Mnogo ljudi ovde gleda te trolejbuse kroz politiku i neka socio-politicka ubedjenja, pa tu nastaje dodatan problem u konverzacijama. Ovde ne mislim na Branika, nego na neke druge.
Jako je zamarajuce kada ljudi koji za sebe govore da "nisu pristrasni" i "nece da uplicu politiku" izmedju redova toliko zrace stavom "sve istocno je najbolje, sve zapadnjacko je smece" da ne moze da se procita post a da to ne bode oci.
Ja se samo pitam jedno - ako je sve istocnjacko bolje, ili u najmanju ruku rame uz rame sa zapadnjackim, kako to da - u okviru autobuskog sveta - nikad nismo imali masovne, sistemske probleme sa MANovima, Connectosima, Solarisima, Neobusima, Volvoima... A od istocnjackih smo itekako imali sa MAZovima, Liazima, Higerima, Akiama, BMCovima, a u domenu trolejbusa - imali smo probleme i sa Zijacama i sa BKMovima.
Zamorna je ta zadrtost, to me je zamaralo cak i do pre godinu dana kad sam bio umereni rusofil (jer zelim da moje pare odu u najbolji odnos cene i kvaliteta, a ne u neki Panslavizam i sta ti ja znam), a sada mi je jos zamornije. Tuzno je sto ima toliko ljudi koji nisu u stanju da vole neku zemlju ali da ne beze od cinjenice da je u necemu dobra a u necemu drugom nije, i obratno, da neko moze da ne voli (politicki) neku zemlju ali da ne bezi od cinjenica da je u necemu dobra.
No dobro, kod Srba su politika i idolopoklonstvo od vajkada neodvojivi sastav svakog aspekta zivota. Evo bas sinoc gledah "Vlast" Branislava Nusica pisano pre 100 godina a sve relevantno i identicno i dan danas. Tako da imajuci sve to u vidu, i ne treba da me cudi sto Srbi ne mogu ni trolejbus da prokomentarisu a da ne budu pristrasni.
I jos jednom da naglasim da ovo ne pisem zbog Branika, nego zbog nekih drugih koji ne mogu da odvoje emocije od razuma. A isti ti ljudi koji za kolektiv predlazu (namecu) kupovinu BKMove, Liaze, Mazove narodnim parama... za svoje privatne potrebe i ukuse i za svoje licne pare ipak radije kupuju Golfove, Renoe, Citroene, Opele, Fiate... Ne Lade. Ne Oke. Ne UAZe.