Недавна преписка с једним предузећем - уклонио сам све податке који могу да укажу о ком предузећу је реч због обавештења на крају сваког њиховог писма да је поверљиво.
From: []
Sent: Thursday, February 12, 2015 11:15
To: (...)
Subject: Re: Specijalna ponuda
Поштовани,
Заинтересован сам за Вашу рекламу.
Молим Вас да ми је пошаљете на службеном српском језику.
Хвала, поздрав,
..., Београд
.............................................................
Poštovani gospodine ....,
Prvenstveno Vam se zahvaljujemo na obraćanju, čime ste nam pružili mogućnost da ostvarimo efikasnu dvosmernu komunikaciju.
Kako biste saznali više detalja u vezi sa ponudom, molimo Vas da kontaktirate zaposlene iz kompanije (...) osiguranja putem besplatnog korisničkog servisa (...) ili putem telefona (...) ili putem mejl adrese (...). Ukoliko želite, uz Vašu saglasnost, mi ćemo im proslediti Vaš zahtev, a oni će Vas u najkraćem mogućem roku kontaktirati. U tom slučaju Vas molimo da nam prosledite broj svoje Super Kartice i svoj broj telefona.
Hvala Vam na ukazanom poverenju.
S poštovanjem,
Vaša (...)
.................................................
Поштовани,
Не можемо остварити "ефикасну комуникацију" док ми не одговорите на званичном, службеном српском језику.
Ако желите да се ја, као потенцијални клијент, прилагођавам Вама и Вашем неформалном, нестандардном начину рада и комуникације, а не Ви мени, онда не можемо даље никако да комуницирамо.
Поздрав,
...
Београд
............................................................
Poštovani gospodine ...,
Zahvaljujemo Vam se i ovom prilikom na Vašem obraćanju, jer nam svaki komentar veoma znači i pružate nam mogućnost da budemo bolji za Vas, što nam je i cilj.
Želimo ovim putem da Vas obavestimo da, kako su ćirilično i latinično pismo ravnopravni po našem Ustavu, ćirilično pismo je obavezno samo za državne organe (sudski postupci, postupci pred organima uprave i slično) i koristi se u službenoj upotrebi. Pri tome je srpski jezik na latiničnom pismu uobičajena poslovno-privredna praksa u Srbiji, koja je opšte prihvaćena od strane svih, pa i domaćih trgovinskih lanaca i kompanija iz drugih sfera delatnosti.
Uverevamo Vas da u svakom trenutku i pri svakoj našoj aktivnosti, veoma vodimo računa o tome da ne uradimo ništa što je u suprotnosti sa našim običajima i tradicijom, koji su u našoj kompaniji veoma poštovani, a samim tim i svi naši korisnici.
Budite slobodni da nam se obratite sa Vašim komentarom, jer mi smo tu za Vas i na svaki Vaš upit ćemo odgovoriti u najkraćem mogućem roku.
Hvala Vam na razumevanju.
S poštovanjem,
Vaša (...)
.............................................
Поштовани,
Захваљујем Вам се на Вашим одговорима.
Ћирилица и латиница НИСУ равноправни према Уставу Србије, сем ако нисте у стању да то докажете. Члан 10 Устава каже да је службено писмо српског језика ћирилица, а Ваше тумачење тог члана и речи "службено" је вероватно у тону с онима који не виде већину грађана Србије, њихову државу, просвету, судство, војску, полицију, општине, њихова имена на кућним вратима, њихове потписе, њихова гробља, већинску цркву, писане споменике током једног миленијума ...
Ако тврдите да су два писма равноправна у српском језику, како то можете да докажете на примеру из свог пословања? Где то има равноправности код Вас?
Ја видим само потпуну искључивост, само једно писмо, и потпуну нетолерантност према другом, уз потпуну дискриминацију потенцијалних клијената којима је ћирилица прво, Уставно и једино писмо на српском језику.
Где је та равноправност за нас којима је српски службени језик, онај на којему се школујемо, помоћу којег општимо са својом државом, на којему су нам лична документа и исправе, који је у нашим породицама онолико колико сеже породично памћење - где ја тај језик, где је та равноправност за нас?
Будите љубазни и укажете ми на примере равноправности два писма у Вашем пословању. Према мом увиду, оно је у целости пример дискриминације већине грађана, и пример нетолеранције према основном писму српског језика.
Хвала Вам, поздрав,
...
Београд
(није било више никаквог одговора)
................
(на Аутокоманди)