mekbejn
Advanced
Od kako sam rešio da na njoj više ne pišem, ova tema mi je postala zabavna
Delija":2hibnfx0 je napisao(la):ПСС: Позоришта у Београду се већ дуже од деценију далеко популарнија од биоскопа нпр, 4-5 највећих су константно пуна, финансијски одржива а да си посетилац истих знао би колико је тешко доћи до карата за многе представе.Felix":2hibnfx0 je napisao(la):Zemlja ima više kladionica, kockarnica i pekara nego knjižara, biblioteka, galerija i pozorišta. Knjige se čitaju na nivou statističke greške. Pozorište se posećuje samo ako karte dele za džaba (a inače koštaju manje nego jedan izlazak u kafić). Bastardizovana otomanska muzika se predstavlja kao srpsko etno nasleđe. Mi smo suočeni za ozbiljnom kulturnom regresijom.
stf":1upw3ksk je napisao(la):Delija":1upw3ksk je napisao(la):ПСС: Позоришта у Београду се већ дуже од деценију далеко популарнија од биоскопа нпр, 4-5 највећих су константно пуна, финансијски одржива а да си посетилац истих знао би колико је тешко доћи до карата за многе представе.Felix":1upw3ksk je napisao(la):Zemlja ima više kladionica, kockarnica i pekara nego knjižara, biblioteka, galerija i pozorišta. Knjige se čitaju na nivou statističke greške. Pozorište se posećuje samo ako karte dele za džaba (a inače koštaju manje nego jedan izlazak u kafić). Bastardizovana otomanska muzika se predstavlja kao srpsko etno nasleđe. Mi smo suočeni za ozbiljnom kulturnom regresijom.
Придружујем се Делији у констатацији да у позоришта ти први очито не улазиш јер је ова констатација нетачна. Позоришта су месецима унапред распродата а карте плану иако су цене по карти често преко 1000 динара (Атеље 2012). Једино се на малој сцени Раша Плаовић у Народном позоришту, и то доста ретко могу наћи карте непосредно пред представу и тада по цени од 100 динара.
У савком случају, очување ћирилице је очување СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ а не профашистичка опсесија локалних десничарских удружења како то воле представити локалне ""напредне"" индивидуе. Ако ћемо да будемо "Земљани" и грађани света, наша је дужност да чувамо културно наслеђе тог света. Као што треба да чувамо египатске пирамиде, грчку грнчарију, јапанске баште, арапске ћилиме, треба да чувамо и српску ћирилицу.
Felix":hoot72qh je napisao(la):Fascinira me tvoje nepoznavanje istorije Srbije i količina patetike kojom opisuješ prošlost sopstvenog naroda Delijo.
Ćirilicu i latinicu u Srbiji su izjednačili srpski kralj odnosno prestolonaslednik 1921. godine kada su doneli Vidovdanski ustav. Prevedeno na prost jezik Srbija je stvaranjem kraljevine SHS i inkluzijom naroda zapadno od Drine usvojila latinicu kao ravnopravno pismo ćirilici. Dakle naši preci su kreirali takav ambijent, a ne nekakva okupacija i represija.
Па ајде подели ту занимљиву причу културног центра? Ти си сад изнео причу о појединцу која притом нема апсолутно никакве везе са, слободно могу рећи, варварском реакцијом одређене групе људи на обични ћирилични натпис на једној згради у једном граду у Србији. А овим покушајем демагаогије и спина си се управо дисквалификовао као озбиљан саговорник и представио нам се као субјективан и острашћен демагог, макар по питању ћирилице.Felix":hoot72qh je napisao(la):Kulturni centar u Novom Sadu je zanimljiva priča. Čovek koji vodi tu instituciju javno govori kako vrši selekciju izbora za izložbe u skladu sa "moralnim vrednostima pravoslavnog hrišćanstva" kao da upravlja crkvenim domom a ne institucijom kulture jedne sekularne države. Javno nametanje verskih uverenja uz subjektivne interpretacije ne samo što je neukusno i zatucano, već se kosi i sa ustavom ove zemlje.
У сваком случају тврдња да се у позоришта иде "само кад је карта џабе" је нетачна. Примера ради, и Колосеј је у већини случајева кад сам ишао био полупразан ... дакле, у питању је неки други друштвени проблем а не недостатак културе.Felix":36zfqkxi je napisao(la):Ma šta mi napriča. Pre tačno trinaest dana bejah u Ateljeu 212 sa devojkom (velika scena Mira Trailović). Sala je bila poluprazna. Desetak dana pre toga JDP i bilo je dupke puno. Karte su bile rezervisane dan, odnosno nedelju dana unapred. Toliko o tome da je sve rezervisano mesecima unapred. Ne kažem da ne postoje ljubitelji pozorišta, ali je reč o zatvorenom krugu ljudi.
Ја лично не хистеришем, али узимајући ову тему за пример, очито је да подједнако хистеришу обе стране, и "ћириличари" и "латиничари". То никако не можеш да обориш. И ти и нпр. Делија једнако хистеришете.Felix":36zfqkxi je napisao(la):Slažem se da je očuvanje ćirilice očuvanje svetske kulturne baštine. Ali se baština ne čuva histerijom i teorijama zavere kako neko namerno iz nekog mračnog interesa hoće da je zatre i uništi. Niti odricanjem od sopstvenog kulturnog nasleđa u kome latinica ima svoje mesto. Koliko god se trudio ne možeš da negiraš i izbrišeš sopstvenu istoriju..
Не знам о чему причаш. Бавим се графичким дизајном и на рачунару имам преко 1100 фонтова ћирилице. Има наказа али има и сјајних типографских решења - баш као и код латинице.Felix":36zfqkxi je napisao(la):Očuvanje jednog pisma i njegova održivost zahtevaju ulaganje i razvoj u njegovu raznovrsnost i funkcionalnost.
Kada je u Srbiji neko raspisao konkurs za tipografsko rešenje za aerodrom, železnicu, telefonski imenik, autobuska stajališta, grad Beograd, nacionalnu televiziju? Izbor slogovnih fontova je preskroman i zastareo. Ima puno nakaradnih rešenja i improvizacija.
Delija":1qe6bzrp je napisao(la):...На страну то, историјска чињеница је да су све окупаторске војске у Србији и другим српским земљама током 20. века спроводиле насилну забрану ћирилице. ...
relja":30aedrh1 je napisao(la):niko ovde "ne čuva latinicu"
stf":2bwvlv89 je napisao(la):relja":2bwvlv89 je napisao(la):niko ovde "ne čuva latinicu"
Ово јесте тачно, на овој теми нико не чува латиницу већ се анатемизује чување ћирилице и етикетира као дегутантно, назадно, фашистичко, хистерично, затуцано, десничарско ...
Свакоме, али баш СВАКОМЕ ко је стао у одбрану ћирилице су "напредни" грађани овог света на овој теми колико у року од одмах прилепили неку од горепоменутих етикета.