Delija":2bfp7ady je napisao(la):
Drakche":2bfp7ady je napisao(la):
Govor mrznje, ksenofobija, indoktrinacija, primitivizam.. su termini kojima se karakterisu ljudi koji su zadojeni nacionalnim sovinizmom.
Па да и зато је Радакс испољавајући 1/1 шовинистички став према Русији заслужио такве епитете. А ти имаш пуно право да себе не сматраш припадником било којег народа, па ни српског али немаш право да припадност неком народу сматраш увредом и понижавањем појединаца. У осталом, барем 95% од преко 6 милијарди становника ове планете себе сматра припадником неког народа, племена, заједнице а управо је тај осећај припадности српски народ спасио од нестанка под османском а потом и немачко-угарском тиранијом.
А чак и да себе сматраш наднационалним мегацаром (а тако ми делује) постоји и друга интерпретација коју чак ни твој пренаглашени его не може да оспори:
Осећај припадности заједници истог језика, културе, обичаја, животних навика и пребивалишта је помогао тој заједници да очува исте те своје особине и вредности пред изовима историје а самим тим и опстанак појединаца унутар те заједнице без угрожавња онога што они сматрају својим идентитетом.
Naravno da svako ima pravo da sebe naziva pripadnikom jednog naroda, kao sto vecina i cini, bilo rasno ili kulturoloski.
Na drzavnom novou pak , ako np. govori neki zvanicnik kao sto je predsednik drzave, kada se kaze "narod" to deluje iskljucivo, i da, zasita zvuci kao da smo neka skupina koja je jednomisleci organizam u poredjenju sa jednostavnim i zvanicim pojmom "gradjani Srbije" - koji je za pojedinca dostojanstveniji, politicki i nacionalno neutralniji.
"Narodom" se moze manipilisati, moze se lako stvrpati u jednu vrecu, kao sto se i radi, gradjaninom ne bas.
Ne samo kada kazu drzavni zvanicnici, vec i uticajni ljudi kao sto su knjizevnici itd. pa hijerarhijski sve do ovog foruma.
Srbi su sacuvali svoj identitet za vreme osmanlija kroz jezik, folklor i religiju (ne pismo). Pitanje je koliko smo "sacuvali" ako se uporedimo sa vremenom pre osmanlija, dakle srednjiv vekom, odnosno vremenom pre prosvetiteljstva kada je pojam "naroda" ili "nacije" tek poceo nesto da znaci. Ono sto je najvrednije ocuvano je verovatno hriscanstvo (bilo da je pravoslavlje ili da smo katolici), a to nema veze sa nacionalnim identitetom koliko sa odredjenim mentalnim sklopom u pogledu odnosu prema svetu i prema nama samima, posto je vreme pokazalo da hriscanskim zemljama demokratija vise odgovara i nekako "prirodnije" lezi. Vise se ceni pojedinac i njegove ljudske potrebe i prava, dok se od "naroda" ocekuje vise zrtvovanja radi nekih visih ciljeva, sto je veoma politicki i ideoloski obojeno, kao u vodecim islamskim zemljama danasnjice.
Danasnje doba u Srbiji se bas ne moze porediti sa osmanlijskim, svako vreme ima svoje, ne moze se reci da danas moramo da sacuvamo nacionalni identitet radi opstanka, pre ce biti da nas to vise koci u razvitku, nego sto pomaze kao za vreme osmanlija. Ako pomisljas na teritorije (Kosovo i drugi delovi Srbije koji se potencijalno mogu odvojiti) to jeste i dalje na klimavim nogama bas zbog te ideje o jednom narodu - jednoj drzavi. Nije se moderna Nemacka ujedinila u veliku Nemacku zato sto je nacionalna (to ju je samo razorilo), vec zato sto je ekonomski jaka i demokratska, pa naravno da ce svako hteti da bude deo nje ili da tamo zivi. Mi konstantno imamo to uverenje da mozemo vanvremenski da postojima o da se odrzimo, a istina je da nam takav nacin razmisljanja donosi samo izolaciju i zelju drugih pa i nas samih da se odvojimo od takve drzave i takvog "naroda".
Jos bih da opet skrenem paznju da ja nikad nikog licno ne karakterisem epitetima ("imas prenaglasen ego, megacar" ili gore), a to mi ljudi s kojima ne delim neke stavove ovde non stop rade - da sam ovakav ili onakav. Bilo bi korektnije reci (onako kako se ja trudim da cinim) "ako tako mislis imas prenaglasen ego" ili "takve stavove imaju ljudi sa prenaglasenim egom" itd.
Ja ne zelim ovde nikog da uvredim, pogotovu ne licno, ali ako se neko tako oseti/prepozna zbog neceg sto sam ja izneo sta ja tu mogu...