spatiotecte":36sso2rm je napisao(la):
Nudili su nam Besix tower, najvisa zgrada na balkanu, nismo nista videli od toga
Nudili su nam Vega City, najveci trzni centar u istocnoj evropi, nista dalje od 3D nismo videli.
Nudili su nam razne kule, gradove, ultra giga mega markete!!! I opet nista!
Svasta su nam pricali, da ce beograd da dobije landmark objekte, da ce da se vrati na velika vrata.
Onda se pojavio ovaj most, najveci na svetu u svojoj vrsti, za koji bi u ono vreme svi rekli da se nece nikad izgraditi, da ce da bude odbijen kao i ovi ostali projekti, da je to nemoguce u srbiji.
Ali eto izgradili su ga, da smo 2005te videli ove slike osvetljenog mosta ne bi verovali da je to moguce u nasem malom beogradu da dobijemo most o kome cak New York moze da sanja!
Mozemo da pricamo kolko hocemo, da je skup, da su mogli 3 mosta da urade.
Sustina cele price i moja zadnja rec u vezi mosta: THEY DID IT!
Polako Anto...
Gde je logika u tome sto pricas? Ova, uslovno receno "nasa" - "kriticarska" strana prica da je sam predlog projekta od pocetka bio los, neadekvatan za lokaciju, preskup, itd. I ti onda dodjes sa pricom kako su obecali bas to resenje, i ispunili ga, sto bi trebalo da im priznamo kao neki plus? Po toj logici bi bilo sjajno da su prodali Telekom proletos, jer su to i obecali bili?
Dakle, da ponovim, ti ocekujes da im svi mi upisemo jedan plusic zbog toga sto su se sve vreme bahato drzali svog projekta, oko koga nisu dopustili javnu raspravu, posto su sve kritike ugusili kao partijske ili nekonstruktivne, posto su sve medije upregli da nam POTPUNO NEKRITICKI plasiraju ode o mostu i kradonacelniku?
I izvini ako ces se uvrediti, ali ta recenica o malom Beogradu i mostu o kom jedan NY moze samo da sanja govore mnogo o palanackim kompleksima onih koji su nekriticki podrzavali ovaj projekat sve vreme. Nisi ti za taj most zato sto je bas takav most na bas tom mostu neophodan i daje najbolje plansko urbanisticko resenje, vec zato sto su ti oci gladne velikog projekta. Pa nek bude bilo gde i bilo sta, i nek kosta sta kosta, i onako retko ko uopste ima osecaj i predstavu o tome sta znaci novac poreskih obveznika...
LUCAS":36sso2rm je napisao(la):
"...Most je izgradjen i tu nema nazad, nazalost...."
Blago nama! :blah:
Izvini, u cemu je problem? Zar nije legitimno da jedan kriticar projekta, pogotovo oni koji su bili kriticni od pocetka, izjavi da mu je zao sto ne moze da vrati vreme i nekako promeni tok, da se taj most ne izgradi?
bokili84":36sso2rm je napisao(la):
Ramirez":36sso2rm je napisao(la):
Ko prica o mrznji prema mostu, kakav je to spin? Rekoh, most je tu i niko zdrav ga nece rusiti.
Meni vise deluje da ima ljudi koji su spremni da mu se "dive do imbecilnosti", u inat nama koji ga kritikujemo. A mislim da imamo mnogo objektivnih razloga za kritiku.
Daleko vise je kritikovana izgradnja Gazele pa pogledaj danas koliko nam zapravo znaci.... Iskreno se nadam da nisi jedan od onih placenika od strane pojedinih politickih partija...... p.s. skloni taj avatar, nije ti ovo forum politicke prirode
Prvo, vrlo sam svestan da veliki gradjevinski/inzenjerski projekti cesto izazovu snaznu kritiku i odboj savremenika, i imam to u vidu sve vreme od kako o ovom mostu, bilo u vidu projekta ili sada kao gotovog, raspravljam sa okolinom. Stvar je u tome sto su se te kritike uglavnom odnosile na estetski aspekat tih projekata, a ne na njihovu funkcionalnost. Ovde je stvar obrnuta. Most je objektivno lep i retko ko tvrdi suprotno, ako ih i ima. Najvece kritike su usmerene upravo na funkcionalnost, opravdanost, racionalnost, pa i na tu paprenu korupciju.
Drugo, ja mogu samo da se nadam da vi koji ovako ljuto branite taj most i napadate sve koji ga kritikuju kao osice, cesto pokusavajuci da diskreditujete sagovornika na licnoj osnovi pre nego sto se uopste osvrnete na samu problematiku kritike, dakle, mogu samo da se nadam da vi niste iz pojedinih partija. Dal vas placaju ili ste tu iz ideoloske zaslepljenosti je vec manje bitna stvar.
I trece, ali ne i najmanje vazno!, moj avatar je dozvoljen pravilnikom ovog foruma i tu bih mogao da zavrsim pricu. Ali posto sam ga stavio radi blage provokacije, na koju imam pravo kao i svaki clan sa svojim avatarom dok postuje pravilnik, objasnicu ga u dve-tri recenice:
- deset godina se javnosti plasira lazna predstava o EU, velika obmana uz pomoc skoro svih partija i gotovo svih medija, i uz pomoc najnaprednijih tehnologija drustvenog inzenjeringa i propagande koju ovaj svet poznaje (a koja se ne primenjuje samo nad nama vec nad dobrim delom Evrope, pa i sire, cisto da se ne javi neki pametnjakovic da me optuzi da sam teoreticar zavere koji misli da je ceo svet protivu Srbalja)...
- napram toga mislim da jedan relativno nevini avatar nema mnogo sanse, pa ne moras paniciti da cu probuditi masu iz EU snovidjenja. Drugim recima, ne moras se jos i ti boriti protiv tog mog simbolicnog protesta. Ima ko je placen za to.
- sve je politika, ukljucujuci i gradjevinske projekte, pa je besmisleno pokusavati da je isterujes iz ljudi i njihovih prica na silu.
pera&kojot":36sso2rm je napisao(la):
A jel mogu da postavim jedno pitanje?
Sta to vi kriticari predlazete da uradimo sad kada je most gotov, da se nekako maknemo sa mrtve tacke. Ovako vise nije zanimljivo...
Sta predlazemo kako bismo se makli sa mrtve tacke u raspravi na ovom topiku, ili generalno u javnosti?
Ja imam konkretne predloge:
- precesljati svu papirologiju i dokumentaciju
- utvrditi sve nepravilnosti i na koji je sve nacin pri usvajanju i izvedbi projekta ostecen javni interes
- pohapsiti sve odgovorne i suditi im, a od njihove konfiskovane imovine otplatiti deo duga za most
- usvojiti odgovarajuci protokol kako bismo ubuduce izbegavali da prica uopste dodje do momenta kada je kasno i kada samo moze da se istrazuje, hapsi i sudi
Dakle, most ne mozemo pomeriti uzvodno, a nadam se i da niko nece pomisljati na rusenje, tako da ostaje tu gde jeste. Tek ce biti izazov povezati ga da ispuni svoju punu funkcionalnost, tako da nas jos ceka period kada cemo uciti lekciju. Kad ne bude para za najosnovnije stvari, pametan gradonacelnik bi svaki dan podsecao gradjane zasto para nema i ko je sve za to kriv. Pa nek nauce na tezi nacin da su gresili kada su podlegli niskim strastima i verovali slatkorecivim zutim medijima.
pera&kojot":36sso2rm je napisao(la):
A jel mogu da postavim jedno pitanje?
Sta to vi kriticari predlazete da uradimo sad kada je most gotov, da se nekako maknemo sa mrtve tacke. Ovako vise nije zanimljivo...
Pa eto, jedan rece, Most je gotov, NAZALOST. Sta ti to govori.
Vec sam ti odgovorio, ali da ne ispadne da me mrzi da se ponavljam...
Nazalost znaci da na moju veliku zalost ne mogu da se vratim kroz vreme i nekako uticem da cela stvar promeni pravac. Sasvim legitiman stav obzirom da mislim da je napravljena greska.
stf":36sso2rm je napisao(la):
О коме ти причаш? О чему? Јел ико од критичара заправо чита шта ми "имбецили" пишемо? Да ли ви, критичари знате ишта да искритикујете а да се аргументима не дискредитујете у истој реченици? Да ли ико од критичара заправо зна да критикује?
Углавном лупетате глупости, занешени, заиста морам рећи:
мржњом
Како другачије окарактерисати ових твојих пар реченица? Чиста заслепљеност мржњом.
Јер, да ниси засепљен, увидео би следеће "ситнице":
1.
.....Ja nikako da svarim da je pola ovog foruma zapravo srecno oko celog Most na Adi projekta....
Нико није срећан због целог пројекта, јер је пун малверзација, лоших решења које критикују сви, од почетка теме.
2.
....Ali u kom balonu morate biti kad vas nije briga kolko kosta?....
Све нас је брига. Сви смо данима галамили око подизања кредита за убрзање радова нпр. Па око спуцаних милиона због непотребног дуплог железничког чвора....итд...
3.
....Od cijih para se to gradi? Mislim ono, to su najosnovnije stvari, a polovini ovde je to nevazno.....
Мислим да не постоји особа која од почетка овог пројекта није изговорила барем неку примедбу о трошењу нашег новца.
На крају,
да ли је могуће да је толико људи овде нападнуто да су имбецили, идолопоклоници власти, само зато, што реагују на потпуно неадекватна поређења "свевидећих"? Да ли сте увидели да нико овде није глуп, или "заљубљен" у мост. Само смо реаговали на претенциозна чиста опозициона страначка поређења која везе немају са здравом логиком....али.....Хвала вам, што сте нам тако дивним и аргументованим поређењима отворили очи, мана имбецилима. Хвала вам, не знам, шта бисмо без вас.
Ramirez":36sso2rm je napisao(la):
Most je izgradjen i tu nema nazad, nazalost.
СА оваквим ставом, ћемо далеко у будућности дотерати. Тешко нама.
Hm, a argument da svi mi koji kritikujemo to radimo iz mrznje (prema kome, cemu?) se sastoji iz tvoje pausalne ocene da je to tako? Hoces jos koji put da ponovis to, mozda postane istina? I ko je uopste pominjao imbecile?
Neadekvatna poredjenja? Mislis ono od pre par strana sa meksickim mostom? Ili sa bilo kojim drugim mostom na svetu? Jel postoji uopste adekvatno poredjenje za tebe? Kako je moguce da nijedan od svih tih ogromnih mostova na sajlama, nebitno dal spajaju obale reka, mora, premoscuju najnepristupacnije klance, itd, nije adekvatno uporediv sa nasim mostom na sajlama koji spaja dve obale jedne Save? Jel ovde vaze neki posebni zakoni fizike i mehanike, jel se za nas most unajmljuje neka posebna radna snaga, jel koristimo posebne materijale, sta? Tako da ok, reci ti da su poredjenja neadekvatna, ali argumentuj zasto ako mislis da te shvatim ozbiljno.
Ili ta prica za cenu kostanja. Most kao sam most, bez pristupnih saobracajnica koji mu daju funkciju je nista drugo do viseci spomenik. Dakle, ta cena koja se tako decidno daje za cenu kostanja SAMOG mosta bez pristupnica je obicna manipulacija plasirana od strane kradonacelnika, to jest, ekipe kojoj je u interesu da se o pravoj ceni ne prica. Dakle, cena funkcije ovog mosta ce izaci daleko iznad i tih 404 miliona evra, koliko navodno do sada kosta sa pristupnicama. A koliko ce tek da kosta sa tim tunelom do autokomande i zavrsetkom UMP-a, to cemo da vidimo. Mozemo do duse uporediti to sa cenom obilaznice u njenom punom profilu, sa n mostova, vijadukta i tunela...
A to sto su i za tebe kritike obavezno stranacke je prica za sebe, jer ko bi drugi kritikovao sem stranackih vojnika, jel da?
I ja htedoh da mu "slozim" par nasty words, ali k'o velim da nepocinjem glupavu raspravu. No, pazi njega koji kritikuje, a koji, izmedju Avatara i imena ima dve negativne stvari. On pripada onima kojima se nista ne svidja. Ocigledno mu se nesvidja EU zato sto je Barbarian. Bar tako shvatih iz imena. :blah:
Jel moze covek da izrazi svoju kritiku a da ga ne napadnete na licnoj osnovi? Kakve veze moj avatar i titula imaju sa ovim o cemu pricamo?
Pritom, pecrtana zastava EU ne povlaci za svakoga negativne konotacije... hvala bogu pa se cini da je danas vise nas koji mislimo da je to skroz pozitivno. A titula Barbarian je da istakne sa kojim cinizmom primam sve te postapalice o nazadnom i primitivnom delu drustva kome se EU ne svidja. Mogao sam da stavim i Barbarogenije (
http://www.smajka.rs/barbarogenije-ljubomir-micic-casopis-zenit-zenitizam-nadreala/), stagod. Sto se mene tice, EU je varvarska tvorevina, stvorena na razvalinama jedne varvarske Evrope, pod vodjstvom jednog varvarskog naroda.
spatiotecte":36sso2rm je napisao(la):
Da postoje mane u projektu UMP-a i mosta, postoje
Da se kralo, kralo se
Da je most skup, verovatno jeste.
Da je moglo bolje, moglo je.
Sve to stoji, ali rezultat svega ovoga ipak nije toliko los koliko bi neki hteli to da predstave.
Kriticari bi trebali da shvate da je ipak manje zlo sto je most izgradjen nego da se nije izgradio.
Pokusavam i dalje da se naviknem na ovo neprestano etiketiranje - "vi kriticari". Ispade kritika neka prokazana delatnost, na uzas svih intelektualaca i mislecih ljudi uopste...
Tvrdnja da je manje zlo sto je most izgradjen nego sto bi bilo da nije, ima veliki manipulativni potencijal. Postavljena je tako da bi onaj ko pokusa da je ospori delovao nerazumno..."kako moze manje zlo da bude da se ne na pravi most nego da se napravi?". Manipulacija se sastoji u tome sto sa druge strane ne stoje ljudi koji nece most, vec ljudi koji nisu hteli takav most, na tom mestu, u ovo vreme i za te pare.
cgmiki":36sso2rm je napisao(la):
Политика, па ваздух да дишем. Е, па док је год тако, онда да одговорим на тај начин.
Нећу гласати исто на градском и републичком нивоу. Али са овим мостом (и са још доста других мањих ствари) је све вас опозиционаре Ђилас сахранио. И док год вам Земун буде мерило вашег урбанизма и бриге за град, увек ћу гласати тако. Јесте да сада следи општа пљувачина следећих пет месеци до избора, али ко губи има право да се љути. Довољно је проћи кроз Џона Кенедија и погледати леву и десну страну улице и видети ту разлику коју заступате у општини у којој сте на власти.
Уживајте.
Ovo je vec za fejspalm...
Djilas nije "vas" sampion koji sahranjuje "nas", "vase" neprijatelje. On je jedna tajkunska lopina koji proizvodi stetu za sve nas, i "vas" i "nas" dakle, bez diskriminacije. Ko smo to uopste "mi" a ko "vi"? Mi - opozicija, vi - zuti, sta?
Zemun merilo "naseg" urbanizma? Kakvo je to sad indukovanje stavova i projektovanje neprijatelja?
lento":36sso2rm je napisao(la):
Smem li ja nesto da pitam? Kad se vec zna da je bilo korupcije i da je neko "napunio vrece", tj. ako postoji opravdana sumnja da je tako bilo, zasto niko nije podneo tuzbu protiv "gresnika"? Svi pricaju o nekakvim kradjama, a niko nema nikakve dokaze na osnovu kojih bi krivci bili kaznjeni. Posto ja nisam glasac, meni je svejedno ko je na vlasti sve dok postoji nekakav vidljivi napredak. Koliko sam ja video, otkako je zavrsena rekonstrukcija Gazele i otkako je otvoren novi most, u gradu je manja guzva. Ja od Pravnog do Merkatora stignem za 15-20 minuta u polupraznom novom i zagrejanom autobusu.
Hm, opet moramo da proverimo tu logiku malo.
Po tome sto ti pricas, u ovoj zemlji gotovo da nema visoke korupcije posto niko nikog zvanicno ne tuzi za nju?