Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Feanor":hwpbjnew je napisao(la):
"А откуд ти знаш шта сам ја бранио до пре ове одлуке?"

Па некако ми иде уз тебе и твоје ставове... Ниси ми ни мало другачији од других само се више трудиш да сакријеш лицемерје и двоструке стандарде... Не смета ми твој став, већ украсни папир у који га завијаш...

O pa ti uspevas da mi zaviris i u glavu i provalis sta ja STVARNO mislim i osecam, bravo! I koji su to "drugi", autonomasi, anti-Srbi, Kandicka?

Ako imas neki konkretan argument, lepo citiraj sta sam rekao pa opali po tome. To se zove diskusija. A ovo "ti i takvi kao ti", "licemerje", i druge baba-vracarski fazoni su jednostavno ispod nivoa ovog foruma.
 
Слажем се да свако има право да каже шта жели и не бих волео да живим у испараноисаном друштву где се неко плаши за изговорену реч. Међутим недопустиво је да је медијска сцена тако организована да бука неколицине производи прави земљотрес, посебно је недопустиво да телевизије са националним фреквенцијама имају ту улогу. Ето ови форуму су ретка оаза где постоји нека расправа али то види за пар редова величине мањи број људи него ТВ. Управо због те синхронизоване медијске хистерије се стиче погрешан утисак о целој причи.

@Џони
по ко зна који пут дисплеји :mrgreen:
гледајући онај натпис где пише ЦЕНТАР и број, то је таман оптимално да буде уочљиво, слова су довољно велика да се виде са велике удаљености, а реч је кратка па нема потребе за хоризонталним кретањем слова. Како би ти технички реализовао уколико је крајње одредиште ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА, има више начина, да се хоризонтално крећу слова а вертикално мењају писма. Да се то те мере смање слова да назив стане у два реда а потом писма мењају вертикално или неки други начин? Да ли је уопште вредно да се као са таблама по предграђу нарушава основни смисао дисплеја, због неке политичке коректности, јер је ето пол. коректно да се два пута пише иста ствар.

Него шта ћемо са БГ, требало би да означавање буде униформно а возни парк обухвата и трамваје који имају много мањи простор за дисплеј. Гледам трамвај на коме пише ZA GARAŽU како се слова стрпљиво крећу, она квакица на ж ем квари естетски доживљај ем због ње морају остала слова да буду смањена.
 
Аргументи су истрошени оног момента кад сте почели да се хвалите инаћењем и тврдоглавошћу...
Све је речено, а доказ да је ово млаћење у празно јесте то да ниси споменуо на овој теми како јадни новосађани до скоро нису имали "равноправну ћирилицу на технички могућим показивачима", већ си реаговао тек кад се појавила ћирилица...

Никола011 па није баш исто с обзиром да је то цивилизацијска тековина давања права мањини која пређе неки праг у некој општини... Подсетимо да је то 30% у тој демократској Хрватској, док је у назадној патриЈотској Србији то 15%... Док у Новом Саду чак ни тај праг не прелази ни једна мањина... И подсетимо да се Хрвати не хвале како су богати са два писма већ врло добро знају које је њихово писмо...

Цела тема је исфорсирано кукумавчење аутономаша и аутошовиниста... Њих "вређа" српска ћирилица у сред Србије... Такви ће мрзети све српско увек и заувек, никакви аргументи ту не помажу...
 
Na novim velikim displejima mogu da se smenjuju velika citka slova. Cirilica pa latinica, pa opet u krug. U Novom Sadu zadovoljni i autonomasi, i cirilicari (naravno oni nezadrti medju i jednima i drugima), a i svi mi ostali kojima je muka od vecitog preganjanja i krstaskih ratova.

Ako je negde displej mali stavi cirilicu i dodaj jos jednu je*******enu tablu negde u prozor napred, makar i rukom napisanu, sa latinicom i to u Novom Sadu. Da se autonomasi ne bune. I tacka. U Beogradu i tako niko ne pravi probleme tako da ne bi nista dirao, dok su ti stari tramvaji u sluzbi.

I onda 'ajde da se bavimo necim sto ima vise efekta na to kako cemo da zivimo. Recimo ko datom preduzecu radi Bus-plus i druge marifetluke?

PS Napisano celavom latinicom cisto onako, da vidimo da nikome nece pasti kruna sa glave. Niti ce nestati cirilica, evo ja cu sam i bez da me iko tera da je ukljucim u sledecem upisu na nekoj drugoj temi.
 
Ајде да будемо још демократичнији од садашњег демократичнијег закона од демократске Европе...

Ако све мањине заједно у НС имају преко 15% нека буде и на латиници.

Друго, ако нам та шака странаца на Егзиту толико значи нека за време фестивала дисплеји буду на латиници.

Дисплеј на бусу има своју техничку сврху и ако се она наруши зарад измишљене коректности, уређај престаје да има функцију.
 
"Ако све мањине заједно у НС имају преко 15% нека буде и на латиници. "

Које мањине, само латиничне или све? :p
 
Ако аутономаша и других који хоће, воле, или су навикли на латиницу има има и 5-10% ја би ради њих укључио и латиницу. Да се више не прегањамо. И никоме неће пасти круна са главе.
 
JohnyBgood":9dzccgbm je napisao(la):
Ако аутономаша и других који хоће, воле, или су навикли на латиницу има има и 5-10% ја би ради њих укључио и латиницу. Да се више не прегањамо. И никоме неће пасти круна са главе.

Па ти можда би, али ту се нешто ваљда пита и већина, оних тричавих 90-95% остатка.
Ја не бих допустио играрије са дисплејима ако нема законског минимума од 15% јер нема апсолутно ниједног разлога да им чиним тако велики уступак.
 
nikola011":24y4896t je napisao(la):
JohnyBgood":24y4896t je napisao(la):
Ако аутономаша и других који хоће, воле, или су навикли на латиницу има има и 5-10% ја би ради њих укључио и латиницу. Да се више не прегањамо. И никоме неће пасти круна са главе.

Па ти можда би, али ту се нешто ваљда пита и већина, оних тричавих 90-95% остатка.
Ја не бих допустио играрије са дисплејима ако нема законског минимума од 15% јер нема апсолутно ниједног разлога да им чиним тако велики уступак.

Totalitarno razmisljanje. Demokratija nije diktatura vecine nego razumna akomodacija manjina gde god je to moguce a pogotovo tamo gde nije tesko, kao sto je ovde slucaj. I koliko god je pravo, a i ustavna obaveza, da bude cirilica rezonsko i mora se ispostovati, pravo da NE GLEDAS latinicu nije nikakvo pravo. Latinicni natpis NE NARUSAVA prava vecine koja hoce cirilicu dok god je prisutna cirilica.

PS Imam utisak da neki kao da se trude da stimulisu separatizam i autonomastvo po Vojvodini. Posle ce im biti kriva EU, Nemacka, NATO, Gospod Bog, samo ne sopstvena zadrtost i slepilo. Ako ce Srbija da bude tako zadrta i toliko nesigurna u sebe da joj smeta i jedan latinicni natpis onda bi ja da se i moja ulica odvoji od takve Srbije. I onda nije cudo sto ima separatizma, cudo je sto ga nema vise.
 
Није дозвољавање глупости која им ништа не значи осим да "пецкају" добро дело. То би била будалаштина у сваком смислу.
Њима то уопште не значи, законског основа немају, само терају инат, а ми као добри да им учинимо.
Ја тебе уопште не разумем зашто ти то желиш.

Ево проћи ће време, остаће ћирилица и ником ништа. И сви разумеју шта пише и ником се ништа није десило.
А ти опет желиш да се то врти.
 
nikola011":3iz7vk4b je napisao(la):
Није дозвољавање глупости која им ништа не значи осим да "пецкају" добро дело. То би била будалаштина у сваком смислу.
Њима то уопште не значи, законског основа немају, само терају инат, а ми као добри да им учинимо.
Ја тебе уопште не разумем зашто ти то желиш.

Ево проћи ће време, остаће ћирилица и ником ништа. И сви разумеју шта пише и ником се ништа није десило.
А ти опет желиш да се то врти.

Ti imas pravo da mislis da su gluposti, a na NJIMA je da odluce koliko njima znaci. Evo, ja nisam autonomas, ali ja hocu da korisimo dva pisma i to smatram delom svog i naseg identiteta. I nemoj uopste da potcenjujes srpski pa tako i autonomaski, a i nas koji smo negde u sredini, potencijal za teranje inata. Mozda zaista "prodje vreme, ostane cirilica, i nikom nista". Ali sa druge strane, sa takvom tvrdoglavoscu mozda pukne Srbija pa cirilica ostane samo u Beogradu i Sumadiji.

Evo i meni samom je muka od takve tvrdoglave i iskljucive Srbije koju ti ovde crtas, i pravo da ti kazem, ako se tako nastavi bice mi manje-vise svejedno da li ce neko da se odvaja. Tolerantnu i inkluzivnu zemlju cu da branim, a nekakvu talibansku verziju Srbije mi ne pada na pamet. Pa vi cirilicari izvolite, imajte i dalje iluzija da svi samo cekaju da ih vi postrojavate i objasnavate im sta im treba a sta im ne treba.
 
JohnyBgood":1n3nuny5 je napisao(la):
nikola011":1n3nuny5 je napisao(la):
Каква изјава :shock: :shock: :shock:
За овакве ствари се иде у затвор у нормалној земљи.

Aktivisti LSV naveli su da nemaju ništa protiv upotrebe ćirilice, jer se to pismo, kao i latinično, vekovima koristi u Novom Sadu.

"Mi smo protiv silovanja grada ćirilicom. Ćirilica se niti jede niti se njome nešto može kupiti. Bolje da je sadašnja vlast kupila jedan novi autobus nego što ćirilizuje stare", rekao je Kravić i ocenio da potezi gradske vlasti stvaraju "bespotrebne podele" među Novosađanima.

http://www.kurir-info.rs/sns-hajka-prot ... nak-617069

У нормалним земљама се ради изјава не иде у затвор. Па не знам ко шта рекао.

ПС Једино је забрањено у препуном позоришту ради фазона викати "ватра" или на аеродрому "бомба" јер ће вероватно настати паника у којој ће бити повређених. И забрањено је некоме претити насиљем итд.

ППС И поново морам да приметим. Да су ови лепо увели табле на којима се смењује ћирилица и латиница, ем би мало освојили нов простор за ћирилицу ем ови би ови из ЛСВ били матирани јер не би имали око чега да се буне.

Лепа село лепо горе али је зато на паметнима да се паметно боре. :mrgreen:

Ovaj tvoj post zasluzuje jos jednom da se ponovi. Ljudi koji imaju ovako totalitarno i zastrasujuce razumevanje sta je drzava ne samo da ne zasluzuju da mase za njima krenu u nekakvu borbu za cirilicu nego ce ih se ogroman broj gradjana u tim masama i plasiti. Meni ovo sto kazes zvuci cak i ekstremnije nego kad neko gaze da je u pitanju silovanje Novog Sada cirilicom. U tom clanku barem niko nikome ne preti zatvorom.
 
Па не може нешто тек тако безвезе да се уведе. То ти је као да сад неких 10% жели да се у основно образовање деце уведе обука за чување оваца. Нико не каже да то није корисно, али да ли има сврху за већину у друштву и да ли ће заиста користити и тој мањини која то предлаже.

Не може свака глупост да се уведе само да би се увела. Сама латиница као латиница није писмо неке одређене мањине. Свака мањина има своје карактеристично писмо. Званично је ћирилица, а писмо мањина у службену употребу биће стављено у свако место где то законски оквири дозвољавају.
 
Latinica je pismo Srba koji zele da je koriste, tako da se i ne radi striktno o manjinama, mada mnogima od njih prija da je vide, recimo Bosnjacima, Hrvatima, Bunjevcima, itd. Ja zelim da nastavim da koristim i latinicu mada priznajem i zelim cirilicu na drzavnim dokumentima, ali i zelim i da vidim kioske na kojima ima i latinice i cirilice a i potpuno razumem da mnogim Srbima, a i drugima, recimo u Novom Sadu prija da vide da latinica nije skroz proterana sa tabli na autobusima.

Ti si za proterivanje latinice a ja nisam. To su dva stava, oba legitimna, pa svako neka gura sta misli. Ti se pozivaj na to da je cirilica u ustavu a ja cu da se pozivam na to da latinica nije (jos) zabranjena i ja cu se truditi da tako ostane a ti se trudi da se ukida. Bujrum, sto rekli Bosanci, pa kako kome bude.
 
У Културном центру у НС је постављена и табла са језицима неких мањина, овде је требало отићи и корак даље и поставити и остале језике, посебно најугроженијих мањина нпр. Буњеваца. Поред тога требало би поставити и таблу са најважнијим светским језицима, требало би што више да се приближи њихов рад.
http://www.kcns.org.rs/
 
@Latinicni natpis NE NARUSAVA prava vecine koja hoce cirilicu dok god je prisutna cirilica.@

Постојање латиничног и ћириличног натписа на ИСТОМ језику је бесмислено... Подржавам писање на језику мањине ако та мањина прелази неки проценат... То у Новом Саду није случај и то би требало да буде то...

Када то уведу сви наши суседи у толерантном и демократском духу... До тада само просипаш празне фразе о тоталитарном друштву, а у ствари кријеш своје право лицемерно лице...

И још једно, не бих се јављао као бранитељ шатро равноправности два писма пошто те непостојање ћирилице није интересовало док се није појавила да од ње браниш "равноправну" латиницу... Такође не бих стављао мањине у уста јер нити си спомињао нити их сада спомињеш - мањине које пишу ћирилицом... Непостојање ћирилице ти није сметало, а непостојање латинице ти смета... ;)

Ово што ти радиш је класично троловање, ја сматрам да иза тога постоји намера и идеја, а други нек мисле да си наиван и добар у суштини...

Свако нормално друштво поштује мањине и Србија је тренутно земља која то најише ради, што због притисака, што због своје толерантне традиције... Свако негирање да је то тако или умањивање значаја те толеранције која је често и на штету већинског народа , јесте најобичнији безобразлук без обзира колико је умотано у "толеранцију"
 
Ала је упоран колега JohnyBgood...чини ми се да је улетео у причу против целог форума...барем против "ћириличног лобија" :)

Мора да је имао неки ужасан кошмар типа шета се Теразијама а оно МЕК ДОНАЛДС табла ...ћирилицом!

:mrgreen: :laugh: :lool: :gobb:
 
A zar ne mislite da je bilo glupo i maloumno uopšte menjati pismo na displejima na autobusima?

Svrha natpisa je da putnik na stanici sazna destinaciju autobusa i ništa više.
Ako su natpisi ispunjavali funkciju nije ih trebalo menjati.

Ko u pismu na displejima vidi razlog za borbu za ....... bilo šta, bilo kakve više i šire ciljeve, ako uopšte nađe razlog da razmišlja o tome, ne zaslužuje da obavlja niti jednu funckiju koja se plaća iz budžeta.
 
Mislim da nije stvar u tome sto neka manjina iz svog nekog principa zeli da vidi latinicu na autobusima & co, vecini njih je mozda bas svejedno, svi znaju da citaju cirilicu, neki mozda ne bi ni primetili razliku. Vise je rec je o kulturi i tradiciji koriscenja oba pisma kod svih gradjana bez obzira na nacionalnost, pa neka ih koriste kome je kako volja... Takodje, drzava je duzna da ispostuje volju svojih grajdana bez obzira da li su oni u vecini ili manjini.

Meni ovde najvise smeta sto je polemika iskjucivo u politickom kontekstu, sto od svega ostalog najvise vodi ka tim polarizacijama, separatizmu, izolaciji itd. Nista se ne moze postici silom, to nam je valjda do sada postalo jasno. Ta promena preko noci je vrlo efektna stvar ako zelis da neko zatrazi autonomiju. Skoro pa recept. Srbija je drzava svih njenih gradjana i u tom smislu ne postoji; mi Srbi - oni manjine. Svi smo gradjani jedne zemlje i njoj podjednako doprinosimo. To je osnova, a sve ostalo samo vodi ka daljim podelama. Meni je neprijatno sto uopste ovo moram da navodim.

Prednost oba pisma vidim u necemu sto cirilici ide u korst. Neko ko ne zna cirilicu moci ce da je cita (i nauci, nije tesko) uz pomoc (srpske) latinice koja stoji paralelno. Tako da koriscenje dva pisma zapravo omogucuje promociju cirilice (ako np. stoji samo Београд - Belgrade - Belgrád, onda su sanse manje da neko nauci kako se Beograd izgovara na srpskom, itd.), ako je to ikome bitno. Dakle, ne trositi energiju na 'ukidanje' laticnice, vec na sirenje i promociju cirilice, ako neko misli da je ugrozena.
 
"A zar ne mislite da je bilo glupo i maloumno uopšte menjati pismo na displejima na autobusima?"

A zar ne mislis da je glupo i maloumno da neko reaguje na promenu pisma na displejima u ustovno pismo Srbije?

"Takodje, drzava je duzna da ispostuje volju svojih grajdana bez obzira da li su oni u vecini ili manjini."

Ovo jednostavno nije istina... Postoje neki evropski i medjunarodni standardi i ne postoji stavka u Srbiji gde su ti standardi stroziji od njih... Postoje samo primeri gde su srpski standardi blazi, otvoreniji i stetniji po vecinski narod...

Volim ja one price da treba da gledamo samo u svoje dvoriste, ali daj malo provirite preko granice pa pogledajte srpska manjinska prava u Rumuniji, Hrvatskoj, Madjarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji... Pitajte ih malo kolika su im prava i sta im rade te evropske moderne drzave...

Meni je retardirano sto ove stvari moraju da se objasnjavaju jer je tema postala jasna kada su neki ovde poceli da se bore za latinicu kao zbog manjina, a nisu uzeli u obzir da neke manjine pisu cirilicom ili da se bore za ravnopravnost pisama a nisu se borili za ravnopravnost dok je latinica dominirala...
 
Ћирилица се не брани дисплејима, да није било хистерије против ћирилице од стране оних који су је у протеклом периоду скрајнули на сваки начин не би било ни ове дискусије.
Интересантно је да тзв. ћирилични лоби или фронт како се истиче да би се ваљда истакла њихова талибанштина стрпљиво, у складу са свим форумским кодексима истиче став не обазирући се на етикетирање, неузварћајући, напротив чак спуштањем лопте, а заступници толеранције или штатијазнамчега као главну арнументацију користи глупо, малоумно, талибански...

ево један занимљив текст на ову тему
Нови поход на ћирилицу
четвртак 17. јануар 2013. 17:00


Поводом све учесталијих претњи и захтева за забрану српског језика и писма у граду Вуковару (Република Хрватска) и формирање посебних организација за спровођење ширих активности са циљем забране коришћења ћирилице у Вуковару,

Српско удружење Ћирилица из Београда издаје следеће саопштење за јавност:

Услед невиђене хајке на српски језик и писмо од стране разних удружења и штабова за одбрану хрватског Вуковара, истоветне са историјском усташком одредбом о забрани ћирилице од 25. априла 1941. године, када је на целокупној територији НДХ покренуто затирање српске ћирилице као увод у страдање српског народа, тешко је разумети ћутање матичне српске државе.

Страхујемо да је захтев за укидање ћирилице почетак познате ватиканске шеме – где нестане ћирилице врло брзо нема ни православних, а убрзо ни Срба.

Пошто је латиница одувек сматрана окупационим писмом за Србе, углавном је стизала на бајонетима непријатељских војника или је наметана декретима царских намесника и локалних поглавника. Борба за језик и писмо има дугу традицију: народни трибуни Светозар Милетић и Петар Кочић робијали су због одбране ћирилице у Аустро-Угарској; четрнаест учитеља у окупираној Црној Гори 19. октобра 1916. године стављено је под војни суд и осуђено јер нису хтели да предају латиницу уместо ћирилице; сви јавни натписи у окупираној Србији су 1915. године морали бити замењени латиничним, а исто је важило и на територији НДХ за време Другог светског рата; митрополит Петар Зимоњић је платио главом што није хтео да промени печате са ћирилице на латиницу; такође, 27 професора у Црној Гори је отпуштено с посла протеклих година због српског језика и ћирилице........

Хрватска је на прагу уласка у Европску унију, где закони тачно прописују шта је то службена употреба језика и писма и према којима, као и према самом хрватском закону, постоји обавеза да се у местима са одговарајућим процентом мањинског становништва користе језик и писмо тог народа. Ипак, за српски народ та правила не важе. Срби су и даље криви што пишу ћирилицом. А када се то питање постави надлежним институцијама државе Хрватске онда следи одговор тзв. “Stožera za obranu hrvatskog Vukovara” «који ће координирати и планирати све активности у циљу спрјечавања увођења ћирилице на хрватске улице».

Пошто је ћирилица, препозната као симбол српства, она је и прва на нишану бранитељских удруга и сличних организација са усташком традицијом прогона српских симбола, па се тако у прогласу хрватском народу захтева «одгода примјена ћириличног писма и српског језика за сљедећих 50 година...» Вероватно је то период у коме се очекује да ће Срби потпуно нестати са тих подручја, а заједно са њима и језички и остали проблеми.

О оваквим дешавањима у цивилизованој Европи у 21. веку, где се заказују протестна окупљања против ћирилице и где се прети онима који би да говоре и пишу на свом језику и писму, најбоље говори проглас Stožera: «Увођење ћириличног писма у Вуковару у овом тренутку сигурно не доприноси бољем суживоту Срба са Хрватима и свим другим националностима које живе у Вуковару, ћирилица неће донијети, жељени мир, него нове нетрпељивости и корак уназад дo сада учињеном».

У ситуацији када европска јавност ћути, питамо надлежне институције Србије: да ли је Министарство иностраних послова реаговало и упутило протестну ноту амбасади Хрватске у Београду, или је преко свог конзула у Вуковару исказало забринутост поводом претњи српској заједници и тако поручило да Срби у Вуковару нису заборављени и да Србија брине о њима. Такође, постављамо питање зашто највише научне и културне институције као што су САНУ, Матица српска или Филолошки факултет не искажу забринутост, саосећајност и подршку својим сународницима, или се не обрате стручним организацијама у свету и захтевају поштовање међународног права.

Српско удружење Ћирилица подржава оправдане захтеве српске заједнице у Вуковару и Хрватској и захтева од институција државе Србије да заузму јасан став против дискриминације српског народа у Хрватској и предузму све да се сачува његово достојанство као и достојанство највећих националних симбола: српског језика и ћирилице. Јер, «Ми без ћирилице нисмо оно што морамо бити, ми без ње нисмо Срби».

Управни одбор Српског удружења Ћирилица

http://www.cirilica-beograd.com/Отворена-Писма/120609_208/
 
Feanor":3bgyjyzo je napisao(la):
"A zar ne mislite da je bilo glupo i maloumno uopšte menjati pismo na displejima na autobusima?"

A zar ne mislis da je glupo i maloumno da neko reaguje na promenu pisma na displejima u ustovno pismo Srbije?

Nije to rađeno zbog ustava, to je rađeno zbog maloumne fiksacije ćirilicom, Srbijom, srpstvom, srpskom zemljom, srpskim gradom... od svih zakona su našli da sprovode baš Ustav i to baš odredbu o pismu i to baš doslovno, tamo gde je to potpuno nepotrebno - na displejima autobusa.

Takvo maloumno ponašanje bih i ja, koji se ne smatram pripadnikom niti jedne Srbije pod nekim rednim brojem, shvatio kao j***** u mozak.
I naivno je misliti da ovo nije demonstracija moći pred političkim protivnicima (što se mene tiče, izmet su i jedni i drugi) kao i prema drugim nacionalnostima (u stilu - da vide Mađari). Čak ne mislim da je izmišljeno da bi se skrenula pažnja sa bitnih stvari - u pitanju je loš kvalitet partijskog kadra koji se ne bavi delatnošću preduzeća - gradskim prevozom, već Ustavom i legalitetom.

To je samo tabla na kojoj piše zadnja stanica, a ne ustavno pitanje.

Ima toliko drugih zakona koji se ne sprovode ili krše i to ima mnogo više posledica na život naroda, građana, stanovnika... kako god, običnih ljudi, nego na kojem je pismu napisano "Liman" ...pa hajde malo razuma, ako može?
 
зашто мислиш да имаш монопол на разум ако смем да питам, зашто пишеш на теми која је небитна и тиме јој само подижеш значај?
 
Vrh