Pa ljudi već ćaskaju i muvaju se ne samo sa specijalizovanim "romance" AIevima i virtuelnim devojkama nego čak i sa GPT-em i drugim poput njega.
A progutaće ljudi sve što im se nametne, samo uz dovoljno vremena i mudrih taktika. Metoda kuvane žabe pomešana sa obećanjem komfora će na kraju progurati svaku ideju.
Zamislite da vam neko 80h ili 90ih kaže da će jednog dana ljudi radije birati da žive u virtuelnim svetovima, da će radije birati online komunikaciju umesto prave ili čak i komunikaciju sa mašinom umesto sa čovekom, da će birati da ih auto sam vozi, da će se sami rado odricati privatnosti, da će radije birati samouslužne kase, plaćanje karticama, da će želeti da stave čip sebi u glavu... Zamislite dakle da čujete to recimo neke 95'. Pa svako bi se zgrozio i odbacio da će to ikad zaživeti. Ja znam to jer se sećam te 95', kao što se sećaju i svi mojih godina i stariji.
Svega 10 godina kasnije, 2005, kreće World of Warcraft i milioni ljudi širom sveta uranjaju u njega do te mere da su mnogi zapostavili stvarne živote. Da, bilo je online zajednica i pre toga (Second life) ali sa WoWom je to eksplodiralo. Analogija tome je sled događaja od decembra 2022. eksplodirao AI puštanjem javnog GPTa. Postojalo je nešto od toga i pre, ali tada za nedelju dana je svet krenuo da se menja.
A danas, 30 godina kasnije od 1995, sve te stvari koje sam nabrojao gore, ne da nisu više nezamislive i odbojne, nego su opijat i instant komfor milijardama širom sveta. Sve više ljudi se loži na virtuelne svetove, na AI, na čistu online socijalizaciju i zajednice, na kartice, na odricanje od privatnosti (
ali ne i za države i korporacije), na koncept da
ne poseduješ ništa nego """rentiraš""" , i uopšte na sve i svašta što je nekad bilo nepojmljivo. Kažem, još kad se tu doda obećanje komfora (
ne moraš da čekaš, ne moraš da hodaš/izlaziš, ne moraš da voziš auto sam, ne moraš da čuvaš igricu na hardu, ne moraš da učiš veštine komunikacije, ne moraš da se ganjaš sa ljudima, ne moraš ovo, ne moraš ono) mnogi ljudi se vrlo brzo prešaltaju i naviknu na te pogodnosti i tehnologije koje im se nude odnosno nameću.
I da, više nije samo nuđenje, jer polako se na silu istiskuju neke stvari umesto da postoji izbor i više mogućnosti.
E sve to će isto tako biti i sa AI i robotima. Nametnuće se vremenom sve i svašta, a ljudi će se navući ko mačke na metvicu. Eventualno neki procenat modernih amiša, ludaka, ludita, pijandura i ksenofoba poput mene će se sklanjati u ruralne delove i živeti sa manje tehnologije. Ne bez, ali sa manje. Dovoljno da budemo označeni kao amiši, luditi i divljaci. Ostali će ostajati u gradovima i "pratiti korak" i povinovati se svemu što se primi i raširi.