да уживају у изобиљу. Укинуће се и државе.

iiii čestitam svima koji podržavaju i hrane AI, došli smo do tačke da će videi biti ništavni kaoo dokazi na sudu, video i foto vesti će takođe biti irelevantne i ništavne, svako će moći da generiše video sa svakim i više niko nikome neće verovati...

Sve prikazano u videu je AI (de)generisano:

Razvoj AI je postao tako radikalan da sada već zahteva redefinicije pojmova koje koristimo i u razgovoru o ljudskoj inteligenciji i svesti.

2015. godina:

Poslednja izmena:
Hahaha prve teme i komentari AI videa:

1) fosilna goriva loše
2) električni šporeti dobro
3) Tramp loš
4) Tramp širi lažne vesti ali mi Woke junaci ćemo da vas spasemo

🤣

Inače plebovi i klinci kažu da idemo ka Cyberpunku ali veterani i iskusni znaju da zapravo sve više ličimo na svet iz Deus Ex-a.

Pre nekoliko postova sam kačio kako bi voleo da uvedem AI i integrišem poslovanje firme i obuku zaposlenih i sebe na neki način za budućnost.
Evo kada istrazujem na netu ove neka kompanija to nudi.
Iznosi su po meni baš neverovatni ide i preko 4000eur mesečno.
Svakako mislim da će u početku trebayi baš dosta ovakvih firmi koje uče druge kako da se integriše AI u poslovanje.
Pošto se ja ne razumem trenutno oko ovih stvari niti šta tačno nudi ova firma evo ipak da je okačim. Jesu iz NS-a ali ih ne znam i nemojte gledati kao da reklamiram nekog.
Zavisi ste ocekujes da dobijes.
Da li pokreces AI u svom lokalu ili saljes podatke firme na cloud neki.
Svakako, rekao bi da 4.000€/mesecno (pre bi mozda bilo one time da platis, ne znam zasto mesecno) je pre neki gornji limit, i dok se ne stave ocekivanja je tesko znati.

Razvoj AI je postao tako radikalan da sada već zahteva redefinicije pojmova koje koristimo i u razgovoru o ljudskoj inteligenciji i svesti.
Sve vise sam siguran da ce posledice uvodjenja AI biti katastrofalne za ljudsku rasu.
Mozda je to i dobro.

Evo 3 slajd je real time translation na meetingu. Moram pronaći koji direktni prevod ove moje kolege koriste uživo. Gledao sam prevod perfektan je čak i za stručne izraze.
Nekako sam se i nadao da će ovo biti pre nekoliko godina i da fokus treba staviti na druge stvari od detaljnih učenja drugih jezika 😉

Zavisi ste ocekujes da dobijes.
Da li pokreces AI u svom lokalu ili saljes podatke firme na cloud neki.
Svakako, rekao bi da 4.000€/mesecno (pre bi mozda bilo one time da platis, ne znam zasto mesecno) je pre neki gornji limit, i dok se ne stave ocekivanja je tesko znati.
Pokretanje AI i njegovu implementaciju u firmu i pre svega obuku zaposlenih.
Pre svega treba mi na neki način obuka za zaposlene, kako bi te neke monotone poslove obavljali lakše to jest AI da to radi.
Kako bih rekao, neko i dalje pita 10kolega za pomoć umesto google prvo da pita pa da je malo upućen i možda da dodje do odgovora.
Mislim da nekom programeru kada bi video kako radimo neke stvari mislio bi da smo pećinski ljudi.
U suśtini zamiso je da neko bude konstantno u firmi i da kažem provede neko vreme da se uputi u poslovanje i vidi kako svako ponaosob radi, pa onda po meni primenom i korišćenjem AI da olakša te monotone stvari za šta ne treba nikakvo razmišljanje za početak.
Kasnije da se uključi i kao lični asistent svima nama, kada se objasne sve njegove funkcije i naprave razne demonstracije.
Razni snimljeni kursevi mogu to da odrade, ali tu je potrebna volja od strane slušaoca da to primeni, a kada lično čovek malo pogleda konkretno šta radiš i smisli rešenje za optimizaciju, pomoć i direktno ti pokaže to već ima efekta.

Ono pozitivno sto ce pokrenuti AI ce biti da ce jedna masa bullshit poslova nestati.
Nezposlenost ce nadam se dovesti do krize i pada ekonomske aktivnosti koja ce ugasiti i ostatak poslova koji su takodje uglavnom bullshit.

Vrh