weatherman
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 01.01.2022.
- Pohvaljen
- 490
Zato sam i napisao radove...
Nesto mi je tu nelogicno, ne moze niko da provlaci instalacije kroz stan u privatnom vlasnistvu bez saglasnosti vlasnika. U zgradi gde su mi roditelji ziveli je naknadno uvodjeno CG ali su instalacije tj. dovodne/odvodne vertikale ugradjene u hodniku, a od njih je nekim stanarima sprovedeno ka stanovima a kod onih koji ne zele je blindirano. Jedino ne znam da li su i ti koji nisu zeleli CG morali da inansijski ucestvuju u celom projektu. Mozda je bolji primer recimo kod ugradnje lifta, recimo stanar je saglasan sa zeljom vecine u stambenoj zajednici da se ugradi lift u zgradi koji ne narusava privatnu svojinu stanara, ali ne zeli da ucestvuje u finansiranju ni koriscenju istog jer npr. zivi u prizemlju. Prema gore navedenom ispada da su takvi stanari primorani na placanje ako vecina stanara izglasa ugradnjuNe, ne mora niko da uvede CG ukoliko ne želi ali ne može da spreči druge stanare da uvedu. Recimo da mora da dozvoli prolazak instalacije kroz svoj stan ali ne mora da ugrađuje radijatore.
Ja sam bas tako shvatio, za ugradnju lifta treba 2/3 saglasnost ali ne i za nametnuto ucestvovanje svih stanara u finansiranju. Onda bi u tom slucaju neko ko nema para da ucestvuje bio utuzen od strane SZ. Ovde se prica o novoj investiciji a ne o investicionom odrzavanju zajednickih prostorija zgrade ili fasade.Jer nije sve tako crno-bela situacija. Kod uvođenja komunalnih priključaka je potrebna samo saglasnost vlasnika o izvođenju radova u zajedničkim prostorijama. Ugradnja lifta je nešto sasvim drugačije, i ista ne mora da spada pod obavezu svih stanara. Kod takvih investicija, treba sagledati više aspekata, jer nije lako nekog gurnuti tek tako u dužničko ropstvo zarad nečijeg hira.
Slazem se da treba na neki nacin bajpasirati te antiprotivne oportuniste kojih ima u svakoj zgradi, samo mi je nejasno da je prema ovim zakonskim okvirima moguca cak i situacija da 2/3 stanara odluci da troskove snose stanovi u prizemlju, ako npr pricamo o ugradnji lifta. Po slovu zakona ispada legalno jer vecina hoce lift i vecina se dogovorila da stanari u prizemlju plate ceo trosak, zar ne? I sta onda mogu da urade ti stanari osim tuzakanja u ovoj drzavi koja je cuvena po efikasnosti pravosudnog sistemaPa zato je zakonodavac i predvideo tako visok stepen saglasnosti od >2/3 vlasnika. Da je propisan konsenzus nikada se ništa ne bi uradilo ako ni zbog čega drugog onda zbog onih nezainteresovanih bu******** i baksuza koji su vazda antiprotivni.
Sve je tačno što pišeš ali za slučaj postojećig instalacija lifta, krova, podruma fasade, itd. Ja pitam za nove instalacije tipa CG, lifta i sličnoDa, sve je to legalno i legitimno. Ako pogledaš račun za Infostan u zgradama sa liftom čak i oni u prizemlju plaćaju stavku "odražavanje zgrade sa liftom" ili "održavanje lifta" bez obzira što lift ne koriste. Na sličan način se sanacije krova rade od zajedničkih para a ne samo onih koji žive na poslednjem spratu. Zakon je jasno i nedvosmisleno predvideo šta su zajednički delovi i instalacije u zgradama i po tom pitanju svi učestvuju u njihovom održavanju. A po pitanju zaduživanja stambene zajednice i to je lepo regulisano zakonom o stanovanju. Stambena zajednica može da uzme kredit od banke koji svi stanari otplaćuju kroz fond stambene zajednice ako odluku donese većina od >2/3.
"O raspolaganju zajedničkim delovima zgrade, poveravanju upravljanja profesionalnom upravniku i kreditnom zaduživanju stambene zajednice skupština stambene zajednice odlučuje većinom koju čine 2/3 ukupnog broja glasova."
Za ostale odluke potrebno je daleko manje glasova jer je kvorum 50%+1 a odluke donosi prosta većina pa je za njih teoretski dovoljno 26-30% od ukupnog broja glasova
Eto, prosta rešenja su uvek i najbolja.Lift ugradjen u postojeće okno koje je bilo prazno jer je investitor zamaglio
Oni koji su platili koriste ulaze pomoću tokena oni koji nisu ne mogu da koriste 5 stanova od 25 nije htjelo da učestvuje od tih 5 kasnije su 3 stana platila i dobila token kako kaže upravnica platiće jos jedan uskoro...
Stanovi sa zadnjeg sprata su platili više i njima će se refundirati preplaceni dio pokrili su taj nedostajuci novacAko su ovih troje naknadno platili da li to znači da je taj novac raspodeljen na ravne časti onima koji su u startu pokrili sve troškove?
Znaci da nisu svi bili u obavezi da finansiraju ugradnju lifta bez obzira na odluku SZ ili ce ih SZ utuzivati tih 5 (ili 3) stanova za pareLift ugradjen u postojeće okno koje je bilo prazno jer je investitor zamaglio
Oni koji su platili koriste ulaze pomoću tokena oni koji nisu ne mogu da koriste 5 stanova od 25 nije htjelo da učestvuje od tih 5 kasnije su 3 stana platila i dobila token kako kaže upravnica platiće jos jedan uskoro...
A što nisu obili uz 2 svedoka?Svakakvih komšija ima, ali OVO je nečuveno! Stanari u centru BEZ VODE OD JULA, komšinica nikog ne pušta u stan, a to je jedini način da kvar popravi
Stanari zgrade u Ulici kraljice Natalije u Beogradu muku muče s komšinicom ispod čijeg stana je pukla vodovodna cev, a ona ne dozvoljava majstorima da dođu i saniraju kvar! Još krajem jula ostali su bez vode u kupatilima, temelj zgrade počinje da se urušava, a računi koji im stižu su astronomski.www.blic.rs