Šta je novo?

Uklanjanje snega i leda

Сматрам да је 100 камиона за овај град апсолутно довољно, само је потребна боља организација. ОК ако падне 20+ снега за кратко време на -10C или хладније, нормално је да ће бити хаос. Не можемо због тога набављати 200 камиона од којих ће већина 11+ месеци стајати у гаражи и скупљати прашину.
Овде је због лоше организације и онај први дан када је пало 15 цм на темератури која је једва мало прешла у минус настао хаос, а госн Недељко је лепо најавио колико ће снега пасти који дан. Било је потребно само на најпрометнијим улицама, као и на оним где се зна да настају проблеми (успони, уске прометне улице и слично) унапред посути со, а за то је 100 камиона сигурно довољно, и не би било ни 10% хаоса од оног који смо имали. Ово подразумева и приградска насеља, која ове године и на 2-3 цм снега остају без градског превоза. То је срамота, они тај превоз плаћају исто као и остали, и град је дужан да им обезбеди превоз кад год је то могуће.
И наравно део возача, који се нису спремили за зиму а по сваку цену хоће по снегу да возе, и ГСП са ћелавим гумама. Овде рачунам и оне возаче који уживају да дивљају по путевима по оваком времену, као и оне које возе 5 на сат по широким булеварима на равном делу без икакве потребе и на тај начини изазивају застоје и додатну нервозу.

Само се присетите како изгледа саобраћај у Београду после сваке јаче летње кише ... пре него што претерате са сваљивањем кривице ... колико јавним службама фали људства, добро смо прошли.

+1
Da dodam da nisu imali ni dovoljno soli, kruže priče da su nabavljali jestivu SO.
Početkom januara sam komentarisao da kamion daleko manje soli izbacuje i ispostavilo se da su još tad bili svesni da će ostati bez soli.
Sad će neko lepo da zaradi na interventnom uvozu.

Evo klasičnog primera. Dok god je ovako, Grad nema moralna prava ni za šta da kažnjava građane niti da zahteva bilo šta.

Bus stajlište je jedino neočišćeno na ovom potezu. Stojim na mestu pored kjeg je restoran (sve čisto), a vidi se da je i ispred zgrade čisto.

Varas se :)
Vrlo revnosno ce ti naplatiti svaki namet koji su smislili da popune bunar bez dna svojih troskova.
Naravno i izvrsitelje ce ti poslati na vrata ako im nesto dugujes i ako si u pravu sto odbijes da im platis.
Gamad parazitska.

Većina stajališta javnog prevoza je neočišćena, ljudi kako znaju i umeju ulaze i izlaze iz vozila javnog prevoza.

paradox polje":2123p0h3 je napisao(la):
Сматрам да је 100 камиона за овај град апсолутно довољно, само је потребна боља организација. ОК ако падне 20+ снега за кратко време на -10C или хладније, нормално је да ће бити хаос. Не можемо због тога набављати 200 камиона од којих ће већина 11+ месеци стајати у гаражи и скупљати прашину.
Овде је због лоше организације и онај први дан када је пало 15 цм на темератури која је једва мало прешла у минус настао хаос, а госн Недељко је лепо најавио колико ће снега пасти који дан. Било је потребно само на најпрометнијим улицама, као и на оним где се зна да настају проблеми (успони, уске прометне улице и слично) унапред посути со, а за то је 100 камиона сигурно довољно, и не би било ни 10% хаоса од оног који смо имали. Ово подразумева и приградска насеља, која ове године и на 2-3 цм снега остају без градског превоза. То је срамота, они тај превоз плаћају исто као и остали, и град је дужан да им обезбеди превоз кад год је то могуће.
И наравно део возача, који се нису спремили за зиму а по сваку цену хоће по снегу да возе, и ГСП са ћелавим гумама. Овде рачунам и оне возаче који уживају да дивљају по путевима по оваком времену, као и оне које возе 5 на сат по широким булеварима на равном делу без икакве потребе и на тај начини изазивају застоје и додатну нервозу.
Nemoj shvatiti lično, ali loše misliš.
100 kamiona je previše mali broj na beogradsku kilometražu. Upravo to jeste jedan od problema. Grad ove zime ne čiste (ili čisti jako malo) privatne firme - ušteda.
Uz to, nema soli, nema rizle.
Inače u zabludi si i da kamioni koji čiste puteve miruju ostatak godine, te su nepotreban trošak. Nisu.

Organizacija kod nas jeste gotovo uvek slaba karika.
No, bez vozača, vozila, soli i agregata, nikakva organizacija na žalost NE pomaze.
Nema te magije...
stf":2123p0h3 je napisao(la):
Само се присетите како изгледа саобраћај у Београду после сваке јаче летње кише ... пре него што претерате са сваљивањем кривице ... колико јавним службама фали људства, добро смо прошли.
Izvini Što, ali to nije nikakvo opravdanje.
Niti smo mi uveli zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, niti mi odlučujemo o interventnom zapošljavanju po odluci Vlade Srbije, koja se gotovo svakodnevno dešavaju. Odgovornost jeste isključivo na nadležnim gradskim službama koja su dopustila da nema dovoljno radnika, vozila i sredstava!
Pa nije valjda naša?
U stvari, u pravu si. Jeste naša je, jer ne pomislimo pre nego zaokružimo listu sa nesposobnim i neostvarenim kadrovima, kojima je jedino radno mesto u životu bilo vezano za politiku.
Žika":2123p0h3 je napisao(la):
+1
Da dodam da nisu imali ni dovoljno soli, kruže priče da su nabavljali jestivu SO.
Početkom januara sam komentarisao da kamion daleko manje soli izbacuje i ispostavilo se da su još tad bili svesni da će ostati bez soli.
Sad će neko lepo da zaradi na interventnom uvozu.
Očigledno je to i vozeći se iza vozila koja čiste, kao i na deponijama soli i rizle.
Iako je "iznenadio nas" uobičajeno u BG, mogao bih se zakleti da ni jedne zime nije bilo da nam problem napravi SVAKA snežna padavina, kao što je slučaj ove godine.
Vladivoje":2123p0h3 je napisao(la):
Većina stajališta javnog prevoza je neočišćena, ljudi kako znaju i umeju ulaze i izlaze iz vozila javnog prevoza.
Potvrđujem. Na većini stajališta danas je ledena kora debljine 10cm. A sneg je prestao da pada pre više od 48 sati!

Ja sam pored trotoara ispred svog dvorišta, očistio i trotoar sa druge strane ulice (gde je zelena površina), kao i prilaz do stanice javnog prevoza.
Mislio sam da demonstrativno ostavim stanicu, al kad sam video kolika je muka za starije sugrađane, očistio sam i 3m širine stanice... Greota je da neko polomi kuk zbog stoke kojoj smo dali grad na upravljanje...

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Pa da, na kraju mi koji imamo grižu savesti (empatiju) sve uradimo.

Baš sam u subotu rekao komšiji koji jedini čisti ove zime da prestane da bi to "nateralo" druge stanare da se prihvate lopate. Naravno, i on kaže da ne bi niko očistio, a samo nam treba da neka baba ili deda padne i polomi kuk.

Ja bih se pojeo da neko padne i povredi se, a da sam mogao to da sprečim čisteći sneg.

Mada, nekad pomislim "ko ih j*ebe". Prošle godine sam stavio kanapče da bi rampa bila blokirana jer ide uz zgradu, a topio se sneg i neke nije mrzelo da preskaču kanap i idu rampom. Za to su imali snage, a za 10 stepenica nisu.

A što se ti sekiraš za nečiji kuk ako je njih same briga? Kod nas se letos povela priča da se kupi lopata za sneg, jer naravno nemamo, samo jedan deda je bio za, i da platimo nekome da čisti sneg. Ja imam i dobrovoljca koji bi čistio za dž naravno ali ne, ne može da se skupi mizerija dinara za lopatu. Pa mislim se j. se po snegu, zabole me.

Na primer, ja sam iz svog džepa u poslednjih 5 godina dosta toga donirao za ulaz.

Međutim, ubuduće više neću, pošto vidim da većina pravi problem i za 500 dindži.
Pošto je za većinu mnogo 500 dindži, onda bi trebalo da je mnogo i za mene.

Ali ne znam, onaj ko je nesebičan - ne može da postane sebičan, to je jednostavno tako.

Za one koji se čude zašto?
Pa, @Vladivoje je objasnio.
Takav se rodis i to je to.
Ko može da ga nije briga, svaka čast.
Ja, kao što napisah, ne mogu.

Ja sam očistio ispred svog dvorišta, da mi bude čisto iz više razloga...Moj komšija nije. Baš njega briga sto ću ja ili nekoj moj dok prolazi pored njegove kuce koja je pre moje, da možda se oklizne, ima pravo na to i ne mogu da ga krivim.

Ali ako je u pitanju zgrada, ciji ulaz i drugo osim stanova pripada svima jednako...A ulaz, parking mesta i staze čisti samo jedan čovek, treba da mu se plati i obezbedi alat od strane ostalih koji sede i greju se u stanovima. On hoce da radi i imace od toga korist, a ovi drugi su gospoda, a gospodstvo košta.

Ja bi izašao da čistim, ali ako sam iz nekog razloga sprečen...Radim ceo dan, moram da čuvam dete ili nesto trece...Sramota bi me bilo da pored tog čoveka prođem i ne dam koliko mislim da sam dužan, ako sam nece da kaže.

@Blade
Zašto smatras da komšija "ima pravo" da ne očisti sneg ispred svog dvorišta?
Ne, zapravo on ima obavezu da očisti. I moralnu i zakonsku.

Isto kao što ovi "slepci" imaju obavezu da očiste ulice, trotoare (šire od...) autobuske stanice, pešačke prelaze itd...

To je "cena" života u urbanizovanim naseljima. To je cena života u uređenim drustvima. Nekome je dovoljno razvijena svest, a neko opet mora da strepi od kazni da bi očistio.
Kod nas je problem što ovaj drugi deo populacije niko ne kaznjava, pa se oni koji imaju svest, ponekad osećaju kao budale, a ne da čine pravu stvar i ja te u tom smislu razumem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598384#p598384:2gxi4any je napisao(la):
laki72 » 28 Јан 2019 04:44 pm[/url]":2gxi4any]
stf":2gxi4any je napisao(la):
Niti smo mi uveli zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, niti mi odlučujemo o interventnom zapošljavanju po odluci Vlade Srbije, koja se gotovo svakodnevno dešavaju. Odgovornost jeste isključivo na nadležnim gradskim službama koja su dopustila da nema dovoljno radnika, vozila i sredstava!
Pa nije valjda naša?
U stvari, u pravu si. Jeste naša je, jer ne pomislimo pre nego zaokružimo listu sa nesposobnim i neostvarenim kadrovima, kojima je jedino radno mesto u životu bilo vezano za politiku.

Не схваташ суштину, што је и логично када се разумишља са политички дефинисаним предубеђењем. Државна служба није што је некада била, то што се о њој мисли, то је мит. Из државне службе људи једнако беже у иностранство као и из приватног сектора. Из истих разлога - бедна плата. Оперативнци на терену јавним службама не фале јер је на снази "забрана запошљавања", већ нико неће за те паре да ради. У иностранство не беже само канцеларијски радници јер су у топлом и баш их брига. Одседе радно време. Оперативци се лети кувају, зими смрзавају, прековремено се углавном не плаћа, и наравно да ће пре да оду преко за вишеструко веће плате. БГ пут има довољно камиона и механизације - коју нема ко да опслужује. Зато су ангажовани приватници. Да попуне рупе.

А осврнуо бих се и на кривицу грађана приликом заокруживања листића ... неостварени кадрови којима је радно место било само политика? Ма немој. А шта ти очекујеш? Људи са интегритетом и знањем неће да се бакћу ни са политиком ни са државном службом из два разлога: 1.бедна плата о којој сам већ писао; 2. блаћење којима би их друштво частило, као што мене на овом форуму редовно чашћава.

Како било ко очекује да се поред ове две ставке ико са интегритетом уопште прихвати посла? Мислиш ли да ће после СНС-а доћи неки способнији на позиције? Наравно да неће. Биће све горе и горе како време буде протицало. Из горе поменута два разлога.

Mene nikad nije bolelo d*pe za druge i njihove postupke. Parkiram se propisno, i pored toga što svi ostali budže gde ne treba, čistim sneg i pored tog ašto drugi neće.... Niti jednom sam pomislio o njima i njihovim razlozima, jer me prosto ne zanimaju. I ne, nemam osećaj da sam ja bu**** ili ovca što poštujem ono što zdrav razum nalaže. Pre će biti suprotno.

Vidim da se većina dobrih ljudi nervira što su drugi inertni, lenji, skloni kombinacijama. Nije ni meni baš svejedno zbog toga, ali to ne može i nikad neće uticati na moje postupke, pa sve da sam i jedini u milion.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598516#p598516:1948jwzz je napisao(la):
stf » Uto Jan 29, 2019 8:38 am[/url]":1948jwzz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598384#p598384:1948jwzz je napisao(la):
laki72 » 28 Јан 2019 04:44 pm[/url]":1948jwzz]
stf":1948jwzz je napisao(la):
Pa nije valjda naša?

Не схваташ суштину, што је и логично када се разумишља са политички дефинисаним предубеђењем. Државна служба није што је некада била, то што се о њој мисли, то је мит. Из државне службе људи једнако беже у иностранство као и из приватног сектора. Из истих разлога - бедна плата. Оперативнци на терену јавним службама не фале јер је на снази "забрана запошљавања", већ нико неће за те паре да ради. У иностранство не беже само канцеларијски радници јер су у топлом и баш их брига. Одседе радно време. Оперативци се лети кувају, зими смрзавају, прековремено се углавном не плаћа, и наравно да ће пре да оду преко за вишеструко веће плате. БГ пут има довољно камиона и механизације - коју нема ко да опслужује. Зато су ангажовани приватници. Да попуне рупе.

Како било ко очекује да се поред ове две ставке ико са интегритетом уопште прихвати посла? Мислиш ли да ће после СНС-а доћи неки способнији на позиције? Наравно да неће. Биће све горе и горе како време буде протицало. Из горе поменута два разлога.

Bolje nemamo , gore nećemo naći. Prosto i jednostavno reče čovek.
Zabrana zapošljavanja u državnim službama je priča za malu decu.

Odlazili su radnici što kažeš operativci a na njihova mesta je došlo po dva kancelariska sendvič majstora. Tako da umesto pada broja zaposlenih u zadnje dve godine kada je veliki broj vozača i radnika održavanja napustilo GSP ima se suprotan trend, rast zaposlenih (i pored prirodnog /odlaska u penziju).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598384#p598384:1e1imvyi je napisao(la):
laki72 » Пон Јан 28, 2019 4:44 pm[/url]":1e1imvyi]
paradox polje":1e1imvyi je napisao(la):
Nemoj shvatiti lično, ali loše misliš.
100 kamiona je previše mali broj na beogradsku kilometražu. Upravo to jeste jedan od problema. Grad ove zime ne čiste (ili čisti jako malo) privatne firme - ušteda.
Uz to, nema soli, nema rizle.
Inače u zabludi si i da kamioni koji čiste puteve miruju ostatak godine, te su nepotreban trošak. Nisu.

Organizacija kod nas jeste gotovo uvek slaba karika.
No, bez vozača, vozila, soli i agregata, nikakva organizacija na žalost NE pomaze.
Nema te magije...
OK, бупнуо сам да је 100 камиона довољно, желео сам да истакнем да и са овим бројем камиона уз бољу организацију може много боље, и да колико год камиона имаш постоје ситуације када је то недовољно.

Оно што ме занима је где се током године може искористити тако велики број камиона који је потребан за чишћење снега. Искрено ме интересује јер не знам, без жеље за полемиком. Знам да су они неопходни за крпљење путева и сличне работе, али ми делује да је то далеко мањи број него за чишћење снега.

Што се тиче соли, апсолутно се слажем, мислим да је њен недостатак основни проблем овогодишњег хаоса снежним данима, а и то би стрпао у ствар организације. Овде нема дилеме, ако се набави вишак соли увек може да се искористи наредних година.

Kamioni mogu da se koriste tokom godine recimo u GSP-u za vuču pokvarenih autobusa, a ne da autobusi po 2-3h čekaju službu.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Zašto kad vojska ima veliki broj vozila koja čame u RR.
Problem su raonici i posipači soli toga treba nabaviti u potrebnom broju.

Ima vozila polu ispravna sa praznim akumulatorima.

Vrh