Pozdrav ljudi! Vec duze vreme pratim ovaj forum, i da se sad ne ponavljam sto rade svi kada napisu svoj prvi post, evo ja bih kao neko ko ima dodirnih tacaka sa lingvistikom i sl, da dam samo par napomena, cisto za ljude koji se frljaju sa terminima:
1. Ne postoji SRPSKO pismo. Kao sto ne postoji ni nemacko, rusko, albansko ili bilo koje drugo pismo. Postoje pisma JEZIKA. To je cisto zbog kao sto sam rekao pausalnog koriscenja termina.
2. Cirilicu koriste i Rusi, Makedonci, Bugari i mnogi drugi narodi pa ni ona ne predstavlja deo “specificnog kulturnog nasledja” (osim ako se nasledje ne ogleda u slovima “lj” i “nj” koje drugi jezici ne poznaju.
3. Cirilicu kao takvu nisu cak ni izmislili Srbi nego Grci, a i nastala je na osnovu grckog alfabeta.
4. Srpski jezik poznaje dva pisma od srpsko – hrvatskog lingvistickog dogovora jos tokom stvaranja kraljevine SHS, dakle nisu kakani komunisti uveli latinicu u srpsko drustvo. Kada govorite o Ustavu, Ustavom je bilo definisano i da je SKJ vodeca politicka avangarda u Jugoslaviji (koliko se vas nasmejalo na ovo
)? I da su Jevreji u Nemackim zakonima, (za Osnovni Zakon Nemacke nisam siguran da li je to stajalo, niza rasa u Nemackoj i da moraju biti ubijani)... To svakako da ne znaci da je normalno ili istinito. Pravo i pravda su iznad zakona, bas kao i slucaj sa Luciferovim dorcolom i nemogucnosti da se plate isti stanovi i sl... Srpski jezik poznaje dva pisma – cirilicu i latinicu, osim ako se ne zeli promeniti sam pravopis. A to ide pooodosta teze od par recenica u Ustavu. Ili menjanja tabli za ulice. Ako se zna da srpski jezik ima DVA RAVNOPRAVNA pisma, kako onda drzava moze da proglasi za ravnopravnije samo jedno od ta dva pisma?
Zamislite da se propise da zene nemaju pravo na penziju. Da li je to pravedno?
Veliki pozdrav i hvala sto ste me naterali da se ukljucim u ovu zaista zanimljivu diskusiju.