Da se razumemo, nisam ja neki veliki pobornik toga
Znam, nisam ni mislio niti želeo to da kažem.
Mislim, ne gledam na sve to kao na skupinu ludaka koji divljaju.
Ja bogami gledam. Što više posmatram svet, i što više čitam, gledam, slušam i informišem se to više uviđam da ovim svetom zaista vladaju uglavnom ili potpuni debili ili psihopate. I to nije samo moje zapažanje pa da se kaže da sam u svojoj eho-komori. Nego kako se prave osvrti na neke događaje i ljude koji vode društva, tako se više uviđa koliko njih su bolesni. Bilo od psihopatije, bilo od intelektualnih hendikepa. Štaviše, naučni radovi i knjige su pisani na tu temu...
Elem, ajde da zanemarim što je o svemu ovome što ja pišem, već da gledam šta je pisano i upozoravano od strane drugih ljudi koji su još stručniji i upućeniji od mene. Ono, imaš tekst iz 2000. godine od lika koji je napravio OS za Oracle, u kome je objasnio zašto će automatizacija da dovede čovečanstvo do propasti... No dobro, kažem, zanemarimo sad te ''duboke teme'' i ostanimo na ovome. Dakle, električni pogon i energetika generalno.
Ako je struja skuplja nego ikad, da li je normalno da se sad u ovim godinama dok traje to, to veštački izazvano podmuklo njesra i bogaćenje (jer sve moderne velike svetske krize su veštačke), da li je normalno da dok to traje, da se cela planeta sili da što je moguće više stvari prikači na utičnicu? Meni nije normalno. I jedino objašnjenje koje imam za to je ili da su oni koji to propagiraju i forsiraju glupi kao noć, ili da neko od toga zarađuje i da se zato gura. Što nas opet vraća na ono što sam napisao malo iznad: da svetom zaista uglavnom vladaju ili potpuni debili ili potpune psihopate. Ako su prvi u pitanju, onda je to sve glupost na delu. Ako su drugi u pitanju, onda se radi o novoj šemi za bogaćenje. Treće objašnjenje ja ne vidim. Zaista ne vidim. Nisam sposoban da razumem kako u vreme kada se pola planete pripremalo ili pak i prolazilo kroz restrikcije struje, neko može da kaže ''Ljudi, sad je momenat da nakačimo/krenemo da kačimo 1.5 milijardi vozila na utičnice!''
Ja to prosto ne mogu da shvatim.
Mislim, ne dešava se to sve baš preko noći. To želim da kažem.
Kapiram šta ti kažeš ali mislim da se opet sve radi prebrzo, usiljeno i nepromišljeno. Ovo što se radi i kako se radi bi imalo smisla da je otkriveno da imamo nafte za još samo 20 godina i nijednu drugu alternativu sem vozila na struju. U realnosti pak, nafte imamo potvrđeno za još 50 godina a verovatno će biti i duže, a alternativnih pogona ima nekoliko. Samim tim, ne vidim razloga za siljenje i brzanje. A definitivno se to radi. Jer postoji razlika između postepenih promena i ovoga što se radi ovih godina u svetu, da jedan po jedan proizvođač vozila, u roku od tri godine, kažu "mi više nećemo praviti vozila na fosilna goriva" a zemlje, jedna po jedna, najavljuju kako će dis end det dizelašima do te i te godine i kako ima svi da pređemo na struju.
A što se cena struje tiče - pazi, ne divlja sada kada je Evropa bila pod jakim padavinama i napunila akumulacije. Čim dođe zima i/ili kada se to isprazni i potroši, otići će cene opet na gore. A ako i ne ode na taj način, "prirodno", svetski konglomerati koji mlate bogatstva na energetici će se postarati da ona ponovo postane deficitarna i da bude skupa ko đavo.
Dodaj tu i povampirenje kriptovaluta i kriptorovarenja (koji globalno troše struje koliko jedna Poljska, imam link ako treba) i očas posla će struja opet ds poskupi. Živi bili pa videli. Sve svetske krize u 21. veku su veštački izazvane. To potvrđuje i činjenica da nakon svake krize - čak i Kovida - liste milijardera i bogatstva korporacija su rasle. Nisu ni stajale niti se smanjivale, nego su porasle svaki put.
Izvori, vezano za to ko je na čemu profitirao:
Kriza 2008. ,
Kovid,
Ukrajina. Na svakoj krizi, nemali broj ljudi je profitirao. Ne govorim o jednom ili dvojici srećnika koje je ubolo na ovaj ili onaj način... Govorim o tome da posle svake krize čitave industrije su se namastile, a poreklo nekih ''kriza'' ni do danas nije razjašnjeno, niti preduzete pravne mere zbog toga.