Šta je novo?

Tunel i plato u nastavku Knez Mihajlove

Naravno da moze da ostane i ostace jer je je ovo predizborna laz za koju nema para. Samo sam predlozio nesto sto mi se chinilo kao bolje resenje od ponudjenog, ako vec hoce "nesto" da rade.

mradulovic":3ra0lxhh je napisao(la):
Naravno da moze da ostane i ostace jer je je ovo predizborna laz za koju nema para. Samo sam predlozio nesto sto mi se chinilo kao bolje resenje od ponudjenog, ako vec hoce "nesto" da rade.

Ja se samo nadam da ce te predizborne sara-laze jednom da im se osvete. Kad narod masovno shvati da ga politicari "u zdrav mozak", mozda pocne da im se za to osvecuje na izborima? U fazonu, "zivim lose i jedva sastavljam kraj s krajem, ali NEMOJ jos i da me z***".

^сви се надамо, ал то нажелост већина људи мисли да им се "свети" тако што не изађе на изборе или оде са празним листићем. треба да се увек гласа за опозицију, и треба да постоји више од две опције и онда ће нам бити супер. кад год не знаш за кога, гласај за опозицију чак и ако личе на ову нашу тренутну. само тако ће се трудити више у следећем мандату..

Ja sam inače poprilično miran i neutralan, ali mi nekad zasmeta politizacija pa bih da dam i svoj glas :) Što se mene tiče, slobodno može da se briše.

mekbejn":yfcja7u1 je napisao(la):
OFF:
@Želja
Svaka tebi čast, ali ja za ovu našu opoziciju ne bih glasao sve i da je sa druge strane sam đavo. Jbg, mislim da još nismo došli u situaciju da masovnog glasamo protiv nekoga, samo da ode s vlasti, da bi došao bilo ko.
Поента је да никоме не треба допустити да пусти корење, јер га после скинути нећеш а постаће све бахатији и бахатији.
Странке на власти су свесне да највећи део гласачког тела дели твоје мишљење и зато се понашају све бахатије.
Опозиција нам је ужас, али немамо другу, а ови на власти постају безобзирно бахати. Искрено, већ одавно не видим по чему нам може бити горе са опозицијом?

Извињавам се на лелујању теме.

Felix55":23qtabeq je napisao(la):
Vanredna intervencija je rađena uoči i nakon dolaska prvog CAF tramvaja... Hteli su da ga testiraju na tom usponu ka Kalemegdanu, ali se ispostavilo da neke krivine nisu pogodne za njega

Da, ko bi rekao da se tako skupe igračke prvo kupe, a tek onda neko uzme Uputstvo za upotrebu i pročita "trivijalne" tehničke specifikacije tipa "maksimalni uspon" i "maksimalni radijus"... Čudo da su potrefili napon na kom rade.

stf":f3abj0nl je napisao(la):
Ако већ треба тај принцип на Славији и у Београдској, онда треба да важи за аутомобиле, а трамваји + пешаци на површини.

aha, a ti bi, pretpostavljam, onda najviše voleo da se svi automobili naguraju u taj tunel i da se zatvore ulaz i izlaz na nekih pola sata-sat. bez gašenja motora. tzv. "konačno rešenje" problema automobila u gradu. ;)

Готово да се човек разнежи кад пљувачина на све што се у овом граду планира крене од једних те истих људи. Чврсти и непоколебљиви. Ваљда потенцирањем мрачних тонова сматрају да ће њихова интелектуална, критички настројена звезда имати јачи сјај.

Тунел у Париској је стара идеја и постојало је више предлога како би требало да изгледа, а један од ступиднијих био је Јовинов (галамџије толико поштованог од управо ових политички острашћених људи). И идеја је потпуно оправдана, јер успоставља несметану пешачку везу на најважнијем потезу у овом граду, а недугим тунелом убрзава и ослобађа великог успона трамвајски и аутомобилски саобраћај на овом месту.

Занимљиво како се као један од кључних "аргумената" помињу археолошке ископине логора Четврте флавије, које су непун метар испод шина управо на овом простору, уместо да се препозна шанса да се провлачењем саобраћаја испод земље оне напокон на квалитетан начин конзервирају, презентују широј публици и тако постану неизоставна тачка у културној понуди града. И то на перфектном месту које спаја Кнез Михаилову и Калемегдан.

Ухватили сте се цртежа са фонтаном ко пијан плота, иако конкурс за избор коначног решења тек предстоји.

Уместо да као, претпостављам, угледан форум на време препознамо шансе оваквог пројекта и извршимо конструктиван притисак на надлежне да не направе какву грешку и искористе све шансе које он пружа, претварамо се у кружок фрустрираних др..џија који не пропуштају ни једну шансу за колективну психотерапију.

Жао ми је због можда преоштрих речи, али ја немам Хомерово или Игорово стрпљење и одмереност у реаговањима на све израженије покушаје манипулације и јефтине политизације БеоБилда. :grand:

Слажем се Сизифе са делом твог поста о мрачној страни форума, и неким индивидуама којима је баш све лоше.

Међутим, овде се заиста поставља питање оправданости толиког улагања, када се потпуно исти ефекат може добити без тунела само једноставним затварањем дела иовако саобраћајно непотребне улице.

Идеја о тунелу је стара, и припада времену азтомобиаског концепта града, који је одавно напуштен. Теразијски тунел је највећа деградација старог дела града. Да ли то заиста треба поновити код Калемегдана.

Из целе идеје избацити тунел и све је ок. Само непотребно поскупљује пројекат.

sizif":31ul1lo5 je napisao(la):
sizifov post. Skratio sam ga ovako, iako odgovaram na njega u celosti, da ne stvaram zid teksta koji ce samo da odvrati ljude.

Pricati o arhitekturi u Srbiji, a ne osvrtati se na politiku, posebno kada se radi o javnim projektima je suludo. Nas grad ne poznaje pojam struchna, nezavisna arhitektonska tela. Gradski urbanisticki zavod sluzi samo za lupanje pecata na odluke koje donose politicari i njihovi sponzori (na osnovu kratkorochnih planova razvitka grada i dugorochnih planova ostanka na vlasti), a ne kao telo koje bi moglo da funkcionishe kao struchni organ sa jasnom vizijom izgleda grada i kao prozor za informisanje i anketiranje javnosti o najnovijim gradjevinskim projektima.

Sve dok se budemo ponasali kao, izgladneli te stoga i lako zadovoljivi, konzumenti svakog rendera koje orgazmichki docekujemo na ovom i drugim forumima, koje nam s vremena na vreme serviraju gradski "oci" odnosno "otac", imacemo na kraju samo to - rendere potencijalnih projekata - i nista vishe. Dok se ne budemo zadovoljavali samo pricama i "lepim" slikama (sto i nisu, jer ovaj render ovog projekta, deluje kao da je pravljen za dva dana) necemo imati transparentno funkcionisanje i finansiranje grada, odgovorne politicare i nezavisna struchna tela. Ali cemo imati situacije kao sto je most preko ade (koji je objektivno lep) za koji smo jedva izvukli neke informacije o ceni, situacije da se grad dodatno zaduzuje za ubrzavanje radova na tom mostu (sto je necuveno, jer zbog necijeg predizbornog "fotoseshna" grad se zaduzi par desetina miliona evra). Ili situaciju da se pricha o "skoro gotovoj prichi" o metrou, investiciji do 1 milijarde evra, a projekat najbolje mozemo da vidimo na skrinshotovima jedne tv Stanice. Da ne govorimo da nije postojao ni pomen bilo kakvog referenduma na nivou grada o tolikoj investiciji...

Ovaj nachin ponasanja, odnosa prema svakoj vesti, doveo nas je do situacije kada se niko od celnika grada ne oseca kontrolisanim od javnosti, kojoj je potrebno samo igara a ne hleba, pa misle da je dovoljno samo da se pricha, mashe slikama i obecavaju kule i gradovi. Pogledajte koji su nam sve projekti obecavani sve ove godine,a koliko je zaista nesto uradjeno i kako.

Ja kao neko ko radi u arhitektonskoj struci, u ovoj zemlji, ne mogu da se odnosim prema temi sa nekim gradskim projektom, kao prema albumu slika na Fejsu. Ako to znachi da pominjem politiku, ok, priznajem, ali necu da se pravim kao da ovaj film nisam ranije vec odgledao i kao da ne znam kakvo je ekonomsko stanje u ovoj zemlji. Ozbiljna arhitektura nije slaganje lego kockica, ona je neraskidivo povezana sa finansijkim i politickim vodjenjem zemlje, koje iziskuje izrazito oprezan i sumnjicav odnos u svakoj normalnoj zemlji

@mradulovic
+1 :) :kk: :)
potpisjuem od ,,zareza do zareza,,

@mradulovic, i ja potpisujem SVE. :kk: :kk: :kk:

Upravo ovaj forum je jedno od mesta koje uliva nadu da se stvari menjaju. Dok god se masovno budemo palili na svaku buvu koju lansiraju, na svaku kosku koju nam bace - u ovoj zemlji moze da bude samo gore.

U pitanju su NAS grad, NASA zemlja, i NASE pare, a ONI su nasi sluzbenici a ne gospodari. Umesto docekivanja sa ushicenjem SVEGA sto ti umisljeni feudalci bace "dole medju mase", ima da se polazu racuni. Pre ili kasnije. Zato me sve glasnija gundjanja i pitanja (koliko to kosta, sta za te pare dobijamo, kako smo odlucili da bas to radimo, kako smo izabrali projekat/resenje, itd.) ohrabruju. Jer i taj put od hiljadu milja do sredjenog/normalnog drustva pocinje prvim korakom.

@ мрадуловиц и потписници,

Прошле године странци су у Србији оставили милијарду долара. Пола од тога у Београду. Наш град је, дакле, на путу да заиста постане озбиљна "сити брејк" дестинација. Међутим, да би до тога дошло мора и понешто да се инвестира у туристичку понуду. Једно од великих изненађења и потенцијални генератор за довођење будућих гостију могло би бити античко налазиште у центру града, на месту где се сада пешачка зона прекида. Уз, надам се, стављање Ваздухопловног музеја, Ботаничке баште, Кинотеке, подземних лагума, Аде и још којечега у редовну туристичку понуду, овај град би за класу подигао свој рејтинг, а нас његове становнике, сигуран сам, и страни и домаћи гости почели би да гледају другим очима. С много већим респектом него што је то сада случај.

Сама идеја о тунелу на овом месту је више него логична, без обзира ко је њен промотер. Подржао бих је и у време Милошевића, и пре њега и после њега. Јер ми се свиђа и представља један од потеза који ће том делу града дати нову, изузетну вредност. На овом форуму су проливени потоци суза због затрпавања остатака логора Четврте флавије, али је јасно да без провлачења саобраћаја под земљу од његовог конзервирања и презентирања јавности нема ништа. Да не говорим о спектакуларној трансформацији пешачке зоне њеним природним продужењем до споменика Победнику. И да поновим, не треба се превише обазирати на постојећи рендер, већ извршити притисак на надлежне да ову прилику искористе како би се валоризовано једно вредно налазиште које сведочи о бар две хиљаде дугој историји овог града.

Што се тиче кукњаве везане за трошкове, реч је ипак о свега двеста метара тунела који ће, опет елиминисати два семафора и убрзати саобраћај у овом делу града. Смањењем потрошње горива и мањим загађењем на дужи рок трошак ће се покрити.

Lepo bi bilo, ali meni je iskreno blam na sta nam lici i Trg Repuglike uz jos zatvoren Narodni Muzej. I Autobuska stanica na koju stize veliki deo tih sada stranih a nekada domacih turista. I prelepi muzej Savremene umetnosti na prelepom uscu isto godinama zvrji zatvoren. Sve je dakle stvar prioriteta, sta grad dobija i za koje pare?

Sto se tice dobitka, ovo bi bilo sigurno lepo ali izlaganje temelja iz rimskog doba jednostavno nije u istoj ravni sa ponovnim otvaranjem muzeja koje vec imamo a zapustili smo ih i propadaju, sto je jednostavno sramota. Negativan utisak posetiocu (a ni gradjaninu Beograda) zbog godinama zatvorenih muzeja i africke infrastukture (autobuska i zeleznicka stanica, zapusteno priobalje) sigurno nece prepraviti izlozeni arheoloski ostaci izmedju pesacke zone i parka. Na kraju i taj dobitak je vrlo neizvestan, tu MOZE da bude nesto jako vredno/interesantno ali mozda i ne bude, ili da bude jako slabo ocuvano. Sa druge strane imamo neke potrebe i benefite koji su jako izvesni na drugim mestima.

Sto se tice toga koliko bi ovo kostalo, niko nam ne garantuje da i ispod tih rimskih temelja nema nista. Beograd i Kalemegdan su na takvom mestu i tu je pre rimskog kastruma sigurno bilo keltsko naselje tako da tu vrlo verovatno ima naslaga i naslaga, tako da je vrlo moguce da potrosis milione a ne iskopas ni 1/4 toga sto naumio. Naravno, to sve treba jednog dana istraziti ali smo mi jednostavno u takvoj buli ekonomski (grad u kome otpadajuce fasade ubijaju ljude) a i imamo TOLIKO drugih stvari koje su hitne i zahtevaju pare, i tu su troskovi manje neizvesni.

PS Mozda je vreme za anketu: koji su po vama projekti koji nude najvece benefite u odnosu na ulozene pare? Po meni je ovo lepa ideja ali riskantno i sa neizvesnim povracajem na ulozena sredstva koja je uz to tesko i proceniti. I tu se onda vracamo na pitanje, kako mi uopste biramo te prioritete i kako nadziremo njihovo sprovodjenje.

JohnyBgood":10uhycob je napisao(la):
Lepo bi bilo, ali meni je iskreno blam na sta nam lici i Trg Repuglike uz jos zatvoren Narodni Muzej. I Autobuska stanica na koju stize veliki deo tih sada stranih a nekada domacih turista. I prelepi muzej Savremene umetnosti na prelepom uscu isto godinama zvrji zatvoren. Sve je dakle stvar prioriteta, sta grad dobija i za koje pare?.
Опет мешаш градске и републичке пројекте.

@Džoni

Status ovog tunela i platoa i svih tih projekata koje si ti pomenuo je manje-više isti. I za Narodni muzej smo videli rendere i čuvenu najavu da će radovi početi "sledeće godine", čak je dobio i dekorativnu skelicu na prednjoj fasadi kako bi raja, eto, imala utisak da se tamo zaista i nešto radi.

Muzej savremene umetnosti čami polurekonstruisan i nema nikakve najave nastanka radova, ali to nije sprečilo Grad Beograd da u projekta "Beograd 2020" najavi otvaranje MSU za 2012. retrospektivnom izložbom Marine Abramovič, o kojoj Marina Abramaovič, niti zaposleni u Muzeju, nemaju pojma ništa.

Đilas isto tako pre neko veče reče "preselićemo Autobusku stanicu na NBG". Naravno, bez preciziranja kada, kako, od kojih para itd.

Ono što pokušavam da ti kažem jeste da su svi ti projekti u proteklom periodu imali isti status, medijsku pažnju, sličice, rendere, najave, kao i sad ovaj tunel. i onda prođe nekoliko meseci i više niko to ne pominje. Voleo bih da grešim, ali nekako mi se čini da će i ovog puta biti isti slučaj.

@Stf

U pravu si za to mešanje gradskih i republičkih projekata, ali sve mi se više nekako čini da niko i nema stvarnu želju da razmrsi taj gordijev čvor nadležnosti. Da sam gradski sekretar za kulturu, spavao bih ispred vrata Predraga Markovića zbog Narodnog muzeja. To je nacionalna kulturna institucija od prvorazrednog značaja i nalazi se u centru centra Beograda, ne može gradska vlast prema tome da se odnosi u fazonu: "Pitajte Ministarstvo kulture".

sizif wrote: ,, . . . .потенцијални генератор за довођење будућих гостију. . . ,,

Nisam turizmolog ali svaki stranac koj je vec dolazio u Bgd za naredni dolazak ima samo jednu želju

Please no more Skadarlija and Kalemegdan
Bitte nicht mehr Skadarlija und Kalemegdan
S'il vous plaît plus aucune Skadarlija et Kalemegdan

Ništa prirodnije i normalnije i naprednijeg od ulaganja i u neku drugu od mnogih lokacija
U tvrđavu treba nastaviti ulagati ali i u NOVU ponudu tj još neki dr. potecijalni generator
kad se vec troše veeeelike naše pare.

Postavljaju i dovode nas u situaciju
da ako sa radošću ne prihvatimo njihovu ideju, onda nema naših para ni za neku drugu :rant: :bash: :rant:

Homer Jay":2ii2jqb2 je napisao(la):
@Džoni

Status ovog tunela i platoa i svih tih projekata koje si ti pomenuo je manje-više isti. I za Narodni muzej smo videli rendere i čuvenu najavu da će radovi početi "sledeće godine", čak je dobio i dekorativnu skelicu na prednjoj fasadi kako bi raja, eto, imala utisak da se tamo zaista i nešto radi.

Muzej savremene umetnosti čami polurekonstruisan i nema nikakve najave nastanka radova, ali to nije sprečilo Grad Beograd da u projekta "Beograd 2020" najavi otvaranje MSU za 2012. retrospektivnom izložbom Marine Abramovič, o kojoj Marina Abramaovič, niti zaposleni u Muzeju, nemaju pojma ništa.

Đilas isto tako pre neko veče reče "preselićemo Autobusku stanicu na NBG". Naravno, bez preciziranja kada, kako, od kojih para itd.

Ono što pokušavam da ti kažem jeste da su svi ti projekti u proteklom periodu imali isti status, medijsku pažnju, sličice, rendere, najave, kao i sad ovaj tunel. i onda prođe nekoliko meseci i više niko to ne pominje. Voleo bih da grešim, ali nekako mi se čini da će i ovog puta biti isti slučaj.

@Stf

U pravu si za to mešanje gradskih i republičkih projekata, ali sve mi se više nekako čini da niko i nema stvarnu želju da razmrsi taj gordijev čvor nadležnosti. Da sam gradski sekretar za kulturu, spavao bih ispred vrata Predraga Markovića zbog Narodnog muzeja. To je nacionalna kulturna institucija od prvorazrednog značaja i nalazi se u centru centra Beograda, ne može gradska vlast prema tome da se odnosi u fazonu: "Pitajte Ministarstvo kulture".

Sve sto kazes stoji. Meni se cini da u sustini postoje dve vrste koski koje nam bacaju.

Prva vrsta su obicne propagandne BUVE: znaci stvari koje se ubace u krvotok medija a da niko u stvari nema nikakvu ozbiljnu nameru da to izvede/isfinansira. Moje omiljene buve su:
(1) Teslin toranj (zbog suludosti i neozbiljnosti same ideje, jos kad je pomenuta Slavija, pao sam u nesvest od tog nivoa drskosti i bezobrazluka),
(2) i (3) mesto dele rekonstrukcije dva pomenuta muzeja (zbog nivoa cinizma, i prema kulturi a i prema gardjanstvu, zato sto se otislo cak i do pokazivanja nekakvih fantomskih skela, jednostavno da ti se smuci),
(4) i (5) mesto dele ovaj projekat i uredjenje Terazijske padine (ovde nas sadisticki golicaju necim sto bi bilo lepo (da se ima para) i mnoge navuku, i onda se mi tu nesto kao koljemo pa je to prilika da se onima koji tu pricu ne popuse prilepi hejterska etiketa).

Druga, mnogo opasnija vrsta koski su REKETASKI projekti koji se propagandno upakuju tako da to narod popusi (ili bar istolerise po sistemu, pa eto neka se nesto radi) a da se ONI zestoko omaste, naravno na racun drustva:
(1) Centar kome nije jasno da li je za nekakva stvarna istrazivanja ili za promociju nauke, a u stvari je za promociju DS-ovih "kadrova", sto iz PRa, sto sa univerziteta, sto iz gradjevinskog sektora.
(2) "Neprofitni" stanovi na kojima Dulesku i ekipa hoce da zarade mozda i 100 miliona evra.
(3) Fantomski stadion a u stvari vise soping mol na Vozdovcu koji se gradi mimo svih UPova a jedna velika parcela koja pripada ovom drustvu se prevodi u privatno vlasnistvo prakticno za dzabe.
(4) Stanovi za mlade naucnike, po slicnom principu kao projekat (2).
(5) mesto ne znam da li da dodelim beton-hali ili cuvenoj replici Terazija.

Ono sto je interesantno, ali u sustini na DRUGI pogled ima smisla, je to da je priroda projekata u prvoj grupi takva da su ulaganja velika, dobitnici celo drustvo, ali se zato NJIMA nije bas lako "ugraditi". Ili nije neka lova, pa oni ganjaju druge stvari (obicno stanove ili druge velike gradjevinske projekte, gle cuda!.) Da uredis Terazijsku terasu trebaju neki terenski radovi, zelenilo, nekakve staze itd. Nigde lokala koji mozes da capis a i lova za izvodjenje toga nije neka. Jedini veliki trosak, ako se na njega bas odlucis, je reseljavanje nekakvih udzerica ali bi tu verovatno dobili sadasnji stanari a ne ONI. A i ne treba ti da nekoga platis ne znam koliko da "popularise", recimo, ponovno otvaranje Narodnog Muzeja ili uredjenje Terazijske terase. Ne interesuje to ovu druzinu. Kojoj prvoj nije bitno ni sta je gradsko, ni sta je opstinsko, ni sta je republicko. Sve je to ista druzina, da nije, ne bi se ubrzavali radovi na jednom gradskom projektu da bi se ubirali propagandno-izborni poeni na republickom nivou i obrnuto.

@ Homer Jay

Roman je Abramovič, ali je Marina Abramović. ;)

Homer Jay":1rbrjqnn je napisao(la):
@Stf

Па можда и леже, као што предлажеш.

Исто тако људи из моје општине "леже" већ 15 година испред врата Дирекције али их ови ич не констатују. еле, хтео сам да кажем да понекад нема реакције колико год да се неки људи труде.
Шта га знамо, можда је Београду једини начин да се то доведе у ред био да се кандидује за престоницу културе не би ли натерао републику да се заинтересује....

Јер, заиста је интересантно да у Београду буквално сви републички објекти распадају или се са њима дави. Исувише је то очигледно на сваком кораку. Не, зам, можда је то политика републике да на тај начин чува "социјални мир" у провинцији. елем, шта год да је, један део форума не рашчлањује надлежности већ све трпа у исти кош што је погрешно.

И на крају долазимо до разних популистичких поређења типа: "Оно се распада а ови граде ово чудо и слична блебетања." Када раздвојимо надлежности, све је кристално јасно, а чувени "приоритети" постају теорија.

sizif":37f0f8c4 je napisao(la):
@ мрадуловиц и потписници,

Прошле године странци су у Србији оставили милијарду долара. Пола од тога у Београду. Наш град је, дакле, на путу да заиста постане озбиљна "сити брејк" дестинација. Међутим, да би до тога дошло мора и понешто да се инвестира у туристичку понуду. Једно од великих изненађења и потенцијални генератор за довођење будућих гостију могло би бити античко налазиште у центру града, на месту где се сада пешачка зона прекида. Уз, надам се, стављање Ваздухопловног музеја, Ботаничке баште, Кинотеке, подземних лагума, Аде и још којечега у редовну туристичку понуду, овај град би за класу подигао свој рејтинг, а нас његове становнике, сигуран сам, и страни и домаћи гости почели би да гледају другим очима. С много већим респектом него што је то сада случај.

Сама идеја о тунелу на овом месту је више него логична, без обзира ко је њен промотер. Подржао бих је и у време Милошевића, и пре њега и после њега. Јер ми се свиђа и представља један од потеза који ће том делу града дати нову, изузетну вредност. На овом форуму су проливени потоци суза због затрпавања остатака логора Четврте флавије, али је јасно да без провлачења саобраћаја под земљу од његовог конзервирања и презентирања јавности нема ништа. Да не говорим о спектакуларној трансформацији пешачке зоне њеним природним продужењем до споменика Победнику. И да поновим, не треба се превише обазирати на постојећи рендер, већ извршити притисак на надлежне да ову прилику искористе како би се валоризовано једно вредно налазиште које сведочи о бар две хиљаде дугој историји овог града.

Што се тиче кукњаве везане за трошкове, реч је ипак о свега двеста метара тунела који ће, опет елиминисати два семафора и убрзати саобраћај у овом делу града. Смањењем потрошње горива и мањим загађењем на дужи рок трошак ће се покрити.

ja ne dovodim u pitanje cenu ovog projekta. Slazem se da bi bilo lepo spojiti knez i kalish, itekako. Ako treba da kosta XY miliona evra, ok, nema problema - samo mi daj prvo specifikaciju projekta tako da znam da nema "koliko sam ja tu dobar" klauzule....

Ja pre svega dovodim u pitanje iskrenost da se uopste uradi ovaj projekat, prventsveno zbog vremena lansiranja ove priche

Lose si protumacio vest posto se spominje tunel ispod pozornice a ne ovaj postojeci koji je u planu i od koga se nije odustalo.

Vrh