Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Znam za dve zgrade na mirijevu koje plaćaju po 1500 din obe skupljaju za zamenu krovnog pokrivača od lima
 
Usvojiti odluku da se investiciono kao i tekuće održavanje plaća preko Infostana. Jeste da su pljačkaši i da uzimaju 9% provizije ali nema rizika da se pojave takvi pametnjakovići koji ne žele da plaćaju. A svakako treba razmisliti i o promeni upravnice.
Jeste, uzimaju 9%. Ali ako neko ne plaća infostan račune, oni sa računa zgrade skidaju prinudnu naplatu. Nama tako za 1 stan prošle godine skinuli 19 000. Pošto je zgradu do sad vodio "profesionalni" upravnik o tome nismo obavešteni, niti znamo šta to znači, poslali smo dopis info stanu pa ćemo videti. Preuzeli smo zgradu nazad i dok sam živ i imam veze sa stanom u kome živim obećao sam svim komšijama da nikakav "profi" upravnik više neće prići našoj zgradi. O istima nemam lepo mišljenje a nemam na osnovu čega ni da ga stvorim. Recimo, 9 meseci nisu bili u stanju da donesu 10 sijalica da se zamene, zidove na među spratovima su nam upropastili od "čišćenja" stepeništa, ako se lupanje metlom i dzogerom o zidove i gelendere može tako nazvati. O ponudama i ponuđačima za neke izvedene radove, kao i o kvalitetu istih ne treba trošiti reči. Po otkazu usluga unapred su naplatili svoje usluge čišćenje i upravnika i za naredni mesec, upravnik je dolazio samo kad oseti da može da uzme procenat od nekih radova, naplaćivali su štampanje računa pod "administrativne troškove" 3600 dinara 2x godišnje iako nikakve račune nismo dobijali već je naplatu vršio infostan. Sve u svemu jedno jako negativno iskustvo, ako treba preporuka koga izbegavati - ssn small group se zovu.
 
Investiciono je 1500 mesečno. Da li još neko plaća toliko?
Investiciono održavanje je koliko god se vi dogovorite da je. Nema tu proizvoljnog određivanja. Na skupštini stanara se mora odrediti cena/m2 stana i to je ona cifra koja se dobija kada se pomnoži površina stana sa cenom održavanja. Uglavnom je ta cena na donjem rasponu, oko 11din/m2 tako da prosečan stan plaća oko 500din za investiciono održavanje + još oko 500din za tekuće održavanje.
 
Pozdrav🙂

Moja sestra nvesticiono održavanje u zgradi plaća oko 1.500 RSD, a čišćenje zgrade se plaća odvojeno. Zgrada korektno održavana. Međutim, skoro je pukla neka cev u zgradi i upravnica je tražila da svi stanari uplate još po 6.000. Kada ju je sestra pitala zašto ne finansira tu popravku od novca koji stanari uplaćuju za investiciono održavanje, odgovorila je da ,,pola stanara to ne plaća godinama, pa nema novca da plati advokata koji bi podneo tužbu protiv tih stanara". Na to je sestra odgovorila da nema nameru da plaća troškove investicionog održavanja umesto drugih stanara, zašto bi ona plaćala njihove račune. Upravnica joj odgovorila ,,da će joj dati adresu tih stanara koji ne plaćaju investiciono, pa ne kao da ode na njihova vrata da ih pljuje (!)" Sestra joj je rekla da nije pljuvačica i ne bavi se pljuvanjem, to nije njen posao, kao i da nema nameru da plaća tuđe račune.

Šta uraditi u ovoj situaciji? Gde prijaviti upravnicu za ovakvu neprofesionalnost?
Ako postoji usvoje odluka, ne treba ti advokat.
Mislim da je moj kum to završio sve preko inspekcije, isto je tako imao jedne koji nisu plaćali, a inače njihov stan u toj zgradi rentaju. Pa su platili i mandatnu kaznu i dug koji su imali.
Ona samo izbegava da se time bavi.
 
Ako postoji usvoje odluka, ne treba ti advokat.
Mislim da je moj kum to završio sve preko inspekcije, isto je tako imao jedne koji nisu plaćali, a inače njihov stan u toj zgradi rentaju. Pa su platili i mandatnu kaznu i dug koji su imali.
Ona samo izbegava da se time bavi.
Jel opštinska komunalna inspekcija koja opstina je u pitanju jer na zvezdari nisu azurni bas
 
Mene ignoriše komunalna na Zvezdari gde mi je i prebivalište, ali dobro. To me motiviše da ih još više pritegnem da rade svoj posao.
 
Sam podatak da na Zvezdari, mesečno ima oko 30 rešenja za prinudnu upravu, ne ide baš na ruku zagovornicima ideje protiv prof upravnika.
Ima nas svakakvih, mahom velike firme prave najveće gluposti, gde se ide po principu mala cena/mnogo stanova, pa ih i ne interesuje dal će mesečno da izgube neke SZ jer pojaviće se nove. Npr. U zgradi koju sam prošle nedelje dobio na upravljanje, od 2009 nisu atestirani PP aparati.
 
Dok se ne budu pisale kazne profi upravnicima za nemar nema poboljsanja.
Za upravnike iz redova stanara isto kazne ali bi trebalo da se napravi vodič dobar da bi ti ljudi mogli da se snađu
Slažem se, samo prvo treba edukacija stanara o tome šta su im prava i OBAVEZE pre svega, pa onda da Upravnici samo budu servis za odrađivanje.
Ceo sistem je truo, od države koja ti naplaćuje održavanje koje nemaš, pritom ti i to malo što radi, radi najgora zelenaška organizacija zvana Stambeno, koji mogu i po dve godine da ti ne odgovore na hitne zahteve bez ikakve odgovornosti. Onda stanari koji samo gledaju svoje i misle da će zgrada sama od sebe da stoji 100 godina, pa preko upravnika koji se tale u svemu ili ne rade ništa a samo uzimaju apanažu, naravno čast izuzecima, kao što bih iz pisanja ovde video da ima profi, časnih i poštenih ljudi.
Nama pala bandera ispred zgrade pre 5 meseci, ne znam koliko puta sam zvao i ništa, veliko popucalo granje stoji oko zgrade od letos, zovem opet pre neki dan kažu u haosu su ne mogu da stignu da odnesu itd itd Kad se uspostavi ceo sistem, onda trebaju kazne da budu drakonske za sve, a do tada ako neko loše radi svoj posao, stanari moraju da budu svesni da im niko kuću neće srediti osim njih samih i da imaju vlast u svojim rukama. Tako sam i ja pokrenuo smenu svog prinudnog upravnika i pored dva posla i malog deteta uzeo da se zezam i sa upravljanjem koje mi je najmanje trebalo, ali kako kaže ona lajfkouč floskula, budi promena koju želiš u svetu.
 
Како неодговорна управница може да загорча живот станарима зграде у павиљонима у Генерал Ждановој улици (бивша Похорска). Оставила им дуг од пола милиона динара, а она ухватила маглу! Данашњи чланак из Новости.

УПРАВНИЦА ОСТАВИЛА ПОЛА МИЛИОНА ДУГА: Станари зграде у Генерала Жданова 9 на Новом Београду шокирани сазнањем да су на мети извршитеља
С.В., 02. 11. 2023. у 14:45
СТАНАРИ зграде у новобеоградској Улици генерала Жданова 9 нису ни сањали да ће бити задужени до гуше, због неодговорне управнице стамбене заједнице која је, без договора са њима, хитну интервенцију замене цеви у октобру прошле године фактурисала на чак 500.000 динара.
https://www.novosti.rs/c/beograd/ve...-beogradu-sokirani-saznanjem-meti-izvrsitelja
 
Ko im je kriv kad slepci ne mogu da se dogovore između sebe, nego čekaju da im opština dodeli prinudnog upravnika. Idealna situacija za razne prevarante i lopove. Sad su dobili novog prinudnog upravnika pa nek sačekaju da ih i on opelješi, a onda se možda opamete.
 
 
Da li upravnik (nije profesionalni) može da podigne novac sa računa zgrade bez validne fakture (pravdanja troškova) ?
Tj ponuda majstora koji nema mogućnost da izda račun je duplo niža od onih koji to mogu...
 
Nije problem podići, već šta se plaća. Ako se plaćaju sitni radovi onda ok, a ako se plaćaju neki krucijalni radovi, dobro bi bilo imati račun. Ja lično nikako ne bih plaćao nekog van računa za radove oko struje, vode i sl.
 
Oluk pušta vodu koja se sliva niz fasadu. Cena same popravke je relativno mala, nego zbog velike visine mora da se unajmi korpa ili eventualno skela.
 
Ne mora nužno, rešenje može da bude i angažovanje alpiniste koji to može da sanira. Tako smo mi rešili neke probleme sa olukom i fasadom, ali preko Stambenog. Sve i da sami angažujete alpinistu/e opet neće trošak biti ni blizu onom kao za skelu/lift.
 
Vrh