Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Odosmo mi u kameno doba ako su Nemačka okupacija ili Pavelićevi zločini polazna osnova za diskusiju o upotrebi pisma i odnosu prema kulturi i identitetu u 2015...
 
Gde odosmo?
A zasto?
Postoji upravo konstanta koja traje od tog doba do danas, pa je 41. pored zabrane cirilice u NDH, i pored gnusnih ubistava i proterivanja Srba, radjeno i pokrstavanje, ali i pritisak za izjasnjavanje kao 'Hrvat'.
Cirilica se idanas tamo zabranjuje, cime se direktno krsi ustav Republike Hrvatske, ali i novoizabrana predsednica daje izjave da su svi koji imaju domovnicu po njoj hrvati.

Jel se promenilo nesto, pa da ostavimo taj deo istorije po strani, uzmemo neku 'novu' polaznu osnovu?

Aj i ja nesto da priupitam na latinici, a tice se upotrebe cirilice.
U N. Sadu je na autobuskim displejima upotrebljavana latinica. Onda su u odredjenom trenutku displeji preprogramirani na cirilicno ispisivanje, sto je izazvalo totalnu histeriju u delu javnosti. Zasto???
Cime je cirilica toliko isprovocirala pojedince i grupe???
Svojim postojanjem?

I jos jedno pitanje za tebe Felix.
Dal je nacionalni identitet makedonaca groteksan zbog toga sto pisu cirilicom, ili zbog toga sto u projektu 'odsrbljenja' izgubise identitet i vezu sa Markom Kraljevicem, Dusanom i ostalim pretcima, pa se maltene u ocaju bave prisvajanjem 'Aleksandra Makedonskog' ???
Dal bi bili manje 'smesni celom svetu' (sto svakako nisu), da su prihvatili latinicu kao pismo, posebno uzimajuci u obzir broj Albanaca koji zive u BJRM???
 
Оно што ме радује је што се све више младих бори за статус ћирилице. Но, у исто време ме забрињава формирање неке нове квази-инетелектуалне елите задојене бољшевичком идеологијом са седиштем у/око филозофског факултета. А тај факултет је посебна прича где и буквално и фигуративно раде Његошу иза леђа.
 
Na tom fakultetu se izgleda više bave politikom nego jurenjem koleginica...
 
Ништа то лаки није чудно за дисплеје у Новом Саду. Када се прелази на латиницу, то је само поштовање равноправности писма, а када се прелази на ћирилицу, онда је то распиривање мржње, дискриминација мањина, доливање уља на ватру. Када се исмејавају Јевреји- антисемитизам, када се исмејавају Муслимани- право на слободу говора.
 
Kada su na autobusima prešli na latinicu?
 
Лаки, везано за Хрвате. Они на попису као опцију у делу избора вероисповести нису имали Православље, него грчко Хришћанство. Мало попричајте са Србима који су живели и који се сада налазе у Хрватској, да вам причају о домаћинима, не само са властима, него са комшијама, "пријатељима" шта су причали 1974, па 1980, 1990, 1995, све до данас. Нису то изоловани случајеви, него систематске активности. Избор писма није никад представљао проблем код хрватског становништва, а имали су и они двоазбучје. Једино што не ваља код њих је то што чекић нису успели да отерају кад и срп, па сада са истим решавају хрватски језик и писмо.
 
Sve znam, nazalost...
Primera iz dalje i blize rodbine koliko pozelis...
 
Саша":2ozzdmt1 je napisao(la):
:violina:
Чему овај форум и њему слични форуми? Само шире панику од ружних зграда, неуспеле архитектуре и лошег урбанизма! То се тако не решава, већ подизањем културног нивоа, а за то је потребна друкчија клима.
И, шта ће све те новине, часописи и сајтови који пишу о криминалу, несрећама, убиствима ...? Само шире панику, јер се то тако не решава. То се решава подизањем опште безбедносне културе, а за то је потребна друкчија клима.

И, шта ће сви они форуми, акције, петиције и емисије у вези с људским, културним, грађанским, животињским и мањинским правима? Само дижу панику, траже некакве забране и законе, а то се не решава тако. То се решава подизањем општег нивоа тих права, а за то је потребна друкчија клима.

И, шта ће све оне емисије и чланци, закони и прописи о саобраћају ...

И, шта ће сви они филмови и серије на телевизији ...

И, шта ће емисије вести на телевизији ...

И, зашто уопште живимо ...

:lool:

Mozemo u potpunosti da se slozimo sa tobom u ovom, naravno pitanje je kakva kultura, kakva beznednost, kakvi zakoni, kakva klima...? E to je momenat u kom se stavovi razilaze, a to je ono sto je najbitnije.
Ovo je slicno i sa mnogim STF-ovim stavovima i sa stavovima jos nekih forumasa. Uopsteno jeste u pravu po mnogo cemu, ali kada dodje do konkretizovanja / dalje rasprave, vidi se da teznje, motivacije i sve izmedju redova zapravo imaju jaku nacionalisticku- ideolosku pozadinu, i SVE se zapravo svodi na to, apsolutno sva razumna i nerazumna rasprava na ovoj temi.
Krajnji produkt uvek bude histerija, teorije zavere, ksenofobija, cenzura (dodati jos) ,,, to je, takoreci, univerzalno globalno pravilo, jedino se ovde izmislja topla voda (ih da je samo ovde).

Ono sto mi se pak najvise gadi u toku ove rasprave (i uopsteno u politici ili svakodnevnoj komunikaciji) je tzv. "spinovanje". Naucis da koristis pojmove koje koristi tvoj 'ideloski oponent' i krenes istim protiv njega, samo bez osnove, cisto demagoski, neiskreno, a u politickom smislu i populisticki, jer lako zavedes ljude da se sloze s tobom i kazu "pa covek je u pravu", iako iza toga stoji jedna debela praznina koja niti ima nacina, niti ideje, niti sredstava da gradjane civilizacijski pokrene u napred.

Da povezem sa temom (koja je tako pogresno i naopako u startu postavljenja u obliku pitanja koje zeli da izazove konflikte) - niko ovde nikom ne zeli da oduzme cirilicu, niti to moze, samo razmislite kakav vam je to identitet ako je ugrozen drugim "konkurentnim" pismom i kakav bi vam identite bio da van neko SF metodom izbrise te neke osnovne odlike nacionalnog identiteta sem jezika? Pa mislim da bi mnogi nazalost bili pogubljeni u vremenu i prostoru.

Borba za napredak zemlje i gradjana u svakom smislu danas nije ista kao u 19om ili prvoj polovini 20og veka.
Mnogi koji se olako karakterisu "domacim placenicima i izdajicama" zapravo cine mnogo vise za ovu zemlju nego citava garnitura onih koji imaju bilo kakvu vlast ili kvazi autoritet, i to iz cistog entuzijazma i ljubavi prema svojoj zemlji, ali ipak nisu shvaceni, jer sadasnje vreme nikad nije lako shvatiti.
 
Ja bih zamolio obe strane da ne generalizuju. Zato sam se i povukao iz ove rasprave, jer sam i kod sebe primetio slične simptome.

Sa izuzetkom svega par ljudi, ovde jedni druge etiketiraju šovinistima, nacionalistima pa i fašistima a sa druge strane kvazi-intelektualnim drugosrbijancima, srbomrscima i autošovinistima.

Istina je uglavnom negde između, ali teško ju je pronaći u moru šuma.

Pozdrav svima ;)
 
Postoji upravo konstanta koja traje od tog doba do danas, pa je 41. pored zabrane cirilice u NDH, i pored gnusnih ubistava i proterivanja Srba, radjeno i pokrstavanje, ali i pritisak za izjasnjavanje kao 'Hrvat'. Cirilica se idanas tamo zabranjuje, cime se direktno krsi ustav Republike Hrvatske, ali i novoizabrana predsednica daje izjave da su svi koji imaju domovnicu po njoj hrvati.

Jel se promenilo nesto, pa da ostavimo taj deo istorije po strani, uzmemo neku 'novu' polaznu osnovu?

Ovo nije tema "zločini iz NDH" i "Hrvatska politika danas" (imaš neke druge forume koji se time bave) već upotreba ćirilice i latinice u Srbiji. Ili tvoj stav je da dešavanja iz vremena Drugog svetskog rata i kršenja ustava u HR treba da budu polazna osnova šta mi da radimo u Srbiji?

Da se drugi narodi u Evropi vode tom logikom, danas bi se gomilali tenkovi na granici Nemačke i Francuske. A tamo uglavnom samo raste vinova loza već par decenija.

Aj i ja nesto da priupitam na latinici, a tice se upotrebe cirilice. U N. Sadu je na autobuskim displejima upotrebljavana latinica. Onda su u odredjenom trenutku displeji preprogramirani na cirilicno ispisivanje, sto je izazvalo totalnu histeriju u delu javnosti. Zasto??? Cime je cirilica toliko isprovocirala pojedince i grupe??? Svojim postojanjem?

Reći ću ti šta lično mislim o tome, nemam nameru da govorim u ime grupa ili naroda. U Bg i Ns u javnoj komunikaciji treba da postoje oba pisma. U Vojvodini zato što je to Evropa u malom, prava multietnička sredina, svako selo je druge nacionalnosti i svi žive u harmoniji. Novi Sad zato treba da ima natpise i na ćirilici i na latinici. To načelo se poštuje na svim pokrajinskim i javnim institucijama u Vojvodini (sa sve natpisima na jeziku nacionalnih manjina), ne vidim zašto ne bi i u javnom prevozu postojala i ćirilica i latinica.

U Beogradu upotreba dva pisma u domenu javne komunikacije treba da se podrazumeva zato što je to glavni grad i evropska metropola.

I jos jedno pitanje za tebe Felix.
Dal je nacionalni identitet makedonaca groteksan zbog toga sto pisu cirilicom, ili zbog toga sto u projektu 'odsrbljenja' izgubise identitet i vezu sa Markom Kraljevicem, Dusanom i ostalim pretcima, pa se maltene u ocaju bave prisvajanjem 'Aleksandra Makedonskog' ???
Dal bi bili manje 'smesni celom svetu' (sto svakako nisu), da su prihvatili latinicu kao pismo, posebno uzimajuci u obzir broj Albanaca koji zive u BJRM???

Naravno da ne bi bili manje smešni. Moj komentar se odnosio na pitanje STF-a šta fali Makedoncima i zašto mislim da oni generalno nisu primer za ugledanje.
 
Ово није тема "ћирилица И латиница". Или једно или друго. Зато немој о двоазбучју. Постоје форуми који се баве овим, а можеш да отвориш нову тему и пишеш о богатству два писма. Немој овде, јер се људи махинално хватају за двоазбучје које није тема ове расправе.
 
Како може или једно или друго, баш ме занима? На који начин? Ако се прича постави на тај начин, онда је избор логичан и лак - латиница. На тако постављен начин, ћирилица је осуђена на брзу смрт. Неодговорно је према самој ћирилици поставити причу искључиво.

Ћирилица треба да се стимулише и тиме очува и врати у ширу употребу. Треба радити на томе да она постане опет "кул" јер је то једини разлог зашто је латиница у јавној употреби доминантна.

Треба да се ради на томе да се у приватној комуникацији ћирица врати, да својевољно рецимо већина форумаша пређе на ћирилицу на форуму а не силом некога натерати. Где се спроводи сила, ту народ исказује бунт из чистога ината.
 
Алексеј":1dsm1nz6 je napisao(la):
.... Немој овде, јер се људи махинално хватају за двоазбучје које није тема ове расправе.
Opa bato, sad određujemo i kako se ispravno razmišlja i o čemu sme da se diskutuje...lepo.
Baš bih želeo da znam šta bi tek radio da si na čelu neke institucije?

STF dao sam ti plus. Mentalno zdravlje na prvom mestu.
 
Стф, ово је било иронично, због тога што је felix написао да "злочине из НДХ" не би требало мешати у ову причу. Ако је тако онда да се држимо теме која још у наслову каже које су опције. Мада нисам мислио дословно, видим да је кренула паника. Како ли је било Србима 1915. и 1941. када су им забранили писмо. Много горе него сада вама када чујете хипотезу.
 
Или Србима који данас живе на територини данашње Хрватске или Федерације БиХ
 
stf":clpg2rp0 je napisao(la):
Како може или једно или друго, баш ме занима? На који начин? Ако се прича постави на тај начин, онда је избор логичан и лак - латиница. На тако постављен начин, ћирилица је осуђена на брзу смрт. Неодговорно је према самој ћирилици поставити причу искључиво.

Може, као и у СВИМ европским државама, догод се ради о званичном, стандардном језику. Ми смо у томе ИЗУЗЕТАК, а не држава која се уклапа у постојеће стандарде, писане или :D неписане. Приватно свако може да пише како хоће, наравно, ту се ништа не би изменило.

Ћирилица је БИЛА осуђена на смрт, али се показала жилавом, упркос свему. Као и слава, религија, приватна имовина, лична и грађанска права, демократија, слободе ... Све је то било потиснуто или укинуто у СФРЈ. Али, све се то или вратило, или се полако а сигурно враћа. Тако опет имамо своју химну, заставу, грб, језик, државу (!), а не оне из социјалистичке СФРЈ. Писмо је наизглед деликатнија ствар, али на паметан начин не би било ништа болније решити и то питање.
Проблем је у томе што су идеологија, систем и механизми владања остали добрим делом исти дуго после пропасти СФРЈ, али како се стање поправљало, тако се ћирилица опорављала, заједно с напред наведеним стварима, све до данас.

Латиница као "лак и логичан избор"? Мени - не. А ни држави, просвети, војсци, полицији, судству, општинама, многим књижевницима и песницима, великом броју уметника, научника, спортиста и политичара, најстаријим новинама и часописима, државним медијима, све већем броју омладине, највећој цркви, највећем броју грађана кад је реч о личном потпису и имену на кућним вратима и на гробљима ...
Нисам уопште сигуран у ту логику и лакоћу, на чему се оне заснивају?

stf":clpg2rp0 je napisao(la):
Ћирилица треба да се стимулише и тиме очува и врати у ширу употребу. Треба радити на томе да она постане опет "кул" јер је то једини разлог зашто је латиница у јавној употреби доминантна.

Мени се такав приступ допада и подржавам га.
Али, није наведени разлог ЈЕДИНИ за делимичну (у трговини и пословању, највише) доминацију латинице код нас.
Главни разлог је то што је ћирилица системски и систематски потискивана и избацивана из употребе. Онда је дошло и раздобље нових технологија које су одлично послужиле и с добрим разлозима, и као изговор, да се сада отворено настави с потискивањем и избацивањем ћирилице. Али, после неког времена се испоставило да нове технологије подржавају ћирилицу, мада то неки у овој земљи још нису открили, па је многима опет остала само антисрпска идеологија (коју су несвесно преузели у горе споменутом систему) као главни аргумент. Уз дебело непознавање области у коју се пачају и пословични српски инат, наравно.
Ћирилица је итекако "кул", да није - не би се одржала под онаквим околностима, и не би се све више враћала (в. фирме на све више кафана и кафића, и још много тога другог, нпр.: http://www.youtube.com/watch?v=HaS43PF8VbU).

stf":clpg2rp0 je napisao(la):
Треба да се ради на томе да се у приватној комуникацији ћирилица врати, да својевољно рецимо већина форумаша пређе на ћирилицу на форуму а не силом некога натерати. Где се спроводи сила, ту народ исказује бунт из чистога ината.

Ја бих ишао обрнутим путем, иако се слажем да не треба силом. Стање је такво, опште знање и ниво свести и културе код нас су такви да се тешко може успешно ићи само на тај начин. Није ћирилица ни потиснута и избацивана из употребе "милом", већ је оцрњена и укидана. Истина - највише меком силом, и на дуги рок, уз обилато потапање грађана у густу идеолошку маглу (в. http://www.nspm.rs/kulturna-politika/da ... ranju.html)

С друге стране, не видим зашто би било лоше да држава доследно примени одговарајући закон само кад је реч о писму званичног језика, а није лоше кад је реч о свему другоме. Зар нас држава већ не тера на толико тога, уз мноштво забрана и казни? Од границе пунолетности, обавезног вакцинисања и школовања, обавезног понашања у многим јавним приликама, правила у саобраћају, ограничења у радним правима, обавезног опорезивања, одласка у пензију, мобилизације у случају опасности ...

Зашто би се само уређење језика по угледу на све друге европске језике сматрало некаквим наметањем и ограничавањем слобода? А, важило би само за стандардни језик, уз пуну слободу коришћења било којег језика и писма у приватној, појединачној употреби - у складу с тим, НИЈЕ потребно ниједног "форумаша наговарати да мења писмо" које користи. Мада, слажем се пуним срцем, таква својевољна промена би била сјајна, била би знак значајног напретка у нивоу културне свести и националне зрелости. То се, чак, већ и дешава, често се изненадим колико људи пише ћирилицом, на пример, чак и на Фејсбуку и Твитеру, само што бих ја волео да ова земља брже напредује.

А од решавања питања писма на државном нивоу, уз друштвени консензус, држава и друштво би имали све саме користи.
 
stf":zulpbi2x je napisao(la):
Како може или једно или друго, баш ме занима? На који начин? Ако се прича постави на тај начин, онда је избор логичан и лак - латиница. На тако постављен начин, ћирилица је осуђена на брзу смрт. Неодговорно је према самој ћирилици поставити причу искључиво.

Ћирилица треба да се стимулише и тиме очува и врати у ширу употребу. Треба радити на томе да она постане опет "кул" јер је то једини разлог зашто је латиница у јавној употреби доминантна.

Треба да се ради на томе да се у приватној комуникацији ћирица врати, да својевољно рецимо већина форумаша пређе на ћирилицу на форуму а не силом некога натерати. Где се спроводи сила, ту народ исказује бунт из чистога ината.

Slažem se.
 
Ја бих ишао обрнутим путем, иако се слажем да не треба силом. Стање је такво, опште знање и ниво свести и културе код нас су такви да се тешко може успешно ићи само на тај начин. Није ћирилица ни потиснута и избацивана из употребе "милом", већ је оцрњена и укидана. Истина - највише меком силом, и на дуги рок, уз обилато потапање грађана у густу идеолошку маглу (в. http://www.nspm.rs/kulturna-politika/da ... ranju.html)

С друге стране, не видим зашто би било лоше да држава доследно примени одговарајући закон само кад је реч о писму званичног језика, а није лоше кад је реч о свему другоме. Зар нас држава већ не тера на толико тога, уз мноштво забрана и казни? Од границе пунолетности, обавезног вакцинисања и школовања, обавезног понашања у многим јавним приликама, правила у саобраћају, ограничења у радним правима, обавезног опорезивања, одласка у пензију, мобилизације у случају опасности ...

Pričaš o tome kako je socijalistička SFRJ na silu uklanjala ćirilicu i kako je grozno to što su radili a sada predlažeš iste metode u kontra smeru. Komunizam je živ, umro nije..zabrani, hapsi, udri. Oni što su se nekada kleli u Tita i partiju sada postaše najveći Srbi ali omiljene metode ostadoše iste :violina:
 
Ti antikomunisti su često mnogo gori od komunista kad su u pitanju metode obračuna sa neistomišljenicima.

Elem, ćirilica niti je ugrožena, niti je neko diskriminiše. Činjenice su malo drugačije nego što zadrti ćiriličari hoće da priznaju, a činjenice su da je ćirilica zaštićena ustavom kao službeno pismo i državni organi moraju da je koriste. Plus, sva državna dokumenta napisana su ćirilicom. Takođe, ćirilica je zastupljena kao većinsko pismo u svim mestima u centralnoj i južnoj Srbiji.

I pored svega toga zadrti ćiriličari pozivaju na nekakvu "zaštitu ćirilice" i zalažu se za nasilnu ćirilizaciju i dodatni upliv od strane države u normalan život tako što bi se izvršila nekakva mutacija srpskog jezika i ljudi naterali da protiv svoje volje koriste ćirilicu po svaku cenu, što je po meni samo korak do diktatorskog režima koji bi štitio nekakvu fiktivnu tradiciju i identitet, a u stvari se obračunavao sa neistomišljenicima i odricao se čitavog dela iste te tradicije samo zato što je na latinici.
Da ne govorimo da se takve stvari krše sa ustavno zagarantovanim pravima o slobodi govora i pisanja na sopstvenom jeziku, a gle čuda, srpski jezik podržava i latinicu - znači, jedini način bi bio da se promeni definicija srpskog jezika i da se latinica potpuno izbaci iz pravopisa, što je ekvivalent idejama onih talibana iz avganistanskih pećina. :kafa:
 
Ми смо олош који је у то време био са Титом, подржавао га у затирању ћирилице, а сада када га више нема, променили смо оријентацију и замрзели латиницу, а ви, јадни, тада сте волели ћирилицу, али нисте смели да подигнете глас, а сада када је све дозвољено, задржали сте здрав разум и свест и не дате да вас лажне патриоте обману, јер је и та латиница наша. Кад вас неко слуша са стране много лепо звучи то што причате, још кад би било истина. Скривате се иза маске хуманитараца и невладиних организација, али шта вам вреди кад сте провидни.
 
:laugh:

a u stvari smo sta Aleksej? Sta je to ispod maske humanitaraca i nevladinih organizacija kojima, jelte, mi pripadamo?
:kum:
 
Највећи камен спотицања у овој теми заправо не постоји јер су обе стране у праву али ниједна не признаје другу.

Ћирилица јесте угрожена делом као последица забрана, али истовремено то није разлог њеног рапидног истребљења.

Окупаторске забране јесу узрок нестајања ћирилице у српском народу на просторима Босне, Хрватске и севера Србије. Истовремено, нестајање ћирилице на простору старе Србије нема никакве везе са тиме, и то је природан процес. Да постоји нека завера против саме ћирилице не би је било ни у Македонији, нити у Бугарској.

Сад ћу поновити став одраније по питању саме Југославије: "Југославија је нешто најбоље што се десило Балакну али не и српском народу" Југославију су стварали идеалисти по истом узору по коме су настале и Италија или пак Немачка. Међутим, за разику од те две државе, Југославија је имала фаталну ману - народи су имали различите основне карактеристике који дефинишу једну нацију - религија и писмо. И ЈУгославија је у старту осуђена на смрт.

Ипак, и поред Југославије, у самој Србији ћирилица је опстајала све до - деведесетих. Тек од тада креће њено рапидно потискивање, парадокса ли, паралелно са јачањем национализма!!! Па ту нешто није у реду зар не? Нешто се не уклапа у причу о намерном потискивању ћирилице?
 
Naravno da u biti ne postoji kamen spoticanja, ti si lepo u predhodnom postu pisao u metodama promivisanja cirilice, sa cime smo se, gle cuda, svi slozili. Sporan je naslov teme "cirilica ILI latinica? (pitanje je sad!)" koju je Goje pomalo naivno otvorio pricom kako je isao sa familijom u spacirung u samoposlugu... Naravno da ce onda ovim izazivackim pitanjem prica otici u pravcu belosvetskih zavera i globalnih razmera, i da se u nedogled ponavlja, jer je prirodno da ljudi imaju razlicte (politicke) stavove. Gore od ovog bi bilo da na forumu vlada jednoumlje.
 
Pa kad je jeftinije stampati knjige na latinici tako bar kazu ,pa su onda poceli i knjige za djecu da rade na latinici ,pa dok nadjes slikovnicu na cirilici posjedis
 
Vrh