Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Ово нису неки примери узимања неких претерано лепих послова од људи.
1. Искрено бих волео да могу да дођем у центар града или тржни центар и да ми робот паркира ауто у гаражу или на паркинг, да не губим време ту. Где знамо да постоје људи чији је посао да паркирају осим у ГСП?
2. Послове пребацивања кутија, пакета, гајбица и сл. терета ретко ко воли да ради. Код нас су то у дистрибутивним центрима радили искључиво мигранти.
3. Послови на подовима су исцрпљујући и многи керамичари имају проблема са зглобовима и кичмом. Ово видим као велику помоћ у њиховом послу.
4. Искрено нисам баш за робо куваре и сумњам да ће то брзо заживети.
5. Овај робо коњић је само занимљив, може да буде превозно средство, а сам да преузме неку улогу од људи тешко, можда да буде поштар по планинама евентуално да крати пут кроз шуму.
6. Овај робот губи време на цртању шаблона, мајсторо из Боје Сомбор одмах ставе шаблон и за пола минута нацртају стрелице.
7. Робо фотограф као и фото-дрон, алат у служби човека фотографа.
8. Робот ватрогасац је изузетно потребан алат, зашто да људи улазе у нпр. халу где прети да се обруши кров?
9. Овај апарат за дељење карата је више играчка.
10. Посао точиоца је исто напоран, шта фали да ноћу ради робот, а човек да живи нормалан живот радећи само дневне смене?

Microsoft sve vise gura AI.
Zanimljiv grafikon koji ilustruje situaciju:

1000032314.png

Situacija u ITu:
1000032315.png

Zato im 10ka sve gora, sa svakim apdejtom performanse sve lošije. Pre 4 dana izbacili kumulativni apdejt koji krešuje mašine.

A što se otpuštanja tiče, dešava se bukvalno onako kako sam predvideo i opisao. A otpusti 300, kaže samo malo restrukturiranje. Onda B otpusti 500. Onda C 1000. Onda D još 1000. I tako hiljada po hiljada... za mesec dana 50.000 nezaposlenih u jednoj zemlji. Za 6 meseci 500.000 u zemlji, a dva-tri miliona globalno.

Vlasti i režimi krenu da uočavaju problem negde 10. meseca. Dok odreaguju, prođe bar još par. Dok donesu i usvoje regulative, prođe još godina. Za to vreme otkazi i beskućnici samo pljušte.

Inače danas sam gledao jedan dokumentarac koji je ukazao na još jedan problem.

Kako ljudi zamišljaju život i ekonomiju sa AI i automatizacijom:

Lik ima kafić, sa 10 zaposlenih. Odluči da automatizuje šta može, ostavlja svih 10 zaposlenih, zarađuje 4 puta više i 4 puta je efikasniji. Niko ne dobija otkaz, efikasnost povećana, zadovoljstvo povećano, profit povećan, promet povećan.

U realnosti pak će biti ovako:

Lik ima kafić i 10 zaposlenih. Uvede automatizaciju. Recimo da zadrži svih 10 zaposlenih jer mu je stalo do njih. Problem nastaje što neće preko noći magično nastati 4 puta više mušterija da 4 puta uvećaju profit i opravdaju zadržavanje svih zaposlenih. Nego će se opet svesti na to da 6-7 dobiju otkaz, 3-4 ostanu, a ostalo preuzme na sebe mašina/AI.

Simbioza i utopija sa mašinama i AI je moguća, izvodljiva je. Ali ljudi često zaboravljaju da pohlepa, ljudska glupost i poremećeni socio-ekonomski model ne dozvoljavaju da se ide u tom smeru, nego se obično ode u šreh i nastane više štete nego koristi.

Evo šta ChatGTP kaže:
Evo tabele koja prikazuje potencijalne utopijske i distopijske ishode uvođenja veštačke inteligencije u različite aspekte društva:
OblastUtopijski scenarioDistopijski scenario
ZapošljavanjeAutomatizacija oslobađa ljude od monotonog rada; više vremena za kreativnost i razvojMasovna nezaposlenost, porast nejednakosti, nestanak srednje klase
ZdravstvoPrecizna dijagnostika, personalizovana medicina, produženje životaGubitak kontrole nad sopstvenim podacima; diskriminacija na osnovu algoritamskih procena
ObrazovanjePristup kvalitetnom obrazovanju svima, prilagođeno učenicimaKomercijalizacija znanja, algoritamska indoktrinacija, manipulacija informacijama
BezbednostBrža reakcija na pretnje, bolje upravljanje krizamaMasovni nadzor, prekomerna kontrola, gašenje građanskih sloboda
EkonomijaOptimizacija resursa, nove industrije i tržištaCentralizacija moći u rukama nekoliko tehnoloških korporacija
Informacije i medijiPristup tačnim, relevantnim informacijama; personalizovane vestiŠirenje dezinformacija, manipulacija mišljenja, gubitak poverenja u istinu
Međuljudski odnosiViše slobodnog vremena za porodicu, umetnost, duhovni razvojIzolacija, zamena ljudskih veza veštačkim, emocionalna otuđenost
EkologijaEfikasno upravljanje klimatskim izazovima, održivi sistemiEksploatacija prirode zbog tehnološkog rasta, energetski intenzivna infrastruktura

Ako želiš, mogu proširiti ovu tabelu ili je fokusirati na neku konkretnu zemlju, kao što je Srbija, ili sektor.

You said:​

Moze i za Srbiju

ChatGPT said:​

Naravno — evo kako bi potencijalni utopijski i distopijski scenariji uvođenja veštačke inteligencije mogli izgledati konkretno za Srbiju, po ključnim oblastima:
OblastUtopijski scenario za SrbijuDistopijski scenario za Srbiju
ZapošljavanjeAutomatizacija smanjuje sivo tržište rada; otvaranje IT i AI sektora u unutrašnjostiOdlazak mladih usled nedostatka prilika; radnici zamenjeni bez prekvalifikacije
ZdravstvoBrža dijagnostika u manjim mestima, AI pomaže u rasterećenju lekaraCentralizacija zdravstvenih podataka bez zaštite; razlika u dostupnosti između gradova i sela
ObrazovanjeDigitalne učionice i AI asistenti omogućavaju ravnopravno obrazovanje u celoj zemljiNeujednačen pristup internetu i tehnologiji; automatizovana, neempatična nastava
BezbednostAI pomaže u borbi protiv kriminala i korupcije kroz analizu podatakaMasovni nadzor i politička zloupotreba za kontrolu opozicije ili novinara
EkonomijaPrivlačenje stranih investicija u AI sektor, razvoj startap scene van BeogradaMonopolizacija sektora od strane nekoliko velikih igrača, porast zavisnosti od uvoza
Informacije i medijiAI pomaže u borbi protiv lažnih vesti; personalizovana edukacija putem lokalnih platformiPolitička propaganda kroz AI generisane sadržaje, gubitak poverenja u medije
Međuljudski odnosiBolja povezanost dijaspore i Srbije kroz digitalne servise, virtuelne zajedniceOtuđenje i slabljenje zajednice, porast usamljenosti, digitalna zavisnost
EkologijaAI pomaže u nadzoru zagađenja, pametno upravljanje energijom i otpadomIgnorisanje ekoloških problema zbog prioritizacije rasta i profita

Zaključak za Srbiju:​

Srbija ima veliki potencijal da koristi AI za ravnomerniji razvoj, digitalizaciju javne uprave i obrazovanja, ali je potrebna ozbiljna strategija, regulacija i edukacija kako bi se izbegle posledice koje bi mogle dodatno produbiti postojeće probleme, poput nejednakosti, odliva mozgova i institucionalnog nepovjerenja.

Pa živimo ga negde od kraja 2000ih, otkako guraju svet iz jedne u drugu krizu.

Dosta šetam po netu i pored gotovih sadržaja gledam šta kažu i obični ljudi. Kad se uradi presek njihovih stavova i izjava, tačno se vidi da je mnogima zajedničko da osećaju da je vrhunac čovečanstva bio oko 2000. , da smo sada u stagnaciji, da živimo u distopiji na ovaj ili onaj način i da nemaju baš neka lepa očekivanja od budućnosti.

Kad se ode na gugl i pretraže stručne studije i članci na tu temu, dobija se sličan rezultat i opis. Samo što ja , pored toga, volim da vidim i čujem utiske i iz prve ruke.

Takav je bio utisak još pre 2022. A tek sada ljudi se osećaju kao da su ih sa već vezanim rukama i nogama (od 15 godiina kriza i stagnacija) gurnuli u živi pesak.

A pritom uopšte nije moralo da bude tako. I postoje uslovi i sazrelost da živimo još 100 puta bolje i srećnije. Ali je ljudima nametnut ovaj socio-ekonomski poredak. Kao što se na posteru koji je okačio Filip vidi da se ne ide u smeru "e, ajde da XY već vrednih ljudi učinimo efikasnijim a srećnijim" nego se ide u smeru "e, ajde da od XY otpustimo X i povećamo profit sa 500 na 560 milijardi jer mislim... ko ih realno j..e ..."

Dakle postoje uslovi da živimo maltene u idili. Ali oni koji vuku konce to ne dozvoljavaju i stalno guraju ka stagnaciji i distopiji.

P.S.

Osećaju distopije ili da postoji opasnost od distopije su pre AI najviše nabili 9/11 i kriza 2008.

Čak i za ljude izvan Amerike. Jer su i drugi sledili Ameriku u paranoji i insistiranju na masovnom nadzoru i kontroli, a i vojno-industrijski kompleks je tada ponovo ojačao nakon pauze 90ih. Jer neko je morao da plati ne samo sve one ratove nego i službe, nadzore, mere bezbednosti, opremu, ambasade, baze, infrastrukturu... zakone...

A 2008. je dodatno dokrajčila sav preostali entuzijazam i polet jer je pokazala kako je moguće urnisati i opljačkati gomile ljudi preko noći a da opet niko ne odgovara i da se ništa (dobro) ne promeni i ne nauči.

I da nadležni nemaju blagog pojma šta rade.

Ima par filmova koji su lepo obradili te teme, npr The big short i Company men. Da, to je samo delić priče naravno, i samo iz Američkog ugla. Ali ipak prikazuje suštinu i šok koji je nokautirao svet kad se to desilo. I kako neke stvari više nikad neće biti iste.

Treba nam još ovakvih filmova danas. Ali sve je manje voljnih koji bi to finansirali i snimili.

Pre nekoliko postova sam kačio kako bi voleo da uvedem AI i integrišem poslovanje firme i obuku zaposlenih i sebe na neki način za budućnost.
Evo kada istrazujem na netu ove neka kompanija to nudi.
Iznosi su po meni baš neverovatni ide i preko 4000eur mesečno.
Svakako mislim da će u početku trebayi baš dosta ovakvih firmi koje uče druge kako da se integriše AI u poslovanje.
Pošto se ja ne razumem trenutno oko ovih stvari niti šta tačno nudi ova firma evo ipak da je okačim. Jesu iz NS-a ali ih ne znam i nemojte gledati kao da reklamiram nekog.

Mogli bi malo iskoristiti AI da unaprede sajt, izgleda pa jedno 10 godina zastareo minimum :D
Ne razumem kako ovako posluju IT firme, verovatno imaju dovoljno klijenata starih pa ne moraju da rade konverziju novih.

A ovo je po meni samo nasminkam chat GPT wrapper koji prodaju.
Ja sam trenutno u ranoj fazi pokretanja AI startupa, pa javljam kako je proslo na kraju godine 😂

P.S.

Osećaju distopije ili da postoji opasnost od distopije su pre AI najviše nabili 9/11 i kriza 2008.

Čak i za ljude izvan Amerike. Jer su i drugi sledili Ameriku u paranoji i insistiranju na masovnom nadzoru i kontroli, a i vojno-industrijski kompleks je tada ponovo ojačao nakon pauze 90ih. Jer neko je morao da plati ne samo sve one ratove nego i službe, nadzore, mere bezbednosti, opremu, ambasade, baze, infrastrukturu... zakone...

A 2008. je dodatno dokrajčila sav preostali entuzijazam i polet jer je pokazala kako je moguće urnisati i opljačkati gomile ljudi preko noći a da opet niko ne odgovara i da se ništa (dobro) ne promeni i ne nauči.

I da nadležni nemaju blagog pojma šta rade.

Ima par filmova koji su lepo obradili te teme, npr The big short i Company men. Da, to je samo delić priče naravno, i samo iz Američkog ugla. Ali ipak prikazuje suštinu i šok koji je nokautirao svet kad se to desilo. I kako neke stvari više nikad neće biti iste.

Treba nam još ovakvih filmova danas. Ali sve je manje voljnih koji bi to finansirali i snimili.
We give our lives for our jobs. (citat iz filma)
Sjajno.

Ono sto nazivomo posao ili odlazak na posao je zapravo svakodnevno ponizenje, nesto najsramnije sto moze da se desi coveku.

Kad se na AI dodaju i roboti koji će obavljati fizički deo posla, u suštini nijedna profesija neće nikad biti sigurna. Samo je pitanje vremena ko će kad biti zamenjen i isteran.

Има да се врати поредак из антике, где ће АИ роботи бити робови. Сви има да будемо земљопоседници.

I to nije sve. Mnogi će biti i zaljubljeni u svoje AI robote 🥰

Има да се врати поредак из антике, где ће АИ роботи бити робови. Сви има да будемо земљопоседници.
Misliš svi koji preteknu ima da budu zemljoposednici.
Ostali će da budu višak ;)

Šalu (a u svakoj ima istine) na stranu, svakakvi lomovi nas očekuju, no ja ipak mislim da je ishod gde svi/većina/mnogo jednostavno ostanu bez posla manje verovatan.
Treba nekome prodati to što prave ti roboti. Ako niko ne zarađuje, nema ni ko da kupi.

Cotra wrote :
,, .... Ono sto nazivomo posao ili odlazak na posao je zapravo svakodnevno ponizenje, nesto najsramnije sto moze da se desi coveku.... ,,

Crno - Belo u pravu si.
Ali nije tako.
Postoji velika grupa ,,zanatlija,, koja ispoljava svoj unutrašnji poriv kreativnosti. Grubo rečeno talenat. Talenat je dar od Boga i ne ispoljavanje kroz rad unižava i degradira ljudsko bice i nj. život.
Prosto rečeno - rad stvara čoveka.

Naravno ako čovek radi posao koj mu nije drag , tpa ,,za preživljavanje ,, onda jeste
svakodnevno ponizenje, nesto najsramnije sto moze da se desi coveku.
To se dešava ljudima koj nisi blagovremeno čuli svoj unutrašnji glas tj. iz raznih razloga nisu radili na sebi.

I da zaključimo da ce AI omoguciti svakom čoveku da ima prilike da ,, nadje sebe,, te kao opšta korisna za društvo ce biti sa ispunjenijim i zdovoljnijim ljudima a samo društvo i nj. zajednice če biti bolje nego ovo postojece , koje tek treba da evoluira na taj boljitak.😀
Nije AI tako crn kako ga zamišljate.
Izuzetak su kako pojedinacne tako i masovne zloupotrebe.

Šalu (a u svakoj ima istine) na stranu, svakakvi lomovi nas očekuju, no ja ipak mislim da je ishod gde svi/većina/mnogo jednostavno ostanu bez posla manje verovatan.
Treba nekome prodati to što prave ti roboti. Ako niko ne zarađuje, nema ni ko da kupi.
Сви да добију парче земље за пољопривреде, и роботе-робове. Аграрна реформа.

Nažalost to važi samo SADA. Trenutno se zaista nekome mora prodavati roba koju vlasnici proizvodnih pogona proizvode, ali to je samo zato što je SADA jedino što može da stvori NOVU vrednost ljudski rad, pa radnici izvorno imaju zdrav novac koji su dobili kao kompenzaciju za novostvorenu vrednost. Drugog izvora nove vrednosti SADA nema, pa svi redom moraju da smisle kako da taj rad otmu ili otkupe od radnika koji jedini poseduju sposobnost da rade i da tako stvaraju novu vrednost. Radnici su zato sada temelj čitave ekonomije i nezamenljivi, čak i kao kupci. Ali će sa pojavom inteligentnih robota taj monopol na stvaranje nove vrednosti će biti razbijen. Delimično ili potpuno, to za sad ne znamo. Ako roboti mogu da rade sve što treba i da privređuju više nego što košta njihovo pravljenje (možda od strane drugih robota) onda i oni počinju da bivaju izvor nove vrednosti, pa se i ekonomski značaj radnika smanjuje ili nestaje, u zavisnosti od toga u kolikoj su meri još nezamenljivi. Tako dolazimo do toga da je ustvari INTELIGENCIJA i telo kojim ta inteligencija može da upravlja, ono što zaista stvara novu vrednost. Ne čovek, u smislu "pripadnik ljudske vrste". Nego kombinacija ove dve stvari. A tu, zbog AI i robota, ljudi sada gube monopol.

Usput, u vezi prehodne poruke.

Na sastanku sa akcionarima Tesle Elon Mask je komentarisao orkestrirane političke napade na njega zbog saradnje sa Trampom, koji su često imali oblik tvrdnji da Tesla zbog toga propada jer je u početku godine bila smanjena tražnja za Tesla automobilima. Na to je odgovorio da je razlog smanjene prodaje bila adaptacija fabrika zbog smena modela, ali i da, što je mnogo važnije, firma "Tesla" prozvodi i robote jedinstvenih AI i tehničkih mogućnosti koji će imati ekonomsku vrednost koliko svi ostali Tesla prozvodi uzeti zajedno:

The Tesla CEO said the fully functional bots would be capable of performing a wide range of tasks, acting as a sort of personal assistant for a household.
"You can just ask it to walk your dog, take care of your house, babysit the kids, cook dinner, play the piano — so it's a generalized humanoid robot," he said.
He believes that each person will have their own robot and there will be others working in different industries, suggesting that robots could outnumber humans in the future.
Musk has touted Tesla's Optimus robots as one of the company's most valuable assets.
"I think Optimus will be more valuable than everything else combined," Musk said during a Tesla earnings call in April.
"Because if you've got a sentient humanoid robot that is able to navigate reality and do tasks at request, there is no meaningful limit to the size of the economy," he said.

Ljudi su izvor novog života, tako da ti životi po meni mogu imati mnogo različitih funkcija i iskorišćenosti za pojedince, elitu, vladare kako god ih nazivali...
Da li je to za iskorišćvanje za rad ili nešto drugo.
U svakom slučaju potrebe za klasičan rad će biti sve manje, ali možda eksperimenti za putovanje i nastavljivljanje rase ili života na drugim planetama će biti u fokusu.
Ranije je trebalo napraviti dvorac, piramide, hranu, žrtvovati decu, kao i ovo sve napraviti do sada pa i sam AI itd...
Ako se usavrši skroz medicina neće trebati pomoć od plebsa ni po tom pitanju itd...
Još je sve u razvijanju i nije dobro osposobljeno i treba pomoć ljudi da se sve to ostvari.
Totalni nadzor i kontrola će uz pomoć savremene kontrole bezbednosti će značiti skoro nemogućnost za za bilo kakvom pobunom.
E sada po meni će biti dovoljno svega za super život ljudi, ali koji je onda stvarni cilj? Po meni eksperimenti za odlazak na svemirska putovanja i naseljavanje drugih planeta.
Ima do toga dosta još po meni ali tako bih gledao neki scenario u kom se ide.

Neki od vas polaze od premise da će moćni i nadležni ljudi želeti svima da podare super život ili da ga bar neće opstruirati.

Zađite malo u psihologije i pozadine nekih ultrabogatih i moćnih. Pročitajte nešto o njima, odgledajte neki dokumentarac, poslušajte neki kontroverzni intervju. Kod njih obično nema nekog limita šta bi bilo dovoljno i kako izgleda idealan život, već je bitno samo imati više od drugih. To su ljudi koji kada biste vi imali 2 kuće, oni bi želeli da imaju 15. Kada biste vi imali 1000 jabuka godišnje koje ne biste ni mogli da pojedete, oni ne bi bili mirni dok ne bi imali 1100. Ili dok ne bi imali nešto ili svega više nego vi.

Pojednostavio sam kroz metaforu. Ali poenta je da njih ne loži samo da žele da žive super život, nego ih voza i želja da žele da se večito takmiče, da se dokazuju i da budu bolji od drugih.

Samim tim, sve i da se na svetu stvore tehnički, materijalni, ekonomski i pravni uslovi da svi živimo lepo (neko manje lepo, neko više, ali da svi živimo kao ljudi), ovi nikad to neće dozvoliti, jer oni ne žele da budu u istoj ravni kao vi ili ja. Njih ne loži samo neki komad imovine koje vi i ja nemamo, nego i osećaj moći, osećaj pomeranja (svojih) granica i osećaj da su bolji od svih ostalih.

A kad imaš 500 majmuna koji se tako ponašaju i međusobno se takmiče i nadgornjavaju, a teški su milijarde, na kraju se dođe do tačke da tih 500 majmuna imaju svi između 50 i 150 milijardi i opet se takmiče jer kako jedan izjednači sa drugim, tako se ovaj drugi upinje da se opet uzdigne i izmakne. Nema veze što već ima 140 milijardi, ono što je važno je da je 141 veće od 140. A i "ne sme da se stane, jer ako staneš i zadovoljiš, propašćeš odmah", tako ih naučili u skupim ekonomskim školama i oni se drže toga.

Takođe, pričao sam ranije na temi da među ultrabogatima postoje Akceleracionisti, ljudi koji smatraju da svet i tehnologija treba da se ubrzaju ka distopiji, pa ko preživi, pričaće.

Na kraju, postoje grupe koje smatraju da obični ljudi nikada ne treba da imaju punu kontrolu nad nečim, iste živote i iste uslove kao vladajuće klike.

Mislim, utopija ili bar neka svetla budućnost je fizički i tehnički izvodljiva. Postoje uslovi za to. Ali nije ljudski rod (kao kolektiv) još uvek dovoljno mentalno sazreo da bi to realizovao. I mislim da neće sazreti još jedno vek-dva. A u međuvremenu će ga preteći stagnacija u distopiju, ako ne i kolaps.

P.S.
I dok su bogati i moćni lukaviji, jači i opasniji nego ikad, nadležni i odgovorni su sve gori, sve gluplji i sve inertniji. Okej, imaju više mozga danas nego Luj XIV i više brinu o prosečnom čoveku nego on... Ali su naspram mozgova i mašinerija koje stoje iza bogatih i iza korporacija - smešni spori i glupi. I svake godine postaju sve gori. Jer imaju i bogati i korporacije svoje krtice i pipke u vlastima, preko kojih biraju svoje poltrone ili korisne boodale da nešto proguraju ili srozaju na korist svojih gazdi.

Poslednja izmena:
Iskreno ako dodjemo do AGI i ASI glavna stvar koju ce bogati traziti ce biti vecni zivot i napredak u medicini jer vec imaju dovoljno para da zive hiljadu godina.

Po meni najbitnija polja nakon dovoljnog napretka u AI su energetika i medicina, energetika za smanjivanje cene potrebne energije za toliki tehnoloski napredak i medicina za unapredjenje i produzenje zivotnog veka ljudi.

Svakako sledecih 100 godina ce biti zanimljivo gledati, ako se ne dese vece kataklizme tj.

Vrh