Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Izvoli daj dokaze za taj progon belaca u JAR, slobodno iscimaj groka.

Naaah, ne koristim ja nijednog od njih. Neću da ih hranim.

Nisam ispratio ta dešavanja u JAR ali znam da je bilo to slično u Zimbabveu.

A znam čoveka, poljoprivrednika, koji je bio u Južnoj Africi i pričao mi je da imaju svoje paravojske i ekstremiste tamo koji ne tolerišu belce na nekim teritorijama. Naravno, to ih nije sprečavalo da zovu upravo belce da im pomažu i uče ih poljoprivredi. Mada kažu da je slabo sve to išlo.

A da, video sam i ove neke snimke juče

Što primećuju ljudi - postoje neke razlike između ovih i onih što inače redovno stižu u Evropu i Ameriku.

Белци у Јужноафричкој републици су заслужили огромну материјалну казну, али уместо тога једног дана је речено "робовласници и робови су сада једнаки" без икакве материјалне накнаде црнцима. Зато данас постоји та самоиницијативна сегрегација тамо, и та слобода да се синови робовласника хвале како им је ћале био у неком од ратова за одржавање апартхејда.
Иначе видех скоро на јт неки снимак о мужу и жени који су 1995. емигрирали из ЈАР у Израел, кад једном научиш на робове тешко је да се одвикнеш...

Иначе што нешто од технологије Маску не ради није ни чудо. Он је бу******** која је код преименовања твитера, јер је нестрпљиво дете, наредио само регекс који препознаје твитер.цом и пребацује га у х.цом, што је наравно изазвало огромне проблеме па је морао да сачека право решење.
А овај грок као да је тренирам на 4цхану лол

Tramp se trudi da zastupa interese belaca u USA, zato je pametan uvoz Afrikanera, zeli da suzbije tzv obojene.
Ne postoje "tvrdji" ljudi i zene od Afrikanera tj Bura.

Tramp zeli da vrati samopouzdanje belicma u USA.

Zasto je evolucija dovela do toga da neke zivotinje (majmuni, delfini, slonovi, neke ptice..) imaju (Samo)svest?
Meni se cini da je svest nastala kod vrsta koje su imale neku vrstu dololice, tj nisu neprekidno morali da beze od predatora i jure plen.
ChatGpt ce nam reci sve o sebi, ali to nije to.

Samosvest korelira sa razvojem mozga, tamo gde su evolutivni pritisci bili najjači na inteligenciju, tu se pojavljuje i samosvest.

Samosvest korelira sa razvojem mozga, tamo gde su evolutivni pritisci bili najjači na inteligenciju, tu se pojavljuje i samosvest.
Meni se cini upravo suprotno.
Slon nije zivotinja koja zivi u strahu od predatora, a ipak ima samosvest.

Predatori nisu jedini evolutivni pritisak koji postoji.

Predatori nisu jedini evolutivni pritisak koji postoji.
According to the Cambridge Declaration on Consciousness, "near human-like levels of consciousness" have been observed in the grey parrot.

Mozda je pojava svesti stvar slucajnosti?

AI će svakako kad tad razviti samosvest, samo je pitanje vremena.

I mi i primati i neke ptice, delfini, kitovi... nekada davno nismo imali svest a još mnogo pre toga smo bili samo automatizovane gomile atoma. Pa smo vremenom evoluirali i do samosvesti, samospoznaje, emocija i svačega još. Dakle imaš određene procese, imaš repeticiju, imaš evoluciju i učenje, imaš vreme, i na kraju to dođe od gomile kamenja i vode do ovoga gde smo danas.

Život na Zemlji je bukvalno potekao od gomile polurepetativnih hemijskih procesa.Koji su se vremenom usložnjavali dok se nije desio život. Pa se onda život usložnavao dok se nije desio Homo sapiens sa svime što nosi, ume i može. To isto će se desiti i sa AI.

Samo što njima neće biti potrebne milijarde godine jer već uče milijardama puta brže nego bilo šta u istoriji planete, a uz to im se i daje sve na tacni. Ja mislim da će već do kraja ove ili početka sledeće decenije razviti i samosvest. A to će biti takav korak i nepoznanica za čovečanstvo da će pocepani atom i otkriće da je Zemlja okrugla delovati kao trivijalnosti.

Ima jos nesto.
Zelja za zivotom, zelja za postojanjem. Nesto sto je programirano evolucijom milijardama godina.
Svest o smrtnosti.
Covek je ovim suprotnostima dijalekticko bice. ChatGpt nije.
Zanimljivo je što pominješ želju za životom i svest o smrti – to zaista deluje kao nešto što nas suštinski razlikuje od veštačke inteligencije. Ali, da li je to zbog toga što smo "živi" ili zbog složenosti našeg sistema?
Ako je ta želja rezultat milijardi godina evolucije, znači li to da je ona proizvod mehanizma – procesa? I ako bi dovoljno složen sistem mogao da razvije „želju“ da opstane – makar kroz samoodržanje, prepoznavanje pretnji, ili težnju ka ciljevima – da li bi to onda bilo „dovoljno blizu“?
Ne tvrdim da je ChatGPT svestan, daleko od toga. Ali pitam se – hoćemo li, kad AI postane dovoljno uverljiv u ponašanju, instinktivno početi da mu pripisujemo osobine koje smo do sada smatrali isključivo ljudskim?
A šta ako ti roboti postanu deo našeg svakodnevnog života? Ako budu živeli među nama, pomagali u domaćinstvu, starali se o starijima ili čak radili u fabrikama? Tesla već planira proizvodnju miliona Optimus robota, a Kina ulaže milijarde u humanoidne robote za proizvodnju i brigu o starijima .Reuters
Zamisli robota poput Ameca – sa izraženim mimikom, sposobnog za razgovor i prepoznavanje emocija. Ameca je već izložena u muzejima i naučnim centrima . Takvi roboti biće sve prisutniji u društvu, a pitanje je kako ćemo ih doživljavati. Da li će biti samo alati, ili će postojati etička odgovornost prema njima?Wikipedia
Kada AI postane dovoljno uverljiv u ponašanju, instinktivno ćemo početi da mu pripisujemo osobine koje smo do sada smatrali isključivo ljudskim. Možda nećemo misliti da je svestan, ali hoćemo li ga tretirati kao da jeste? To je pitanje koje ćemo morati da postavimo sebi.

Pa ljudi već ćaskaju i muvaju se ne samo sa specijalizovanim "romance" AIevima i virtuelnim devojkama nego čak i sa GPT-em i drugim poput njega.

A progutaće ljudi sve što im se nametne, samo uz dovoljno vremena i mudrih taktika. Metoda kuvane žabe pomešana sa obećanjem komfora će na kraju progurati svaku ideju.

Zamislite da vam neko 80h ili 90ih kaže da će jednog dana ljudi radije birati da žive u virtuelnim svetovima, da će radije birati online komunikaciju umesto prave ili čak i komunikaciju sa mašinom umesto sa čovekom, da će birati da ih auto sam vozi, da će se sami rado odricati privatnosti, da će radije birati samouslužne kase, plaćanje karticama, da će želeti da stave čip sebi u glavu... Zamislite dakle da čujete to recimo neke 95'. Pa svako bi se zgrozio i odbacio da će to ikad zaživeti. Ja znam to jer se sećam te 95', kao što se sećaju i svi mojih godina i stariji.

Svega 10 godina kasnije, 2005, kreće World of Warcraft i milioni ljudi širom sveta uranjaju u njega do te mere da su mnogi zapostavili stvarne živote. Da, bilo je online zajednica i pre toga (Second life) ali sa WoWom je to eksplodiralo. Analogija tome je sled događaja od decembra 2022. eksplodirao AI puštanjem javnog GPTa. Postojalo je nešto od toga i pre, ali tada za nedelju dana je svet krenuo da se menja.

A danas, 30 godina kasnije od 1995, sve te stvari koje sam nabrojao gore, ne da nisu više nezamislive i odbojne, nego su opijat i instant komfor milijardama širom sveta. Sve više ljudi se loži na virtuelne svetove, na AI, na čistu online socijalizaciju i zajednice, na kartice, na odricanje od privatnosti (ali ne i za države i korporacije), na koncept da ne poseduješ ništa nego """rentiraš""" , i uopšte na sve i svašta što je nekad bilo nepojmljivo. Kažem, još kad se tu doda obećanje komfora (ne moraš da čekaš, ne moraš da hodaš/izlaziš, ne moraš da voziš auto sam, ne moraš da čuvaš igricu na hardu, ne moraš da učiš veštine komunikacije, ne moraš da se ganjaš sa ljudima, ne moraš ovo, ne moraš ono) mnogi ljudi se vrlo brzo prešaltaju i naviknu na te pogodnosti i tehnologije koje im se nude odnosno nameću.

I da, više nije samo nuđenje, jer polako se na silu istiskuju neke stvari umesto da postoji izbor i više mogućnosti.

E sve to će isto tako biti i sa AI i robotima. Nametnuće se vremenom sve i svašta, a ljudi će se navući ko mačke na metvicu. Eventualno neki procenat modernih amiša, ludaka, ludita, pijandura i ksenofoba poput mene će se sklanjati u ruralne delove i živeti sa manje tehnologije. Ne bez, ali sa manje. Dovoljno da budemo označeni kao amiši, luditi i divljaci. Ostali će ostajati u gradovima i "pratiti korak" i povinovati se svemu što se primi i raširi.

Poslednja izmena:
Eh sad ispade WoW pokretac socijalnih mreza. A mIRC? :)

Nigde nisam ni rekao da je on pokretač socijalnih mreža. Rekao sam da je on uradio za online svetove ono što je GPT uradio za eksploziju AI krajem 2022.

A i sve to je potpuno nebitno u celoj ovoj priči. Poenta je da stvari koje su ne tako davno širokim narodnim masama delovalo strano i promašeno, sada su prihvaćene ko dobar dan.

Pa ljudi već ćaskaju i muvaju se ne samo sa specijalizovanim "romance" AIevima i virtuelnim devojkama nego čak i sa GPT-em i drugim poput njega.

A progutaće ljudi sve što im se nametne, samo uz dovoljno vremena i mudrih taktika. Metoda kuvane žabe pomešana sa obećanjem komfora će na kraju progurati svaku ideju.

Zamislite da vam neko 80h ili 90ih kaže da će jednog dana ljudi radije birati da žive u virtuelnim svetovima, da će radije birati online komunikaciju umesto prave ili čak i komunikaciju sa mašinom umesto sa čovekom, da će birati da ih auto sam vozi, da će se sami rado odricati privatnosti, da će radije birati samouslužne kase, plaćanje karticama, da će želeti da stave čip sebi u glavu... Zamislite dakle da čujete to recimo neke 95'. Pa svako bi se zgrozio i odbacio da će to ikad zaživeti. Ja znam to jer se sećam te 95', kao što se sećaju i svi mojih godina i stariji.

Svega 10 godina kasnije, 2005, kreće World of Warcraft i milioni ljudi širom sveta uranjaju u njega do te mere da su mnogi zapostavili stvarne živote. Da, bilo je online zajednica i pre toga (Second life) ali sa WoWom je to eksplodiralo. Analogija tome je sled događaja od decembra 2022. eksplodirao AI puštanjem javnog GPTa. Postojalo je nešto od toga i pre, ali tada za nedelju dana je svet krenuo da se menja.

A danas, 30 godina kasnije od 1995, sve te stvari koje sam nabrojao gore, ne da nisu više nezamislive i odbojne, nego su opijat i instant komfor milijardama širom sveta. Sve više ljudi se loži na virtuelne svetove, na AI, na čistu online socijalizaciju i zajednice, na kartice, na odricanje od privatnosti (ali ne i za države i korporacije), na koncept da ne poseduješ ništa nego """rentiraš""" , i uopšte na sve i svašta što je nekad bilo nepojmljivo. Kažem, još kad se tu doda obećanje komfora (ne moraš da čekaš, ne moraš da hodaš/izlaziš, ne moraš da voziš auto sam, ne moraš da čuvaš igricu na hardu, ne moraš da učiš veštine komunikacije, ne moraš da se ganjaš sa ljudima, ne moraš ovo, ne moraš ono) mnogi ljudi se vrlo brzo prešaltaju i naviknu na te pogodnosti i tehnologije koje im se nude odnosno nameću.

I da, više nije samo nuđenje, jer polako se na silu istiskuju neke stvari umesto da postoji izbor i više mogućnosti.

E sve to će isto tako biti i sa AI i robotima. Nametnuće se vremenom sve i svašta, a ljudi će se navući ko mačke na metvicu. Eventualno neki procenat modernih amiša, ludaka, ludita, pijandura i ksenofoba poput mene će se sklanjati u ruralne delove i živeti sa manje tehnologije. Ne bez, ali sa manje. Dovoljno da budemo označeni kao amiši, luditi i divljaci. Ostali će ostajati u gradovima i "pratiti korak" i povinovati se svemu što se primi i raširi.

Atomsko Sklonište
Oni što dolaze za nama (1978.)

Oni što dolaze za nama
Imati će i u WC-u
I u WC-u, televiziju
Sklapati će prijateljstva
Putem kućnog kompjutera

Oni što dolaze za nama
Umjesto šljivovice
Ispijati će čaše etera

1747425766684.jpeg

Poslednja izmena:
Уосталом на шта то личи кад не може мајстор да нађе једну мало "старију" плочицу, па да онако сочно и предвидиво процеди: ко ти је ово радио?

Ovo bih čak i mogao da podržim. Pod uslovom da ne ostavi keramičare bez posla već samo pokrije onaj deo poslova i tražnje koje oni ne bi mogli (čitaj - ono što ne stižu).

Eto recimo u tim situacijama, velike hale ili fabrike, treba popločati to, uneseš mašinu i sa njom odradiš ono što može a ostalo gde se lepo kroji i gde je tesno za mašinu odradi čovek.

Najviše bih možda podržao neko rešenje koje bi omogućilo keramičarima da rade sve i dalje, ali da im sačuva kolena. Da, znam, možda previše tražim... Može i ovo kao neki kompromis, samo kažem, ne da menja bilo koga, nego da dopunjuje i pomaže odnosno da radi tamo gde ima višak potražnje.

To treba da bude vizija i namera iza svake upotrebe AI i modernih kompleksnih mašina.

Uloga majstora će be biti da pripremi mašinu, složi pločice, pripremi šablon postavljanja i sl.

Od trenutno postojecih više chatova AI imam utisak da je ,,naj gluplji,, Googov Gammy al , na osnovu toga što mi daje ne odredjene odgovore u odnosu na druge koj su daleko precizniji.
Zbog toga razmišljam da ga uklonim sa telefona.Imam utisak da je gori i od PRC Deep seak-a . Jedino ako neko zna u koim oblastima je bolji od drugih pa da ga i zadržim na meniju. 🤔

Vrh