connect":ozixwfd9 je napisao(la):
Dozvoljavam sebi da budem subjektivan (ionako smo svi, samo sto su neki subjektivni u skladu sa mejnstrimom), ali ja one slike sa gradskim saobracajnicama sa po 6 traka u svakom smeru smatram cistim sumrakom civilizacije (da ne pominjemo opet onu teoriju o ekspresnom popunjavanju svake nove trake). Osim toga, gde tacno treba da vodi jos 50% vozila u smeru ka Vuku, recimo?
Ko je govorio o Bulevaru sa 6 traka u svakom smeru? 6 traka ukupno, koliko btw ima i trenutno od Vuka ka centru (da li to predstavlja sumrak civilizacije? da li je Champs-Elysee sumrak civilizacije?).
Fakat je da je druga traka u svakom smeru na delu od Cvetka do Ustanicke potrebna - pa tamo se stvori guzva fina u spicu i nakon sto se tramvajska bastica spontano transformise u saobracajnu traku. A treba voditi racuna o tome da ce u nekoj perspektivi tamo biti rusenja onih kucica, udzerica, magacina i sl. i da ce tamo nici nekakvi blokovi zgrada pa ce samim tim biti potrebna veca propusna moc te saobracajnice. Neko ce mozda reci da se ce onda tada dodati ta jos jedna traka (pored tramvajske), ali uz te nove sadrzaje mora da ide i novi, siri trotoar, parking mesta itd. tako da nije bas da ima mesta na bacanje.
Za deo od Cvetka do Vuka, 3. traka trenutno mozda nije neophodna (mada ne bi skodila - moje licno subjektivno misljenje) ali i tu treba imati u vidu da ce kad-tad doci do zamene onih silnih udzerica na delu od Lipovog lada pa do Vuka nekim vecim zgradama koje ce doneti jos stanara, jos komercijalnog/prodajnog prostora i jos poslovnog prostora i samim tim jos ljudi (pa i kola).
Oprosti sto ne odgovaram u stilu ''nisi ziveo tamo'', jer pod A jesam jako blizu (te sam Bulevar gledao svaki dan), a pod B taj pravac diskusije je ovde odavno podredjen iskustvima iz inostranstva koja ljudi preslikavaju iako nikada nisu krocili u predmetni deo grada. Dakle, odgovorio bih i tako, ali nicemu ne vodi. Jedino mogu da kazem da mi nikada nije palo na pamet da kola koristim u krugu od centralnih beogradskih 15-20 kilometara (a da pritom i stanujem i radim u tom precniku) i da ne postoji nacin na koji mi to deluje prihvatljivo, sem ako se voze deca ili drugi clanovi porodice koji se ne mogu/smeju pustati sami.
Dobro tvoj ukus, samo sto ja apsolutno razumem ljude koji umesto GSPa koriste kola - mozda i putuju malo duze (5-10 minuta) ali zato imaj svoj komfor, i mnogo vecu kontrolu nad svojim vremenom. Cinjenica je jednostavno da GSP nije na nivou na kom treba da bude za grad kakav je Beograd, delom svojom krivicom (lose odrzavanje vozila, neredovno ciscenje, nemar i nesavesnost vozaca i drugih zaposlenih, lose obelezene linije, vozila, stajalista, losa komunikacija sa korisnicima, itd.) a delom krivicom drugih (nedovoljan broj vozila, uopsteno katastrofalna saobracajna situacija u gradu kada je spic, itd.). GSP jednostavno nije dovoljno dobra alternativa licnom prevozu, narocito ako neko mora da ide s jednog kraja grada na drugi. Neko bira da se guzva u GSPu jer ga to manje smara nego da kruzi okolo trazeci parking, neko ipak bira da vise vremena provede u kolima ali da bude komforniji. Nisu gradjani krivi sto se voze kolima, nego gradska vlast koja ne cini dovoljno da ih ubedi da treba suprotno.
MareCar":ozixwfd9 je napisao(la):
Pre skupo je imati takvo vozilo da saobraca posebno zbog tih ljudi, takva vozila se koriste direktno kod institucija gde zive ti ljudi, dali su to domovi, bolnice ili terapijski centri za invalide, oni normalno imaju takva vozila pa da ih voze gde trebaju.
To je skupo kazes, a nije skupo da zbog takvih ljudi ide tramvaj ulicom ispod koje istovremeno ide metro?
2012":ozixwfd9 je napisao(la):
@hazard,
1.mislim da treba bolje da se informišeš takav vid transporta onemogućenih lica uveliko postoji i pri Gsp a i u drugim institucijama,odvija se novim klimatizovanim mercedesovim mini busevima a i manjim specijalnim vozilima i na zahtev korisnika individua ili institucija.(gledao sam prilog o tome na STB)
Vrlo pohvalno, +1 za GSP/direkciju za javni prevoz/grad
2.To da će Metro u Beogradu biti skup i na ivici ispaltivosti je izmišljotina autobuskog lobija,"Metro nema cenu"to je axiom svih katedri u Evropi koje se bave razvojem javnog saobraćaja,urbanizmom,zato on i dalje u svetu jednostavno nema alternativu a i dugo je neće biti,a napredak je stalan pa možemo očekivati Metro na magnete ili lebdeći na stubovima ali eto ništa bolje nisu mogli da izmisle još uvek.Metro je više socijalna a ne profitabilna stvar, mada profita svakako ima ali nedovoljno za samoodržavanje i razvoj,zato se svuda u svetu sufinansira iz javnog ili privatnog sektora,ali uvek uz pomoć države,grada eto u N.Y novu liniju Metroa posle 30 g.finansira grad,a vratiće im se deo novca od razvoja biznisa i prodaje zemljišta duž linije,dakle to nije stvar ako nisu prepuni vozovi Metro staje pa Beovoz će uskoro biti primer za uvid zna se dnevno računaju na 35.ooo putnika na L1 i ako bi se to prevelo u novac jedva za deo održavanja,ali korist za Grad dugoročno ogromna!
"Ivica isplativosti" se odnosi na to da ce cena karte za metro morati da bude prilagodjena nasem standardu pa ce i prihod biti nizi nego u nekom drugom gradu - a opet, morace da bude skuplja nego sto je sad (42 din.) jer opet Beograd nema dovoljno prihoda u budzetu da toliko subvencionise javni prevoz, a visa cena ce odbiti verovatno neke ljude od koriscenja (nagadjam). I daj, covece, prestani da ponavljas kao papagaj Jovinove floskule, "metro je aksiom" bla bla bla. Svi se mi slazemo da Beogradu treba metro, ali postoji nesto sto se zove isplativost javnog prevoza, i to zavisi od gustine stanovanja, nije metro za svaki grad, ne gledajuci samo stanovistvo vec i konfiguraciju terena. Metro nije aksiom, metro je za neke gradove dokaziva potreba (npr. Beograd).
stf":ozixwfd9 je napisao(la):
@ Hazzard Jako me uplasise ovi postovi. Prvo, kazes da Beograd nema para za odrzavanje 2 sistema na istoj trasi? :lool: :lool: :lool:
Koja bi to bila kontradiktornost, kad imamo u vidu da vec dve decenije placamo odrzavanje 2 zeleznicka cvora, od kojih zbog zadrzavanja starog i nefunkcionalnog sada gradimo neke nadvoznjake kod Hipodroma, a tek ce se graditi neke perverzije kod Radnicke, pa novi zeleznicki nadvoznjak na pocetku Jurija Gagarina......a za te pare su mogli da zavrse Prokop, i skinu stari sistem sa nase grbace.
Ako Beograd ima para da odrzava dva zeleznicka cvora, i zvog toga daje gomilu novca na nadvoznjake, onda ce imati i za tramvaje u Bulevaru.
Ono sto je najzastrasujuce u tvojim postovima jeste predlog (ili zelja) da se bastice zamene trakom. Pobogu, pa svi se slazemo da automobilski koncept razvoja grada treba da umre!!!
Dakle, tvoja logika je posto godinama bacamo pare na nepotrebne stvari, hajde da nastavimo to da radimo? Beograd po meni nema para ni za toliko gradskih sluzbenika koliko ima, pa ih opet ima - naravno zbog toga ispastaju druge stvari.
Vi koji ste za Bulevar kojim istovremeno prolazi tramvaj na povrsini i metro ispod zemlje ste se malo zaneli.
Sto se tice "automobilskog koncepta" - da, naravno da ne treba graditi gradove potpuno orijentisane oko automobila (bezdusni americki gradovi tj. predgradja npr.). Niti sam ja rekao da treba ukloniti odmah tramvaja sa bulevara i dodati jos jednu traku. Ja sam sasvim za to da, dok Bulevarom ide tramvaj, on bude sto nezavisniji i sto odvojeniji od ostalog saobracaja i naravno da tu treba, ako vec nema metroa, da ide tramvaj. Ja sam samo rekao da tramvaj treba ukloniti UKOLIKO ispod prodje metro. Na kraju, ljudi poseduju kola, voze ih i vozice ih - live with it. Zavisno od situacije, nekada je naprosto automobil najbolje sredstvo prevoza - bolje cak i od metroa (zamislite!). To nije "forsiranje automobilskog koncepta" vec realnost.