Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Feliks nerece nista za ove cirilicne pasose kraljvine Srbije radex gostuje samo na ovj temi cini mi se :?:
 
Реља,

Теби није екстремно јер делиш њихов став али је по мени ЈЕДНАКО екстремно као и ставови поменутог форумаша.
 
STF
Šta je tebi ekstremno? To što mislim da moj jezik ima bogatstvo od dva ravnopravna pisma i da pričamo istim jezikom kao i Hrvati i Muslimani?
 
Felix, које је твоје мишљење у вези докумената које издаје МУП РС и његове испоставе? Како објашњаваш што не поштују Устав, а онда и остала правна акта?
Немојмо имагинарне ствари. Човек је рекао да има преко хиљаду ћириличних фонтова и зашто би сада пребацивали како у јавној употреби нема много фонтова? Видим латиничних има читаво богатство. Па и да их има више, шта ћемо сад, да их бројимо? Ако мислиш да је изрекао неистину провери га, па ако је слагао осуђиваћу га и ја.
Написао си да нам је култура у дубокој кризи. Претпостављам да се то односи и на језичку културу. Ако је тако онда делимо мишљење. Како гледаш на то што се овде, као и на већини српских форума, користе три варијанте писма? Да ли то на неки начин доприноси да криза буде већа или је то добро за српски језик? Ако нас некада услове да морамо имати само једно писмо, које писмо би требало напустити?
 
@Aleksej, čovek je rekao da ima puno fontova na svom kompjuteru i to je super, ali to ne odslikava društvenu stvarnost. Nisam primetio da je izneta bilo kakva konkretna ili konstruktivna ideja apropo negovanja ćirilice sem uopštenih kritika. I sebe ne smatram ni ćirilizatorom ni latinizatorom, ali sam protivnik progona veštica i rešenja koje se svode na zabrane. To je recidiv onog starog komunističkog jednoumlja. Naš identitet i kulturu ugrožava nedovoljna pismenost a ne koje pismo koristimo. Oko 240 000 naših sugrađana je nepismeno a oko polovine populacije je funkcionalno nepismeno. Muzeji godinama stoje zatvoreni i zamandaljeni. Ne ulaže se u kulturu javne komunikacije. To ugrožava identitet i kulturno nasleđe a ne da li je Mekdonalds stavio reklamu na latinici ili ćirilici.

Nisam protiv toga da se ćirilica populariše, ali da bi se tako nešto desilo mora da postoji drugačija klima prema kulturi uopšte. A ne da se rešava dekretima i širenjem panike od latinice.

@Direktore, pasoši su super i potpuno su bili u skladu sa duhom vremena.
 
:violina:
Чему овај форум и њему слични форуми? Само шире панику од ружних зграда, неуспеле архитектуре и лошег урбанизма! То се тако не решава, већ подизањем културног нивоа, а за то је потребна друкчија клима.
И, шта ће све те новине, часописи и сајтови који пишу о криминалу, несрећама, убиствима ...? Само шире панику, јер се то тако не решава. То се решава подизањем опште безбедносне културе, а за то је потребна друкчија клима.

И, шта ће сви они форуми, акције, петиције и емисије у вези с људским, културним, грађанским, животињским и мањинским правима? Само дижу панику, траже некакве забране и законе, а то се не решава тако. То се решава подизањем општег нивоа тих права, а за то је потребна друкчија клима.

И, шта ће све оне емисије и чланци, закони и прописи о саобраћају ...

И, шта ће сви они филмови и серије на телевизији ...

И, шта ће емисије вести на телевизији ...

И, зашто уопште живимо ...

:lool:
 
Цитати с претходних страница ове теме:

(стр. 36)
(...) апсолутно сам против било каквог ограничавања било чије слободе у употреби било којег језика или писма. Оно о чему ја увек говорим јесте језички стандард, може се звати државним језиком, а у прошлости се често код нас звало књижевним језиком. Ту постоје прилично јасни и чврсти међународни узуси, или вредности, а два писма у једном језику излазе из таквих одређења.

(стр. 36)
При том, нико не тврди да није добро знати много других језика и писама, ваљда је то јасно! Чак, и да нема неких добрих страна од два писма у једном језику. Али, оне су толико малобројне и слабе у односу на проблеме и штету које производе, да никоме више не пада на памет да тако нешто уведе или одржава у свом језику.

(стр. 36)
Богатство, бре! И баш нас брига што то нико други не види, и не признаје, ми смо довољни сами себи, а они су сви глупи!!!

Ми (званично и практично) имамо латиницу у српском 60 година. Бугари је нису имали, и немају је ни сада. Али, за неколико година су нас били прешишали у програмирању. Како, побогу, без латинице у бугарском?
Многи европски народи имају латинична писма у свом језику. Знају ли Шпанци или Италијани, због те чињенице, боље енглески него, на пример, Македонци, који имају ћирилицу?
Бугари сада сигурно имају више страних туриста него ми, о Грцима да не говоримо. Шта, не сметају им нелатинична писма?
И, шта Мађарима помаже што пишу латиницом - неко због тога боље разуме мађарски?
А Кинези, са својим карактерима ни налик европским писмима - постадоше светска сила с најбржим развојем? Како!?!
 
Цитати с претходних страница ове теме:

(стр. 36)

Немам ја ништа против латинице, (...), који волим, и чије добро знање мени представља стварну предност, животну и сваковрсну. Али, имам против два писма у српском језику, било то друго писмо - латиница, алфавит, кинеско, јапанско, арапско писмо, или ћирилица. Два писма (која год) су компликација, непрактично, нерационално, скупо и, чак, дугорочно потенцијално опасно решење.

(...) за ћирилицу зато што је она још жива, зато што је скоро сви везујемо као прво писмо уз српски језик, зато што нам је 90 посто значајног културног наслеђа на њој, зато што би њеним губитком дошло до још једног прекида у вези с прошлошћу.(...) само нам треба да то мало што је претекло опет постане нечитљиво и неприступачно новим генерацијама.

Ради се о рационалном приступу питања писма, у складу с решењем у свим другим европским језицима, са здравим патриотизмом (...). Без икаквог шовинизма, ичега негативног, ичега против - против било кога, (...)? Само би нам било лакше, практичније, били бисмо усклађенији с Европом и светом, лакше се уклапали у међународне стандарде и примењивали их.
Српски језик би био лакши и привлачнији за учење странцима. Ко воли да учи језик с два писма, и још да га један Србин псује зато што га пише овако, а други Србин ћутке презире што га пише онако?

Ја сам за ћирилицу исто тако и из истих разлога као што би био за њу сваки цивилизован, образован, културан, добронамеран и политиком и идеологијом неоптерећен Европљанин да је на мом месту. Европа нема никаквих проблема с грчким и бугарским писмом.
А с наша два ће сигурно имати кад дође ред на то.


:dil:
 
Felix":ibye4j69 je napisao(la):
@Stf, ako te zanima koju to istoriju "ćirilićari" pokušavaju da obrišu dovoljno je da pogledaš postove našeg sagovornika Delije. Selektivno sagledavanje istorije koji pojavu latinice u Srbiji stavlja u kontekst represije i okupacije. Čovek ne primećuje istorijsku činjenicu da Srbija kao državni entitet ima duži istorijski kontinuitet u zajedničkoj zemlji sa dva ravnopravna pisma nego kao samostalna zemlja sa jednim pismom. Pri tome tu i takvu zajedničku zemlju je stvorio srpski narod. To objašnjava odakle latinica i dalje u Srbiji a ne zato što je doneo okupator.
Држава је увела два равноправна писма као политички компромис са два братска народа. Иако је српски народ ослободио комшије и створио заједничку државу, каснији низ компромиса је рецимо доказ да Србија није "окупирала" те народе како тврде њихови уџбеници из историје. У сваком случају, равноправност писама је важила на целој територији Југославије па је ипак после распада државе, само код нас је тај компромос остао ... Да ли се можда Македонци лошије сналазе са светом од нас? Бугари? Руси? Грци? Кинези? Јапанци? ....
Опет, Делија је у праву, а Директор је постављао и фотодоказе да је за време окупација ћирилица насилно забрањивана и наметана латиница иако су писма била равноправна....

Felix":ibye4j69 je napisao(la):
To što ti u svojoj privatnoj kolekciji imaš 1100 fontova ćirilice nema veze sa ovom temom. Broj tipografskih rešenja ćirilice u javnoj upotrebi je ekstremno ograničen i skroman. Čudi me da neko ko se bavi grafičkim dizajnom to ne primećuje.
Живимо изгледа у различитој земљи. Број фонтова у ширем јавном оптицају је крајње сиромашан и на ћирилици и на латиници. Документација, дописи, документа, било да су на латиници или ћирилици раде се у само пар фонтова: Times New Roman, Arial, Cambria, Calibri и то је то. Ни на латиници у јавној употреби немаш ништа већи број фонтова, нити су нека графичка лепота. А рецимо, од кад су "кафане" постале ин, иброј ћириличнх фонтова је доста проширен врло допадљивим решењима. Типографија је заиста елегантна.

Ја немам "приватну" колекцију фонтова, сви ти ћирилични фонтови се налазе на интенету и сви су бесплатни. Довољно је у Гуглу укуцати "ћирилични фонтови" и у пар кликова на рачунару вам је инсталирано шта год пожелите.
 
As simple as that

Заборавимо на тренутак на историју, географију, осећања и своје двориште.

Имамо два писма у српском језику.

У једном тренутку ћемо морати да бирамо између та два за СРПСКИ језик. Тај избор никако не искључује знање других језика и писама и њихово коришћење. Ради се само о званичном српском језику, o норми.

Имате три секунде да направите одговоран избор.

.

.

.


Шта сте одлучили?
 
Саша":8r3y60by je napisao(la):
As simple as that

Заборавимо на тренутак на историју, географију, осећања и своје двориште.

Имамо два писма у српском језику.

У једном тренутку ћемо морати да бирамо између та два за СРПСКИ језик. Тај избор никако не искључује знање других језика и писама и њихово коришћење. Ради се само о званичном српском језику, o норми.

Имате три секунде да направите избор.

Jedini koji nameće izbor si ti (i alter ego).
Jedini koji uvodi "normu" ("nepisani standard") - takođe.
 
Тај избор је скривеним планом у Новосадском договору Србима био подметнут.
Тај избор су за Србе направили други у Хашком трибуналу.
Тај избор су за Србе на КиМ наметнули други.

Има ли икога ко сматра, ако ми сами не решимо ту ствар за себе, да нам ЕУ неће наметнути свој избор када дође време за то?
 
"Skriveni plan" :laugh:
Haški tribunal dugo "nismo priznavali" i nismo hteli da imamo ništa sa time, dok nije bilo prekasno, pa su opet definisali "BHS"
Teritorija Kosova je oteta i očišćena silom - ne zbog ćirilice.

EU? Pa ja sam mislio da je veliki broj ljudi ovde protiv priključenja EU?

A ima jedna ideologija koja je, po svojoj prirodi, uvek nametana izazivanjm osećanja ugroženosti i opasnosti...
 
Па ето, нека западне империје престану да нам комадају сваку земљу коју смо скрпили последњих 25 година па и ову најновију Србију, нека престану да нас свакодневно уцењују, понижавају, нека у најближој евроунијатској периферији заштите минимална права Срба која су угрожена, нека заштите српску ћирилицу у Вуковару, нека престану да теже укидању РС, нека врате право 64% народа у ЦГ на свој језик и писмо, нека нам се коначно извине за агресију, санкције и варварство које су спонзорисали на Космету, нека за почетак казне макар једног одговорног за макар један од многих злочина над Србима 90их, нека домаћи аутошовинисти прекину варварски да се жесте над ћирилицом... Е кад се све то деси Срби неће имати разлога да се осећају угроженим, споља и изнутра и моћи ће да се фокусирају на економски просперитет а не на угрожена права која се у цивилизованој средини подразумевају.

Дакле, на трагичан начин си промашио поенту. Није проблем што је српски народ у српским земљама угрожен, ајмо још подругљиво да им изокола прикачимо и нацизам.

Не могу да верујем да то може да изјави неко ко себе сматра припадником српског народа. Мада, имајући у виду твоје године и ставове, претпостављам да је такав однос према сопственом народу она тековина овдашњег квази-социјализма коју и даље негујеш.
 
Vidi, ovo što ova dvojica pričaju me strašno podseća na vreme kada je Sloba preko uličnih protesta preuzimao vlast, postavljao sebi odane ali i manje kvalitetne ljude, pa je, kao rezultat, umesto tranzicije iz socijalizma kao u svim ostalim zemljama, potencirana priča o ugroženosti koju su njemu slični na drugim stranama jedva dočekali da i oni rade isto, pa su razumni i umereni ljudi skrajnuti na svim stranama. I kao da ništa nismo naučili, opet ista priča, a država i dalje sve više propada ne zbog ćirilice, već zbog kriminalaca koji je pljačkaju.

Neće ćirilica nestati, nebojte se.

PS - vidim da si kasnije dodao još, onako od srca.
Neka, znam da si neumerena paljevina.
 
Ти и даље скрећеш са суштине. Неће нам ни плате порасти ако легализујемо комадање Србије, дигнемо руке од права Срба у региону па и у Србији, помиримо се са етикетом криваца за све коју су нам накачили и под којом су нас убијали...


ПС: Неће латиница нестати, небојте се.
 
Помало сам у дилеми да ли да се студентима одређује којим писмом ће писати испите. Сматрам да би требало ћирилицом али чудан је студентски начин размишљања могло би произвести контраефекат. Ипак дипломски и мастер радови би морали да буду исписани ћирилицом o докторатима да не причам.

Али оно око чега не би требало да буде размишљања је да би сви факултетски уџбеници морали да буду исписани ћирилицом. Као неко ко је најодговорнији за стварање будуће елите професори би требало да буду светли пример поштовања Устава.
Уколико желе да прошире тржиште и на новонастала језичка подручја могу да издају и латиничну верзију. А латинична верзија се добије једним кликом на неки конвертор. Када изда књигу на латиници онда је компликовано да се направи ћирилична варијанта.

Неко ће да каже како је техничке књиге лакше куцатио латиницом али уџбеник је нешто што је озбиљан посао тако да коришћење alf+shift није неки проблем. Ево мене не мрзи да га користим овде а камоли кад пишем нешто званично.

Мени су рецимо много читљивије техничке књиге исписан ћирилицом а да су речи које захтевају латиницу закошене. Тако су кључне речи уочљивије.
 
@Delija
E to je ono što mi kod tebe smeta: nema, ili sa nama ili si protiv nas, tipično navijački, potpuna gluvoća za drugu stranu.
Ja ne razmišljam kao ti, odmah sam loš Srbin. To je i Sloba radio. Ja pričam o jednoj stvari, a ti odmah meni spočitavaš da sam za legalizaciju komadanja Srbije isl. E, to su nama ovi "veliki Srbi" doneli: podsticanje razlika, osećaja ugroženosti, isključenje dijaloga i proterivanje iz Srbije neistomišljenika i ljudi koji žele da žive i rade normalno - u stotinama hiljada obrazovanih i radno sposobnih.


I da znaš - ta bivša zemlja o kojoj toliko loše pričaš bi tebi, da - baš tebi, pružila šansu da nešto konkretno projektuješ i da se dokažeš, za razliku od lopovskog sistema koji nam je na kraju ostao.
 
Немаш основа за извођење таквих закључака. Ја сам указао на оно што ми је сметало а укратко се своди на релаитивизовање неспорне угрожености Срба у региону па и у Србији али у исто време указивање опреза на то да осећај угрожености може да свори нацизам у нас.

Једна врло врло перфидна мисао кад се погледа са стране.
 
Ti opet u svom stilu.
Neka.
Neke stvari su univerzalne i mogu da se dese na bilo kom tlu, pa je tako i sa nacizmom. Ali to neće proći.
I jednog dana ćeš, pre ili kasnije, morati to sam sebi da priznaš: Srbija je pre svega ugrožena od svog šljama koji je pljačka i uništava iznutra.
 
На срећу, све што је насилно не траје довека. Окрените се око себе и погледајте. Да ли знате да су људи дигли руке и помирили се са нечим што им не одговора? Можда један део, који у том тренутку немају свест, али пре или касније све се врати у равнотежу. Тако је и са ћирилицом. Угњетавана је, брањена, забрањивана, враћана. На стотине људи свакодневно је промовишу на најразличитије начине. Теме на интернету све више се коментаришу српским писмом и по правилу су граматички исправније. Особе које користе било коју од две варијанте латинице често шаљу увредљиве коментаре, псовке, мешају поједина слова (ово ми је изузетно драго). Радње, рекламе, огласи, разни натписи, све их је више ћириличних. Имајмо стрпљења, вратиће се она и поново бити једино писмо којем се служе Срби исто као што је било пре 1915. Моја жеља је да то буде што пре, али није касно ни за 10 ни за 20 година. Не може ово расуло трајати још много. Ипак је дошло време када и друга страна може нешто рећи, предложити. Живели!
 
Држава је увела два равноправна писма као политички компромис са два братска народа. Иако је српски народ ослободио комшије и створио заједничку државу, каснији низ компромиса је рецимо доказ да Србија није "окупирала" те народе како тврде њихови уџбеници из историје. У сваком случају, равноправност писама је важила на целој територији Југославије па је ипак после распада државе, само код нас је тај компромос остао ... Да ли се можда Македонци лошије сналазе са светом од нас? Бугари? Руси? Грци? Кинези? Јапанци? ....
Опет, Делија је у праву, а Директор је постављао и фотодоказе да је за време окупација ћирилица насилно забрањивана и наметана латиница иако су писма била равноправна….

Kada se nešto odomaći u narodu ne bih rekao da je reč o kompromisu nego o čistoj praktičnosti.

Ne bih nas trpao u koš sa drugim narodima ex Jugoslavije jer imamo prednost koju smo davno zaboravili. A to je da imamo dužu državotvornu tradiciju od njih. I Srbija i Jugoslavija su naš državni projekat. Jedino smo mi imali i imamo narod severno od Save i Dunave i zapadno od Drine. Nikola Tesla i Pupin su koristili oba pisma.

Kakve veze ima šta piše u hrvatskim udžbenicima istorije ili njihova primitivna histerija oko ćirilice sa ovom temom? Njihovi kompleksi su njihov problem, ne naš. Bugari i Rusi nemaju ovu vrstu istorijskog iskustva tako poređenje sa njima nije na mestu. Kinezi i Japanci nemaju veze sa evropskim kulturnim nasleđem.

Makedonija na svaki način pokušava da izgradi svoj diskutabilni nacionalni identitet na groteskan način. Malo ćirilica, malo VMRO, malo Aleksandar Makedonski sa sve Bukefalom u centru Skoplja..ceo svet im se smeje. Nisu primer za ugled ni u kom smislu.

Живимо изгледа у различитој земљи. Број фонтова у ширем јавном оптицају је крајње сиромашан и на ћирилици и на латиници. Документација, дописи, документа, било да су на латиници или ћирилици раде се у само пар фонтова: Times New Roman, Arial, Cambria, Calibri и то је то. Ни на латиници у јавној употреби немаш ништа већи број фонтова, нити су нека графичка лепота. А рецимо, од кад су "кафане" постале ин, иброј ћириличнх фонтова је доста проширен врло допадљивим решењима. Типографија је заиста елегантна.

O tome ti pričam. Da bi se u ovoj zemlji popularisala ne samo ćirilica već pismenost i kultura uopšte neophodno je da podigne nivo kulture javne komunikacije, a to je posao države. Te svesti nema. Nekada su se javnom komunikacijom, estetikom državnih obeležja i arhitektonskim poduhvatima od državnog značaja bavili najbolji akademski đaci iz Beča, Pešte, Pariza ili Beli Rusi sa carskog dvora. A sada je to prepušteno neukim službenicima, ćatama i političkim nameštenicima. I onda imaš udžbenike kakve imaš, dokumenta i dopise kakve imaš, pasoš kakav imaš, tablice, zgrade itd.

Delija iznosi tačan podatak da je latinica nametana za vreme okupacije, ali mu je zaključak koji iz toga izvlači pogrešan. I zato nije u pravu.
 
Не знаш довољно о Македонцима када кажеш да немају ништа на шта би могли да се угледамо. Кад би само знао колико је код њих јак национални понос. Који то свет им се смеје? Србија? И они се нама смеју што нисмо уредили писмо. И код њих је важила равноправност писама до 1990., али су знали шта им је чинити после распада. Није им падало на памет да лажу народ о богатству двоазбучја. Иначе, у Македонији, близу Охрида се налази најстарији писани ћирилични текст.
 
Dobro, i ti si prestao da pišeš "gajevica", i sve ti je manje naporno da čitaš latinicu....napreduješ.
 
Какве све овде закључке могу да прочитам то је невероватно.
Дакле нико не спори да је ћирилица забрањивана у Србији за време АУ окупације. Тачно је и да Немци нису имали проблем са ћирилицом кад су окупирали део данашње Србије у другом светском рату. Из тога су колеге дискутанти закључили да искорењивање ћирилице нема везе са истребљењем Срба.

Хајде да видимо да ли је тако.

Срби који су живели ван Недићеве Србије су трпели страшан геноцид а паралелно са тим је ишло и искорењивање ћирилице.

Немци се нису бавили ћирилицом јер су имали "друга посла". Битно им је било да се у Србији не таласа, имали су друге фронтове, а индустријски су убијали Јевреје. Вероватно би на ред дошли и Срби који нису пружали отпор или они убијени у одмазди aли срећом точак историје се окренуо на позитивну страну па се срећом о томе може само нагађати.

Дакле, у НДХ су Срби најбруталниу убијани и ту је у првом плану била садистичка мржња према Србима док је у Недићевој Србији у првом плану била немачка прорачунатост, зато је ћирилица опстала.
 
Vrh